Jak je to s esencí?

K otázce mě vede jednoduše to, že se podle mě tak nějak vžilo rozdělení boilies na "sladké" a "masové" příchutě. A aby toho nebylo málo, tak se už pěkných pár let traduje, že sladké je dobré na zimu a maso na teplejší vodu. MRK je plný otázek jestli je lepší švestka nebo ananas, oliheň nebo kaviár,...atd. Není důležitější chuť a úplně jiné složky než právě esence? Z osobní zkušenosti vím, že koule bez esence kapříci baští s velkou chutí. Zaměřuji se víceméně na chuť, sladidla, sůl, koření a různé chuťové palatanty, stimulátory, říkejte tomu jak chcete.

Jednoduše si myslím, že se druh esence přeceňuje. A to pomíjím skutečnost, že není třeba oliheň jako oliheň. Myslím si, že důležitější než název esence je její nosič. Lidi se ptají jak funguje na nějaké vodě oliheň. Bez vtipkování bych přirovnal název oliheň k barvě kastle auta. Nám voní několik esencí jako oliheň, ale v podstatě je to jen něco jako barva kastle auta. Podstatné je to co je pod kapotou :o)

Jak jste na tom s esencemi vy? Necháváte se strhnout příjemnou vůní nebo kouli i ochutnáte, aby jste zjistili, že má třeba k jahodě hodně daleko?

Mimochodem jsem chytal v ledové vodě na játra a jezdilo to neskutečně na rozdíl od koulí moruše, ale to je přece to "sladké ovoce" vhodné na zimu.
Autor diskuse: Kocháč - Profil , 10.2.2014 kaprařina - nástrahy, návnady
99 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NModrý šílenec - Profil | Po 24.2.2014 14:33:52

Kocháč >> Jo a jedna francouzská firma míchá svá aromata tak aby voněla a chutnala stejně :-))))

NModrý šílenec - Profil | Po 24.2.2014 14:24:52

NKocháč - Profil | Po 24.2.2014 14:17:27

Modrý šílenec >> Teď jsi všem obchodníkům co kšeftují s Asou udělal čáru přes rozpočet a pacientům nasadil brouka do mordy :o)))

NModrý šílenec - Profil | Po 24.2.2014 14:10:26

Kocháč >> tož to máš pravdu, jinak jsem měli dobré zkušenosti přidávat do boilie místo HE jenom koření čertovo lejno :-)
http://www.spektrumzdravi.cz/asafoetida-50-g

NKocháč - Profil | Po 24.2.2014 14:05:03

Modrý šílenec >> Není nad klid a nerušený spánek na čerstvém vzduchu :o) Týden bych samozřejmě nevydržel, ale den i dva mě moc nerozhodí.

NModrý šílenec - Profil | Po 24.2.2014 13:54:36

Kocháč >> Po týdnu bez záběru řeším jiný revír a ne úpravu nástrahy ;o)))))

NKocháč - Profil | Po 24.2.2014 13:13:56

Modrý šílenec >> Chci ty signály z tekutých co možná omezit, proto jen 4 kapky ASY na 1kg. Máchání koulí v esencích nebo kapky esenčáku přímo na nástrahu budu řešit až po týdnu bez záběru :o)))

NModrý šílenec - Profil | Po 24.2.2014 13:11:22

Kocháč >> Dávkování je správné, ale jestli ju máš s UK tak ty 4 kapky sů na 1 lb.
Moje zkušenosti sů že 8 kapek na kg je tak akorát, i když jsem i kapal Asa Foetidu přímo na kouli a nechal vsáknout do boilie a kapři brali :-))))

NMichalU - Profil | Po 24.2.2014 13:08:30

Kocháč >> treba mu to zavidi. Rad bych se podival na tu jeho fotku, treba bysme se priucili jak se tvarit ;)

NKocháč - Profil | Po 24.2.2014 12:37:40

MichalU >> A nebo, macin je vyfocenej pěkně a s krásným kaprem. Nechápu co na tom mikemu1977 vadí.

NMichalU - Profil | Po 24.2.2014 11:55:28

Kocháč >> jen to nech, at si to kazdy precte :) je to jeho vizitka

NKocháč - Profil | Po 24.2.2014 8:33:33

mike1977 >> Na tom jak macin kouká na kapra nic zvláštního nevidím a hlavně tvoje reakce je mimo zadání otázky, proto máznu.

Nmike1977 - Profil | Po 24.2.2014 0:45:04

macin >> Ty jo, i když jsem chytil podobně velkého kapra, tak jsem se na něj tak debilně nedíval....to máte kapraří takovou úchylku ?

NLexoun - Profil | Po 24.2.2014 0:29:06

kebator >> tak narozdíl od esence to bez erekce většinou nejde :-)))).L

Nkebator - Profil | Čt 20.2.2014 9:03:58

Kocháč - >> Cha, ked som si precital nazov diskusie: "Jak je to s erekci" tak som sa zasmial dobre. a citam lepsie a ono to tam je " s esenci" :-))))))))))))))))))

NMorus - Profil | Čt 20.2.2014 9:01:23

Kocháč >> přirovnal jsi to v tý otázce přesně - je to jako barva auta. Tzn záleží hlavně co je pod kapotou, ale při tom barva auta má zásadní vliv při výběru - většinou. Stejně tak u koulí. Napadá mě zkušenost s koulema Richworth řady Euro, často se o nich říká že je to jen navoněná mouka. Vlastně je to i pravda, to složení směsi je vlastně u všech chutí stejný ale právě ta příchuť je u nich zásadní.

NMichalU - Profil | Po 17.2.2014 6:13:00

Kocháč >> chybama se clovek uci, ja su nastesti uz na take pachy imuni, vycvicil me jeden kamos protoze kdyz jdes k nemu na pokec tak citis pronikavý zapach jeho kulicek v okruhu 10m a nechce me zmetek rict co to je :-)

Njaryn82 - Profil | Ne 16.2.2014 21:29:22

Kocháč >> Samozřejmě máš pravdu že není esence potřeba ale do kvalitní směsi. Pokud je směs atraktivní a voní sama o sobě tak esence být nemusí. Otázka je zda těch taháku na peníze není mnohem víc a cpou se i do směsí předražené věci,tím myslím třeba extrakty zda jsou potřeba?

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 21:11:47

jaryn82 >> :o))

Njaryn82 - Profil | Ne 16.2.2014 21:10:56

Kocháč >> Tak to pak na ty sedmdesátky to je asi jedno a tu esenci bych použil.

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 20:43:12

Modrý šílenec >> Ne, to začal dělat rozhodčího, tuším, že to byl jedla z DH

NModrý šílenec - Profil | Ne 16.2.2014 20:42:29

Kocháč >> Že byl ten závodník Portos?

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 20:34:17

jaryn82 >> Prdlajs, pro mě je velká ryba každá nad sedmdesát, teda tam co jezdím :o)))

Njaryn82 - Profil | Ne 16.2.2014 20:16:45

Kocháč >> Tak to já bych neustál dlouho čekat na záběr a asi by to ve mne hlodalo že dělám něco špatně raději se přes menší kapry prochytám a někdy to klapne a příjde větší kapřík . Zas ale u mne větší kapřík může být pro tebe třeba prcek :-) .

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 20:12:48

jaryn82 >> Fakt mě bavilo chytat na koule bez esence. Hlavní ingredience je stejně klídek. :o) Už jsem schopen v klidu ustát jeden záběr za víkend, ale od větší ryby. Jak jich chytit hodně vím, ale to už mě nebaví.

Njaryn82 - Profil | Ne 16.2.2014 20:07:35

Kocháč - >> Ahoj a co se zaměřit na chuť i esenci? Myslím že v koulích má esence své místo. Ale zas u mne je to asi jiné chci si u vody zachytat a nehoním se za rekordy. Pokud ti jde jen o velké kapry tak to bez esence asi bude v pohodě ale na víkendové chytání si myslím že je lepší tu esenci použít , což je můj případ a na déle se k vodě nedostanu.

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 19:44:16

Dida >> Možná už jsem to tady někde psal, ale na mém prvním závodu carp ligy před lety jsem zažil tohle.
jednalo se o vodu Dubník na Slovensku. Začal závod, tak jsme začali krmit a po x hodinách šel kolem dědula a prej co, že tam děláme, že tu vodu vypláchla povodeň a moc ryb nezbylo :o) Museli jsme přehodnotit situaci. Moc se nechytalo jen jednotlivé kusy ryb. Kolem půlnoci jsem si šel rezignovaně lehnout a šel kolem jeden závodník a řekl mi, že spící závodník je mrtvý závodník. Vyprovokovalo mě to k aktivitě. Začal jsem špekulovat co udělat jinak a jediné co mě napadlo bylo namočit malou plovku do mixu esence od solaru, EO pomeranč a NHDC. Hodně ostrá tekutá, až extrém. Ráno to můj kolega Michal Kindl poslal singl bez PVA na cca 140m a po tak 2 hodinách jsem vytáhl na tuto ostrou voňavku kapra co nám zajistil tuším páté místo :o)))

Jo, esence občas pomohou, ale při klasickém chytání bych se k nim obracel fakt až v depce :o)))

NDida - Profil | Ne 16.2.2014 19:26:48

Kocháč - >> přidám jednu příhodu, loni na výpravě ve Francii jsem za týden lovu horko těžko udělal 1záběr, poslední noc jsem se rozhodl použít na jeden prut boilie nadipované v čisté olihňové esenci, čpělo to jako prase, moc jsem tomu nevěřil, kupodivu jsem v noci na tento prut udělal 3 záběry včetně 23,5kg. Ostatní pruty nic. Když to nejde tak je třeba zkoušet...

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 18:54:42

Martík >> Teď už mi Asa zase voní, ale nesmí jí být moc.

NMartík - Profil | Ne 16.2.2014 18:51:43

Kocháč >> Po tomhle mazlíku mě taky "voní" esence Crayfish od Mainline :)) Uznávám, že asa je ale trošku jinde

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 18:48:14

MichalU >> Věřím, já v mých počátcích s asou silně nadipoval krmení a šupl si je odležet pod postel do biwaku, páč pršelo a šel spát. Zhruba tak 2 roky jsem měl s tou vůní trochu problém :o))

NMichalU - Profil | Ne 16.2.2014 18:45:56

Kocháč >> asy sem jednu dobu daval az 1ml a jeste sem to zaleval ak. Byli situace kdy to ryby dokazalo vyprovokovat k zaberu celkem spolehlive

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 17:56:28

Jde mi v této otázce vlastně jen o to, že esence v koulích vůbec být nemusí. Spousta lidí řeší jaké koule a tím myslí jestli třeba scopex nebo oliheň, navíc popisují esenci scopex jako sladkou a oliheň jako masovou. esence při tom nemá s chutí nic moc společného.
Hodně lidí a známých kaprařů chytá na koule bez esencí, počínaje třeba kokem a lumírem konče.

Líbí se mi ten přístup. Koule jen o chuti a velikosti jsou moje cesta pro tento rok. Bohu žel 99% produkce firem je o kouli s esencí. Těžko vybrat hotovky, i když už mám nabídku od jednoho roll servisu, že udělají mix a velikosti dle požadavku.

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 17:50:29

macin >> To určitě nemusí, jde o to jak to chce člověk poskládat. Nebudu už vůbec dávat esenci a té může být taky klidně víc než 10ml na 1kg. Možná dám Asy ještě méně.

Nmacin - Profil | Ne 16.2.2014 17:47:04

Kocháč >> psal jsem to kvůli tomu, že horní dávkování ASY nemusí končit u 4 kapek.

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 17:43:36

macin >> 4kapky dávám a funguje mi to, víc dávat nechci.

Nmacin - Profil | Ne 16.2.2014 17:41:42

Kocháč >> měl jsem úspěchy s dávkováním ASY 8 kapek/kg

NMartík - Profil | Ne 16.2.2014 16:42:58

Kocháč >> Tak na tohle moc fabrik nebude, má to docela málo využití. Stejně tak i jiné EO, největší využití bude v kosmetice, rybářství je těžce bokovka.

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 16:18:31

Martík >> Já mám Asu někde z Anglie. Od kama to tahají oni nevím. dávkování na 1kg max 4 kapky

NMartík - Profil | Ne 16.2.2014 16:17:13

Kocháč >> Asa voní dobře. S kořením asa jsem zkoušel i vařit. Mě trošku odrazuje ta cena za flaštičku. Letos budu experimentovat s EO skořice a EO černý pepř v kořeněné rybí směsi. Mám je od Salusu, tak snad to rybám vadit nebude. Dost lidí mi ale říkalo,že to je to samé, jak v rybářství - stejný dodavatel.

NKocháč - Profil | Ne 16.2.2014 15:35:04

Martík >> Mně se svého času znechutila asafoetida, ale už ji zase používám

NMartík - Profil | Ne 16.2.2014 14:43:48

MichalU >> Butyric používám v kterékoliv roční době, je to super atraktor. Nejen s ananasem, ale i do rybin, koření..jede všude.

NMichalU - Profil | Ne 16.2.2014 13:52:20

Martík >> no jasne ja mel hotovky s nim pouzival sem je vetsinou ve studene vode a nejaka rybka se na to chytla, ale zam i jine veci tak sem ho sam nemam potrebu pouzivat

NMartík - Profil | Ne 16.2.2014 11:26:42

MichalU >> dává se to docela v malém, okolo 0,5ml -1ml na kilo,ale jsou tací, co doporučují do 3ml (Krmiva Hulín). Jinak s butyrikem je problém spíš když je koncentrovaný a pracuješ s ním při dělání aminokompletu. V boiliesu se už rozptýlí a není to tak hrozné.

NMichalU - Profil | Ne 16.2.2014 8:20:47

Martík >> abych se priznal tak sem s nim nejak nepracoval, koule s nim sem mel a urcite ochutnal ale nic co by me nejak zaskocilo, i kdyz nevim v jakem mnozstvi tam byl

NMichalU - Profil | Ne 16.2.2014 8:18:04

kritik >> abych se priznal tak no asijskych bister moc nechodim, snad jen na stredni po ceste ze skopka na kureci v housce :-) No a jako prisada do jidla to bych snad zvadl, treba horitce samotna na chlebu me vbc nejede, ale maso v ni nalozene je luxus:-) jen pro priklad. O rybi omacce vim jak vznika a prave proto k ni mam odpor :-)

Nneutral - Profil | Ne 16.2.2014 0:19:53

Kocháč >> né,vůbec....:)

NKocháč - Profil | So 15.2.2014 23:57:04

neutral >> jsem si nevšiml, že by se tu někdo handrkoval :o)

Nneutral - Profil | So 15.2.2014 23:46:49

Kluci,se tu handrkujete,jako kdyby měla kaprařina logiku....

NSlavíček - Profil | So 15.2.2014 21:32:53

MichalU >> Chutnal jsem jak tu omáčku tak belanchan nic tak strašného to není .

NMartík - Profil | So 15.2.2014 20:28:52

MichalU >> No a butyric nic? Ten ti nevadí ? :) toho by sis líz?

Nkritik - Profil | So 15.2.2014 20:27:26

MichalU >> Jseš nějakej moc útlocitnej, poslyš.. :-)) Jsi v životě nejedl v čínském bistru nebo restauraci?
Šikmoočky dávají tyhle omáčky a ochucovadla do většiny svých jídel... Nedávno jsem viděl nějaký cestopisný pořad z Vietnamu, tuším, že to bylo tam. Nějaká stařena tam v přikrytých sudech na dvoře, na sluníčku fermentovala ryby na rybí omáčku..... Když vzala klacek a zamíchala s tou kaší, smrdělo to i přes tu obrazovku.
Samotnej belachan je brnkačka, jak píše Tomajo. Slano-rybí chuť, nic víc :-)

NMichalU - Profil | So 15.2.2014 18:40:01

Tomajo >> no na to sem narazel :-) mozna to fakt neni tak hrozne ale ten puch me fakt odradil :-)

NTomajo - Profil | So 15.2.2014 18:29:08

MichalU >> ja taky ochutnaval samotnej belachan. Neni to nic hrozneho. Hlavne je dost slanej, takze tam kde ho davas uz neni potreba moc solit.

NMichalU - Profil | So 15.2.2014 18:00:56

Martík >> tak kole ochutna vzdy ale do samotneho belachanu bych nesel tak jsem to myslel :-)

NMartík - Profil | So 15.2.2014 17:20:56

MichalU >> S belachanem problém nemám, letos jsem z něj dělal 2,5kg kulí, samo že jsem ochutnal. Mám kamoša, jeho rodiče jsou z Vietnamu, říkal, že jeho babička z toho dělá takovou omáčku k masu nebo co.. :))

NMichalU - Profil | So 15.2.2014 17:02:36

Martík >> presne to:-) nechapu ze je to normalni vec co se pouziva do jidla:-) no asi milion lidi milion chuti :-) nedavno sem si obednal ryby omacku a tu bych asi jen tak taky nedal :-)

NMartík - Profil | So 15.2.2014 16:44:27

MichalU >> Belachan? Já neochutnal koule z krevních mouček s kyselinou máselnou. To fakt ne.
To jo, určitě. Taky to dělám s tím, že si představím, jak to má asi vonět a vypadat a pak podle toho to dělám.

NMichalU - Profil | So 15.2.2014 16:40:54

Martík >> ja myslel tu jednu prisadu tu bych neuchutnal ani ja:-) ale vim ze je slana jak....no u vody uz ani ne ale tak trosku si predstavit jak a co funguje nez zacnes koulet neni taky spatne :-)

NMartík - Profil | So 15.2.2014 16:36:45

MichalU >> Né,ja to myslel jinak :) že nemá smysl přemýšlet nad chemií u vody. Spíš zkoušet, experimentovat a dobrého se držet.
Sůl používám už dlouho do boiliesu minimálně 10g na kilo, ale obvykle 30-40g/kg a ryby na to berou ochotně. To víš že na to mám, ochutnal jsem skoro všecky koule, na co jsem chytal nebo co jsem si doma dělal.