Spaní u prutů- Můžu/Nemůžu -Váš názor

Ahoj. Co tak pročítám diskuse, tak pomalu abych měl strach u prutů spát, protože jsem při spaní udájně nepřítomen tak, abych snima mohl bez prodlení manipulovat. Je to pravda?
Tak cca 3-4m od prutů si rozbalim bivak a lehátko. Co ale když příde porybnej? Můj rozum říká, že můžu, ale jak se nato tváří porybní?
Autor diskuse: peky29 - Profil , 17.7.2013 všeobecné - ostatní

Můžu do 3metrů spát u nahozených prutů?

A) Ano určitě.65%

B) Ne, na rybách se chytá a né spí.35%

Od 19.7.2013 hlasovalo 60 čtenářů.

14 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NJaČ - Profil | St 17.7.2013 14:37:15

hraji >> Obdivuji tvoji trpělivost Jirko.
Zrovna před nedávnem mě taky jeden spánkem opuchlý filozof školil o příposleších a vizích moderních trendů. Došlo to tak daleko, že jsem měl sto chutí mu ten stojan i s pípákama skopnout do vody a pak mu změřit reakční schopnost podle těch jeho slintů.
A možná to v budoucnu i někomu udělám.
Speciálně pro Cementa, kterému ještě nikdo nevysvětlil, co mu na tom vadí, vysvětlím, co na tom vadí mně:
Na rozlehlých vodách bez vázek je úplně jedno, že ryba " jede a jede."
Ale i na takových vodách je občas haluz, o kterou se montáž omotá a nebo ji v domněnce vlastního záběru uřízne při záseku jiný rybář, kterému ryba přejede nahozený vlasec.
Na vodě s překážkami se nahazuje a nástrahy zaváží právě k nim.
A je jasné, že pokud rybář nereaguje okamžitě ( bez prodlení ),
ryba je mžikem v pařezu a ne pokaždé se ji podaří odtud vydolovat.
Pokud se utrhne od vlasce, nebo šňůry a podaří se jí neoběsit se v překážce, v lepším případě vláčí v tlamě několik dní urvaný návazec. V lepším případě bez zátěže.
jestli vám tohle stojí za to vaše špekulování o tom, kolik času je vlastně " neprodlená manipulace, " pak nechápu ty podložky a kliniky a polévání vodou a podobně.
A to už lautr bez komentáře ponechávám některé jedince, kteří chytají na rybky a v noci otevřou cívky a jdou spát. Ať se do rána něco chytí.
Ráno vede silon do potopeného stromu a zažraný candát s drátěným návazcem a trojhákem v hubě se po pár dnech objeví nafouklý vedle stromu na hladině.
Toto jsou moje osobní zkušenosti a hlavně z posledních deseti let, kdy se každý ohání jen jakýmisi právy, ale svoje povinnosti ani pořádně nepozná.
Jestli jdou tyto věci vyvážit pořádkem na břehu, podložkou a pouštěním, si opravdu nejsem tak jistý.

NDrozďák - Profil | St 17.7.2013 11:12:46

peky29 >> malé zamyšlení:

řád mluví jasně. každý imbecil přeci musí tušit, že bezpečnou a neprodlenou manipulaci s prutem zajišťuje pouze stav bdělý. tečka, do psí vulvy, o čem se tady furt diskutuje? co se snažíte ohnout k obrazu svému?
je spánek bdělý stav? není, opět tečka.

chceš li tedy míti stoprocentní jistotu, že chrápáním u vody nepřijdeš o papíry, stáhnisi na tu dobu pruty.
to je ale problém, že?
vy, kapraři, jste prostě divná sorta, klasický vzorek populace, která si myslí a žije po vzoru "seberu si a vezmu co mi dle přesvědčení patří" a hotovo.
taky jsem začínal na bobku, s položenou, taky jsem spal u vody. i tehdy jsem byl přesvědčenej, že to čumění na splávek či policajta, čekání na záběr, napětí při něm je ten adrenalin, důvod, proč rybařím.
jestli je pro vás pravej adrenalin řvaní pípáku a běh se zalepenýma očima někam směrem k prutu, pak jste prostě banda magorů, která nemá krom vybavení s rybářem společného nic. vy jste jen bivakující zážitkáři, ale ne rybáři. jestli je ten řvoucí pípák taková bomba, nařiďte si budíka na půl třetí, postavte ho do kuchyně a běžte chrápat. budete otravovat maximálně svojí starou či budit děti, ale nebudete rušit okolní rybáře, lidi, kteří hledají u vody to, co jim schází v životě - pohodu, klid, souznění s okolní přírodou.

Nkolib - Profil | St 17.7.2013 8:20:47

hraji >> nepochopil jsi princip toho co jsem napsal.. důvodem proč by jsem nemohl spát bylo řečeno že nejsem schopen včasné manipulace s pruty!!! Nikde není zakázano spát na rybách je to tak? je!!Takže odebrání povolenky zato že jsem usnu je úplná hlupost a nesmysl.. Ano měli by dávat fouknout protože ožralý rybař neni schopen manipulovat s pruty ani když je vzhůru!!! byl jsem toho svědkem minmálně 30 krát a je to smutné.. Z toho co takdy tvrdíš vyplývá že slušný rybář který chytá od 4.00hod a ve 14.00 hod usne porušuje nějaký zákon ,ale ožralý rybář který sotva stojí na nohou neudrží rybu v ruce,není schopen ji vytáhnout háček z tlamy je prostě super rybář a ničeho se nedopustil.. Super .. A když budou tito dva rybáři sedět vedle sebe a přijde RS tak tomu co bude mít kolem sebe uklizeno ,nebude sprotý,protě jen se šel na ryby odreagovat,tak tomu odebere papíry. A ožrala co bude dělat přesný opak ,tak jen proto že nespí ikdyž není schopen ani mluvit tak bude moci lovit dále? Spěje to do řádne p....e!!

Nhraji - Profil | Pá 19.7.2013 7:16:09

ProchyCR >> taky naposledy. Pokud je podle tebe každý člen RS, který zná svoje práva a své povinnosti arogantní, jsi na tom asi dost špatně. A to oznámení na PČR klidně podej. Bude to přímý důkaz tvé neuvěřitelné tuposti a omezenosti. Určitě ti chlapi z našeho okrsku pošlou diplom.
A k tvému předchozímu výronu myšlenek. Nikdy a nikde jsem nenapsal, že mám pravdu za všech okolností. To mi podsouváš ty. Já jen napsal, že spaní v bivaku při nahozených prutech je přestupek proti předpisům v rybářství a že si v takovém případě zadržení povolenky obhájím. Vzhledem k tomu, že za tento přestupek bylo zadrženo v MRS již velké množství povolenek a všechny případy prošly bez jakýchkoliv potíží jak přes orgán státní správy projednávající přestupek tak přes svazovou kárnou komisi, nemám obavy, že bych se v tomto případě dopustil nějakého přehmatu.
Ano, jsem přísná RS, což je vzhledem k tomu, že dneska dostane povolenku kdejaký příchozí z ulice, který ani nepřečetl BP, stejně ještě málo. Je potřeba být přísnější a důslednější.

NProchyCR - Profil | St 17.7.2013 11:54:23

Drozďák >> pane kolego,možná jsem podle Vás imbecil,ale v BP lovu se nic o bdělém stavu při lovu nepíše. Podle § 14 vyhl. č. 197/2004 Sb. musí být osoba provádějící lov u udic přítomna tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat! Časový úsek, zde vyjádřen slovy "bez prodlení" není nikde definován a to ani v obecné části zákona. Ze své zkušenosti tě můžu ujistit, že reakční doba od doby, kdy mě vzbudí příposlech, do doby záseku, je pouze několik vteřin na rozdíl od mnoha bdělých starších nebo alkoholem unavených rybářů, kteří sice sedí u prutů, ale jejich reakce jsou poněkud delší. Nechceš mi snad tvrdit, že když si nějaký důchodce klimbne u prutů, přijde o noty? Asi ne, protože podle tebe není "kaprař". Pravdou je, že jsi jeden z těch zapřísáhlých "antikaprařů", se kterým nemá cenu diskutovat vůbec o ničem. Nicméně alespoň reagovat musím.
Jen tak pro zajímavost, elektronické hlásiče má dneska téměř každý rybář, ať už chytá cokoliv včetně dravců. Jde o pokrok, který bohudík ani ty nezastavíš. A opět moje zkušenosti jsou takové, že nejvíce řvou hlásiče právě všestranně zaměřeným rybářům, kteří si k tomu ještě pustí rádio a otravují tak, jak ty říkáš, nás "kapraře" (mimochodem ještě chytám feeder, vláčku a někdy plavanou, takže možná ani nejsem čistokrevný "kaprař" a tvoje invektivy se mě netýkají). A když už jsme u toho spaní, před dvěma týdny jsem byl spolu s rybářskou stráží na kontrole u Labe, kde jsme zkontrolovali asi pět part "rybářů," z nich pouze jedna byli kapraři! A světe div se, pouze u nich bylo vše bez závad! Dokonce si vozidlem přivezli přívěsný vozík a auto odvezli zpět na komunikaci. Ostatní "všestranně" zaměření rybáři (sumcaři, krmítkáři) byli tak ožralí, že jsem měl co dělat, abych je vůbec vyklepal ze spacáku!!!! Auta měli zaparkovaná skoro ve vodě a okolo místa v okruhu 10m neskutečnej bordel!
Ještě na závěr - s tou blbostí, bezohledností a sebestřednou arogancí máš možná pravdu, ale jak pročítám tvé příspěvky, asi se netýká jen kaprařů.........

NKrank12 - Profil | St 17.7.2013 7:59:33

Nikdo mi nebude diktovat jestli si můžu zdřímnout a pokud mi vemou povolenku tak budu prosazovat ,že jsem šel do bivaku pro kafe a že jsem omdlel a porybný mě vlastně zachránil :-) a všichni budem spokojeni... porybný, kterému vadí jestli spím má podle mě mindrák co se potřebuje po někom povozit :-) to už mi příjde jako úlet se nad tím pozastavovat...zdar

Nvydra Lucky - Profil | Ne 21.7.2013 10:30:23

MrCement >> Diskuze vedená stylem chytání za slovíčka a uvádění příkladů dotažených až do absurdní krajnosti je o ničem. Každé setkání s rybářem u vody je sice podobné, ale vždy v něčem jiné. Jsou lidé vstřícní, slušní a uznalí ... a jsou také arogantní, nekomunikativní, ... ignoranti s plnou peněženkou a známými za zády, co si myslí, že mohou všechno (bohužel je to ve většině případů pravda) Je spaní a spaní. A to nemluvím o spaní s paní ... Hele, jsou jistá pravidla a ta by se měla ctít. Pokud si klimbáš u prutů, utahaný po práci konečně odpočinek, pohoda ... proč ne ? Ale zlitý dobytek v bivaku mě přímo dráždí. Ale nelze paušalizovat, jak jsem už napsal. Pokaždé je to troch jinak a posoudit, jak to řešit nebývá jednoduché. Pro mě osobně není život jen bílá a černá. Jsou i jiné barvy. Je to ale na dlouhé psaní a NELZE používat šablonu. Také rozum a cit by měl být přítomen, než vyneseme verdikt.

NProchyCR - Profil | Čt 18.7.2013 12:23:57

hraji >> k tvému včerejšímu příspěvku, abys neumřel rovněž hloupý - ani člen RS není bohudík neomylný, nesmrtelný a nepostižitelný, jak se mnozí zde přítomní domnívají (zřejmě k nim patříš i ty).
Pokud dojde ze strany RS k neoprávněnému zadržení rybářského lístku (stačí klidně jenom podezření na takové jednání), může postižená osoba podat trestní oznámení pro podezření ze spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a v trestním řízení (za předpokladu, že se prokáže protiprávní jednání, spočívající v úmyslném jednání úřední osoby způsobit v tomto případě škodu) se připojit s náhradou škody, která bude tvořena z poměrné částky vynaložené na zakoupení rybářského lístku po dobu, po kterou jsem nemohl vykonávat rybářské právo. Dále může být škoda tvořena částkou, kterou jsem např. vynaložil na zaplacení dovolené, na které jsem chtěl chytat ryby, a kterou v souvislosti s neoprávněným odebráním rybářského lístku nemohu plnohodnotně využít!
Pokud se podezření ze shora uvedeného přečinu neprokáže (zřejmě by šlo o precedentní případ), může taková osoba podat žalobu u civilního soudu o náhradu vzniklé škody,neb každý je odpovědný za své jednání a musí se chovat tak, aby jinému nevznikla bezdůvodná újma (majetková i nemajetková)!! Petrův zdar

NCerebro - Profil | St 17.7.2013 22:06:55

Co není zákázáno je povoleno nikde jsem nečetl, že nemůžu spát ještě aby mi to někdo zakazoval... O bezprostřední manipulaci už se tu něco napsalo. (dědula co se schovává na židličce 3 metry od prutů pod stromem či deštníkem se tam rozhodně s endoprotézou nedostane dřív jak rybář co spí či se schovává před deštěm a větrem v bivaku a čeká na záběr...) A jen zabrousím na vetšinu rybářů co chytá dravce na rybku má hozený prut bokem a jednou za čas se koukne jestli se mu tam nedusí nějaká chudinka aby čekal dalších 10 minut na to až se mu zažere... Takže já mám svědomí čisté i když budu spát v bivaku a čekat až to pípne. A všichni co mají něco proti by si nejdříve měli zamést před svým prahem.... Nebo už jste někdy slyšeli o někom kdo přišel o papíry za prut na rybku který ani neměl hned u sebe či ještě lépe kouřil cigaretu mezitím co se tam kudla zažírá a on nic...

Nmacc3 - Profil | St 17.7.2013 17:08:00

Tak hlavně by se měl použít zdravý rozum a důraz je kladen na slovo " přítomna " ... a ne "bez prodlení manipulovat", jak tu někteří chápou. Jelikož tato vyjádření nejsou striktně definována, je opravdu potřeba zapojit tzv. zdravý rozum :-) . Už povolení lovit na 2 pruty současně zavdává příčinu porušení tohoto nařízení při případné manipulaci s jedním prutem při vylovování ryby a současným záběrem na druhý prut. Při pospávání v křesle v dosahu prutů nevidím vůbec žádný problém, který by měla RS řešit, jelikož nebude schopna prokázat rozdíl v případné manipulaci "bez prodlení" u pospávajícího rybáře, či rybáře čtoucího knihu, či používajícího mobilní telefon, či luštícího křížovku nebo plně soustředěného na pruty, kde i při tomto plném soustředění může být prodleva :-) . Takže opravdu používejte zdravý rozum a jednejte tak, aby jste nezavdali RS příčinu řešit tzv. nepřítomnost u prutů. Na druhou stranu by člen RS měl být natolik rozumově zdatný, že si tyto nuance dokáže uvědomit a opravdu bude řešit pouze hrubé nedostatky ohledně tzv. nepřítomnosti u prutů. :-)

Nnej.vydra - Profil | St 17.7.2013 16:45:46

peky29 - >> Třeba já to mám v genech po předcích. Děda na rybách spal, otec na rybách usíná a já taky. Jak říkávala naše babča, beztak tam u toho všechny chrápete a pak houno chytnete.Za chvíli budeme řešit jestli můžu na ryby když mám rýmu, abych zrovna nesmrkal když mám manipulovat při záběru s prutem. Nedej bože aby jsi se šel stranou vymočit. Nejdéle do deseti metrů ať si tam ten smrádek po tobě lidi užijí. Prostě česká komedie. Ať se vám daří a mažu se prochrápnout na ryby u vody se mi krásně usíná.

NPYTLAKS - Profil | St 17.7.2013 14:38:02

řešíte tu blbiny,pokud bude rs chtít vzít papíry,tak je vezme a důvod si vždy najde,nedej bože,že jsi rs sedl na místo,to je pak pozdvižení a znepříjemní lov tak jak jen to jde,je to o lidech,nikde není definice co znamená bezprostřední manipulace,může se to chápat i tak,že prostředník se nesmí dotknout prutu:-))neznám nikoho kdo by si u prutů nezdříml,je problém ten,že si člověk jde zdřímnout a nechá nahozené,ale brát papíry za to že se du vychcat a nestáhnu ventky nebo si zdřímnu v křesle je totální nesmysl,zaobíral bych se tím,že se nosí ryby do kufrů atd.ale tam už rs nezakročí,protože se bojí,osobní zkušenost,jinak jsem proti spaní v bivaku a mít nahozené,pokud chcu chytat 24h,tak se musím podřídit i nějakým pravidlům navíc

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 17.7.2013 13:05:57

peky29 - >> Novela rybářského řádu z roku 2010 naopak přikazuje, aby dotyčný rybář, který ryby pouští, inhaluje klinik a chodí srát za bivak na podložku u prutů spal.
Pokud nebudeš u prutů spát a načape tě rybářská stráž, má potom tato stráž povinnost ti nabídnout teplé mléko, vzít tě do náručí a uspat houpáním. Pokud rybář lovící na tři a více prutů stále není schopen usnout, rybářská stráž je oprávněna vložit mu do úst palec a pokusit se se slovy "spinkej ty mů broučku malinkej" tohoto rybáře ukolébat ke spánku.

Ale je dobře, že ti tvů rozum říká, že můžeš u prutů spát. Na to bych se být tebou v případě nějakých nedorozumění ze strany RS odvolal

Nšumava - Profil | St 17.7.2013 11:00:11

MrCement >> ano, rybařina je těžce deformovaná, když řešíme otázku zda při rybolovu mohu spát či nikoliv , respektive zda mohu jít řádně spát, ne že náhodou u prutů klimbnu. Jsem zastaralý neprogresivní rybář, ,, moderní trendy´´rybařiny mne jaksi míjí a tak zastávám jednoduchý názor. Když chytám ryby, chytám ryby. Když spím, tak spím. Rybařina je pro mne činnost která mne naplňuje po mnohých stránkách z nichž samotné ulovení ryby nemusí být za každou cenu splněno a představa že doufám že se ve spánku něco zavěsí vcelku bez mého velkého přičinění, cíle rybařiny - s vyjímkou získání masa , příliš nesplňuje. Je to možná i tím, že mnohahodinové či mnoha denní sezení u prutů a tupé zírání na signalizátory (odposlechy, příposlechy a co já vím dalšího) s vidinou získání úlovku se kterým bych se pomazlil na podložce a pak ho s polibkem vrátil do vody mne nijak neoslovilo.
P.S.při milování se taky nekoukám na televizi, i když třeba při stolici jsem současně i zvracel , mladost- radost :-)

Ndeni 79 - Profil | St 17.7.2013 8:46:30

peky29 - >> tohle není otázka pro MRK-tady panuje nevrazivost a nesnasenlivost vuci ruznym technikam lovu. Je to smutny,ale je to tak........
Jinak co se tyce spanku,tak ja u vody klidne usnu. Kolem sebe mam nainstalovany detektory pohybu s alarmem a prichazejici porybny nemá sanci se ke me dostat bez toho,aby jej aktivoval a ja mam cas otevřít oci.
Takze mam vlastne dva druhy pipaku-jeden,ktery detekuje zaber ryby a druhy,ktery mi detekuje porybného..... :-)))

Nbart.bm - Profil | St 17.7.2013 8:05:38

hraji >> ještě se tě zeptám...když jdeš čůrat stahuješ pruty nebo si jak pes značkuješ flek v okruhu 10m?

NSoulfish - Profil | Čt 25.7.2013 8:28:26

macc3 >> kolego, podplácení a nůž - to je již docela silná káva

a k tomu třepání - dostáváme se opět k té "manipulaci s pruty bez prodlení" - ono holt pokud na někoho 10 minut mluvíš, aby se vzbudil a on to stále pod efektem absint(h)ové (nebo jiné) víly odmítá, tak do něj holt šťouchnout musíš - zmiňovat se o tom neměl vůbec, jelikož tím akorát upozornil na to, že opravdu bez prodlení nebyl schopen naprosto NIČEHO..

ovšem proč uznat vlastní chybu, omluvit se a vůbec mít tak trochu pokory, když si můžu ukázat prstem a říct, že ten Reno je teda takovej a makovej (zlej a zlej) a jak se mnou hrozně třepal a že jsem kvůli tomu jednal tak, jak jsem jednal - normálně bych jim ten lupen k vodě nedal už do konce života a tečka. Pro takové "takyrybáře" by u vody nemělo být místo.

Nhraji - Profil | Pá 19.7.2013 8:33:16

kolib >> jediné smysluplné konstatování v této diskuzi je: naprostá většina diskutujících nezná a neumí používat ani základní pojmy, které se vážou k problematice. Čím míň znají, tím víc argumentují takovými výrazy jako ohýbání práva, arogance, úmyslné neoprávněné zadržení povolenky a podobnými nesmysly a vyhrožují oznámeními podanými na Policii ČR a možná i do samého pekla.

Nhraji - Profil | Čt 18.7.2013 20:45:53

nofish >> až to jednou někdo dá k soudu a bude platný rozsudek, pak to bude znamenat jen a pouze, že právě v tomto jednom případě to dopadlo tak, jak to dopadlo. Nemáme precedenční právo. Proto považuji podobné výlevy za nesmyslné. Navíc, dosud nikdo žádnou náhradu za zadržení povolenky nevyhrál, tedy aspoň ne v MRS, a že takových chytrých už bylo, co vyhrožovali desítkami tisíc náhrad škod.
Takže, než bude ten zlomový rozsudek, já si ponechám svůj názor, podpořený nějakou tou desítkou zadržených povolenek a vy si klidně ponechejte svoje názory založené na planém teoretizování.
Je mi úplně jedno, co jiné RS dělají, či znají nebo neznají. Píšu o tom, co dělám a znám já. To a pouze to je relevantní, zbytek jsou kecy.
Tvůj příspěvek je úplně stejný jako všechny ostatní, plácáš teoretické nesmysly bez argumentů, nebo za argumenty vydáváš své smyšlenky typu co by kdyby.

NLeorim - Profil | St 17.7.2013 18:59:33

už bych to dál neřešil at si dělá každý co chce a je to..... o povolenku příjde jen ten kdo bude mít smůlu na RS....ale to že si položím vedle prutů cca 1m lehátko a zdřímnu si tak to už je ujetý za tohle brát povolenku to at se na mě nikdo nezlobí..to už je omezování..a já to budu určitě dělat dál když na mě příjde na rybách unava po šichtě v práci...

Njelen10 - Profil | St 17.7.2013 13:55:51

Na téhle diskuzi je vidět, že slovo “rozum“ má zcela subjektivní obsah. Patrně stejně tak i sousloví “bez prodlení“. Podle mě to třeba znamená to samé jako “okamžitě“, pro lidi s delším vedením to ale třeba může znamenat 10 vteřin, a pro ty s nejdelším dokonce i víc. Kdo má potřebu plánovitě najednou chrápat a přitom číhat na vysněnou čudlu, je dle mého (opět subjektivně) pitomec.

Takže k otázce jestli smí nebo nesmí chrápat v bivaku při lovu - záleží na kombinaci délky vedení a subjektivní definici pitomce jedinců, kteří se při případné kontrole srazí. Jedinec s kratším vedením by ale doufám měl mít vždy navrch.

Narnošt - Profil | St 17.7.2013 12:29:04

Tady je to masakr.Ten se dal ovšem už při čtení zadání otázky předpokládat. :-)
Jádro pudla je podle mě v nejasnosti výkladu částí RŘ,které si každý může nebo nemusí ohnout k obrazu svému.Zvláště ta zmiňovaná pasáž o neprodlené manipulaci s pruty...To můžu klidně tvrdit,že dostatečná není ani vteřinová prodleva mezi zásekem a předpokládaným kontaktem ryby s nástrahou.Anebo že do půl minuty je to v toleranci.Záleží,jak si to kdo vyloží a to je to ŠPATNĚ...
Že někdo sedí dva metry od prutů,na kterých má hlásiče a upadne do polospánku?Nebo že si dojde ulevit pár metrů za křoví?Jestli tohle je hřích,tak potom opravdu nevím,to jde celá rybařina do kopru.Kde to potom jsme???A všechno proto,že si kdokoliv může vykládat ustanovení RŘ tak,jak se mu zlíbí,tam bych hledal viníka...
To by potom mohl čistě teoreticky přijít(přikulhat) k vodě rybář,který bude mít na koleně ortézu,nahodí dva pruty,posadí se do křesla vedle nich a vzápětí mu opodál stojící člen RS odebere povolenku,protože podle jeho uvážení s tou ortézou nemůže neprodleně manipulovat s pruty,je mu přece jasné,že mu to bude trvat o tři vteřiny déle...Absurdita,ale zítra to může být klidně reálná situace... :((

NMakrelobíjec - Profil | St 17.7.2013 11:40:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

peky29 - >> ahoj takovy hovadiny už neřešim spim nespim . Ser na to a neřeš to .Každá normální RS nad tim mávne rukou když spíš 2m od prutů a máš kolem sebe pořádek. Nevim jak bych jinak chytal když seš třeba 14dní v tahu na rybách v létě máš na spaní jen 4h deně a to se nedá prostě přes den usneš i v židli . Nějaky keci o tom, že bys to měl vytáhnout když spíš přes den tak to je od těch co byli na rybách max 12h a na delší rybačce nikdy nebili . Když už su fakt u navenej a vim ,že v některý hodiny fakt nebere tak to stáhnu a spim jenže to se zrovna nechce :)
Kdyby bylo spaní u prutů ten nejhorší přestupek to by bylo krásně u vody :)
Některá RS tě za to bude buzerovat a honit si triko ,ale když jim zavoláš ,že se děje to a to tak držej hubu . Spící rybář je snadná kořis ,ale čapnout papíry ožralé bandě co se chovaj jak hovada to chce odvahu .

NLubo - Profil | St 17.7.2013 8:40:20

Běžně si u rybolovu zdřímnu v polohovacím křesle, klidně i na hodinu či dvě. Křeslo mám přímo u prutů a tyto jsou na dosah. Pípáky mě vzbudí spolehlivě. Jsem přesvědčený, že takto splňuji podmínky popsané v BP a v případě, že by mi nějaký člen RS chtěl za spánek odebrat povolenku, nebo jinak postihovat, budu se bránit všemi právními způsoby, které mi zákon umožňuje. Mít ale bivak 5 metrů od prutů a ještě ležet třeba ve spacáku tam už bych to viděl s tou bezprostřední manipulací hůř a postih RS by se dal i pochopit. Vyzkoušel jsem to na soukromáku a třeba vylézt při záběru ze spacáku, nazout nějakou obuv, doběhnout k prutům, tam už bezprostřední manipulaci nevidím. Často si ale v tom křesle nezdřímnu vůbec, protože když už pomalu usínám, ti hajzlíci kapři jako by na to čekali a zaberou :-)))

Nhraji - Profil | St 17.7.2013 8:06:32

Krank12 >> když nemám argument s oporou v zákoně, svedu to na závist, mindrák, komunisty ....
Osvědčený postup dokazující neschopnost vnímat a dodržovat předpisy.
Proč se sakra nepodíváte někam za hranice, když tak rádi operujete evropskými trendy. V takové Anglii na soukromýchvodách neexistuje spát u prutů.

Nkolib - Profil | St 17.7.2013 7:55:01

hraji >> nechápu tě.. proč by jsi povolenku zadržel. Když budu spát do 10 metrů od prutu jak mi to rybařský řad dovoluje.. Dnes když jsou signalizátory a připoslech a ještě bůh ví kolik různých pičovinek a alarmů,není možné oby jsi nezareagoval do 5 sec.Myslím si že kdysi když jsme lovili a používali(předpruťáky) policajty, tak to dopadalo tak že jsme záběr zpozorovali až když nám prut spadl z vidliček(třeba jsem si zrovna vytahoval svačinu atd..)Raději bych zakázal alkohol na rybách ten je tím hlavním problémem u vody. Rybáři jsou pak agrersivní a lhostejní k jiným rybářum a přirodě.

Nvydra Lucky - Profil | Ne 21.7.2013 9:33:39

Tak dobré ráno.. Stále dokola a okolo. Jedni trvají na tom, že rybolov se dá dělat i když spí, druhým se to nezdá ...Někdo se tu ohání paragrafy a konstruuje nesmyslné příběhy strašíce členy RS, leč marně. A propó, stránku vzad jsem se ptal Prochyho - jsi kaprař ? Používáš příposlech při spaní v bivaku ? Nic jiného mě nezajímá, jen toto ... a zatím nic. Asi přehlédl můj všetečný dotaz. Jsou tu zastánci obou teorií. Jiní jen přizvukují, nemajíce svůj názor. Ostatně jako vždy. Objeví se, zasmrdí a zmizí, protože to "své" - má pravdu předsedo - netřeba obhajovat. Pro pobavení společnosti užiji také jeden příklad: Nahodím, odkráčím 5m do chaty, ulehnu do postele a položím si příposlech na noční stolek. A teď pozor - nahodím, odkráčím do bivaku 5m, zalezu do spacáku a příposlech uložím vedle lehátka. V obou případech následně usnu spánkem spravedlivých ... Rozdíl ??? Podle mne žádný, tedy odebírám povolenku :-) Jak vidno teoretizovat se dá nad pitomostí sáhodlouze a vyvodit lze cokoli. Ať už se tu ohýbají paragrafy, vymýšlejí teorie o zániku civilizace po zabití kapra K70 nebo usíná nad pruty, vše je o tom, koho potkáš. Srážka s blbcem bolí vždy. A je jedno jestli má odznak RS, PČR nebo triko CHaP ... Pěkný den

NProchyCR - Profil | So 20.7.2013 7:48:32

hraji >> jsi nějak ve skluzu, nestíháš reagovat nebo to vzdal tvůj "přítel na telefonu?"
Uvedu ti další praktický příklad možného postupu, který by ti mohl pomoci plnit ne na 100, ale na 110%! Jak ti nastínil níže kolega JKB, představ si, že budu zdolávat větší rybu (ano, kromě plotic jsou i větší) na jeden ze svých prutů (o možnosti lovit na dvě udice určitě víš). Ryba táhne a já musím na její pohyb reagovat. Poodstoupím od svého nastraženého prutu třeba 4 metry a plně se věnuji pouze zdolávání. Zároveň se samozřejmě modlím, aby nepřišel záběr. Otázka zní: Jak zaraguješ při náhodné kontrole? Nenamáhej své mozkové závity, máš je ze včerejška unavené, odpovím za tebe, neb jsem tě už poznal. Ty mi samozřejmě jako přísný porybný zadržíš povolenku, jelikož jsem nebyl u udice přítomný tak,abych s ní mohl bez prodlení manipulovat (a samozřejmě i proto, že jsem kaprař, promiň)! To ani nemluvím o situaci, kdy by záběr na druhý prut skutečně přišel! Povolenku samozřejmě odevzdáš (ty ji ani příslušným orgánům neodesíláš, to dělají opět kompetentnější osoby) a příslušné orgány rozhodnou o osudu rybáře:(

Tvé myšlení a jednání mi připomíná "profi" sběrače míčků. Ten taky nepotřebuje trápit svůj mozek, sebere prostě každý míček, který před něho spadne nebo na který mu ukáží!!! A do této role TY stavíš všechny členy RS! Jak smutné:(

Co z toho plyne? Je lepší chytat pouze na jeden prut držený v ruce (tuto cestu si už zřejmě nastoupil a ta jediná je samozřejmě správná) se sirkami v očích a ve stoje!

NJKB - Profil | Pá 19.7.2013 22:08:22

Vidim to tak, ze kdyz neni RS k.kot, tak neni co resit. Kazdemu je jasne, ze kdyz jedu na vice dni k vode, spat musim a nikdo nechce pruty vytahovat, to jen Hraji sedi 20cm od prutu, na kazdem ma polozenou ruku a pokud se chce treba napit nebo si odskocit, pruty stahuje..akorat bych vedle nej nechtel u vody sedet, protoze musi neustale nahazovat, ale zrejme lovi pouze na jeden, protoze kdyz by ten druhy treba nahazoval, nevenuje se tomu prvnimu :-) Nevidim problem ve spani u prutu, pokud mam bivak ihned u prutu a pokud je treba, reaguji temer okamzite, proste RS musi pouzit zdravy rozum!!

NProchyCR - Profil | Čt 18.7.2013 21:55:12

hraji >> právního experta ze sebe děláš (nebo se snažíš dělat) zřejmě ty. Já jsem pouze nastínil způsob obrany před právě takovými experty, kteří mají za všech okolností pravdu!
Každý má právo se bránit pokud mu vznikne újma, bez ohledu na to, jak spor skončí, ale to se samozřejmě tobě nehodí do krámu, že?
Teď trochu "právního" rozboru. Úmyslné neoprávněné zadržení povolenky znamená, že RS v úmyslu způsobit újmu, ač ví, že jedná v rozporu s platnými předpisy, neoprávněně (protiprávně, protizákonně, nedovoleně) zadrží povolenku. Další variantou je jednání z nedbalosti, kdy RS zadrží povolenku v dobré víře, že jedná správně, ačkoliv tomu tak není. To bych nazval neoprávněné zadržení povolenky nedbalostním jednáním.
O několik příspěvků níže píši, že neřeším konkrétně spaní v bivaku, ale neoprávněné zadržení povolenky všeobecně! Ale když už jsme u toho spaní při nastražených prutech. I v BP výkonu rybářského práva MRS je uvedeno, že osoba provádějící lov musí být u prutů přítomna tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat. Základní otázka zní -co znamená "bez prodlení". Jedná se o neměrný časový úsek, který si každý vyloží samozřejmě jinak (a právě kvůli takovým slovním hrátkám a NESMYSLŮM v zákonech, jak píšeš, vznikli právníci). Jinak bude "bez prodlení" reagovat invalida, důchodce nebo zdravý dospělý jedinec. Tudíž pokud budu mít bivak postavený dva metry od stojanu a budu schopen bez prodlení (10, 15, 20 vteřin) manipulovat s pruty, ničím rybářský řád neporuším a to ani v MRS! Něco jiného bude, pokud mě porybný nedostane z bivaku ani po pěti minutách úporného snažení (při nedávné součinnosti na kontrole RS jsem musel ožralého "rybáře" vyklepat ze spacáku!) Potom mu s poděkováním odevzdám povolenku a tiše odejdu.
Ještě k tvému příspěvku kolegovi níže. V České republice není právo založené a tvořené precedenty, nicméně soudy i správní orgány podle nich nepovinně postupují (jde o neformální závaznost precedentů). Dokonce i naše Ústavní soudy vydávají tyto judikáty jako závazné! Bude ti stačit tato argumentace? Asi bude skutečně moudré, když nejen v této diskuzi skončíš. Jak si napsal opět kolegovi níže cit:"Píšu o tom, co dělám a znám já. To a pouze to je relevantní, zbytek jsou kecy" mluví za VŠE.......

Nhraji - Profil | Čt 18.7.2013 20:55:47

ProchyCR >> no vidíš, při zadržení povolenky nejde o život, takže je to celé vlastně k ničemu. Snažíš se udělat kauzu na točení se na nesmyslech, nejde přece o život.
Navíc, vymyslel sis zaklínadlo, "úmyslné neoprávněné zadržení povolenky". Ono existuje i nějaké "neúmyslné neoprávněné zadržení povolenky"?
O ničem takovém jsem ale já nikde nepsal, já psal pouze a jen o zadržení povolenky za spaní v bivaku s nahozenými pruty. Takže se snažíš ze sebe udělat právního experta a přitom vymýšlíš krávoviny, aby ti to do sebe zapadalo.
O co se s RS (její ustanovatelem - tedy státem) chceš soudit v případě, že RS zadrží povolenku za spaní v bivaku při nahozených prutech, tedy za nepřítomnost u prutů na revíru MRS (jinde si na RS nehraji)?
Myslím že tímto příspěvkem svoje fungování v této diskuzi skončím. Těžko vymyslíš něco jiného a lepšího.

NProchyCR - Profil | Čt 18.7.2013 13:38:59

Bobertik >> RS jsou taky jenom lidi, i když NĚKTEŘÍ jsou přesvědčeni, že spolu s odznakem získali i jakousi moc a nedotknutelnost. Jejich právní povědomí je nulové a čerpají pouze z toho, co jim kdo řekl nebo co mají sami zažité z dob minulých (ať už je to v rámci zákona či mimo něj). Při kontrolách si potom léčí svoje komplexy a antipatie ohánějíc se všemocnou plackou. Posbírají povolenky podle svého výkladu právních norem, odevzdají je hospodáři a jdou spát s blaženým pocitem, kolik zase nas...li lidí. Zaplaťpánbůh drtivá většina porybných je slušných a pokud si nejsou jistí v "kramflecích," nelámou nic přes koleno.
Jak říká klasik: Nejhorší je srážka s blbcem (platí všeobecně). Jak říkám já: Lepší dvakrát přiznat chybu, než ze sebe jednou blbce udělat.

NHlubočepy - Profil | Čt 18.7.2013 11:06:37

Termín neprodleně manipulovat s pruty, je jeden z blíže neurčených ba ani jasně nespecifikovatelných termínů obsažených v našem zastaralém bafuňářském RŘ. Pokud to bude nadále předkládáno v tomto znění,tak to jen vede k rozporům mezi rybáři a RS.Proč by si nemohl rybář u prutů schrupnout? :-) Myslivci si na posedu taky jistě schrupnou a to maj střelnou zbraň. Petrův zdar a spaní na rybách obzvláště !

NMasařka - Profil | St 17.7.2013 19:41:05

Pokud mi porybný sebere povolenku za spaní u prutů okamžitě zavolám policii že jsem byl okraden. Rybářský řád mi spánek nezakazuje. Když jsem chytal 20 minut po době lovu,zaplatil jsem 2000 flastr a 2 měsíce stop. Beru,moje chyba,porušil jsem řád. O spaní tam není ani zmínka.

NSlavnýLovecPampalini - Profil | St 17.7.2013 15:45:53

a co když si klimbnu v křesle... seberou mi papíry? Je rozdíl na čem spím(jestli na křesílku, na zemi, nebo lehátku) a jestli spím omylem a nebo cíleně a je dáno jak daleko je abych mohl s pruty neprodleně manipulovat :-) řešíte blbosti, záleží na konkrétní RS.. rybářský řád tohle neupravuje(nebo upravuje špatně), na Rozkoši RS nevadí ani když máš příposlech a spíš 30 metrů daleko v karavanu, když příjde RS zatahá za vlasec a frajer tam hnedka je a RS muže kontrolovat, vidíte bivak a máte z toho mokro, stejnak je tam ten člověk při záběru rychlejc než hluchej dědek co se vybavuje se sousedníma rybářema a neslyší že mu ryba vytočí 500metrů vlasce a pak to za sebou tahá... to se děje dost často, ale je to zasloužilej člen takže o papíry přijít nemůže

Nhraji - Profil | St 17.7.2013 13:25:17

Bobertik >> pak je ovšem další diskuze s tebou marná a zbytečná. S tou náhradou škody, kterou bys chtěl vysoudit na RS, která ti zadržela povolenku, jsi vedle jako jedle.
Za prvé, škody vzniklé činností RS platí stát (viz zákon), za druhé, musel bys prokázat, že RS porušila svoje povinnosti. Ovšem RS je povinna zakročit i v případě, že se domnívá, že byl porušen zákon. Tedy ti smí zadržet povolenku. Pokud následně orgán státní správy přestupek projedná a dojde k závěru, že se přestupek nestal, žádný postih RS nehrozí.
Ten by hrozil pouze pokud by se dopustila zneužití pravomoci úřední osoby.
Tak, studijních námětů máš dost, studuj, ať neumřeš hloupý.

Nkolib - Profil | St 17.7.2013 13:00:23

vzbudí vás budík ráno do práce? Vzbudí tak vidíte a to někdy spíte 9 hod v kuse. a proto si myslím že signalizátor vas vzbudí take a ještě dřive protože máte pořad v mysli že jste na rybách a tak trochu stím počítáte.Ja osobně jsem neusnul tak tvrdě aby mě praskání větví nebo vitr neprobudil.

NFishky - Profil | St 17.7.2013 12:20:54

MrCement >> to je výklad jak poď na mňa z boku. Je opalování OK? Je spaní na židli OK? Je pokec s přítelkyní na dece OK? Je polovina dědků klimbajících na židlích a poslouchajíc mini rádio OK? Je 5m od prutů ještě OK? co 10 metrů, co 20m... či co 100m? kde je ta hranice co ještě je OK a co už ne? Když vidím hůř a neslyším, musím mít na to papír a musím sedět blíž prutům než ten, co vidí slyší a pohybuje se rychleji??? :))) Nejasné pravidla si každý aktivní exot vyloží po svém... ;-)

Nborecrybář - Profil | St 17.7.2013 11:39:03

Drozďák >> tak to asi jo, podle tebe jsme všichni co sedíme na bobku prasata, je to tvá věc a nebudu tě nějaký způsobem přesvědčovat. dle mého jde doba vpřed a ne každý je ochoten chytat na lískovku s ohnutým špendlíkem a korkovým špuntem a pokud si mohu udělat u vody pohodu tak si ji udělám a nevidím v tom nic špatného. Mám za to že bordel a špatné chování u vody je v lidech a ne tím jakou metodu lovu používají. Prase prasetem vždy zůstane i pokud si koupí hadry od lacoste.

Naleš vavřina - Profil | St 17.7.2013 10:37:56

Diskuze je celkem dobrý komix - ty argumenty co proč ano, co proč ne, ... a detektory pohybu kolem sebe - to už je totální absurdistán. Zpět ke spaní na rybách - rybář musí být s prutem schopen neprodleně manipulovat, přes to nejede vlak. Pokud ale někomu v křesle vedle prutů "klapnou" oči, tak žádná soudná RS z toho nedělá vědu, stejně by svůj postoj jen těžko obhajovala. Zde by totiž nešlo prokázat úmysl se vzdát schopnosti neprodleně manipulovat s prutem. Pokud se ale někdo zašije do bivaku a spacáku, tak je úmyslé porušení BP neoddiskutovatelné. Je to jen o úměře. BP se dobrovolně zavazuje dodržovat každý držitel povolenky aktem jejího zakoupení, proč by jinak dobrovolně platil za něco co se mu nelíbí? Legislativně to sice dáno není, ale jsou zde i jiná nepsaná pravidla výkonu našeho koníčka.

NDrozďák - Profil | St 17.7.2013 10:26:50

jaryn82 >> ty nemáš vycucáno z prstu, ale z hlavy. Rozhodnutí soudu neleží v právníkovi, nýbrž v soudci. Tak si na to vzpomeň, až budeš projíždět nějakou mnohem důležitější při.

Nondra.soucek - Profil | St 17.7.2013 9:18:08

Za spaní v bivaku při nahozených prutech brát papíry. Při spaní v křesle u prutů napomenout. Jednoduché... Spát se má doma nebo s vytaženými pruty.

Ndeni 79 - Profil | St 17.7.2013 9:16:35

kakr >> nebublam,pokud mi zadrzi povolenku z nejakeho nesmyslného duvodu a je pod vlivem alkoholu,tak na PCR oznamuji kradez a s klidnym svědomím RS napadnu

Nhraji - Profil | St 17.7.2013 8:02:09

kolib >> je mi úplně jedno, kolik a jakých kdo má příposlechů a odposlechů a zda spí od prutů 3,28 a nebo 9,71 metru. Na rybách spát nesmí. Pokud chce spát, ať stáhne pruty.
Myslím si, že pleteš dohromady dvě věci, technické nedokonalosti signalizace záběru dříve a nepřítomnost u prutů způsobenou spánkem lovícího. Zakazovat alkohol je pitomost, nebo by RS dávala ještě i dýchnout?

Nkakr - Profil | Čt 25.7.2013 8:40:37

PYTLAKS >>
Ano měl, navíc by žádost měla být notářsky ověřena....

Nneprduch - Profil | Ne 21.7.2013 9:29:30

Nečetl jsem celou diskusi (jen začátek), to si nechám na dlouhé zimní večery, jen přidám moji zkušenost. Po ránu, když je zima, popíjím kafe, takže pak musím odbíhat každou chvilku od prutů. Když jsem u vody sám, tak žádný problém, ale když se v blízkosti usadí rybář s manželkou, musím chtě nechtě od prutů kousek dál, abych byl z dohledu. A neumím si představit, že bych pruty s boilí stahoval každou čtvrthodinku. Myslím si, že by RS měla posuzovat chování u vody trochu s rozumem. Něco jiného je výše uvedené a něco jiného určo bude, když načapá chrápající ožralou partu v bivaku, neschopnou postavit se na nohy, natož doběhnout bezprostředně k prutům. Jen tak na okraj, BEZPROSTŘEDNĚ - co to znamená? Zlomek vteřiny, 3 vteřiny nebo minutu? Když budu mít ruce zapatlané od krmení, také bezprostředně nereaguji.

NRytíř - Profil | So 20.7.2013 19:03:06

Co se tady furt ku...řeší.Bud chytam ryby nebo chrápu.Co je na tom těžký pochopit???Smrdí z toho Česká povaha pořád něco ojebávat a obcházet.Ještěže se takto neptaj myslivci na posedu:-))By čekal až mu pípne prase aby po něm moh vypálit.

Nhraji - Profil | Pá 19.7.2013 8:37:26

ProchyCR >> kdybys náhodou nevěděl, kam poslat to svoje udání, tak tady máš adresu: Městské ředitelství Policie ČR, Cejl 4/6, 61138 Brno. Telefon: 974 621 111
jo a prý se nemusíš podepisovat. ;-))

Nvahaj - Profil | Čt 18.7.2013 16:20:34

ProchyCR >> Musel bys mít setsakra dobrého právníka, aby prokázal v odebrání povolernky úmysl. A v současné době jsou všiechny právnické špičky zaneprázdněny obhajobou našich nepostižitelných a nedotknutelných politiků:-)))

Nhraji - Profil | Čt 18.7.2013 14:43:48

Ono bude nakonec nejlepší rybáře ani nebudit, jen jim vypnout hlásiče a odmontovat kličky od všech navijáků.

Nhraji - Profil | Čt 18.7.2013 14:40:41

ProchyCR >> no, on ti nikdo odebrat rybářský lístek nemůže. Máš v tom hokej, vykladači práva extenzivním způsobem.

NPetr64 - Profil | St 17.7.2013 21:06:34

Leorim >> Kmen ti vede mimo osu krmítka,tak to máš zašmodrchaný,čili na pevno.Jasnej samosek.:o))

NŠupina - Profil | St 17.7.2013 20:14:02



Celý problém vidím ve vzájemné obousměrné šikaně:

A:spousta přiopilých lovících bývá v"narkóze",kontrola je za pomoci kolegů musí budit,o vulgárních reakcích a komentářích se asi nemá cenu rozepisovat..

B:namistrovaní členové RS pak s"bohorovnými"úmysly a rádobypřístupem padni komu padni využívají své pravomoci na 100%,což často vede k šikaně za běžné zdřímnutí u prutů..

Řešení:chlapi,buďme k sobě slušní,hrome!

Ndevastator.ccmore - Profil | St 17.7.2013 19:26:19

HOSI jak tady čtu že na ryby se nechodí chrápat to muže napsat jedině ten kdo na delší dobu na ryby nejezdi jinak tomu nerozumim jinak za mě spim taky u prutu a mám nahozeno neřeším to vubec ale pomalu se to začíná ubírat směrem že nám za chvíli budou diktovat kdy máme jít na záchod a kdy ne tak mi to připadá v dnešní době vlastně neexistují pípáky že asi ne:) a že se někdo někdy napere u vody proboha to se toho stane stavaji se i horší věci ne?

Nkritik - Profil | St 17.7.2013 17:14:49

Vše je v režii RS. Tady v této diskuzi zmůžete se svými 459 příspěvky úplný, ale úplný houno :-))
Tradiční místní blivajz.

NLeorim - Profil | St 17.7.2013 14:08:15

Není nad to si na rybách schrupnout otevřít nějakýho piváka trochu si popít to se potom leží jedna básen:D samo že se chovám(neřvu,nedělám bordel...) slušně jen mám rád pivo...
A na vyspání se na lehátku(venku z bivaku) nevidím opravdu nic špatnýho at si říká kdo chce co chce...Mrku zdar a sílu

NMrCement - Profil | St 17.7.2013 13:07:23

Bobertik >> na jedné misce máš investice svého času/peněz - na misce druhé nějaké rozhodnutí - třeba finálně soudu. Co můžeš vyhrát ?
Před prací RS klobouk dolů. Je to dřina, žrout času a patří mezi tzv. "poslání". Pokud to chce člověk dělat dobře, tak to není pro profit. Ale jako v každé funkci s plackou (na úřadě apod) se najdou lidé, kteří tak činí pro dorovnání svého ega. Poznáš je velice snadno a jsou nebezpeční. Na ně se můžeš jen smát, neboť to jsou ve své podstatě smutní a nešťastní lidé.

Nkakr - Profil | St 17.7.2013 13:04:29

Bobertik >>
Můžeš prosím škodu která Ti vznikla zadržením povolenky konkretizovat ?
Je morální, finanční a co bys např. za měsíční zadržení povolenky požadoval.

NWhatWouldGeezesCatch - Profil | St 17.7.2013 12:54:49

tomisBMW >> RS ktory zobere papiere za to ze som sa vzdialil na 10m od prutov len na dobu vykonania malej protreby nie je normalny :)

NPatrolGR - Profil | St 17.7.2013 12:51:25

Nevim co tady řešíte v řádu je napsáno "bezprodleně manipulovat" o spaní ani čárka. Tak ať mi někdo dokáže že jsem bezprostředně nemanipuloval (Kolik to asi tak je vteřin 5 nebo 30 - každý máme jiný reakční čas) Dokud to nebude v řádu budu si na rybách spát jak se mi bude chtít. Toť vše. Štiku po záběru taky necháváte zažrat tak já třeba nechávám zažrat kapra. Na stupidní otázku stupidní odpověď

Nhraji - Profil | St 17.7.2013 12:34:07

arnošt >> podle mého názoru jsi obrátil diskuzi zcela špatným směrem. Nikdo tu netvrdí, že se rybář nesmí jít vymočit, nikdo tu netvrdí, že je zločin usnout na židličce, byla řeč o spaní v bivaku na lehátku. A to je podle mého úplně jiný případ. Z praxe známe příklady, kdy bylo takřka nemožné rybáře probudit, takže jakékoliv úvahy o neprodlené manipulaci byly zcela liché.

NWhatWouldGeezesCatch - Profil | St 17.7.2013 12:28:32

bez ohladu na to co clovek robi u prutov, ci spi ci nie, RS ma posudzovat per pripad jak je schopny dany rybar reagovat, reagovat na zaber, reagovat na vyzvu k preukazaniu papierov...

Ak niekto spi a nie je schopny vcas zdolavat pri zabere = neni schopen bez prodleni manipulovat.
Ak nekto spi a nie je stont sa zobudit na vyzvu RS = neni schopen bez prodleni manipulovat.
Ak niekto chlasta a nie je schopny sa postavit ani zo zidle = neni schopen bez prodleni manipulovat.
atd, atd.

Asi by som to takto riesil ako RS a asi by som to aj ako rybar ocakaval, moj nazor.

NMrCement - Profil | St 17.7.2013 11:53:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin M. >> Dotaz č.76, kategorie "Rybářský řád a legislativa"
Dotaz: Prosím o vysvětlení a výklad § 14 odst. 5 vyhlášky č. 197/2004 Sb., kde se uvádí, že lov ryb může být prováděn na udici jen za předpokladu, že osoba provádějící lov je u udic přítomna tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat. Není mi zcela jasná možnost používaní dálkového signalizace a příposlechů při lovu ryb, pokud není lovící přítomen na místě lovu. Jak má postupovat rybářská stráž, když je rybář vzdálen od udic několik desítek metrů, na udice nevidí a provádí např. údržbu chaty. Můžete mi prosím napsat, kdy rybář porušuje toto ustanovení.
Odpověď: Jak správně uvádíte, tak ve smyslu odst. 5 § 14 vyhlášky č. 197/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, může být prováděn lov ryb na udici jen za předpokladu, že osoba provádějící lov je u udic přítomna tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat. Za přítomnost u udic se nedá považovat využívaní příposlechů nebo dálkové signalizace pokud je osoba provádějící lov nepřítomna u udic. Pokud není osoba provádějící lov ryb přítomna u udic a je v chatě vzdálené např. 50 m od místa lovu, může rybářská stráž řešit osobu provádějící lov ryb za přestupek z důvodu nepřítomnosti u udic. Za těchto okolností může osoba provádějící lov ryb jen ztěžka bez prodlení manipulovat s udicemi. Přitom není rozhodující, jestli využívá jakékoliv technické zařízení pro monitoring záběrů, pohybu atd. V případech posuzování přítomnosti osob provádějících lov ryb na místě lovu by při kontrole rybářskou stráží měla mimo vzdálenost lovícího od místa lovu ryb rozhodovat i rychlost reakce na přítomnost kontrolního orgánu. Za přítomnost u udic tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat ve smyslu § 14 odst. 5 vyhlášky č. 197/2004 Sb. nelze ani považovat, pokud osoba provádějící lov např. spí ve stanu u udic a nereaguje bezprostředně na příchod a přítomnost kontrolního orgánu a není schopna bez prodlení předložit ke kontrole příslušné doklady a současně manipulovat s udicemi např. z důvodu kontroly nástrah. Domníváme se, že vždy bude záležet na konkrétním posouzení a vyhodnocení dané situace.

NLuigi_Lasagne old - Profil | St 17.7.2013 11:24:34

johny knoxwil >> Už jsem se bál, že někdo nevytáhne podložky, pouštění, odpadky, lopatky a konečně i ty nenažrané jenom bordel dělající dědky. A nakonec se i ten nové trendy chápající porybný objevil. Takže je vše v pořádku.
Jinak půl minuty na manipulaci je taky dost dobré.

NMrCement - Profil | St 17.7.2013 11:21:49

šumava >> pokud z podkladů: tvůj názor a názor protistrany plynou nějaké výstupy o pravdě (navíc na tvé straně), tak to potom ano :-) Jen si zapomněl dodat co ti vadí. Lidé se málo radují a namísto toho aby hleděli mít se vesele/lépe, tak jim vadí, že soused má velkou silnou káru, tři modelky, větší jahody ....... vyšší invalidní důchod a hlavně vadí, že je někdo veselý (to je podezřelé nejvíc :-) )

Njohny knoxwil - Profil | St 17.7.2013 11:09:50

Posledni 3 vikendy sem spal na vltave.porybny na kontrole v 1 rano mi rekl-spani v pohode jen si osvetlete misto lovu..pokud je zde povolen lov 24h a jedu sem na 3 dny tak urcite ne proto abych vytahoval pruty kdyz si jdu lehnout.pipak te vzbudi za pul minuty jses u prutu tak o co jde.navic odpadky si od vody odvazim,na wc chodim s lopatkou,pod prutama je podlozka na ryby.akorat ze spim no,ale podle me lepsi nez dedkove sedici na druhym brehu cejny zvedaj za hubu na prutu dva metry vysoko,pet lahve od piv a vajgly nechavaj u vody a kapra v zivote nepustej ale hlavne ze nespej takze nic neporusej.selskym rozumem si kazdej muze rict co je pro nej horsi.zatim sem nastesti vzdy mel stesti na porybny kteri to videli stejne jako ja a spani vubec neresili,ale i tak muzes trefit na blba

Naleš vavřina - Profil | St 17.7.2013 10:48:35

Woohooo >> kempování v přírodě má své neoddiskutovatelné kouzlo, ale je to o provedení - vždy když potkám (spíš jsem potkával) u vody někoho s karimatkou a spacákem na batohu hned vedle prutu, říkal jsem si že si to umí naplno užít, nyní když vidím zoufalce v karavanu nebo bivakovém městečku, tak se ptám proč

NButchi - Profil | St 17.7.2013 10:45:42

LudaT >>
To je vynikající důkazní materiál :-)))

Čidlo před bivakem ohlásilo přítomnost RS, jejíž podnapilost jsem zjistil pomocí cvičeného čichu. Protože mi odmítnul dát krev, musel jsem ji z něj vymlátit :-)))))

NMrCement - Profil | St 17.7.2013 10:40:57

Na jedné straně formalisté alias papírový draci, kteří seberou noty za cokoliv co se jim osobně nepozdává a nechť paní na úřadě rozhodne (vlastní rozum ? nač? je to napsané v té brožuře, soudruzi). Na straně druhé kverulanti, kteří jsou schopni na víkend postavit bivak 14plus3 mezi ostatními lovícími. Jsem rád, že jsem tak nějak pocítil, že trápit živého tvora je pro mne na hraně /možná už za/ a navíc se potkávat s oběma tábory ....... ne, děkuji nechci.
U RS mi absolutně chybí lidský rozměr (nešťastný člověk který se snaží konat vše pro pravdu nejvyšší, úřednický formalismus). Opravdu mi vadí člověk co usne u prutů ? (slušně řečeno: seru na to, jeho věc). Mělo by mi vadit, že rybář nechá pruty nahozené když jde 15m do lesíčka "vyvenčit kobru" ? (copak se asi může tak problematického stát - našim rybám, našim spolulovícím ......). Pokud nevstupují do práv ostatních, tak nač toto řešit ?A přitom tolerujeme prasárny, které jsou prezentovány jako top rybařina (sakování drobotě se všemi důsledky - zvané závodní rybolov alias utrpení živého tvora v pochybném parametru kg/hod). Rybařina (a svět obecně) je na jedné straně deformována lidmi co si dohání své ego a kážou tak nemilosrdně bibli svou a na druhé straně opravdovými hajzlíky, kteří vědí, že je jim nějaká RS vskutku "ukulele".

Nhraji - Profil | St 17.7.2013 10:35:11

deni 79 >> myslíš NEE?

NSoulfish - Profil | St 17.7.2013 10:34:37

deni 79 >> "NE" má pouze 2 písmenka ;-)

NPavouk‌ - Profil | St 17.7.2013 10:30:51

Kdyz jsem rano cetl zadani otazky tak jsem vedel ze to bude vyzivna debata, ale ze se doctu az takova moudra to tedy ne, obzvlast u nekterych jedincu jejich prispevky prekracuji hranice chapani.


Nicmene mit pres 200 reakci na otazku kde staci dvoupismena odpoved je k zamyšleni..

Nafjee - Profil | St 17.7.2013 10:17:16

MAXXSKATER >> o)) Sleduju to tady zpovzdálí, je to celkem sranda .)

Njaryn82 - Profil | St 17.7.2013 10:07:58

V řádu není napsaný jak máš manipulovat s prutem zda zrakem nohou nebo sluchem. Pokud máš příposlech tak už to je manipulace s prutem tak se neboj a RS ti nemůže nic a pokud jo soudně to projedou. Vše je ověřeno právníkem nemám to vicucaný z prstu :-) .

NKóĎA - Profil | St 17.7.2013 9:30:07

takové agresivity? Kde na ty zlé RS chodíte? Já potkávám samé normální chlápky, kteří mě zkontrolují, zapíšou, pokecají a jdou o dům dál...

Nvoivod - Profil | St 17.7.2013 9:19:56

Ovšem Hraji stahuje pruty před každým močením :-))
Je to hrdina....

NButchi - Profil | St 17.7.2013 9:19:51

Shafi >>
Ten předpis vznikl v době, kdy lidi chodili k vodě chytat a ne vyspávat.

NShafi - Profil | St 17.7.2013 9:17:57

V době kdy vznikl tento předpis, se používali pouze policajti a povolená brzda. To někteří, když se jim sekla cívka, nebo zapomněli povolit brzdu, zjistili záběr až podle mizejícího prutu ve vodě:) RŘ moc s dobou nejde, to souhlasím. Ale hodně záleží na technice lovu. Je rozdíl nahozený prut na splávek a na položenou s pípákem s nástrahou mimo háček.Taky je rozdíl mezi tím když se jdu vyčurat, nebo klimbu v křesle a tím nahodit pruty a jít si lehnout do spacáku, však mě to probudí a já doběhnu, nebo si jít lovit nástražky 50 metrů od prvního prutu. RS by měla přihlédnout k mnoha okolnostem a rozhodnout se na místě.

NLudaT - Profil | St 17.7.2013 9:10:26

Mazec, detektory pohybu, očichávání RS, spící sportovec při vykonávání sportu... pak z vás nemají mít ostatní prdel.

Nvinetue - Profil | St 17.7.2013 9:06:25

Myslím, že když usneš v křeslu tak ti nikdo nedokáže že jsi spal, a proto když ti zabaví povolenku můžeš si stěžovat. A když si během 24 hod. lovu zajdeš zdřímnout do bivaku tak na tom není nic špatného. ( záleží na jakého vola narazíš :-) ) Spíš by mě zajímalo jaký je rozdíl mezi bivakem a stanem ?? :-)

NRobur - Profil | St 17.7.2013 9:02:04

zkuste opačný postup, do spacáku zabalte pean, zapněte spacák, zapněte stan, pak popojděte kus od stanu, bodněte si hřebík do prdele, v klidu napočítejte do 10, pak jděte pro pean, kterým hřeb odstraníte. To vše dělejte nejlép po tmě.

Ndeni 79 - Profil | St 17.7.2013 8:56:03

unudle >> Ano,podle me je spani u nahozenych prutu normalni

Nkakr - Profil | St 17.7.2013 8:43:12

Ladineeek >>
Na RS se vztahuje Zákoník práce, to jsou věci.........

Ndeni 79 - Profil | St 17.7.2013 8:25:59

Soulfish >> zamen hrani tenisu s hranim penisu-u obojího musíš být neprodleně připraven reagovat na to, co se stane..

tedy otázka - dá se spát při hraní penisu?
( nápověda - ANO !! )

Nvahaj - Profil | St 17.7.2013 8:23:41

Krank12 >> Už tě vidím, jak jsi omdlel a stihl se u to zout a zapnout do spacáku:-)))

Nbart.bm - Profil | St 17.7.2013 8:12:48

hraji >> ty jo z tebe by měl Foglar radost..nejsi reinkarnovaný Dušín? :)))))))))))))

NtomisBMW - Profil | St 17.7.2013 8:04:42

hraji >> pokud bys mi zadržel povolenku a dal jí na správní orgán rozhodnout, zda se jednalo o přestupek a o přestupek by se nejednalo chtěl bych po tobě zaplatit mě škodu vzniklou ........ nauč se rybářský řád a pak zabavuj povolenky!

NPike - Profil | St 17.7.2013 8:04:20

Mi je furt divné, proč ten zapšklý a zkostnatělý svaz už konečně nezanesl do řádu věci, které jsou v souladu s moderními trendy EU.
Přeci jen, slušný rybář, co si chce pěkně zachytat a pouští kapry, tak je pořád nějak omezován.
Nevím, proč tu není zavedena nonstopka, tři pruty a bivaky jsou taky omezovány. Vždyť my se o ryby staráme a ne jak ti bobkaři, co klepnou každou rybu, co jim skočí na háček

Ale k otázce. Určitě spát můžeš, dobrý příposlech a kvalitní spacák, který jde hned rozepnout, to vše ti umožní reagovat a s pruty manipulovat rychlej, než bobkař, který spí v křesílku ožralý jak zákon káže.

PS: je to neoficiální informace, ale RS je právě s vágním pojetím termínu "bezprostředně manipulovat obeznámena" a na školeních dostávají instrukce, že pokud je rybář schopen se dostat po záběru k prutu do 5 sekund, tak je to všechno v pohodě. Takové jsou instrukce, takže kdyby měla nějaká RS kecy a prudila, dožaduj se právě tohohle a klidně jim to předveď.
Pokud to stihneš, můžeš být v klidu a kdyby ti papíry i přesto sebrali, tak si stěžuj.

Ať vám to jezdí a přejme si, ať se to konečně změní.

Nhraji - Profil | St 17.7.2013 7:57:45

waxmax >> nemyslím si, že to je sporná věc. Mám názor, že lovec ryb nesmí spát. Je to můj názor, který jsem získal a ověřil více než 40 lety rybaření, a zkušenosti ukazují, že je velmi těžké některé lovící probudit při kontrole, nějaký hlásič či rolnička je nevzbudí určitě.
A právě proto bych nechal posouzení situace na správním orgánu.

Nhraji - Profil | St 17.7.2013 7:38:33

Spát u prutů samozřejmě můžeš, není žádný zákon, který by ti to zakazoval. Ale nesmí být nahozené.
Jakmile je nahodíš (zavezeš), tak u nich naopak spát nesmíš. Zakazuje ti to předpis stanovující, že musíš být s prutem bez prodlení manipulovat.
Co se týče názoru a přístupu RS, záleží na jejich benevolenci. Já osobně bych za to povolenku zadržel a nechal bych správní orgán rozhodnout, zda se jednalo o přestupek.

Nkakr - Profil | Pá 26.7.2013 9:53:32

dun >>
Granko videjko bude v manuálu "jak šetrně budit rybáře".
Součástí vybavení RS krom odznaku a průkazu bude termoska s teplým Grankem, RS si termosku a Granko pořídí na vlastní náklady:-))
Spokojený rybář - náš cíl.......

NBuBu99 - Profil | Ne 21.7.2013 18:15:58

ProchyCR >> to bych teda chtěl vidět jak budeš na Moravě chrápat v bivaku a vláčet u toho :-)

Hlavně nevlačej na dva pruty najednou:-D

Nkakr - Profil | Ne 21.7.2013 14:19:39

FRANK71 - 21.7.2013 14:11:56 >>
Samozřejmě, ale ne pomocí RS.
Se složenkou musí RS stejně vypsat hlášení patřičnému úřadu, který bude v případě nezaplacení (vysoce pravděpodobné) pokutu vymáhat. V zásadě dvojí práce...,jedna zbytečná.

Nsfox - Profil | So 20.7.2013 16:52:25

ProchyCR >> Ahoj .Předem říkám že tě neznám ,a podotýkám že jsem moc rád ,takový vůl jako ty se jen tak nevidí ,zlatej Mrknato .
To tvé ohánění se paragrafy a napadání Hrajiho je úsměvné ,ne ne úsměvné ne, je trapné ,si jak malej kluk co si přečetl slabikář ,a učí tátu číst.Jestlipak ty nejsi policajt ?

NMrCement - Profil | So 20.7.2013 13:49:55

Tak kluci, zde si dam nonstopku, zdrimnu si a urednici mi mohou ........ dat maximalne dotaci. Testovaci rybnicek pro lov na koralek.

NProchyCR - Profil | So 20.7.2013 8:13:26

JaČ >> už jsem ti psal níže, pokud nechápeš nebo neznáš, raději se debaty neúčastni!
Jestli je ti líto, že Hrajimu poskytuji zdrama studijní materiál, aby neumřel hloupý, taky ti něco pošlu. Povinnými znaky každého trestného činu jsou: objekt, objektivní stránka, subjekt,subjektivní stránka. Tyto formální znaky musí být naplněny, aby se jednalo o trestný čin. Subjektivní stránkou trestného činu se rozumí zavinění a toto je úmyslné nebo z nedbalosti (nikdy ne neúmyslné, jak ty a Hraji používáte, takový pojem tr. zákoník nezná a právně vzdělaní lidé jsou na toto slovo alergičtí!) K materiální podmínce, která musí být rovněž naplněna ani k jednotlivým dalším znakům se rozepisovat nebudu, neb u tebe by to mělo stejný efekt, jako házet hrachem na stěnu.....

NProchyCR - Profil | Pá 19.7.2013 23:24:36

hraji >> A víš vůbec, za co jsi povolenku zadržel? Ale s tím si hlavu nelámej, vyřeší to jiní. Předpokládám, že jsi ani nepotřeboval manuál MRS?
Ono se těžko argumentuje proti něčemu, co je zřejmé, aby ze sebe člověk neudělal idiota. Pobavilo mě, když jsem se byl navečer podívat za kamarády na rybách. Zmínil jsem se, že vedu vášnivou debatu s "přísným" členem RS MRS a jeden z nich to hned komentoval - To je Hraji, že jo, to je idiot, nemá cenu se s ním bavit. Člověče, ty už musíš být u vás celebrita! No alespoň jsem tě naučil rozeznat rozdíl mezi "úmyslným jednáním" a "jednáním z nedbalosti" (neplést s neúmyslným, jak píšeš níže!), což je subjektivní stránkou každého trestného činu! Přece jenom neumřeš hloupý.

P.S. zítra odjíždím na dovolenou na jižní moravu. Týden budu vláčet a týden chytat kapry na Dyji 15. Možná si i schrupnu u prutů, ale buď v klidu, postavím stráže:)))

Nhraji - Profil | Pá 19.7.2013 21:38:11

Tak jsem se vrátil od revíru, v kapse mám další povolenku nenažraného kolegy. Kdopak na mě podá oznámení že jsem úmyslně a oprávněně zadržel povolenku, nebo že by to bylo neúmyslně a neoprávněně? Sakra v tom je ale zmatek. No důležité je, že si další takykaprař nezachytá pár měsíců na revírech MRS.

NFRANK71 - Profil | Pá 19.7.2013 18:44:34

JaČ >> Důvěra v RS je tak vysoká, že jim nadřízené orgány ani nevydaly pokutové bloky.

NProchyCR - Profil | Pá 19.7.2013 9:56:55

Bobertik >> nesmí se ze zatáčky vyřítit rychlík:)

Červené karty: MAXXSKATER