Celoroční hájení Pstruha obecného a Lipana podhorního | MRK.cz

Celoroční hájení Pstruha obecného a Lipana podhorního

Stavy původních lososovitých ryb jsou v našich vodách tristní a tak mě napadla tato diskuse.
Byli byste pro zavedení celoročního hájení Pstruha obecného a Lipana podhorního v P revírech ČRS a MRS se současným zákazem vysazování Pstruha duhového a Sivena amerického do těchto revírů?
Bylo by lepší celoplošné hájení, nebo jen ve vytypovaných tocích?
Pište sem své názory na situaci a typy na případné varianty ochrany.
Prosím, diskutujte věcně a slušně.
Autor diskuse: razisdas - Profil , 21.9.2023 všeobecné - ostatní

Bylo by pro ochranu výhodnější celoplošné hájení Pstruha obecného a Lipana podhorního, nebo jen ve vybraných tocích?

A) Celoplošné hájení. Vysazování Pstruha duhového a Sivena amerického pouze do toků bez populace Pstruha obecného a Lipana podhorního. 7%

B) Hájení ve vybraných tocích se současným zákazem vysazování Pstruha duhového a Sivena amerického do těchto toků. 81%

C) Jiné. Rozepište se. 11%

Od 21.9.2023 hlasovalo 54 čtenářů.

1Mara - Profil | Po 2.10.2023 22:58:48

dantex >> To je jednoduchý :-)) Buďto tady, kde se můžeš zapojit i do debat a podobně a posíláš peníze přímo na účet KO :-)
https://www.facebook.com/groups/758112174576344

A nebo rovnou přímo na spolek, ale pozor, tam jsou ty účty asi tři :-))
https://www.zachranme-lipana.cz/?

dantex - Profil | Po 2.10.2023 22:54:50

1Mara >> nevěděl jsem, že takovou skupinu máš, poslal jsem žádost o členství a i Ti přispěju. Kdyby byla potřeba nějaká aktivita, tak se pokusím udělat co je v mých silách. P.

1Mara - Profil | Po 2.10.2023 21:58:56

Honza7 >> Mám na fb založenou skupinu stejnou, jako tady na MRKu Ryby, které mizí z našich vod. Byla to napřed skupina jen o pár členech, za ty leta se to rozšířilo o spousty členů a tak jsem i změnil konto, protože jsem i členem Zachraňme lipana a pstruha obecného, kde je tam i ochrana našich původních ryb a živočichů jako karas obecný a jiné, tak jsem před asi cca 14 dny nechal změnit konto účtu právě na tento spolek, aby to nebylo jen na náš účet na náš pronajatý rybník. Proč to tu píšu ?, jen se potvrzuje to, o čem jsme tady psali. Ta diskuse má celkem 1408 členů a kolik si myslíš, že z nich, co tam to čtou, vidí naší práci a podobně, kolik lidí podpořilo různé projekty a práci s rybou a ochranou ? Ani jeden, takhle to je s naším svazem, bohužel, ani jeden člověk neposlal na záchranu KO ani korunu. Nepíší to sem proto, aby lidé začali posílat či něco podobného, je to každého věc, ale vem si tu masu lidí, i kdyby polovina členů poslala blbou stovku,. to jsou dneska dvě dobré pivka, tak alespoň by lidi, co se o záchranu starají měli na krmení pro KO třeba na zimu a podobně. A takhle to je s celým svazem, takže dokuď ta mentalita těch lidí ( členů ) si tohle neuvědomí, kam tohle celé směřuje, bude jen hůř a hůř až to prostě spadne a ve vodách budou jen velké ryby a další zaniknou. A svaz tohle jak jsi napsal velmi dobře jen posvětil..... :-((( Špatná to doba.

Pstruh27 - Profil | Ne 1.10.2023 22:59:16

Tak včera rozlúčka so pstruhovkou (u nás sa chytá do 30.9.). V podstate som šiel len do ústia pstruhovej rieky, ako sa vlieva do Váhu na Jalce. Jalce boli celkom pri chuti. Na fotke asi najväčší. Potočáky som už trápiť nechcel ale nakoniec som neodolal a šiel si nejakého rozlúčkového chytiť. Za kratučký čas som chytil 2 a ďalšie 2 spadli a zase klasika, ryby okolo tých 20 cm :-)

Honza7 - Profil | So 30.9.2023 12:55:38

Rožnovák >> Ahoj Vašku, já jsem se k genetice dostal opravdu jen velmi okrajově, jsem zaměřený odborně na jiný obor.
S tou genetikou to může být ve shodě i nemusí v populaci PO z Beskyd a Jeseníků. Tohle by se zjistilo pouze v laboratoři. V každém případě máme aspoň jistotu pstruha z Jeseníků. Zde by bylo tak velmi záhodno, aby se obnovila původní populace PO.

Rožnovák - Profil | So 30.9.2023 12:45:20

Honza7 >>
Rozdíl v genetice bude. Beskydy i Jeseníky jsou rozdílně hory- průměrný úhrn srážek- pr. roční teplota,- chemické složení vody asi i rozložení teploty- V jeseníkách tečou potoky po metamorfovaných horninách- u nás všechno po flyši- tedy usazených. Těch rozdílů je tolik- že při vývoji genomu populace PO v mistě Ty stopy zanechalo.- když se ten genom pitvá podrobně - je řeka od řeky.
-nevím za mě pokud je populace původní na bíle Opavě - je původní pouze tam- všude jinde je to implementovaný genom. Původně se PO vyvíjel na potoku se specifickými podmínkami kde získaval svou genovou výbavu splávaval i do řeky kde se při tření dostával do kontaktů PO s jiných potoků s jinými specifickými podmínkami čimž se obohacoval genom PO daného hlavního toku- ale nemígrovali a nepřenášeli geny mimo povodí na 100 km daleko. Tak by To chápal já- To nejsem genetik - jen lopata. :-)
Chránit a zachovat habitat zuby nechty- rozšíří se sama tam, kde je doma.- hlavně do ní moc nedrbat-jestli má zůstat původní.
info o akcích bohužel nemám

Honza7 - Profil | So 30.9.2023 12:06:28

Rožnovák >> Ahoj Vašku ještě mám na Tebe jeden dotaz na základě toho co je uvedeno v článku : "Jediná původní populace byla zjištěna na odlehlém neobhospodařovaném úseku Střední Opavy v CHKO Jeseníky pod Pradědem."
Uvažuje se o nějakém rychlé akci v rámci zachování a rozšíření této původní populace PO?
Je nějaký rozdíl v DNA mezi PO z Beskyd a Jeseníků?

Honza7 - Profil | So 30.9.2023 11:49:16

Rožnovák >> Ahoj Vašku, velké dík za ten odkaz. Opravdu parádní články.
Co dodat k tomu co je tam uvedené :"V pramenných, hájených úsecích bez rybářského obhospodařování vykazovaly populace pstruha obecného často velmi dobrý stav s dostatkem plůdku, remontních i generačních ryb. V těchto hájených úsecích bez jakéhokoliv vysazování byly zjištěny samo-udržitelné populace pstruha obecného. Na druhou stranu pstruzi v lovné velikosti zde byli na všech lokalitách zjištěni jen v malém počtu. Ovšem velikost pstruha nad 30 cm v pramenných úsecích nelze ani běžně očekávat.
???
Tento výsledek mě nepřekvapil a jenom mě utvrzuje, že naší předci nebyli žádní hlupáci. Bohužel stačí se objevit pár idiotů, kteří si myslí, že prachy vše vyřeší a na desítky let máme pos- ra-né pstruhové revíry.
Nějak mi jenom chybí ta sebereflexe těch co to způsobili i těch co to kryli. Bohužel někteří se u koryt udrželi do dnešních dnů.

Rožnovák - Profil | Pá 29.9.2023 22:37:51

u x a >> žádoucí to není- populace Po je tvořena rybami složena s plůdku, juvenilů,remonitnich ryb a generečak až po ty trofejní, co mají největší prostorové a potravní nároky - příroda není blbá přirozeně těch největšich je v populaci nejmíň- když se To uměle otáčí je To špatně.

Rožnovák - Profil | Pá 29.9.2023 21:39:05

Honza7 >> ta studie je volně dostupná na stránkách ús- platil ji- hodim odkaz, k té vydře se dá prokousat, sbíraly se vzorky trusu a zkoumalo co žerou- genetika se nedělala aby se počitala početnost vyder-už jsou všude bylo by To vyhozené peníze :-).
https://rybsvaz-ms.cz/katalog/aktuality/stav-lososovitych-ryb-na-nasich-revirech.html

Honza7 - Profil | Pá 29.9.2023 15:16:59

Rožnovák >> Dělali jste u těch vyder i DNA - kolik jich máte v revíru?

boticar - Profil | Pá 29.9.2023 14:56:32

u x a >> Jsou lokality, kde absence větších ryb je přirozená, daná prostě malou úživností. Někde, jak psal potočák, se dá hospodařením i u relativně přírodní populace dosáhnout stavu, že je tam pár větších ryb, jinde se ty větší kusy kolikrát chytnou někde na mimostruhovce až kus pod pstruhovou, kam nikdo moc nechodí chytat a ta ryba se tam vykrmila, protože si našla vhodný prokysličený flek s dostatkem potravy. Svojí roli může také hrát místy zvyšující se čistota vody (díky zavedení kanalizace nebo ukončení průmyslové výroby) a s tím spojená snížená úživnost vody pro ryby. Dalším současným jevem je, že místy teče méně vody nebo je průtok neustálený kvůli postupným změnám v krajině, neúmyslným "drenážováním" krajiny sítěmi (elektřina, internet, plyn, ...), vymílání dna toků kvůli absenci unášených větších kamenů (které už 150 let zůstávají nad jezy a pod jezy chybí nebo se podemlely). Výkon rybářského práva teké není ideální, protože není mnoho rybářů, kteří by cíleně vychytávali a skutečně usmrcovali škodlivé druhy ryb na pstruhových vodách. Také se mohlo za těch 100 let, kdy se pstruzi tak nějak "sportovně" loví stát, že se geneticky ryby posunuly k menším jedincům, protože ty, které rychleji rostly, dosáhly pohlavní dospělosti při větší délce a byly tak dříve přivlastněny rybáři (tento jev je vědecky prokázaný tam, kde se na moři zavedla definovaná minimální velikost oka rybářských sítí). Osobně si myslím, že na některých lokalitách se ty ryby od doby, kdy se běžně lovily ve velikosti 25-30 cm přirozeně ještě zmenšily a touhu po velkých kusech lze uspokojit pouze vysazováním.

Pstruh27 - Profil | Pá 29.9.2023 11:16:22

u x a >> to áno - súhlasím. Aj ja si pamätám časy keď sa Potočák normálne bral a väčšinou to boli ryby 25 - 30 cm. Ale zasa ....... nie je dobrý stav ani to keď je rýb mraky, veľkosť 15 - 20 cm a keď chytíš rybu 35 + tak je to evidentne čerstvo nasadený farmový PO. A aj ten čerstvo nasadený veľký Potočák má často na sebe "šrámy" od Vydry - čiže aj keď bol vo vode pomerne krátko - už bol atakovaný predátorom.

u x a - Profil | Pá 29.9.2023 10:13:26

Pstruh27 >> je vůbec žádoucí nebo normální.aby ve vodě bylo hodně velkých ryb třeba jak vyžaduje dnešní trendi 50-70cm?z dřívějších myslím hodně starých rybářských a knih a časopisů tak podle fotek bylo normální chytat ryby kolem 25-30..

Pstruh27 - Profil | Pá 29.9.2023 8:16:15

potočák 62 >> Ahoj, Super. Ďakujem za objasnenie. Po pravde neviem či na tých riekach dochádza k samovýťeru - resp. určike k nemu dochádza ale netuším v akej miere. Ono - do tých riek sa každoročne sype hodne malého Potočáka - časť je zlovená z chovných potokov a druhá časť tých "malých rýb" sú žiaľ tiež kolowraty - vysadené s tými "konzumnými" rybami 35 - 40 cm. Na jar sa napríklad sadilo 300 Kg farmového Potočáka (kolowrata) ale z toho množstva bol ten "konzum" sotva polovica - minimálne 150 kg tam boli ryby 15 - 25 cm.

Rožnovák - Profil | Čt 28.9.2023 22:14:54

Honza7 >>nevím
u nás jsem To nezažil- ale do toku plůdek jde málo kdy max úplně nahoru-uvedu přiklad vsetínské Bečvy- tam se roky sype tržní ryby vydatně- po30+ ale do přítokú se sadí i plúdek a dost,- loni vyšla studie mimochodem i o potravních návycích vydry na této řece- většinu granuli asi stihnou sežrat rybářři- v potravě jednoznačně na počet ks viťezi mřenka, pak je střevle, vranka je tam taky a Po je poslední. Dloudodobé vysazování 30 + negativni důsledky předevšim pro Po otáčí to věkovou strukturu v místě a pokud tyto obludy ve voďe zůstanou ve většim množstvim- jsou agresivní konkurenci pro juvenilní ročniky domacího Po .

Rožnovák - Profil | Čt 28.9.2023 21:19:57

1Mara >> já myslím že často ani neví.

potočák 62 - Profil | Čt 28.9.2023 20:24:04

Pstruh27 >> ahoj.Pokud´ píšeš,že potočáků máte mraky ale naprostá většina jsou malé ryby-15-20 cm. Pravděpodobná příčina je,že u vás dochází k samovýtěru a máte přepstruhováno,prostě těch potočáků je moc. Potočák je poměrně krátkověká ryba-na menších tocích se poprvé vytírá ve věku 3 roky a po výtěru je průměrně úhyn 50-70%. A díky vysokému počtu nemají dostatek potravy,aby významnější počet PO dorostl na větší velikost a přešel na hrubší potravu-rybičky včetně kanibalizmu.I když si většina rybářů myslí,že potočák je celý život nelítostný predátor,tak ve skutečnosti se potočák v menších velikostech živý chrostíky,hmyzem a na rybičky přechází až ve větší velikosti. Útoky malých PO na třpytku nejsou ve skutečnosti útoky kvůli ulovení-potravě ale na zapuzení soupeře-obhajoba teritoria.A chńapáním po zadní části a chycení na háček--v přírodě soupeře zahání napadáním ocasu,kdy mu poškozením omezí pohyb,popřípadě konkurent na zranění zaplísní a uhyne. Ve stejné situaci jsme se ocitli na mém oblíbeném revíru--menším vodním toku,kde se nám po náporu predátorů povedlo obnovit populaci PO tak dobře,že byl revír přepstruhovaný PO jako u vás i přes přítomnost vyder,volavek,černých čápů a ledńáčků. Pomohli jsme si tím,že jsme několik km revíru na podzim v roce 2017 přelovili, půlročka a generačního PO jsme ponechali a sloveného PO ve stáří 2-3 roky přesadili na větší řeku,kde měli prostoru a potravy dost. Pochopitelně nikdy neslovíš všechno a tak tam nějaký PO2-3 zůstal. Během dvou roků se zdvihla průměrná velikost PO,větší PO regulovali malé PO a při tom nebyl revír tak atraktivní pro rybožravé predátory a ti hodně ubyli. V součastnosti je tam PO dost i když méně než před ředěním,probíhá úspěšný samovýtěr a není problém za vycházku chytit několik PO ve velikosti 30-40 cm.Petrův Zdar

nofish - Profil | Čt 28.9.2023 18:33:39

Honza7 >> mohu potvrdit. Zde nebyl ani jeden pstruh a co tam plave?

Honza7 - Profil | Čt 28.9.2023 16:43:50

1Mara >> Ahoj, tohle je vlastně velice obdobné. Čím víc budeme vysazovat kapra a na každé louži držet K70, tím tyto rybky budou mizet z těchto lokalit. Kuličkáři tady rozjeli svůj byznys a svaz jim to posvětil, proto se nemůžeme divit, že menší druhy ryb rapidně mizí z našich vod.

Honza7 - Profil | Čt 28.9.2023 16:37:29

Rožnovák >> To co uvádíš Vašku je pouze zčásti pravda. Mřenka, vranka i střevle vymizela i z toho důvodu, že celou řadu let se vysazovaly ryby pánvičkové velikosti ( prostě na plůdek se totálně kašlalo ). Nikdo vůbec nemonitoroval jakým to mělo dopad na uvedené druhy ryb.
Pokud budu dlouhodobě vysazovat pouze pstruhy 30+, tak to musím mít velice neblahý vliv právě na vranky, střevle i mřenky.

Honza7 - Profil | Čt 28.9.2023 16:28:51

Rožnovák >> S Včs je dlouhodobě problém, který jsme si způsobili sami. Celá řada rybářů řekne ( a bohužel má pravdu ), že se na ni vůbec nic nevyřeší. Už jsi někdy dostal odpověď z Včs, na kterou měl odpovědět ÚS? Podívej se na ÚS a jeho webové stránky, odpovídalo se pouze na dotazy, které se pouze hodily. Jak dopadla celá diskuse za jisté víš - bylo to až moc demokracie a tak diskutující platforma byla zrušena.
Ten zbytek optimistický rybářů, případně zoufalců ( podle úhlu pohledu ), který to ještě nevzdal dostal většinou obrazně řečeno po hubě.
Je to pouze o kvalitě lidí na MO i ÚS. Jsou MO, kde to ještě trochu funguje, ale je to za cenu jak uvádíš, že někdo dostane naloženo. Na našem ÚS zčásti došlo k obměně a pár pozitivních věcí se objevilo, ale s geronty na pozici DK se nikdy nic nerozkryje a taky nikdy nic nedohledá, oni zkrátka dělat nic nechtějí. Je jim u prdele pokud vznikne maňas, je jim u prdele kde mizí peníze za ryby, které nebyly vysazeny.
Za éry Jaroňe, několikrát bylo řečeno, že chechtáky vše zajistí a stále po tolika letech sbíráme plody této ideologie.

1Mara - Profil | Čt 28.9.2023 16:01:28

Rožnovák >> Ale jo, určitě souhlas, ale když se nebudeme bavit o pstruhovkách, ale svazových vodách , kde je slunka, karas, hořavka, a jiné druhy ? Mě mrzí, že svaz či vedení svazu ví moc dobře, jak je to s našimi vodami a co proto dělá ? vysazuje více amura, kapra a sumce :-((

Rožnovák - Profil | Čt 28.9.2023 15:03:45

1Mara >> Jak už tady psali jiní limitujícím faktorem je vhodné prostředí pro daný druh. vysazovat střevli či vranku do míst kde už je fungujici populace bylo proti přírodě. Tam kde nejsou namusejí mít vhodné podmínky-vranka a střevle se adpoň u nás tam kde má podmínky udržela právě proto že je nikdo necpe do Zp- věř tomu že Mimo tento systém založený na tom že co si rybář odnese musí do vody částečně doplnit aby populace nestrádala jim je lip--je to o prostředí

Rožnovák - Profil | Čt 28.9.2023 13:35:54

Honza7 >> polož si jinou otázku - kolik proti kandidátů bylo? Co ti to dá?Starosti navíc, dle stanov ti odpustí brigády ktere možná taky zruší, možná dostaneš povolenku zdarma , no a určitě nezbohatneš.Nahoře mají stejný problém jako u Mo_ čest vyjimkam. Navíc U Mo není nejvyšim orgánem Výbor ale právě Včs který ji skladá účty- když na to dlabou členové - neptají se nepodávají kloudné návrhy jak To má vypadat- většina dotazů je jen a jen o vysazování tržních ryb s to i na výbor během roku některé hraničí až ze stolkingem- je To nepochopitelné - když je k dispozici několik info kanálů včetně zapisů ze schůzí Výboru- tak už nevím co víc ďelat. Přitom z Včs usnesení mohou jít návrhy na vús , hospodářský odbor i na územní konferenci- všeci to mají nasalámu.Jede se jen dle Zp a nad zp právě v tom co si rybář žadá protože ji intenzivně loví, pokud jde nad zp reofilka či lipan je To jen vůle výboru a za tu ostrou a parmu to na Včs ještě výbor někdy od nejakeho dědy slizl co pamatuju- posledních pár let se divím že tam chodí ještě ten výhor a přednáši tam pro par lidí vymazlené prezentace.Jo kdyby byly 2 funkkční období tak jsme 10: let zrušení protože to nikdo moc nechce dělat-dalši věc je funkci vzít a opravdu ji vykonávat- to se dnes taky moc nekryje- někdy fungují třeba jen čast výboru a DK - hlavně aby tam někdo byl dle stanov - a práce se už nějak přerozdělí_ a že někdo míval naloženo- když byl ochotný - blbý