PETICE - Podpořte změnu bližších podmínek i v Západních Čechách

https://www.petice24.com/jednotna_pravidla_pro_vechny_rybae

Žádáme všechny rybáře, nejen ty západočeské, kterým není lhostejné jak se rozhodlo a jak u nás v západních čechách neplatí to, co je jinde normální.

Chceme sjednocení pravidel rybolovu. Chceme, aby Západočeský územní svaz přijal bližší podmínky výkonu rybářského práva (dále BPVRP) dle § 13 odstavce 9 zákona č. 99/2004 Sb. na revírech Českého Rybářského svazu (dále ČRS) schválená Radou ČRS dne 7.června 2018, vydaná jako BPVRP v rybářském řádu na revírech ČRS přijaté a platné ve všech územních svazech ČRS vyjma Západočeského územního svazu, aby byly platné i v rámci Českého rybářského svazu, z.s., Západočeský územní svaz Tovární 5 , 301 00 Plzeň zapsán ve spolkovém rejstříku, vedeným Městským soudem v Praze, oddíl L, vložka 42810.

Jsou to:

Zavedení nejmenší lovné míry Okouna Říčního 15cm

Zavedení povinnosti mít při lovu ryb podběrák

Zavedení zákazu lovu na srkačku. Přesný text: Zákaz lovu na srkačku. Za srkačku se považuje krmítko, ke kterému je přímo přivázán návazec s háčkem (případně návazce s háčky).

Zrušení úplného zákazu muškaření na mimopstruhovích revírech a přijetí textu: Při lovu na umělou mušku a muškařením na revírech mimopstruhových v době od 1. ledna do 15. června:je povoleno lovit pouze s klasickou muškařskou výbavou, skládající se z muškařského prutu, muškařského navijáku, muškařské šňůry a návazce v maximální délce odpovídající dvojnásobku délky používaného prutu a s muškami o maximální velikosti 3 cm. Při lovu na „Tenkaru“ (lov na třepačku) je možné použít pouze prut, návazec a mušku nebo mušky (bez použití navijáku a muškařské šňůry);každá muška může být vybavena pouze jedním jednoháčkem;je zakázáno používat jakékoliv zátěže umístěné mimo tělo mušky, stejně tak je zakázáno použití jakýchkoliv plovoucích pomůcek jako kulového plovátka, splávku apod. Nástraha nesmí být vybavena doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost ryby, např. rotujícím plíškem, vrtulkou nebo gumičkou.

V Západočeské územním svazu je 25 723 dospělých členů, to je velký počet, tak kolich je vás nespokojeno??

Silvie a František Havlíkovi, Václav Bílek, Miloslav a Miloslav Trousilovi
Autor diskuse: Stupin - Profil , 28.2.2019 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Nils Master - Profil | Út 17.9.2019 22:05:18

No takhle psaná srkačka je na nic.., to se musí předělat ve všech krajích, text je úplně k ničemu,... špatná definice

A podběrák je taky na nic, protože nikde není psáno že se musí použít...takže jen zbytečnost, pro ty co ho používat nechtějí... vezmou si muškařský, co nejmenší, co nejlehčí.. Pro sumčaře totální zbytečnost... při čeřínkování či lovu nástražek taky zbytečnost...
Kdo ho používat chce ho použije, i když povinný nebude...

A světýlka taky jsou blbost, nikde není vysvětleno jak mají být velká a jakým směrem mají svítit :D.. takže když ho schovám za batoh a bude vidět jen z letadla, nikdo nic nemůže... kikotina

Já sem teda Jihočech, ale uvítal bych kdyby třeba dali Lína jako Vyjmenovanou rybu a dali mu míru aspoň 40... a zákaz ho používat jako nástrážní rybu

Jinak štika by se nám už měla zvednout na 60cm

rybomil - Profil | Út 17.9.2019 20:15:40

Deawon >> jj, budeme nosit taky světýlka na zadku při večerním muškaření nebo noční vláčce
když jdu lapat někam , kde je keser potřeba samo ho mám, rozhodně ho nenesu k lovu nástražek
srkačku jsem nepoužil asi 20 let, ani na soukromáku, olovo natvrdo nikdy
v zimě 2018/ 2019 jsem si udělal přes 220 lanek na vláčku
lanko není až na ojedinělé výjimky povinné nikde, přesto ho většina používá
co tam máš dál

rybomil - Profil | Út 17.9.2019 19:55:51

JDenver >> jaký výlev, o žádném nevím.
den byl super, nepršelo, slunečno, 300 hříbků za 4 hod. a 9 ryb na vláčku za 2 hod.

podběrák nic moc neřeší, spíš bych hodně omezil až úplně zrušil v každé díře a kdejakými exoty pořádané ryb. závody. tam s rybou zachází kdejakej neinteligent navíc vypitej jako dobytek !

Resco009 - Profil | Út 17.9.2019 17:45:30

Deawon >> Tak nějak odsouhlasím všechno,ale mám pořád problém s tou srkačkou. Sice na to nechytám,ale já jsem po4ád přesvědčený,že to není o srkačce,ale o tom,kdo na ní chytá. Já v tom problém nevidím. Nebude srkačka,najde se něco jiného....

Deawon - Profil | Út 17.9.2019 17:37:32

rybomil >> koukam bezny vzorek z ceske spolecnosti. To ze se neco bezne delalo neznamena ze se to tak musi delat porad. Chtel bych te videt u horsiho brehu jak vyndavas vetsi rybu. To ze mnoho lidi neco dela neznamena ze to musim delat take. Kdo nikdy nechytil rybu ktera mela v hube neco utrzeneho? Wobler na vlasci, srkacku nebo olovo natvrdo?

JDenver - Profil | Út 17.9.2019 17:10:49

rybomil >> Musím přiznat, že tento "výlev" mi do Tvého portfolia v drtivé většině přínosných a kvalitních příspěvků jaksi nezapadá. Copak? Den blbec?

rybomil - Profil | Út 17.9.2019 15:41:51

Deawon >> na to že houno pamatuješ seš nějakej moc chytrej.
chytalo se mnoho let běžně bez povinného keseru a co se vytahalo ryb a jakých.
blbec si klíďo u mě ty, bo min. 90% těch čudel co lapeme teď vyndám vpoho rukou, včetně násaďáků pupíků
na tvý únikovky sere bílej tesák, nechytá tak mnoho lidí, tak jim ani to nevnucuj.
konec hlášení

Stupin - Profil | Út 17.9.2019 14:07:46

Deawon >> Takovy a podle me rozumny postoj mas Ty, bohuzel ten rozumnej pohled na vec nemaji zdaleka vsichni.

Deawon - Profil | Út 17.9.2019 13:47:12

Jsem ze západních Čech a v první řadě musím říct, že změny od 1.1.2019 mi jsou celkem buřt. Okouna jako nástražku bych nepoužil a 15cm na maso je blbost (jsem vláčkař a je mi jich celkově líto). Chytám na únikové montáže a na ryby bez podběráku může jít jen blbec. Nikdy nevíte co vám zabere. Sice na to měli výmluvu proč to v ZČ neodsouhlasili, ale stejně je nechápu. Letošní změny mi přijdou jako dobré.

Stupin - Profil | Út 9.7.2019 10:26:12

Tak kdopak podepsal? :-)

Mrknato - Profil | St 20.3.2019 20:25:33

Denny >> Samozřejmě a tohle je podle mě větší lumpárna, než čapí hnízdo, ale nikdo ze svazu se nemíchá do politiky, tak je klid....... a legislativu místo zákona řeší se souhlasem MZe čilimníci.

Denny - Profil | St 20.3.2019 19:30:57

Mrknato >> Ale ani stat na to fundovane lidi nema,kdyby tomu tak bylo,nikdy by nedopustil aby vody byly v takovem stavu, v jakem jsou dnes.Jenze vetsina rybaru chce kapra,to si priznejme a tak hospodareni take podle toho vypada.

Mrknato - Profil | St 20.3.2019 18:31:38

Denny >> Zcela pomíjíš, že u nás v ČRS je 100% rozhodných vodních ploch a hlavně toků státu a že stát při stanovení dekretu stanoví i způsob hospodaření a ZP. Jestli na to má fundované lidi, svaz nemá řešit. Řešit to má uživatel spolu s RO pomocí výjimek. Ty jsou k tomu určené.
BP jsou vejm*d uměle dolepený do zákona a možnost jak mohou čilimníci prostřednictvím jakože členi likvidovat společnou rybařinu.

Děda Lebeda - Profil | St 6.3.2019 9:38:43

Rožnovák >> No právě, vědu za tím nikdo ani hledat nemůže a tak se to musí udělat nepřehledně...to je normální. Začíná mě to MO a BP a BVRP srát jako anglicismy a gramatická chyba.
Většinou čtu něco jako no pokud cheš aby míra toho a toho byla taková a maková, nebo tenhle kretén nemohl u vody smrkat a ten kakat, tak to může jenom místní MO do tohodle BVRP za MZP přes US na ČRS do ZP a potom přes tvoje MO je to zadarmo... a tak dále...je to jako když se baví profesně deformovaní jedinci a ne pytlácí...

Rožnovák - Profil | St 6.3.2019 0:08:15

Děda Lebeda >> Lidí chodí málo všeobecně, ale ti co chodí, chodí pravidelně takže rozhodně ví o čem je řeč a návrhy co se podají jdou do diskuze a potom se schváli nebo taky ne. Lidi nechodí, většinou z čistého nezájmu a s vědomí, že to za ně vždy tahá někdo jiný a i další rok si nějakou tu šupinu chytnou, nějakou velkou vědu bych za tím nehledal.

Děda Lebeda - Profil | Út 5.3.2019 8:30:13

Rožnovák >> já mám dvě vysoké školy a mám kurva problém se v té organizační struktuře zvorientýrovat...jak budeš chtít, aby parta primitivů věděla co je to členská schůze, BP, BVRP, MCBP, MO, WTF, SSM a tak dále? Už jen ty názvy zaručí, že to spoustu lidí odradí...

Bejmák - Profil | So 2.3.2019 11:49:34

Rožnovák >> Máš pravdu ,pracujeme na tom.

Rožnovák - Profil | So 2.3.2019 11:40:06

což takhle se zúčastnit Včs ve svých MO navrhnout a prosadit změny do BP na revírech obhospodořovanými místními organizacemi a tím vyslat jasný signál na Ús, co si členská základna žádá.

Denny - Profil | So 2.3.2019 2:33:49

Mrknato >> Souhlasim,ale jak osetrit ruzne druhy vodnich ploch.Na kazdou delat extra vyjimky? .Prece nelze vsude praktikovat stejne zpusoby lovu,stejnou ochranu ryb.Tak to nefunguje v zadnem civilizovanem svete.Zakon rika jednoznacne co kde jak kdy,ale uz nic nerika o tom,ze kazda voda je jina a na jednotlive vody,podle specifickych podminek se prece musi upravit pravidla.Co je poptom jednoduzsi,udelovat vyjimky nebo to osetrit BP ? Neptam ,se co rika zakon,ptam se,co je jednoduzsi,tudis pro vodu,lov a ochranu lepsi.Nejak sei nedokazu predstavit,ze na kazdou louzi bude muset byt vyjimka,ze se tam treba nesmi lovit z lode.

Nils Master - Profil | So 2.3.2019 1:35:06

Tak aspoň tu srkačku navrhněte tak, aby se fakt zakázala....takhle jak se to píše je prostě pořád povolena...stačí si pohrát s montáží a je to OK

Mrknato - Profil | So 2.3.2019 0:57:38

Stupin - >> BP se nazývají BP VRP. Co je výkon rybářského práva a kdo ho komu povolil řeší zákon 99/2004. Proto jakékoliv zasahování do rybářské legislativy je prasárna, ať už se tváří sebevíce potřebně. Pokud je něco nutné ve VRP změnit, jsou tu výjimky.
Spokojenost či nespokojenost členi nesmí býti důvodem, aby pomatenci tlačili do zákona nesmysly.

Kdo ty vaše BP bude kontrolovat? RS? Ta k tomu nemá pravomoc, jelikož většinu BP nestanovil právní předpis, ale zpovykaní členi. RS není a nemůže být pověřena kontrolou interních předpisů svazu.

Bejmák - Profil | Pá 1.3.2019 23:43:15

HozmyHempi >> Nikdo vám preci nenarizuje ten podberak používat při každé rybě vždy je lepší ji vyháčkovat hned ve vodě ale když k tomu nejsou vhodné podmínky tak to prostě jinak nejde , stejně jako metr a vyproštovac háčků, pisi to po 3 a naposled .

L.K. - Profil | Pá 1.3.2019 23:40:53

HozmyHempi >> nominovat ano ale člena vybírá Výbor ÚS. Odbory jsou poradním orgánem ÚS tvrzení že člen prosazuje to co chce jeho mateřská MO je mylný k tomu slouží aktiv hospodářů tam má každá MO svého zástupce. Člen odboru jako člen výboru ÚS zatupuje zájem ÚS měl by tam být díky zkušenostem a odbornosti.

Bejmák - Profil | Pá 1.3.2019 23:37:26

HozmyHempi >> Vyproštovac háčků použijete vždy? Máte ho sebou při čerinkovaní a metr ?

Bejmák - Profil | Pá 1.3.2019 23:34:59

HozmyHempi >> Děkuji za citaci z RŘ . Už vidím dité jak leze po vysokém břehu odstrihout navazec .

Bacha - Profil | Pá 1.3.2019 23:33:17

Nejkrásnější debaty jsou o ničem:-))) Jako tady. Mrkněte se do moudré knihy, a nastudujte si, kdo to je svévolník.
Řeknu-li to svými slovy, je to člověk, který si vykládá zákony dle svého. Nemá na to vzdělání, přehled, pokoru a v neposlední řadě ani zkušenosti a snahu o objektivitu. Hebrejsky by se dalo hovorově říci "anhorec", v překladu od nevzdělance po vidláka.
Ale hezky se to čte, jen co je pravda.

HozmyHempi - Profil | Pá 1.3.2019 23:31:40

Bejmák >> Ale k tomu přeci vždy nepotřebuji podběrák. Stále například lov na čeřínek. A musím tedy vždy ten podběrák použít? Jen jestli když ta ryba je fakt malá a já jí vyháčkuji rovnou ve vodě jsem porušil to že jsem nepoužil ten důležitý podběrák který sebou musím mít a nebo že jsem dodržel to že jsem jí šetrně ulovil vyháčkovla a pustil.

HozmyHempi - Profil | Pá 1.3.2019 23:28:19

Bejmák >> Stále nerozumím. Vždyť to přeci máte jasně napsané v BPVRP kde se píše:
IX. Zacházení s ulovenými rybami

Při vylovování ryby je osoba provádějící lov povinna zacházet s ní šetrně. Rybu, která se vrací zpět do vody, je potřeba uvolnit z háčku bez zbytečné manipulace, pokud možno ve vodě. Pokud vězí háček hluboko v jícnu ryby, je nutno jej odstřihnout (odříznout). Za hrubé porušení tohoto ustanovení bude považováno vytahování ulovené ryby po břehu nebo její nešetrné vracení zpět do vody.

A to jaký způsob zvolíte k dodržování tohot článku je na Vás.

Bejmák - Profil | Pá 1.3.2019 23:27:30

HozmyHempi >> Sakra co všechno chcete definovat ,přijde mně že dnes je taková móda definice . Povinnost mít při lovu podberak platila od doby co jsem chytal a nikdo nic nadefinoval. A argument pána Macha jak jste slyšel že to může být třeba přívěsek ve tvaru podberaku je trapná. Podbérak slouží k podebrani ryby tecka vérim že tohle si ryb stráž ohlídat může.

HozmyHempi - Profil | Pá 1.3.2019 23:25:05

L.K. >> Chápu kam tím míříte. Každopádně do HO mohla každá organizace nominovat svého člena a ten hájí zájmy své organizace. A pak je na většině v odboru zda se shodne či ne. Předpokládám že člen HO hájí zájmy své organizace. Případně kdy si není jist to probere s výborem MO který je zloven členy MO a případně na ČS si nechá svůj názor potvrdit většinou.
Nikdy jsem členem HO nebyl tím pádem nevím co tam zaznělo ale tomusíte vědět vy a případně pokud to nesouhlasilo se stanoviskem Vaší MO tak jste to negoval.

Bejmák - Profil | Pá 1.3.2019 23:22:29

HozmyHempi >> Tak to zrušíme vše přeci nám nikdo nic nemusí nařizovat .To to bude u té vody vypadat .Trochu si protirecite .

Bejmák - Profil | Pá 1.3.2019 23:19:37

Tarn >> Nikdo tady nepíše nic o tahani ryb po břehu, pisi vám to už podruhé a naposled . Nelze nemít podberak a zároveň se chovat k rybě šetrně To si v řádu protiřečí. Samozřejmě že vyžadují od dětí aby měly Podběrák, pokud ho ovšem nemá tak ho z kroužku vyhodit nemůžu protože nic neporušuje ,pak se díváte je k se snaží tu rybu šetrně vyháčkovat a samozřejmě mu pomuzete ale pak jde na ryby sám a co ,buď je nešetrný k rybe nebo se utopí . Omluva za gramaticke chyby píši z mobilu a t9 si občas dělá co chce .