Iron blue dun

Pro mne je to jedny z klasických podzimních mušek na lipany

Typ: Suché mušky
Velikost háčku: 19
Druh/typ háčku: TMC 103BL

Materiál:

  • Tělíčko: Tělíčková nit šedá
  • Zadeček: Tělíčková nit červená
  • Nožičky: Grizzly srpek
  • Křídla: 2 ks pírka CDC
  • Štěty: Větvičky z grizzly pírka
  • Barva nitě: Přivazovací nit tmavší barvy

  • úspěšné období: V této velikosti hlavně podzim, jinak celoroční muška
  • lovené ryby: Lipan, pstruh, tloušť, ouklej, proudník ..

Komentář

Jelikož je tato rubrika na MRKu nová, použil jsem něco ze svých stráneček

Vazací postup


Začíná se přichycením čevené přivazovací nitě. Protože je muška vázaná na poměrně malém háčku, nit přichycujeme kousek za očkem. Ne hned u očka háčku, později by se tam "nevešla" malá hlavička mušky. Proto také používáme co možná nejtenší nitě.


Po pevném přichycení nitě přiložíme několik větévek grizzly pírka na vytvoření štětů. Říkám několik, protože se nedá doporučit pevný počet, záleží na kvalitě a síle větévek. Když jsou větévky silné, používám klidně jen tři kusy. Nit vyvazujeme co nejdál, až se štěty lehce skloní. Aby ale nezůstaly skloněné, dvěma oviny je podvážeme, zároveň si i vytvoříme tip mušky.


Uděláme si na raménku pořádek a odstřihneme nadbývající část grizzly větévek. U tipu si přichytíme šedou tělíčkovou nit a červenou přivazovací vyvážeme do míst, kam přijdou křidélka. Na tomto místě si také přichytíme přes červenou nit co nejtenší přivazovací nit barvy, jakou budeme chtít hlavičku. Tato nit pak tatiž bude svrchní.


Odstřihneme červenou přivazovací nit, která je po přichycení nové nitě zbytečná. Určitě odstřihneme i volný konec nové přivazovací nitě a vrhneme se na křidélka. U malých mušek používám "smetí" z CDC. To jsou malá pírečka dlouhá do 1 cm, nebo naopak taková ta dlouhá, ale hodně úzká, takže se na jiné mušky použít nedají. Podle kvality použiji 2 - 4 ks. Délku odměříme tak, že je přiložíme na raménko háčku a pírka musí přesahovat lehce za vlastní tělíčko mušky.
Hned si pírka třemi oviny pevně přichytíme, dále pokračujeme jedním či dvěma oviny ve vodorovné rovině kolem pírek, potom až několik zpevňujících ovinů za křidélkem. Tak se nám křidélko pěkně postaví. Vodorovné oviny nám později umožní snadnější vázání parašutových nožiček.


V další fázi si odstřihneme přebytek CDC pírek a podíváme se na malou fintičku. Ta spočívá v převázání křidélka dopředu přes očko háčku. CDC pírkům to nijak neublíží a my můžeme lehce vázat tělíčko mušky.


Nyní si vyvážeme šedou nití tělíčko mušky. Pro vytvoření kónusu mušky to chce trochu šikovnosti. Po křidélka díky malé fintě to jde lehce, pak si křidélka z překlopení uvolníme a dovážeme šedou nit až před křidélka. Tam ji u očka háčku přichytíme přivazovací nití a odstřihneme. V závěru věnujte pozornost na množství ovinů přivazovací nitě. Hrozně rychle pak nabíhá hlavička a zakrývá očko háčku, takže mnohdy není možno mušku navázat.


Zde už není co vymýšlet, prostě se vezme grizzly srpek s odpovídající délkou větévek a přichytí se. Opět co nejpevnějí, aby při vázání nevyklouzl, zároveň však s co nejmenším počtem ovinů.


Po navázání nožiček se jen udělá ztracený uzel a dobře se hlavička přelakuje, aby se nitě nerozpletly.

 

Holátko Josef, 18.2.2005
Průměrná známka: 1,50

Diskuse k mušce

Žádné zápisy.