Lopaťáci - Lov na řekách

- Martin Maťák

 Nejdříve bych chtěl poznamenat, že tento článek nemá za cíl nějak poučovat, nebo přesvědčovat zkušené rybáře, že chytají špatně a že mají chytat jinak. Je to jen popis toho, jak chytám já a které metody se mi při lovu lopaťáků osvědčily. Také musím na tomto místě uvést, že nejsem žádný specialista, ale rybář, který je v první řadě rád, že je u vody, a nevadí mu, že zrovna nechytí žádného desetikiláka ale "jen" několik lopat. Byl bych rád, kdyby jste se po přečtení tohoto článku k němu vyjádřili (buď přímo mně nebo do Pokecu).

Takže, co je to vlastně ta lopata?
Lopata = lopaťák = velká plétna = velký Cejn Velký (obvykle přes 1kg váhy a 45cm délky).
     Domnívám se, že mnoho rybářů tuto rybu podceňuje a ani se ji nesnaží lovit. Úmyslně se jeho lovu vyhýbají a když už nějakého chytí, tak jsou spíše naštvaní, že to nenechal nějakému kaprovi. V současné době je lov kaprů tak zpopularizován, že mohu směle říci, že cejni mají v mnoha revírech doslova ráj. Kapraři je neloví, ale přitom je mnohdy nechtěně přikrmují - co mohou cejni chtít více! Navíc jsou tyto ryby od přírody velmi plaché (na rozdíl od vysazovaných šlechtěných ryb mají cejni divokou krev) a proto je v revíru vždy dostatek velkých "neulovitelných" generačních ryb, které zajišťují reprodukci. Domnívám se, že v každé vodě cejnového pásma jsou cejni s vahou přes 2kg. Mnohdy jsou ale tyto ryby tak staré a zkušené, že je nikdo nechytí. Ryby této váhové kategorie lze úspěšně chytat tam, kde této hmotnosti dosáhnou za kratší dobu (do 5 let), za kterou ještě nenabraly příliš mnoho zkušeností s rybáři. Třeba na přehradách jsou podle mne cejni hloupější než na řekách - asi proto, že na přehradě při lovu na těžko se chytají cejni tak od 30 cm nahoru, ale na řece, kde se přece jen více chytá na plavanou, jsou cejni této velikosti už popíchaní. Také proto si myslím, že lov velkých cejnů na řece je pro rybáře tou pra vou školou z rybí logiky. Co z toho, že chytíte čertvě nasazeného kapra hlupáka, to by zvládla i vaše babička, ale chytnou pár mechem obrostlých lopat velikosti radlice na odhrnování sňehu....?!
     Zkuste na chvíli zapomenout na své kaprařské zlozvyky a obohaťte své rybářské zkušenosti o umění lovit tuto vysoce sportovní rybu. Zkuste zažít ten nádherný pocit, kdy se vám na konci slaboučkého vlasce zmítá dvoukilová ryby a vy se musíte spolehnout jen na své dovednosti a na kvalitu svého jemného prutu, který vám mnohdy umožní prožít mnohem větší zážitek, než při ulovení několikanásobně těžší ryby na trvdý přehradový prut. Zkuste se těšit z ujíždějícího splávku, který táhne nic netušící stařičký lopaťák......

PS: v tomto článku se nedozvíte, jak nachytat desítky středně velkých cejnů, ale jak cíleně chytit ty opravdu velké profesory s diplomem - tj. kusy přes 50cm. Nemusíte se tedy bát, že se zde dočtete o lovu "sardinek" na bič s vlascem pod 0,10mm a háčkem č. 20 - jde skutečně o zaměření se na co největší kusy!

PPS: Prosím, pokud Vám tento článek pomůže dosahovat lepších úlovků, nezneužívejte toho. Dávejte rybám za ty krásné zážitky, které nám jejich lov přináší, tu největší odměnu jakou můžete - svobodu. Děkuji.

další strana

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 13 639x
Průměrná známka: 1.61