Rybařina včera a dnes

Diskuse k bleskovce Rybařina včera a dnes

Autor diskuse: Thomic - Profil , 28.3.2018
70 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NBacha - Profil | Pá 30.3.2018 9:23:44

Je zajímavé, jak se tady většinou příspěvků line jako červená nit taková ta skrytá závist, nebo, jak bych to řekl, útok na nejnižší lidský pud. Jistě je cena povolenky nějakým faktorem, ale nevypovídá nic o tom, jaká byla rybařina včera a dnes.
Akademická otázka. Co je to včera? Článek píše, že včera je 1998 a že od té doby se rybařina téměř nezměnila. A v tom má článek pravdu, protože se za tu dobu nezměnily podmínky. Proto jsem se tomu níže vysmál.
Já rybařím od 1965 a od té doby se podmínky sakra změnily a mám tedy, včetně vrstevníků, co porovnávat. Nicméně článek je jaký je a ohánět se tím, že například statistika se dá dělat tak a tak může napsat jenom člověk, který statistice nerozumí. Pokud jsou zadaná relevantní data, je statistika přesný matematický obor.
Takže z tohoto pohledu, popsaného v článku, se nic podstatného nezměnilo. Jen zavdal podnět známým firmám se tu pohádat.......pardón, vyměnit si názory:-DDD

NHonza7 - Profil | Pá 30.3.2018 9:00:30

Pokud se člověk trochu vyzná ve statistice a má dostatečně velký soubor dat, dovede si pohrát trochu s nulovou hypotézou, tak dokáže udělat takové závěry jaké bude potřebovat. Tohle nám už říkal před několika desítkami let pan profesor co nás učil matematiku.
Je zapotřebí si taky uvědomit, že povolenka stojí v každém kraji úplně jinou částku. Stavět cenu povolenky podle narůstajících platů je celkem hodně nešťastné, poněvadž růst platů není provázán například s růstem důchodu. Tento článek má pěkné téma RYBAŘINA VČERA A DNES a někteří diskutující se tváří, že ti rybáři díky kterým se s láskou vzpomíná jak rybařina vypadala v minulosti by vůbec neexistovali. Drtivá většina těchto rybářů ( tedy pokud jsou ještě mezi námi ) jsou v důchodu a průměrný důchod ( a už vůbec ne medián ) se zdaleka nedá srovnávat s průměrným platem.
Plně souhlasím s tím co zde uvedl kolega Varada k MP revírům. V minulosti, když jsem bral i povolenku v MRS, tak jsem měl pocit, že MP revíry jsou výrazně lépe zastoupeny rybí obsádkou, než je tomu u nás v MS kraji. MRS má pokud si pamatuji cenu za povolenku nejnižší a s rybami je na tom stále výrazně lépe, než je tomu u nás. Z toho tedy taky trochu plyne, že cena za povolenku není vše co dělá revír atraktivní z pohledu úlovku.
Statistika se dá dělat i taky trochu z jiného pohledu - to ale asi někteří diskutující nechtějí vidět. Pstruhové vody v minulosti byly pstruhem potočním a lipanem vždy skvěle zarybněny ( tedy aspoň u nás na severu Moravy ). Bohužel ( teď vynechávám všechny vlivy co to způsobuje ) tomu dnes není. Pokud bych v takovém případě vztáhl cenu povolenky k počtu pstruhům potočním a lipanům co plavou ve vodě dnes a co tomu bývalo ve skutečnosti, tak jenom v téhle celkem stupidní úvaze máme povolenku minimálně 100x předraženou, než tomu bývalo v minulosti.

NVarada - Profil | Čt 29.3.2018 21:48:46

Já bych se vrátil k jádru diskuse :-)
Chytal jsem jako kluk do roku 1995,pak jsem rybařinu pověsil na hřebík do roku 2014,kdy jsem si obnovil členství v MRS.Když ty etapy srovnám,co se týče kaprů,a první tři roky rybaření jsem chytil jednoho mírového kapra,nejvíc za rok jsem jich měl tuším 8,ani jeden neměl víc než 55cm.Co se týče reofilních ryb,pamatuji si každoroční brutální úhyny při cukrovarských kampaních,říčky ve městech,do kterých ústila kanalizace,proměněné ve stoky,nádrže které byly v soupisu revírů ale nikdo se o ně nestaral.Když jsem v roce 1987 začínal rybařit,musel jsem do rybářského kroužku,kde byla většinou jen nudná teorie,každý rok jsme psali testy,povolenku jsem dostával každoročně nejdřív v květnu.Neexistovalo,aby někdo zvládal chytat pravidelně několik kaprů za vycházku.....To co je ted,se s tím vůbec nedá srovnat.....Jediný po čem se mi stýská,je karas obecný,kterej byl v každý tůni...Po návratu k rybařině jsem zažil mírný šok,když jsem hned první rok chytil přes 1000 ryb,a to jsem dělal tolik chyb a tolik znalostí mi chybělo....informace,vybavení co je dnes....nebe a dudy...,a troufnu si tvrdit že řeky jako Morava (kde se dá chytit bez nadsázky jakákoli ryba) nebo Dyje jsou v super kondici....
Samozřejmě,mnohé se změnilo,něco i k horšímu,ale celkově mám za to že stav je dnes mnohem lepší,i když jsem v MRS (a jsem za to rád).....

NMrKos - Profil | Čt 29.3.2018 20:09:32

Thomic >> kombinovat to s členským příspěvkem uz mi prijde mirne zavádějící, protože to je jiná skatulka. Hlavním důvodem bude, ze nemam potrebna data. Ovsem nepředpokládám, ze by to nějak výrazně zahybalo výsledkem.
Vztah k vymere revírů je taky zajimave číslo a zde nam to na Moravě trochu zkresluje vznik 1000ha nádrže na Dyji v průběhu mého sledování.

Ja bych si spíše položil otázku, co timto letitym snizovanim ceny povolenky svaz sleduje. Historie vždy ukázala ze kvalita za tim nebude. A zaměřit se primárně na kvantitu mi přijde přinejmenším zvláštní.

NThomic - Profil | Čt 29.3.2018 19:55:04

MrKos >> No vidíte, vyjde to stejně i pokud k tomu připočtěte členské příspěvky? Tempo růstu u ČRS je 350% u členských známek ale cca 220% u povolenek- kdyby se počítaly jen povolenky, pokles tam je taky. Kalkulace by taky vyšla jinak v porovnání s obhospodarovavanou plochou (beru to jenom jako akademickou diskuzi nad srovnáním metodiky, závěry z toho moc delat nejde).

NMrKos - Profil | Čt 29.3.2018 19:23:25

v článku autor uvádí, že se cena povolenky v poměru k průměrné mzdě (stejně tak k mediánu) za posledních 20 let prakticky nezměnila... u nás na Moravě jsme pokrokovější a při použití stejného měřítka máme povolenku rok od roku levnější

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 16:20:09

Jarda Š. >> Já si v tomhle nejsem úplně jist. je otázka kolik lidí má do 10 vycházek a kolik lidí by reálně opravdu ze svazu odešlo..ale jak tu napsal thomic do svého rychlého nápadu jsem nedal roční plat ale měsíční (já to hlupák:-) )takže ani tudy cesta nevede..Nicméně si stále myslím že tohle je bod který by nemusel být špatný. On i Kakr má pravdu že RS dělají lidi co chodí do práce . nicméně ochrana revíru jako takového má svůj smysl a aktuálně si myslim že není úplně dostatečná,ale třeba je to jen v našem kraji :)).Vem si i soukromé revíry si jejich majitelé chrání vědí proč mají tam uložené peníze - stejně jako my..

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 16:15:27

kakr >> měl jsem připraven jiný koment , ale na co se rozčilovat a hádat máš svůj názor já svůj.Neshodneme se já vidím cestu v tom chránit revíry(zda si člověk veme rybu legálně je mi buřt) ty ji vidíš v tom pumpovat tam prachy a nechat je vykrádat..Dvě neslučitelné cesty.Užij si hezké velikonoce.

Nkareldj - Profil | Čt 29.3.2018 16:03:30

hraji >> ony ty ryby mi navazec utrhnou až po vymotani kmenového silonu, trham většinou jen ty co nejdou otočit,prostě se se mnou nebavi, kvůli plavane mám pruty 6 m a víc od renomovaných výrobců a naviják shimano s bojovou brzdou, jde jen o to že jsou už moc velké na sílu navazcu jaké používám a hrubší používat nechci, nebo ony spíš ryby které chci chytat je nechtějí.

NJarda Š. - Profil | Čt 29.3.2018 16:03:25

bjwir >> Ke značnému odlivu by došlo, protože pro ty, kteří jdou na ryby zhruba desetkrát za rok (což je v rámci členské základny dost podstatný podíl), by pak bylo cenově výhodnější jezdit na soukromáky, než si kupovat svazovou povolenku.

Nkakr - Profil | Čt 29.3.2018 16:01:21

bjwir >>
Když se zdraží cigára, lidé začnou pěstovat tabák po domácku, stejně jako za protektorátu. Když se zdraží povolenka, tak rybáři přejdou na soukromáky.
Ryby jsou primárně určeny k sežrání, ne k olizování a fotografování. Těch pár dacanů, kteří nectí žádná pravidlo se najde vždy a všude a žádné drakonické tresty nic nevyřeší a RS teprve ne.
Mimochodem, víš kdy se nejvíc kradlo ve středověku? Při veřejných popravách, když kat na čtvrtil nebohého zlodějíčka.

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 15:52:24

Thomic >> Omlouvám se máte pravdu ! sypu si popel na hlavu :))

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 15:51:57

kakr >> Vidíš já si zase myslím že jsi úplně mimo mísu ty..k čemu mi bude cpát do revíru ryby když je někdo bude odnášet...Tvrdit že dojde k masovému odlivu je asi jako že zdražíme cigára ubyde kuřáků -> výsledek ? stejný..

Nu x a - Profil | Čt 29.3.2018 15:29:34

fotojakes >> díky za nabídku..

NThomic - Profil | Čt 29.3.2018 15:22:54

bjwir >> bjwir - 29.3.2018 15:00:55 >> Nechci se tu zapojovat do diskuze, ale Vámi navrhovaná čtvrt miliarda je měsíční náklad- zapomnel jste to vynasobit 12. Zdražovat povolenku o 12.000 Kč by uz opravdu k určitému odlivu vést mohlo.

Nkakr - Profil | Čt 29.3.2018 15:19:28

bjwir >>
Jsi poněkud (hodně) mimo mísu. O jakém výnosu se zadržených povolenek a pokut píšeš????
Když jsme u těch nákladů na RS., nebylo by neskonale produktivnější zdražit povolenku jen o 500kč a za 125 mega nakoupit (vyrobit) ryby dravé (štika candát), nebo lososovité?? Náklady na RS ve výši 250 mega nepřidají do revírů ani šupinu navíc.
Navíc zdražení všech povolenek o litr by vedlo k tak masovému odlivu členů, že bys povolenku musel zdražit nejméně o litry tři, což je zcela neprůchodné.
Spokojen nemůžeš být nikdy, vždy je co zlepšovat. Ale tebou navržený způsob je dle mého osobního názoru špatný.
Tečka.

Ndrvoštěp - Profil | Čt 29.3.2018 15:17:42

fotojakes >> Nikomu nic !!!

Nfotojakes - Profil | Čt 29.3.2018 15:11:21

u x a >> když si uděláš cestu na sever, řeknu ti kde je línů víc jak kaprů, nebo kam dávám jen líny bez kaprů :-D Tedy za předpokladu, že je nebudeš odnášet:-)

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 15:00:55

kakr >> A odpoveď na mou otázku ? V podstatě jen kličkuješ...promin pokud ale využiju tvůj argument a 4500 RS by bylo dostatečné tak celkové náklady budou 250.000.000Kč (náklady 55.000Kč/osoba - v reálné ose se jedná o nějakých 40-43.000 hrubého = 29-31.000 čistého) . Pokud zdražíš povolenku o 1000Kč , což by v podstatě bylo první reálné zdražení tak při 250.000 členech máš náklady na RS (vycházím z dat které poskytl článek) ...Samozřejmě zde do toho není započten případný výnos ze zadržených povolenek/pokut aj.
Tohle je v rychlosti velmi holá kostra z patra..nicméně tvrdit že nic nejde je jen ukázkou toho že není touha to měnit a současný stav věci vyhovuje...

A teď mi konečně odpověz jsi spokojen se současným stavem věci?přijde ti že kontrol je dostatek ? že pytláků je málo ?
Díky konečně za odpověď

NJarda Š. - Profil | Čt 29.3.2018 14:44:46

bjwir >> Při současných cenách povolenek RS profesionalizovat nelze, při zdražení dvojnásobek by ÚS uživil tak 30 - 50 profesionálních členů RS, takže by připadal v průměru jeden člen RS na víc než dva revíry. Nevím, jestli by to přineslo podstatné zlepšení ostrahy revírů.

Nu x a - Profil | Čt 29.3.2018 14:44:01

k čemu je RS která nepotrestá rybáře lovící nonstop,rybáře co převáží obří a slizký kapř, rybáře co chytají v breznu na cárek..k čemu taková kontrola?

Nkakr - Profil | Čt 29.3.2018 14:40:52

bjwir >>
Zkus si spočítat mzdové náklady na JEDNU RS a pak to vynásob počtem,který by byl dle tvého názoru dostačující a výslednou cifru sem prosím hoď. Dík.

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 14:22:11

kakr >> A to je argument jaký?Na jedné straně říkáš RS je nadbytek , na druhé straně říkáš RS jsou zaměstnaní lidé...Z lidského pohledu chápu že vydělávají peníze pro rodinu atd,že to je pro ně koníček taky chápu a dělají to takřka zdarma je určitě úctyhodné a chvályhodné...Tak ale musí mít MO potažmo svaz přece účinné řešení tohoto problému,pokud rybář volá hele někdo tady porušuje řád (BVPR) a předseda ti řekne jo někdo tam přijede.a nikdo nedojede tak co ? borec zvesela pokračuje v porušování dál, rozhlásí to dál a jsi už v kolečku kde nechceš být.Tím že nemáš statistická data kolik ks/kg ryb se odnese pytláctvím tak nevíš co ve vodě reálně je.
Proto otázka je - za těch 20 let nenapadlo někoho transformace dobrovolné RS na klasické zaměstnání ? Nebo jako v každé jiné firmě řešíme že takhle dostanou zdarma povolenku a nic to svaz nestojí=náklady nula nula nic,bohužel tak jako je to zvykem bavíme se o 10-15% srdcařů kteří by se mohli roztrhat a zbytek je tam jen kvůli tomu že dostane povolenku zdarma a práce tak taky vypadá?

Njeden3 - Profil | Čt 29.3.2018 14:02:51

Butchi >> musim s tebou souhlasit..jeste bych dodal otresne zachazeni s ulovenou rybou a to i s hajenou ci podmerecnou

Nkakr - Profil | Čt 29.3.2018 13:56:57

bjwir >>
A jsme u jádra pudla.
RS jsou ve valné většině zaměstnaní lidé,ne poliši na služebně,kteří na písknutí vyjedou.
A vo tom to je.....

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 13:31:33

kakr >> Nepotřebuji chodit na výbor MO , pro mě je relevantní i telefon na předsedu který by to měl zaštítit...ve třech případech za loňský rok jsem je žádal aby dorazila RS . V prvních dvou nedorazila vůbec , při třetím kdy evidentně pán cpal do vezírku vše co chytil dorazila RS(musím uznat že i s PČr , která sice stála opodál ale mají + body že tam byla :) ) vyřešila vše domluvou - našla dva problémy nezapsaného karase + sdílený vezírek

Nkakr - Profil | Čt 29.3.2018 12:58:48

bjwir >>
RS je nadbytek.
Na MRKu to ale nevyřešíš, kolikrát jsi byl na výboru PS (MO) upozornit na zvěrstva, která zde popisuješ.
Stačí číslovka....

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 12:49:37

kakr >> Wau pokud ti přijde adekvátní mít jednoho porybného na 7,4ha vodní plochy což je bratru 1,5 - 2,0 km vzdálenost na břehu.Možná místo toho co tady píšeš jak je kouzelné to hodnotit při 70 docházkách (mimochodem je to 4,28% kontrolovaných dní ) , tak by možná stálo za to se nad tím zamyslet jestli to opravdu není špatně a dost málo. Z pohledu rybáře to je žalostně málo..Raději budu kontrolován s vědomím že se něco děje a chci zamezit pytláctví než čučet do vody ve které dle tabulek ryby plavou snad i na břehu ale reálně tam jich je minimum..A věř si čemu chceš nebo ne revír kam se stahují cizinci mám kousek od bydlyště..RS tam jede na jaře a na podzim kdy se nasazují ryby 30-35cm kapr..Zbytek roku je tam nevidíš ani když je poprosíš že to tam UKčka tahají po pytlech.

Nkakr - Profil | Čt 29.3.2018 12:23:22

bjwir >>
Divil by ses,kolik lidí bez papírů RS odlapí. Je kouzelné hodnotit RS podle toho, že máš na 70 doch. 3 kontroly.
Na 1km či na 1ha si to můžeš spočítat, výměra revírů je na webech ČRS i MRS.
V lokalitách, kde je koncentrace cizinců chodí RS nejméně ve dvojce, nebo s PČR.

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 12:03:30

kakr >> Já to otočím a jsou 3 kontroly při 70 vycházkách dostatečné ? Upozorňuji že se jedná zejména o vícedenní návštěvy (víkendovky)..
A jelikož v této statistice (nevím zda pro celou republiku nebo jen MRS :) ) nejsou zahrnuti pytláci tak ano je to zřejmě málo..Navíc možná by byla zajímavá statistika 1RS/ km vodního toku ..

Mno nevím MP je též osoba úřední a má aspoň pro lepší pocit u pasu flusbrok..Ty bys jako RS bez ničeho šel ke skupině rusky mluvících rybářů jež mají určitě povolenku ?

NKnapík - Profil | Čt 29.3.2018 11:54:14

kakr >> určitě to málo je, 70 rybářů jednoho člena RS hravě přepere ..., leda by to byl Chuck.

Nkakr - Profil | Čt 29.3.2018 11:51:30

bjwir >>
Fakt si myslíš, že je málo jedna RS na cca 70 rybářů?
RS je ze zákona osoba úřední,co bys chtěl víc?

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 11:44:05

Butchi >> Ano souhlas :) proto jsem to i zmínil že jako národ prostě vše občůráme..Mám na určité věci svůj názor (myslím si že bivakování , potažmo stanování na pozemcích ČR není problém takový jak tady poukazují někteří - nicméně pokud by byl bordel po dotyčném tak trestat a hodně tvrdě)...Co je dle mého problém a popsal jsi to hezky je počet členů RS a někdy i jejich přístup..Možná je to hloupý nápad ale tohle by měl být asi jeden z prvních bodů stávajícího i nového vedení Črs , dojednat s ministerstvem takové podmínky aby RS byla dostatečně chráněna,bylo ji dostatek ...K tomu je potřeba ale aby svaz si udělal nějakou analýzu kolik by to stálo , co by to ušetřilo , zlepšilo aj...A myslím si že těch kladných bodů nalezneme více než záporných...

NButchi - Profil | Čt 29.3.2018 11:24:36

bjwir >>
Tak jako pokud půjdeme úplně do hloubky, měli bychom si jako národ nejdřív zamést před vlastním prahem. Nechuť dodržovat jakákoliv pravidla a hledání dementních výmluv, kterými své jednání tito lidí omlouvají (bydlím tady 40 let - všechno pouštím - víš, kolik stojí háčky - a tak dál). Na plochu všech revírů je členů RS zoufale málo, nemají potřebnou právní ochranu, bohužel někteří ani odpovídající kvalifikaci, zato máslo na hlavě..

Já měl kontroly asi 4, už nevím přesně, obecně jsem za život moc RS nepotkal. A když jsem projevil zájem tuto funkci vykonávat, dostalo se mi odpovědi, že členů RS je dost. Přitom povolenku zadarmo nechci, nepotřebuju. Mám spíš pocit, že celý ten svaz je skrz naskrz prohnilý různými kamarádšofty a malými domů.

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 11:20:18

Butchi >> Ono to ale není jen ochrana dravců ale ochrana ryb všeobecně..Bohužel jsme národ jaký jsme (když můžem řády odrbem), kontrola u zahraničních rybářů je na bodě 0 protože RS se prostě jít do skupiny rusky hovořících jedinců bojí a já se jí nedivím...Nicméně ani bych tak neviděl toliko problémů ve vydře a kormoránovi jako spíš v tom že se kontroluje minimum,RS má ochranu takřka nula (co ji pomůže že je ÚO když má tvář již rozbitou a neví od koho)..Nevím jak jste na tom s kontrolama vy já měl loni za 70 docházek úctyhodné 3 kontroly (dvě v jeden den - bylo pěkně tak si RS udělala výlet na kole :) )

NExPr3v1t - Profil | Čt 29.3.2018 10:55:39

Butchi >> se vomluvuju...

NButchi - Profil | Čt 29.3.2018 10:54:32

ExPr3v1t >>
Snad jsme se domluvili, že to nikde nebudeš říkat nahlas, ne? :D

NExPr3v1t - Profil | Čt 29.3.2018 10:52:15

Butchi >> nene, muzes za to ty! :-D

NButchi - Profil | Čt 29.3.2018 10:49:07

jeden3 >>
Ano, jsem vláčkař, ale osobně se mě to nijak nedotklo, protože mám čisté svědomí. Jen mě zajímá tvůj názor..

Podle mě rybka vždycky byla, je a bude účinnější než umělá nástraha. Přirozená potrava, nikdy se neokouká. Máš ve vodě dva pruty. Z mého pohledu sázka na jistotu. Nevýhodou může být pokrytí menší plochy, v porovnání s vláčkou, a pekelná nudnost - aspoň pro mě. Potom samozřejmě skupiny zmrdů, kteří chytají na malé rybky a neštítí se kurvit malé candáty, protože háček stál děsivých 5 Kč.

Abych nešil jen do rybičkářů, mezi vláčkařema je taky spousta idiotů, kromě masařů například těch, kteří si mastí ego na malých rybách chytáním na mikronástrahy, šaškováním před foťákem atd.

Každopádně, gró problému je úplně jinde. Špatná ochrana dravců, jejich průmyslová těžba v doběhájení, přesazování vod kaprem a tak dále.

Nu x a - Profil | Čt 29.3.2018 10:05:27

Thomic >> počet línů je nízký tím že jich celkem schopný sumcař zdělá za vycházku i 20ks,jednou jsem viděl wagnerovo video, jak měl na sumce lodnu línů ,pěstí jsem si pak rozbil monitor když jsrm viděl jak je bezcitně prošívá trojhákama,když jsem pak viděl Wagiho na FF tak je to parodie na člověka po hromadě ho snad držela ta jeho kožená bunda...

Npetrikveprik - Profil | Čt 29.3.2018 9:28:33

Thomic >> ahoj. Mě na tom článku v podstatě zaujala pouze tato věta:

"
Cílem ČRS musí být udržet dlouhodobou „životaschopnost“ našich revírů a jejich rybích společenstev. A to nejen prostým vysazováním ryb v tržní velikosti, ale zejména vytvářením takových podmínek
"

Nastavil ČRS nějaký ukazatale měření tohoto cíle? V článku se argumentuje spoustou ukazatelů a statistikou rostoucích trendů vysazování apod.. Sleduje a vyhodnocuje se v ČRS také dosahování tohoto cíle?

NThomic - Profil | Čt 29.3.2018 9:20:28

u x a >> Počet vysazovaných línů je každoročně přibližně stejný - osciluje (už dvacet let) mezi 400 a 420 tisíci kusy. Co se výrazně zvýšilo (o cca 40%) je jejich průměrná vysazovaná váha.

Njeden3 - Profil | Čt 29.3.2018 9:17:36

Butchi >> predpokladam,ze jsi vlackar a ze se te to dotklo...pak je to v poradku,protoze stejne jako v jinych technikach lovu pokrok v basrahach umozni obcas chytit rybu cloveku,ktery by ji jeste pred 20-30 lety chytil jen velmi nahodne...staci pokecat v hospode,kde chlapi,kteri tesne po revoluci tezko chytli jednou za dlouhy cas stihle 55,ukazuji fotky chycenych a snedenych stik do metru....opakuji,z mensich reviru...na jistem reviru v JC mam kamarada,ktery je specialista na sumce,i publikoval...jasne rika,ze na te vode uz je dnes minimum sumcu pres 150,drive jich bylo hodne pres 180... drive masar prijel max s rybicku a chytal staticky,dnes uz i masari maji lode a na vetsich revirech chytaji aktivne...nebo jsi chtel rict,ze mezi vlackarema nikdo ryby nebere? Neni vlackar jako vlackar...a kdyz si k tomu pridame,kolik ryb se potom muze vytrit,co zbudou a kolik a jakych dravcu se vysazuje..pak se nedivim,ze na hodne malych reviru jsou dravci vytluceni

NExPr3v1t - Profil | Čt 29.3.2018 8:34:58

jeden3 >> stejne tak je v kramu tri prdele druhu syra a mlekarny pribejvat nevidim...ze v tom nevidis logiku? To ani ja u tebe...

NButchi - Profil | Čt 29.3.2018 8:33:49

jeden3 >>
A jsi skutečně přesvědčený o tom, že za to můžou vláčkaři?

Njeden3 - Profil | Čt 29.3.2018 8:24:10

u x a >> ja si myslim,ze v revirech brutalne ubylo dravcu...pred dvaceti lety u vetsiny mensich vod obcas nekdo hodil kacenu s rybkou a cekal na stiku,vlackare na malych revirech clovek skoro nepotkal...dnes he vlackaru daleko vice,nez pred 20 lety a i nastrah je vetsi vyber,coz je pak ve vode znat

Nu x a - Profil | Čt 29.3.2018 7:13:36

MAXXSKATER >> když se vysazuje jen slizký kapř tak není divu že je přemnožená bílá ryba...já bych se chtěl strašně rád specializovat na líny ale diky slizkému kapř to není možné..

NMAXXSKATER - Profil | Čt 29.3.2018 6:53:21

strecek >> Já bych zase naopak řekl, že je dneska ta bílá ryba na většině vod přemnožená díky tomu, že v ní není tolik dravců. Musím to teda upřesnit, že se jedná o východočeské vody, kde chytávám. :-)

Npepule83 - Profil | Čt 29.3.2018 6:42:51

chytám s přestávkami od r.93, to mi bylo 10let,vyrůstal jsem u bečvy a jednoho 0,8ha rybníčku,co si vzpomínám tak se situace oproti dřívější době o hodně změnila k lepšímu hlavně na rybnících,dnes chytnu kapry i půl roku po vysazení(tehdy už to měsíc po nemělo smysl)rybníky i řeky bývaly do jara hájené,dnes sou hájené jen některé ryby a chytat se může celý rok.Co se týká Bečvy konkrétně B-3 ryb je tam dost,nachytat se dají taky.

Nfotojakes - Profil | St 28.3.2018 22:32:50

Když odhlédnu od čísel v článku, tak subjektivně bylo pře dvaceti lety ve vodě úplný h***o, sem tam jsem chytil násaďáka, párkrát do roka štiku na rybku. Prvních deset let rybaření jsem měl největšího kapra 62 cm, štiku 78 cm. Takže buď se ta situace rapidně změnila k lepšímu, nebo jsem jen tehdy v těch 12-13 letech neuměl chytat ryby.

Nhraji - Profil | St 28.3.2018 22:30:18

kareldj >> reagoval jsem na tuto tvou, pravda, trošku zamotanou a nesrozumitelnou větu: Dnes to zkusit je výsledek jasný dopředu, prostě to nefunguje ne proto ze by tam ty ryby nebyly,ale bohužel nejsou, jen malá změna - není problém chytit velkého kapra nebo amura, jen se musí dokonale zalrmit nejlépe znackovym krmením a čekat ze ty rybky co chceme chytit velké ryby nevytlaci a nevyzerou vše dřív než ty co chci chytit.

Tak jsou tam ty ryby nebo nejsou? Já se zaměřuji na lov bílé ryby a nevím jak to dělám, ale problémy s velkými kapry a amury mám opravdu zřídka. To spíš chytím sumce na boloňku, než kapra. Jinak chytám od roku 1973, tak taky trochu pamatuji. A pokud ti ryby trhají návazce, pak je asi něco špatně v nastavení navijáku.

Nu x a - Profil | St 28.3.2018 22:22:50

kareldj >> jo jo taky to tak pomatuju , vyrostl jsem u řeky,táta mě vozil na prázdniny k baby a tam jsem prožil vždy prázdniny u tekoucí vody a poznával řeku,jdu si pustit zlatý úhoře a zavzpomínat:-)

Nkareldj - Profil | St 28.3.2018 21:01:49

hraji >> Nemyslím že bych napsal že bílá ryba není - je a myslím že chytat je celkem umím, je fakt že chytit Parmu, ostroretku,cenná jak lopata na silon 0,08 až 0,12 je zážitek, ale nepokladam za zážitek celkem pravidelně a několikrát za den navazovat nový navazec kvůli rybě která to vezme a prostě odjede už takový zážitek neni, a když už na řeku jdu tak chci chytat jak na malé řece, prostě jemnou výbavu a bavit se, to je asi tak vše na vysvětlení ....To fakt kdysi nebylo, pouze výjimečně.

Nhraji - Profil | St 28.3.2018 20:51:31

strecek >> to jako posuzuješ stav ryb v celé republice ohledem z jednoho mostu? Tak jen MRS má stovky revírů, v celé republice je jich zřejmě víc než tisíc Opravdu je osobní zkušenost s jedním revírem rozhodující? Kdybych posuzoval celou republiku podle našeho jednoho revíru, musel bych tu psát, že je té bílé ryby až moc.

NPřemet:-) - Profil | St 28.3.2018 20:44:32

Řekl bych, že souhlasím s hrajim... V úvodu říkám, že článek jsem nečetl, takže k němu se nebudu vyjadřovat. Teď k tomu, co jsem chtěl říct... V roce 98 mi bylo 14 let. Chytal jsem od mala, tak nějak příznačně době... Převážně na Orlické přehradě, kde máme chatu. Tzn., dva teleskopy, na nich shakespeary plasťáky s 0,25 mm vlascem. Na konci olůvko zaražené ventilkovou gumičkou a myslím tak 2 háček. Lovilo i zakrmovalo se kolínkama se strouhankou, čas od času krmítková směs zabetonovaná do spirálového krmítka. Chytali jsme převážně cejny, kapr byl sváteční rybou. Internet byl v plenkách, periodika jsem nekupoval a když, tak se odtud moc nedozvěděl. Díky Mrku a jiným serverům, videím, článkům a dalším médiím se můj arzenál “zbraní” značně pozměnil, rozšířil a můj lov se zefektivnil. Chytám ryby v takovém množství a v tolika druzích o čemž se mi před dvaceti lety ani nesnilo. Takže za mě, tato doba mě baví, jsem za ni rád a doufám, že jednou nebudu muset vyprávět svým dětem, jak to bylo v roce 18 a co že to vlastně ryby jsou. To samozřejmě přeháním... :-) Jinak samozřejmě vidím i negativa této doby a dostupnosti informací. Dříve si myslím, že rybařina či láska k vodě všeobecně, se dědila z otce na syna, potažmo z dědy na vnuka. Dneska mi přijde, že rybařina, hlavně tedy chytání trofejních ryb (ať už kaprů, sumců či jiných druhů) je hodně moderní způsob trávení volného času a je mezi námi plno lidí, tzv. rychlokvašek, kteří to dělají protože to je módní, protože se chtějí pochlubit na sociálních sítích, protože prostě proto. Já mám hrozně rád kaprařinu, lov na boilies a vše s tím spojené. Ale předcházel tomu jakýsi vývoj, který u plno lidí postrádám. Dnes lovím hlavně feeder, protože mě to před pár lety uchvátilo a dokážu takto lovit efektivně a hlavně se u toho bavím... :-) Kaprařinu jsem opustil, či pozastavil hlavně z důvodu obrovského nárůstu “kaprařů”, za což právě může ta dnešní zmedializovaná doba. Snad se k tomu budu zas moc jednou vrátit a zažít znovu to, když jsi na revíru “sám” a chytáš jen tak s bráchou, protože to prostě miluješ... :-)

Nstrecek - Profil | St 28.3.2018 20:17:12

hraji >> No jak nevím tedy, kde chytáš, ale já mám opačný názor. Pominu, že jsem v roce 98 začínal jako 10 letý kluk s rybařinou a spoustu ryb jsem nenachytal, prostě jsem je se svými zkušenostmi nedokázal přelstít. Ale kdykoliv jsem se naklonil přes most nebo lávku, vždycky byla řeka plná tloušťů, plotic a hrouzků. Dneska tam vidím pár tloušťů (někdy doslovně) a to ještě mnohem menších než bývaly kdysi, hrouzci se v poslední době opět vrátili.

NExPr3v1t - Profil | St 28.3.2018 19:35:27

hraji >> fakta...433027...

Nhraji - Profil | St 28.3.2018 19:32:48

kareldj >> nemáš úplnou pravdu, chytám bílou rybu na mnoha revírech po celé republice a ryb je dost, jen je rybáři neumí chytit. A raději než si přiznat, že to prstě neumí, si vymyslí pohádku o tom, že v řekách žádná bílá ryba není.

NBacha - Profil | St 28.3.2018 19:21:45

Srovnávat roky 98 a 18...směji se, až se za břicho popadám:-DDD

Nkareldj - Profil | St 28.3.2018 19:02:29

I já dobře pamatuji dobu kdysi a teď, vyrostl jsem hlavně na řekách na chytání na splavek a výjimečně bez na chytání na cit ( špičku prutu) v případě lovu parmy, ale chytali jsme hlavně říční rybu od hrouzka až po tu parmu, o kapra zavadit byla náhoda,nešlo o kapra ale o chytání rybek a rybicek jako takových - 1 proutek, stačil, na dva chytali jen šílenci, i tak ryby braly a braly skoro pořád, nikdo se nenudil. Dnes to zkusit je výsledek jasný dopředu, prostě to nefunguje ne proto ze by tam ty ryby nebyly,ale bohužel nejsou, jen malá změna - není problém chytit velkého kapra nebo amura, jen se musí dokonale zalrmit nejlépe znackovym krmením a čekat ze ty rybky co chceme chytit velké ryby nevytlaci a nevyzerou vše dřív než ty co chci chytit. To je zásadní rozdíl v chytání kdysi a teď....

Nsupinna - Profil | St 28.3.2018 18:14:23

Á, odborník na hloupost...:))

NExPr3v1t - Profil | St 28.3.2018 17:49:03

Kalopa >> no, princip hlouposti je v ty organizovanosti stejnej, to mas recht...

NKalopa - Profil | St 28.3.2018 17:47:32

ExPr3v1t - 28.3.2018 15:20:19 >> po přečtení se mi vybavil záběr na tleskající soudruhy, kteří vykrikuji Ať žije soudruh S.... Ať žije soudruh S....

NCoDu - Profil | St 28.3.2018 16:36:07

Zajímavé počtení o ČRS jako celku, docela se mi líbilo

Nvoz - Profil | St 28.3.2018 15:33:56

Tak VČERA jsem nebyl a DNES taky ještě nepůjdu ...

Nu x a - Profil | St 28.3.2018 15:29:04

ExPr3v1t >> přesně vim o kom píšeš..

NExPr3v1t - Profil | St 28.3.2018 15:27:28

u x a >> jaja..dnes to delaji lide, ktere bavi byt rybarem...i kdyz pod tim pojmem absolutne nevidi to, jaky ma realne vyznam...

Nu x a - Profil | St 28.3.2018 15:25:10

rybařina včera a dnes je jako den a noc...dříve chytali ryby jen lidé které chytání ryb opravdu bavilo...

NExPr3v1t - Profil | St 28.3.2018 15:20:19

Pekny...nejak v tom nenachazim jinej nez agitacni prinos...proc ze to vzniklo?

Npetrikveprik - Profil | St 28.3.2018 15:17:44

No mám štěstí, že jsem to rybaření před 20lety zažil.. takže si mohu udělat obrázek sám, aniž bych se nechal manipulovat marketingovým článkem oslavujícím činnost ČRS.