Dá se nahradit GLUTEN ???

Ahoj kolegové .Právě jsme se bavili s kolegou ..Mohl by se nahradit Gluten (pšeničný škrob), třeba kukuřičným škrobem nebo bramborovým škrobem ??
Autor diskuse: argonat - Profil , 1.10.2009 kaprařina - nástrahy, návnady
100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Npiskothonza - Profil | Pá 23.12.2011 20:06:11

argonat - >> cus driv jsem gluten používal,ale postupem času jsem zjistil,že se bez nej obejdu, do smesi používám jen tak kolem osmi procent semoliny a pšenicnych klíčku a poji to i se to dobře koulí.To je jen muj nazor.

Nrover - Profil | Pá 23.12.2011 19:49:28

Arsenal >> jj, vím, pravda, ...společně jsme to probrali, tvá teorie v tomto směru vyšla málem na 100%, ...všechny nástrahy tam byly právě v kombinaci s RR, ...možná hrálo roli i to roční období, ...to rameno naproti je hodně lákavé :-)

NArsenal - Profil | Pá 23.12.2011 19:44:58

rover >> To místo je paradní,ale chce to protější stranu :-)

Nrover - Profil | Pá 23.12.2011 19:29:56

Arsenal >> jj, souhlas, vidím to stejně, ...bez pelety ( s RR souhlas ) kouli málem na "nit" nedám, pouze tam, kde je jistota, ...na Labe jsi odborník ty, určitě budeme zase řešit stejné místo jako letos :-)

NArsenal - Profil | Pá 23.12.2011 19:23:06

rover >> Do Pha jedu.Jezdíval jsem do Brna,ale je to tam nějaké chabé jako letos.Na řeku užívám pomalu rozpustné pelety jako RR,většinou.Pavle,já jsem spíše peletář
:-D Jaké by si chtěl?

NKocháč - Profil | Pá 23.12.2011 19:22:52

hraji >> už jsem jich několik poslal do oběhu

Nhraji - Profil | Pá 23.12.2011 19:21:42

Kocháč >> já taky, rybářské knížky se nedávají pryč.

NKocháč - Profil | Pá 23.12.2011 19:20:51

hraji >> tu mám doma :o)))

Nhraji - Profil | Pá 23.12.2011 19:19:51

Kocháč >> náhodou vzpomínám, jak jsem studoval knížku od Andyho Little a tam byla takových neznámých věcí kupa. Zlaté chytání na špunt

Nrover - Profil | Pá 23.12.2011 19:15:01

Arsenal >> Hele nech si to, jo :-)
Celkem vážně o tom přemýšlím, a ty ?

NKocháč - Profil | Pá 23.12.2011 19:12:29

hraji >> jasně, ať tam vrazí místo glutenu třeba klávesnici :o)

Nrover - Profil | Pá 23.12.2011 19:11:42

hraji >> Sám víš, že je ti předem odpuštěno, ...trefná poznámka :-)

Nhraji - Profil | Pá 23.12.2011 19:10:01

MifakM >> děkuji, potěšil.

NMifakM - Profil | Pá 23.12.2011 19:08:41

hraji >>
Máš bod :-)

NArsenal - Profil | Pá 23.12.2011 19:08:35

rover >> Pojedeš na For Fishing do Pha?Jaké bych měl udělat chytačky,belachan? :-D

Nhraji - Profil | Pá 23.12.2011 19:07:10

Jirka Babica říkal v televizi, že se dá nahradit úplně všechno a co se nedá nahradit, to se dá vynechat. Tož bych ten gluten vyškrtl.
Tímto se omlouvám za bezprecedentní vánoční narušení seriozní debaty.

Nrover - Profil | Pá 23.12.2011 19:06:13

Arsenal >> No že se taky ukážeš, ...budu rád, když "napřesrok" nějakou tu kuličku dovezeš, ...víš kam, ...dám vědět :-)

NArsenal - Profil | Pá 23.12.2011 19:01:16

rover >> přesné tak Pavle :-D Taky Tě zdravím

Nrover - Profil | Pá 23.12.2011 18:52:02

Arsenal >> jj, v jednoduchosti je krása, ...ahojky Honzo :-)

NArsenal - Profil | Pá 23.12.2011 18:44:51

Nepatřím do betonářské party,takovým komponentům se už vyhýbám a udělal a dělám dobře.
Rozpustnost a propustnost akčních látek je má priorita.

Npetr12 - Profil | Pá 23.12.2011 18:25:17

týýýjo.. a je to tady zas.!!

NKocháč - Profil | Pá 23.12.2011 16:18:19

Vykašlal bych se na gluten a použil lepek :o)

Nrover - Profil | Pá 23.12.2011 15:31:32

sidneyv >> Myslíš asi "celiakii", ...u kapra alergii na bílkovinu asi ještě nikdo nezaznamenal ...

NSlavíček - Profil | Pá 23.12.2011 15:13:29

sidneyv >> a nepleteš si to ze sójou? U té se tvrdí že zhoršuje trávení bílkovin.U glutenu vidím nevýhodu že když to přeženeš jsou koule jak z gumy a neuvolňují jak by měli. Navíc není tak dobře z stravitelný tím pádem nemá takovou nutriční hodnotu.

Nsidneyv - Profil | Pá 23.12.2011 15:01:13

kdesi som cital, ze gluten ma dost negativne ucinky na traviaci trakt kaprov.
Mozno ktosi bude o tom vediet viac napisat

NZdendahat - Profil | Pá 23.12.2011 10:02:04

Michal Kučera >> Taky přeju hezký sváty a hodně dalších úspěchů v rybařině :-)

NMichal Kučera - Profil | Pá 23.12.2011 9:52:19

Zdendahat >> ono po 4 letech vznikne "melasa" i z jiných tekutin :-) ale to je v pohodě, měj se a pěkné svátky

NZdendahat - Profil | Čt 22.12.2011 21:36:20

Michal Kučera >> Já jsem nikdy a nikde nenapsal že jsou tvoje výrobky ošizený, hraň bůch. Já si občas hotovky od mikbaits kupuju protože už na pohled vypadaji že v nich něco je. Jen se mi od jednoho mího kolegy dostal do drápů nějakej amino, je pravda že z roku 2007 a já z toho melasu cejtim. Ale jinač proti tobě a dokonce ani proti melase nic nemám.

NRick - Profil | Čt 22.12.2011 14:40:09

ti maš kapra celiaka?

NZiltoid - Profil | Čt 22.12.2011 14:38:41

Taky >> No prej když svině rejou, tak bude hezky. Tak ho nechte :-)))))

NTaky - Profil | Čt 22.12.2011 0:34:18

Zdendahat si přijde,po 8 měsících si tu rejpne do dvou lidí,a jak je hned živo ;-)..

Nrover - Profil | Čt 22.12.2011 0:20:21

Millhouse23 >> jj, tak to chápu ...:-)
Hlavně klid, pokud ti to funguje, není co řešit ...

NMillhouse23 - Profil | Čt 22.12.2011 0:17:02

rover >> Myslíš jako že těch vajec dávám moc, nebo ty várky boiliesu? Děláme to najednou pro tři lidi.

Nrover - Profil | Čt 22.12.2011 0:12:37

Millhouse23 >> To děláš dobře, i když nejsi neskromný ...

NMillhouse23 - Profil | Čt 22.12.2011 0:09:06

rover >> Vejce samozřejmě používám, a to 8 až 10 vajec na 1 kg směsi.

NMillhouse23 - Profil | Čt 22.12.2011 0:07:53

Michal Kučera >> Dík za odpověď. Používám jak albumin tak gluten. Nemám čas si dělat kule víckrát do roka tak dělám zásobu na celý rok vždy na jaře a to tak 60 kg hotových kulí. Gluten tam dávám hlavně proto, že mi ho kamarád přivezl pytel 10 kg grátis. U albuminu vím, že mi to opravdu dokonale spojí a vytvrdí. Od doby co se mi kule rozpadali po čtyřech hodinách, bylo toho přes 40 kg, radši nic neriskuju.

Nrover - Profil | St 21.12.2011 23:56:24

Millhouse23 >> Pojivo najdeš ve vejcích, ...o glutenu ( lepku ) je na webu informací "něůrekom" , ...ostatní viz. níže ...
Edit: proteiny svou důležitost určitě mají, ...víc věř vejci !

NMichal Kučera - Profil | St 21.12.2011 23:53:28

Millhouse23 >> de facto je to lepidlo, ale když je směs dobře poskládaná, vůbec není potřeba...já jej dávám jen do pelet, kam se nedávají čerstvá vejce, boilie mixy skládám tak, abych jej nepotřeboval, případně použiju albumin...ale opět pro něj platí to stejné jako u melasy...určitě to není úplně špatná přísada, která se v mnohých směsích dobře uplatní... zpět k tvé otázce...když se ti rozpadají kule v rollbalu, jedna z možností je použít gluten (nemusí to ale vždy pomoci), lepší varianta je použít albumin, nejlepší upravit směs tak, aby se nerozpadaly...

NMillhouse23 - Profil | St 21.12.2011 23:46:33

Michal Kučera >> K čemu je vůbec gluten ve směsi dobrý? Například, aby se mi kule v rollbalu nerozpadali?

Nrover - Profil | St 21.12.2011 23:22:04

Michal Kučera >> Určitě, proto jsem na to reagoval, ...myslím že můžeš být absolutně v klidu, tvé "věci" svou kvalitu mají, ...tady není o čem. A s tím mytím to zbytečně nepřeháněj, ...jiní by to potřebovali víc :-)

NMichal Kučera - Profil | St 21.12.2011 23:08:22

rover >> ono je těžké na netu rozlišovat mezi fórky, rejpanci, vědomými útoky či nevědomými kecy...ať už je tam smajlík nebo nikoli...a já jsem si právě zakládal a zakládám na tom, že mé produkty nejsou šizené, že v Ak není melasa + esence, že i v levných směsích jsou kvalitní suroviny, atd atd,...a když pak někdo napíše věc, u které si nejsem jistý, že jde jen o kamarádské popíchnutí, tak na to reaguji, protože pokud to není myšleno jako fórek, tak mě tu dotyčný neoprávněně špiní...a pak sem špinavej jak prase a musím se furt chodit mejt :-)

NMillhouse23 - Profil | St 21.12.2011 23:01:20

Nrover - Profil | St 21.12.2011 22:53:48

Michal Kučera >> Bez této ingredience se bezesporu obejde "každý", ...není proč stresovat :-)

NCarpeater - Profil | St 21.12.2011 22:51:28

argonat - >> mohl, ale budeš chytat kapry do 8kg. S pravým škrobem se dostaneš nad.

NMichal Kučera - Profil | St 21.12.2011 22:49:15

Zdendahat >> jelikož nevím, jestli je to sranda nebo provokace, tak na to raději nebudu reagovat...každopádně mé AK melasu nikdy neobsahovaly ani neobsahují, byť vím, že by se k některým příchutím hodila...ale právě kvůli takovýmto kecům jsem jí tam nikdy nedal...

NZdendahat - Profil | St 21.12.2011 22:02:22

argonat >> To je zvláčtní že kuku a brambora obsahuje pšeničnou bílkovinu , hmm kde se ten gluten všude vyskytuje

NZdendahat - Profil | St 21.12.2011 21:59:37

Michal Kučera >> No tak proč jí dáváš do aminokompletů, ten kdo používá tvoje komplety do svejch boilies, tak jí tam má myslim celkem dost :-)))

NMichal Kučera - Profil | Út 26.4.2011 8:33:31

rover >> osobně ji do boilie nepoužívám, ale netvrdím, že je špatná nebo že se nehodí do žádné směsi...

Nrover - Profil | Po 25.4.2011 23:13:44

Michal Kučera >>
Možná bys tam nedal melasu vůbec žádnou, ...jestli dobře čtu mezi řádky :-)

Nretrívr - Profil | Po 25.4.2011 22:46:13

argonat - >> sdílím názor rovera, jsou i další pojiva.

Ndon Ferrari - Profil | Po 25.4.2011 22:30:21

Koblizek86 >> 100ml melasy je naprosto v pohodě,

NMichal Kučera - Profil | Po 25.4.2011 21:55:41

rices >> :-)

Nrover - Profil | Po 25.4.2011 21:46:29

argonat - >>
Nerozumím otázce, ...proč nahrazovat gluten, který není vůbec důležitý :-( ?
Jako pojivo může klidně zafungovat i chleba ...

Nrices - Profil | Po 25.4.2011 21:45:12

Koblizek86 >> tak ti želám dostatok trpezlivosti a upchatý nos , nech sa darý :-)

Nrices - Profil | Po 25.4.2011 21:43:45

Michal Kučera >> aj kapre sa budu lepiť hubami o halušky ani háčky netreba ,

NMichal Kučera - Profil | Po 25.4.2011 21:40:34

Koblizek86 >> když tam dáš 100ml melasy (na 1kg), tak ti z toho nikdo neodlepí ruce...osobně bych tam dal max. 10ml...

NKoblizek86 - Profil | Po 25.4.2011 21:39:37

rices >> no není to zase tak hrozný.Mám ještě ve sklepě 5 kostek Belachanu,to bude jiná rychta.To budu muset dělat u rodičů na zahradě,bydlím v bytovce a to by mě asi brzo vystěhovali

Nrices - Profil | Po 25.4.2011 21:37:28

Koblizek86 >> s tých mletých pečienok , pár krat som to robil pekný smradeček , nič moc pre fajné žaludky :-(, pomletých +-5kg to je iná krasa :-)

NKoblizek86 - Profil | Po 25.4.2011 21:34:45

rices >> proč?Nějak mi mozek nebere :-)

Ne500 - Profil | Po 25.4.2011 21:34:22

Nechápu proč nahrazovat takovou levnou a výbornou věc jako je Gluten. Používám ho v hojné míře a jsem spokojený. Jo možná to bude tím, že jsem ho nekupoval v rybárně.

Nrices - Profil | Po 25.4.2011 21:31:40

Koblizek86 >> až mi husia koža naskočila na hrbte :-(

NKoblizek86 - Profil | Po 25.4.2011 21:28:00

Michal Kučera >> Jééé moc moc děkuji.Už to mám uloženo.Ještě,kolik mám dát asi té melasy,mám toho asi 5litrů přímo z kravína,úplně hustou.Myslela jsem že bych dala asi 200gr. hov.jater a 100ml melasy

NMichal Kučera - Profil | Po 25.4.2011 21:22:40

Standey >> ok, také ho téměř nepoužívám...

NMichal Kučera - Profil | Po 25.4.2011 21:22:08

Koblizek86 >> zkus 30% rybích mouček, 15% pš. šrotu, 15% kuku. šrotu, 15% plnot. sójovky, 10% suš. mléka, 5% klíčků, 5% mletého praženého konopí, 5% mletého lnu a mělo by to jít, ale nepřežeň to s melasou, aby to nelepilo....

NStandey - Profil | Po 25.4.2011 21:20:21

Koblizek86 >> Aha, tak teď vidím, že patrně zatím nemáš moc zkušeností s výrobou boilie, mám pravdu?

NKoblizek86 - Profil | Po 25.4.2011 21:14:51

Standey >> no myslela jsem,že tam dám-pšeničný šrot,kukuříčný šrot,řepku,konopí,sojovou mouku,sušené mléko,možná lněné semínko.Tekutá složky-melasa,játra.Chci to čistě jako krmné boilie ale třeba to do něčeho namočím a taky nato zkusím chytat

NStandey - Profil | Po 25.4.2011 21:06:42

Koblizek86 >> Co tam všechno vlastně dáváš? Vždyť ve většině mixů je dostatek pojivých látek, tak proč něco nahrazovat něčím jiným. Trošku mi uniká důvod...

NBandy - Profil | Po 25.4.2011 21:06:41

Čo sa týka tých škrobov:
Osobne si Myslim, že nie su v nich velke odlišnosti. Snad len velkosť škrobových zŕn. V principe každy rastlinný škrob ma tendenciu pri zahriatí (najmä v roztoku) želatinizovať (gelovatieť). Krasny priklad je ked sa vari puding. Zmiesa s vodou alebo mliekom, ALE MUSI SA POVARIŤ, inak nestuhne (nezgelovatie).
Surový škrob v studenej vode neželatinizuje alebo len veľmi malo.
Lepšej Želatnizacii škrobu sa dá pomôcť extrudáciou. Extrudovanie je vlastene tepelna uprava pri vyššej teplote. (cenovo dosť nákladná).
Extrudovane suroviny maju tendenciu aj v studenej vode lepšie emulgovať a tvoriť zákal.

Škrob a najmä Tepelne modifikovaný (upravený) je ako pojivo určite oveľa vhodnejší ako GLUTÉNy.

Extrudácia má samozrejme dobrý "vplyv" aj na bielkovinu (gluten nevynimajúc) najmä na jej stráviteľnosť.

>> Ked porovnam napr. Kukuričn glutén a Rybiu múčku (štandard); obe suroviny maju cca 60 - 62 % bielkovín (dusikatých látok), ale rybia múčka má vyšší obsah (a tiež stráviteľnosť) aminokyselín. Nehovoriac o tom, že rybia mučka je pre ryby oveľa atraktívnejšia, navyše obsahuje 10x viac oleja (tuku).