Plavaná

Hlavní poradna pro plavanou

Moderátoři - poradci: MrKosHiramOuterMatch Anglerlobotomie (fanik).

AdamT - Profil | Út 3.11.2020 23:10:36

Zdravím , potřebuji pár rad ohledně plavané , chytám na odlehlém revíru mezi lesy 2,2 ha , je zde pár pařezů hloubka u břehu max 1,5 m nyní ! chybí zde tak 30 cm vody , k dispozici mám nástrahy : pár žížal , kukuřici , a nějaké červi které jsem našel v kompostu , chtěl bych s těmito červi chytat s klipem , a také mě láká chytat na hladině s kousem tvrdého pečiva , krmení mám na výběr : lorpio Karasové krmení , a pak mám ještě krmení od jedné značky krmení se jmenuje kapr,karas, lín je v tom skoro všechen partikl , ještě můžu přidat hlínu a kukuřici . Mám k dispozici také nějaké splávky 0,5 g až 5g , samotný návazec je z 0.17 mm pletenky (používám jej na plavanou i na feeder ) a mám zde 8 háček , ke splávkům : mám nějaké anglány, pevné splávky, husí brko a menší kačenky 5 g . Tímto bych chtěl od Vás profíků poradit nějakou taktiku , jde mi skoro o všechny ryby ( na tomto revíru převažují kapři a karasy ) , děkuji předem za odpověď .

MrKos - Profil | St 4.11.2020 20:49:06

Za teplého počasí bych volil to hrubší krmení, do něj kukuřici, klidně i nějakou živou složku jako červi z kompostu. Tři koule a následně v tom chytat s houbkou přesně změřenou plus deset cm navíc. Splávek stačí 0,5-1g. Návazec bych volil 0,12-0,14 monofil. Háček 10-12.
Za studeného počasí krmení lorpio, kukuřici netřeba a vše ostatní zůstává. Je možné experimentovat s nastavením hloubky a ve studené vodě chytat více napřesno. Tzn nenechávat dlouhý kus návazce na dně.

deni 79 - Profil | Čt 5.3.2020 10:59:23

Chlapi Zkusím se zeptat tady v poradně na feeder my nebyli schopní odpovědět.
Říká se že při použití metly a aku vrtačky není potřeba hnát krmení přes síto. Chtěl bych to zkusit a tak se zeptám je rozdíl mezi metlami, nebo je to jedno a fungují všechny stejně. Podotýkám že to chci pro použití na feeder jestli vám to pomůže . Děkuji za odpověď

Outer - Profil | Út 17.3.2020 16:28:01

Metla je super věc na promíchání a přípravu krmení. Silná vrtačka a metla ušetří hodně práce. I když míchám metlou, nakonec krmení proženu přes síto. Je velký rozdíl v kvalitě zpracování a použitých materiálech. U metly je důležité, měla rovnou spodní stranu, která se dostane na dno kbelíku, více parsků lépe promíchá krmení zase více zatěžuje vrtačku. důležité je provedení svárů a síla drátu. Sváry a dolní rohy jednotivých parsků dostanou nejvíc zabrat a metla se v tomto místě opotřebí a zničí.

PetrZ - Profil | Út 3.3.2020 19:50:10

Ahoj. Byl jsem kouknout na Nové řece se splávkem.V tomto úseku se hloubka pohybuje asi mezi metrem a metrem s půl a proud je hodně pomalý. Za hodinu jsem prošel asi půl kilometru a tam, kde v sezoně nachytám mraky ryb dnes ani šupina. Tedy jeden záběr jsem prošvihl... chytal jsem na splávek typu stick, nástraha kostňáci a navlhčená oplatka. Prosím o radu, jak a zda vůbec v tuto dobu při plavané vnadit. A taky jestli je vhodnější použitý splávek (tyčový stick) nebo spíš nějaká kapka? Děkuji a přeji pěkný večer.

MrKos - Profil | Út 3.3.2020 20:51:10

Vnadit ano, ale stačí málo (pro představu jedna koule velikosti mandarinky jednou za 20min) a může být půl napůl s hlínou. Lepší je obvykle tmavé krmení typu černá plotice. Efektivní je ryby napřed objevit a tam se poté realizovat. Ono se v zimě může stát, že krmíš na prázdné vodě a snažíš se tam, kde ryby prostě nejsou.
Splávek kulovitého tvaru s méně nosnou anténkou, na pomalé řece stačí do 2g a precizně dovážit. Důležité je i vedení celé sestavy a v zimě pomalu většinou znamená více. Volil bych pečivo, rohlík, oplatek, půlku bonduelky, žížalu, těsto a naopak masňáky až na konec.

wawlk - Profil | St 2.1.2019 21:36:21

Zdar zeptám se kam jít na plavačku v tomto čase jedná se o úsek řeky. cca 1kmdlouhý.Jak proudné useky pod přehradou tak klidná táhlá voda či stoják nad splavem protože při tomto stavu vody vše bere náhon.Co se týče ryb přes léto chodím muškařit do horního proudného úseku plotice,spoustú perlínlínú,jelcú,okounú a ouklejí.Díky teť mám čas tak to chci zkusit děkuji za každou radu jsem 90ti%letní muškař a 10% letni sumčař.A se zimní plavanou nemám až tak skušenosti.Nasadil bych mastňáky + krmení a to si taky nechám poradit.NE značku ale aspoň příchuť popř.barvu.

MrKos - Profil | Čt 3.1.2019 8:44:57

Zvolil bych krmení černé barvy, klidně 50:50 s hlínou, kuličky velikosti mandarinky, v zimě často méně = více. Ryba v klidné vodě nemusí vůbec žrát a je třeba to vyzkoušet. Naopak v proudné vodě nebo v podjezí to v zimě může být lepší a ryba tam žere v podstatě celoročně. Kromě masňáků bych zkusil i kousek rohlíku.

bonhof - Profil | Pá 26.5.2017 19:25:31

Dobrý den,

pomalinku se dostávám do fáze lov ryb na plavanou, zatím jen sonduji a koukám na videa atd, měl bych dotaz, kde a naco bych se měl zaměřit jako uplný začátečník. děkuji

MrKos - Profil | Pá 26.5.2017 20:18:20

Celá plavaná v kostce spočívá v několika málo snadných bodech:
vhodný háček velikosti 12-16
návazec obvykle 0,10 - 0,14
precizně vyvážený splávek vhodného tvaru a gramáže (kukuřice na háčku mi ho většinou již potopí)
precizně změřená hloubka tak, abych měl vždy nástrahu přesně na dně, těsně nade dnem, případně na dně, ale jen s kouskem návazce
na řece kromě uvedeného i precizní vedení celé montáže tak, aby nástraha co nejvíce připomínala přírodní potravu "kutálející se" po dně
vhodně použité krmení se správnou konzistencí a složením
nástraha umístěna ideálně tam, kde je i krmení
vhodné dokrmování dle chování ryb

To je všechno a nemá cenu v tom hledat nějakou vědu.

Ivoššiška - Profil | Pá 5.5.2017 13:51:27

Dobrý den, koncem května se chystám na jedny rybářské závody. Jsou to klasické gulášovky. Chytá se na rybníku s mělkým přítokem, zbytek rybníka byl před pár lety vybagrován, max hloubka u hráze asi 3-4 metry. Je zde hodně bílé ryby (plotice, perlín, cejn) dále pak kapr, lín amur. Boduje se délka, lín, kapr a amur co centimetr to bod, ostatní ryby 3 body za kus.Chtěl bych se zeptat jakou techniku lovu byste mi doporučily. Osobně chytám klasicky feeder, plavanou na odhoz s angličákem, lov na bič. Všechny tyto techniky mám poměrně vyrovnané, s feederem jsem schopen chytat dál, na plavanou okolo deseti metrů od břehu, dál rukou krmení nehodím. Ještě jsem zapomněl napsat, závod se skládá ze dvou kol, každé trvá 3 hodiny.
Osobně nevím jakou taktiku zvolit, myslím si že feeder je větší jistota na kapry, jsem schopen nahodit dál a přesněji zakrmit ale zase mi tu chybí nehlučnost a citlivost plavané. Někdo říká že je třeba se zaměřit na kapry a jiný zase loví celý závod bílou rybu.
Chtěl bych se proto zeptat jak byste tuto situaci vyřešily vy, jakožto zkušení rybáři. U vody kde rozhodují další faktory, je to samozřejmě jiné. Ale jak to vidíte vy, takhle od počítače.
Děkuji za odpověď.

MrKos - Profil | Pá 5.5.2017 15:39:50

Osobně bych zkusil chytat na plavanou a všechno co plave. 3 body za rybu je dost a on se podaří i ten kapr nebo lin. Zvolil bych na bič pevný splavek kolem 1g, na druhém prutu anglan 6g a krmil bych jedno místo blíž, druha naopak dal. A pak bych zkoušel, kde se podaří vydolovat vice ryb. Krmeni klidne strouhanka, šrot, vločky, sáček grossgardons a litr červů do toho. Další živou dostřelovat prakem podle aktivity ryb.

milans14 - Profil | Pá 24.3.2017 13:24:27

Zdravím, řepkový šrot do krmení spařujete, či nikoliv , případně kolik ho přidáváte třeba na kilo směsi ? Děkuji.

MrKos - Profil | Pá 24.3.2017 20:00:47

Osobně ho používám v nespařené verzi, spíše v létě a v množství cca 10% celkového objemu krmení. Je třeba počítat i s tím, že snižuje celkovou lepivost směsi.

bonhof - Profil | Pá 17.6.2016 12:51:26

Dobrý den všem, poprosil bych Vás o radu, chodím na 2ha rybník ktery přehodím kamenem,
chci vyskoušet plavačku u břehu hloubka 1m ale je tam mraky bilé ryby, opravdu praky, prosím jaké krmení přeipravit abych bilou rybu odradil a čekal jen na větší rybu děkuji Petr, obsádka ryb, kapr, amur, lín děkuji

MrKos - Profil | Pá 17.6.2016 20:29:33

Uvařil bych 3l kyblik kukuřice a nic jiného k vodě ani nenosil. Je to víceméně zbytečné.

martonek - Profil | St 11.5.2016 15:29:52

Ahoj kolegové, po dlouhé době jedu na závody, já se spíše specializuji na feeder, ale teď vytáhnu plavačku. Chci se zeptat, jak byste zakrmovali, na co chytali, návazce, háčky, splávky. Je to rybník cca 1,5hA, osádku tvoří hlavně kapr od násady až po desetikilové kusy,amur,lín,úhoř,jeseter,candát,štika,(cejn,ploti​ce,hrouzek,perlín,okoun)

Díky moc, alespoň nějak v kostce napsat, JAK NA TO!

MrKos - Profil | St 11.5.2016 18:33:54

Vlasec 0,16 , návazec 0,14, háček velikost 12. Do kyble 3kg krmení, dvě plechovky kukuřice a litr masňáků. Dobře vyvážený splávek, dobře změřená hloubka , po zakrmeni je potřeba dokrmovat a dostřelovat masnaky třeba prakem. Ve větru bude lepší anglan např.cralusso ufo 6 až 8g. Při lovu bez větru klidne pevný splavek mezi 1 a 2g.

Lukryba - Profil | Út 3.5.2016 13:33:36

Zdravim ,chci se zeptat jestli je lepší vmíchat masňáky do krmení nebo je házet do vody samostatně a taky jestli je na pomalu tekoucí vodě lepší smíchat strouhanku s hrubou složkou /řepka ,extrudy apod./ nebo nic nepřidávat. Děkuji.

MrKos - Profil | Út 3.5.2016 18:50:42

Masnaky pridavam vždy do krmení a dostanu je takto lépe na místo a ke dnu. Na stojaku nebo při malém proudu lze masnaky dostřelovat třeba prakem. Když ryby moc neberou, tak to může byt řešení. Jinak do krmení pridavam i hrube složky, vařené partikly všeho druhu a velikosti, strouhanku, hlínu, cokoliv. Je možné krmit i varenym partiklem a nic do něj nepridavat, ale jde hlavně o to, jaká je cílová ryba. Tomu lze podřídit konečné složení krmení.

Lukryba - Profil | Pá 22.4.2016 17:54:31

Ještě k předchozímu dotazu se chci zeptat jaké krmení je vhodné a jestli vnadit pár dnů dopředu nebo je to zbytečné. Co vím tak na revír nechodí moc rybářů. A z ryb se tady chytávají i ostroretky takže bych jich pokusil taky pár chytit tak se chci zeptat jestli jsou místa na řece kde se vyskytují víc než jinde /zátoky ,porost na břehu apod./. Děkuji.

MrKos - Profil | Pá 22.4.2016 20:42:37

Ostroretky vyhledávají tvrdé dno a podle toho bych je hledal. Krmit stačí 5minut před nahozenim a více než krmení u nich bude důležitá volba místa. Z krmeni na ně platí kořeněná vůně i chuť , ale i zde platí, ze na nevhodnem místě nepomůže nic. Naopak na místě s jejich výskytem lze krmit strouhankou s pernikovym kořením a hlinou,půl litrem živé a ony do toho holky lehnou jako nic.

Lukryba - Profil | Čt 21.4.2016 18:05:44

Zdravím ,chci zkusit chytat na plavanou na malé řece /olešná 1/ ,není zde silný proud a nevím jaký typ splávku vybrat ,případně jakou gramáža vůbec jak celkově chytat na takovémto revíru. Děkuji.

MrKos - Profil | Čt 21.4.2016 19:28:55

Ten revir neznám, ale obecně byl volil splavek kulatého nebo kapkoviteho tvaru v gramáži mezi 2 - 4g. S tím se da pokrýt většina běžných situací. Návazec 0,12 háček č.12-14, dva až tri masnaky na háček. Přesně změřit hloubku, přesně krmit a vodit montáž tak, že začnu těsně nad krmením a končím klidně i 15m pod ním. A znovu.

Hrdla - Profil | Út 29.12.2015 16:10:54

Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jestli do svého krmení přidáváte drcené nebo mleté buráky a popřípadně jak se vám to osvědčilo.
Děkuji za odpověď

MrKos - Profil | Út 29.12.2015 18:09:59

nerozumím přesně tomu, proč je stejný dotaz zde v poradně a ve stejný den založena stejná otázka http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=739876

K tomu připomínám, že toto téma se tu probíralo již několikrát a stačí zadat do vyhledávače.

Jinak k otázce - buráky do krmení nepřidávám, považuji to za pracné, drahé a neefektivní.

Mandlovec - Profil | St 16.9.2015 19:14:55

Dobry den. Příští týden jedu na závody a chtěl bych se zeptat jestli šrot, pudink, cukr vanilka a cukr skořice je dobrým krmením.

MrKos - Profil | Pá 18.9.2015 20:00:45

Ano, je to použitelné krmení, ale na závody spíše nevhodné, protože není ničím vyjímečné. Doporučil bych koupit sáček nějakého hotového krmení (3kg za 120,-Kč) a do toho po dovlhčení přidat litr masňáků. Určitě to bude efektivnější.

tomas22 - Profil | Ne 13.9.2015 18:25:38

Zdravím, potřeboval bych poradit, jestli mám na konec září pro lov cejnů zvolit slaný, nebo sladké krmení?

lobotomie (fanik) - Profil | Ne 13.9.2015 19:51:50

nehrotil bych to... slané i i sladké krmení se dá používat takřka celoročně, jen po zimě a z jara je slaná lepší, většina komerčních směsí na cejny je stejně sladkoslaná