Rybařina včera a dnes

Kategorie: Všeobecné

„Před dvaceti lety, jó, to bylo chytání, to se s dneškem nedá srovnat“.

Tuhle větu má mnoho z nás ve svém slovníku nebo ji pravidelně slýchá od svého okolí. Je to ale skutečně pravda? Bylo opravdu v našich revírech víc ryb, větších a bojovnějších, nebo si s námi jen pohrávají vzpomínky, kdy rádi uchováváme zážitky z úspěšných lovů a na hodiny bez záběru rádi zapomínáme?

V následujícím článku porovnáme hlavní ukazatele ČRS z uplynulého roku s rokem 1998.

„Dneska je rybářů mnohem víc než dřív, ryby nemají klid a u vody je problém najít místo“.

Počet členů se v posledním čtvrtstoletí v podstatě nezměnil. V roce 1998 bylo členy ČRS 247.436 rybářů, v uplynulém roce o něco málo méně – evidujeme 246.410 členů. U prodaných povolenek je to o něco větší rozdíl – v roce 1998 bylo prodáno 212.294 mimopstruhových a 16.720 pstruhových povolenek, za uplynulý rok to bylo 207.356 mimopstruhových a 13.542 pstruhových povolenek. Tento mírný pokles samozřejmě ....
(pokračování na https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=615&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit )

(Zdroj: web ČRS)

Thomic, 28.3.2018

Diskuse k bleskovce

Bacha - Profil | Pá 30.3.2018 9:23:44

Je zajímavé, jak se tady většinou příspěvků line jako červená nit taková ta skrytá závist, nebo, jak bych to řekl, útok na nejnižší lidský pud. Jistě je cena povolenky nějakým faktorem, ale nevypovídá nic o tom, jaká byla rybařina včera a dnes.
Akademická otázka. Co je to včera? Článek píše, že včera je 1998 a že od té doby se rybařina téměř nezměnila. A v tom má článek pravdu, protože se za tu dobu nezměnily podmínky. Proto jsem se tomu níže vysmál.
Já rybařím od 1965 a od té doby se podmínky sakra změnily a mám tedy, včetně vrstevníků, co porovnávat. Nicméně článek je jaký je a ohánět se tím, že například statistika se dá dělat tak a tak může napsat jenom člověk, který statistice nerozumí. Pokud jsou zadaná relevantní data, je statistika přesný matematický obor.
Takže z tohoto pohledu, popsaného v článku, se nic podstatného nezměnilo. Jen zavdal podnět známým firmám se tu pohádat.......pardón, vyměnit si názory:-DDD

Honza7 - Profil | Pá 30.3.2018 9:00:30

Pokud se člověk trochu vyzná ve statistice a má dostatečně velký soubor dat, dovede si pohrát trochu s nulovou hypotézou, tak dokáže udělat takové závěry jaké bude potřebovat. Tohle nám už říkal před několika desítkami let pan profesor co nás učil matematiku.
Je zapotřebí si taky uvědomit, že povolenka stojí v každém kraji úplně jinou částku. Stavět cenu povolenky podle narůstajících platů je celkem hodně nešťastné, poněvadž růst platů není provázán například s růstem důchodu. Tento článek má pěkné téma RYBAŘINA VČERA A DNES a někteří diskutující se tváří, že ti rybáři díky kterým se s láskou vzpomíná jak rybařina vypadala v minulosti by vůbec neexistovali. Drtivá většina těchto rybářů ( tedy pokud jsou ještě mezi námi ) jsou v důchodu a průměrný důchod ( a už vůbec ne medián ) se zdaleka nedá srovnávat s průměrným platem.
Plně souhlasím s tím co zde uvedl kolega Varada k MP revírům. V minulosti, když jsem bral i povolenku v MRS, tak jsem měl pocit, že MP revíry jsou výrazně lépe zastoupeny rybí obsádkou, než je tomu u nás v MS kraji. MRS má pokud si pamatuji cenu za povolenku nejnižší a s rybami je na tom stále výrazně lépe, než je tomu u nás. Z toho tedy taky trochu plyne, že cena za povolenku není vše co dělá revír atraktivní z pohledu úlovku.
Statistika se dá dělat i taky trochu z jiného pohledu - to ale asi někteří diskutující nechtějí vidět. Pstruhové vody v minulosti byly pstruhem potočním a lipanem vždy skvěle zarybněny ( tedy aspoň u nás na severu Moravy ). Bohužel ( teď vynechávám všechny vlivy co to způsobuje ) tomu dnes není. Pokud bych v takovém případě vztáhl cenu povolenky k počtu pstruhům potočním a lipanům co plavou ve vodě dnes a co tomu bývalo ve skutečnosti, tak jenom v téhle celkem stupidní úvaze máme povolenku minimálně 100x předraženou, než tomu bývalo v minulosti.

Varada - Profil | Čt 29.3.2018 21:48:46

Já bych se vrátil k jádru diskuse :-)
Chytal jsem jako kluk do roku 1995,pak jsem rybařinu pověsil na hřebík do roku 2014,kdy jsem si obnovil členství v MRS.Když ty etapy srovnám,co se týče kaprů,a první tři roky rybaření jsem chytil jednoho mírového kapra,nejvíc za rok jsem jich měl tuším 8,ani jeden neměl víc než 55cm.Co se týče reofilních ryb,pamatuji si každoroční brutální úhyny při cukrovarských kampaních,říčky ve městech,do kterých ústila kanalizace,proměněné ve stoky,nádrže které byly v soupisu revírů ale nikdo se o ně nestaral.Když jsem v roce 1987 začínal rybařit,musel jsem do rybářského kroužku,kde byla většinou jen nudná teorie,každý rok jsme psali testy,povolenku jsem dostával každoročně nejdřív v květnu.Neexistovalo,aby někdo zvládal chytat pravidelně několik kaprů za vycházku.....To co je ted,se s tím vůbec nedá srovnat.....Jediný po čem se mi stýská,je karas obecný,kterej byl v každý tůni...Po návratu k rybařině jsem zažil mírný šok,když jsem hned první rok chytil přes 1000 ryb,a to jsem dělal tolik chyb a tolik znalostí mi chybělo....informace,vybavení co je dnes....nebe a dudy...,a troufnu si tvrdit že řeky jako Morava (kde se dá chytit bez nadsázky jakákoli ryba) nebo Dyje jsou v super kondici....
Samozřejmě,mnohé se změnilo,něco i k horšímu,ale celkově mám za to že stav je dnes mnohem lepší,i když jsem v MRS (a jsem za to rád).....

MrKos - Profil | Čt 29.3.2018 20:09:32

Thomic >> kombinovat to s členským příspěvkem uz mi prijde mirne zavádějící, protože to je jiná skatulka. Hlavním důvodem bude, ze nemam potrebna data. Ovsem nepředpokládám, ze by to nějak výrazně zahybalo výsledkem.
Vztah k vymere revírů je taky zajimave číslo a zde nam to na Moravě trochu zkresluje vznik 1000ha nádrže na Dyji v průběhu mého sledování.

Ja bych si spíše položil otázku, co timto letitym snizovanim ceny povolenky svaz sleduje. Historie vždy ukázala ze kvalita za tim nebude. A zaměřit se primárně na kvantitu mi přijde přinejmenším zvláštní.

Thomic - Profil | Čt 29.3.2018 19:55:04

MrKos >> No vidíte, vyjde to stejně i pokud k tomu připočtěte členské příspěvky? Tempo růstu u ČRS je 350% u členských známek ale cca 220% u povolenek- kdyby se počítaly jen povolenky, pokles tam je taky. Kalkulace by taky vyšla jinak v porovnání s obhospodarovavanou plochou (beru to jenom jako akademickou diskuzi nad srovnáním metodiky, závěry z toho moc delat nejde).

MrKos - Profil | Čt 29.3.2018 19:23:25

v článku autor uvádí, že se cena povolenky v poměru k průměrné mzdě (stejně tak k mediánu) za posledních 20 let prakticky nezměnila... u nás na Moravě jsme pokrokovější a při použití stejného měřítka máme povolenku rok od roku levnější

bjwir - Profil | Čt 29.3.2018 16:20:09

Jarda Š. >> Já si v tomhle nejsem úplně jist. je otázka kolik lidí má do 10 vycházek a kolik lidí by reálně opravdu ze svazu odešlo..ale jak tu napsal thomic do svého rychlého nápadu jsem nedal roční plat ale měsíční (já to hlupák:-) )takže ani tudy cesta nevede..Nicméně si stále myslím že tohle je bod který by nemusel být špatný. On i Kakr má pravdu že RS dělají lidi co chodí do práce . nicméně ochrana revíru jako takového má svůj smysl a aktuálně si myslim že není úplně dostatečná,ale třeba je to jen v našem kraji :)).Vem si i soukromé revíry si jejich majitelé chrání vědí proč mají tam uložené peníze - stejně jako my..

bjwir - Profil | Čt 29.3.2018 16:15:27

kakr >> měl jsem připraven jiný koment , ale na co se rozčilovat a hádat máš svůj názor já svůj.Neshodneme se já vidím cestu v tom chránit revíry(zda si člověk veme rybu legálně je mi buřt) ty ji vidíš v tom pumpovat tam prachy a nechat je vykrádat..Dvě neslučitelné cesty.Užij si hezké velikonoce.

kareldj - Profil | Čt 29.3.2018 16:03:30

hraji >> ony ty ryby mi navazec utrhnou až po vymotani kmenového silonu, trham většinou jen ty co nejdou otočit,prostě se se mnou nebavi, kvůli plavane mám pruty 6 m a víc od renomovaných výrobců a naviják shimano s bojovou brzdou, jde jen o to že jsou už moc velké na sílu navazcu jaké používám a hrubší používat nechci, nebo ony spíš ryby které chci chytat je nechtějí.

Jarda Š. - Profil | Čt 29.3.2018 16:03:25

bjwir >> Ke značnému odlivu by došlo, protože pro ty, kteří jdou na ryby zhruba desetkrát za rok (což je v rámci členské základny dost podstatný podíl), by pak bylo cenově výhodnější jezdit na soukromáky, než si kupovat svazovou povolenku.