Šokující devastace přírodního břehu Otavy

Autor diskuse: Petr_S - Profil , 4.5.2016

Sa(l)micka - Profil | Po 9.5.2016 9:54:55

kubamaly >> Právě, dívam se na to jako rybář a vodohospodář... nemluvě o tom, že v kanclu dřepim s příroďákem a odpadářkou, takže jsem od nich dobře "naočkovaná" co se týče zákonů, který používají oni.

Ravachol - Profil | Ne 8.5.2016 12:29:27

kubamaly >> to je právě problém "rozumnejch občanů" - chtěj aby to vypadalo pěkně a upraveně, bez breberek :)) Velká část mejch známejch má jako les nejraději šedesátiletou smrkovou komerční plantáž - pěknej a upravenej les, kde se chodí dobře houbařit...

kubamaly - Profil | So 7.5.2016 11:05:13

Sa(l)micka >> Podívej se na tu věc pohledem rozumného občana nerybáře. Zachránil se kus louky, zmizela hnusná zátoka plná komárů a navíc to vypadá pěkně a upraveně. Ten kdo brání podobným stavbám je u něj stejnej magor jako hipík připoutanej ke smrku.

Sa(l)micka - Profil | So 7.5.2016 9:51:57

Jo, jenže to je pořád rozdíl... je typ, co se přiváže ke čtyřicetiletýmu smrku a bude vyvádět jak kdyby mu vraždili babičku ale jináč ví prdlajs - a pak typ, co vidí to, co je popsáno níž, přitom ví, jak probíhá řízení a rýpne si do toho šikovně, leč bez takovýho kraválu, jako by učinil ten první.

Royale with Cheese 3 - Profil | So 7.5.2016 7:58:11

Ravachol >> zajímavé je, jak se postupem času čím dál lidí ocitá na stejné lodi s takzvanými ekoteroristy, zelenými mozky jinými dehonestujícími názvy pojmenovávanými lidmi, kterým jde o přírodu. No,zaplaťpánbůh, teprve až se většina zabedněnců probere, bude líp.

Royale with Cheese 3 - Profil | So 7.5.2016 7:54:29

Petr_S >> musel bys změnit zákon. Nicméně: Petru zdar ! Držím palce.

Petr_S - Profil | So 7.5.2016 7:27:22

RK >> Naštěstí to není beton, ale "jen" utemovaný lomový kámen. Bohužel kvalitně, tudíž to řeka nemá šanci odnést,,,

RK - Profil | So 7.5.2016 7:19:43

meteor >> mezitím se ale bude ten beton opravovat,protože to bude ojebaný na materiælu,stejně,jako třeba dálnice😃

Petr_S - Profil | So 7.5.2016 7:04:43

Royale with Cheese 3 >> Není všem dnům konec! Když mi vítr shodí kousek střechy, také nemohu beztrestně ohlásit stavebnímu úřadu opravu střechy a přistavět přitom nové patro. Věřím, že ani tato "akce" tentokrát PVL neprojde. Ostatně i NKÚ se jistě rád podívá na hospodárnost této "opravy" ze státních prostředků a dodržení účelu dotace MZE.....
Ano, prasárnu ve Štěkni už nezachráníme (když si ji bohužel nikdo z místních rybářů nevšiml při jejím zahájení), ale je na čase PVL konečně praštit lomovým šutrem přes prsty.

Ravachol - Profil | Pá 6.5.2016 19:48:52

meteor >> souhlas, vidím to bohužel podobně

Royale with Cheese 3 - Profil | Pá 6.5.2016 15:57:23

Petr_S >> "Zatím se mi podařilo zjistit, že MO ČSOP Strakonice nebyla vůbec obeslána oznámením o zahájení řízení o vydání stanoviska orgánu ochrany přírody k zásahu do VKP (významného krajinného prvku), zjišťuji, zda takové řízení vůbec proběhlo a zda se nejedná o nepovolený zásah do VKP"
Zklamu tě. Ušetři si práci. Tímhle už jsem prošel. Podnik Povodí má v případě protipovodňových úprav toku ( za které se, kromě staveb jezů, schová cokoli) pouze oznamovací povinnost. ČRS má právo ex post pouze požadovat náhradu na škodu na rybí obsádce. Musí ji prokázat.

zvědavec - Profil | Pá 6.5.2016 15:18:13

Tahle "úprava břehu" není nic jiného než nehorázné zvěrstvo a úředník, který tohle povolil by měl být pohnán k zodpovědnosti!

VíD - Profil | Pá 6.5.2016 14:01:53

Petr_S >> To je v našich podmínkách za půl zdarma...

Petr_S - Profil | Pá 6.5.2016 13:16:15

jelen10 >> Díky moc za info! Mám naštěstí každoroční fotodokumentaci. Takže foto zachycuje onu "břehovou nátrž" - šlo o necelých 10m písčitého břehu !!!!! A kvůli tomu zdevastovali několik set metrů jinak netknutého břehu a utratili přes 3 mega s DPH. Neskutečné!!!!!

meteor - Profil | Pá 6.5.2016 11:28:50

Ravachol >> já bych tě trošku poopravil: v Německu už zjistili, že se rovnáním koryt celkem nic nevyřeší, tak postupně začínají upravovat koryta řek zpátky do "přírodního" stavu, tzn. lužní lesy, meandry apod.
U nás k tomu IMHO také jednou dojde, ale zatím je třeba prohnat hromadu peněz skrz betonování a rovnání koryt (= aby se napakovaly stavební firmy, úředníci, politici a samozřejmě i politické strany). A za pár let se pak situace "otočí" = budou se vytvářet lužní lesy a meandry, přičemž to budou dělat ty samé firmy jako "betonáž" + se na tom budou "balíkovat" ti samí výlupci co teď :-(

VíD - Profil | Pá 6.5.2016 11:16:20

433027. Od dětství lipan a pstruh a rak. Po dosti podobném zásahu nemá cenu rybařit a i ostatní vodní živočichy to tam jaksi přestalo bavit. Lidoop je to nejhorší co přírodu mohlo potkat...

jelen10 - Profil | Pá 6.5.2016 10:28:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr_S >> Otava ř.km 45.000 - 45.350 Štěkeň. Účel díla - provedení opravy břehové nátrže na pravém břehu vzniklé po povodni 6/2013, cena 2 568 477.31Kč bez DPH, dotace 1 797 000 od MZE. Původní cena záměru (pro schálení dotace) přes 5mega, soutěž vypsána na 2.8mega bez DPH, zvítězila "nejvhodnější" nabídka - byl jen jeden uchazeč.

Dost monstrózní oprava. "Oprava povodňových škod" je u nás občas vážně nepochopitelná posedlost. Opravou za 3 mega se zabránilo řeoe ukousnout v meandru pole za 100tis. Ovšem bez dokumentace těžko soudit.

Siven Polní - Profil | Čt 5.5.2016 18:29:30

Všechno je marný - není návratu... Vezmi kámen ze břehu - použij ho jako zbraň...

Ravachol - Profil | Čt 5.5.2016 17:59:57

Petr_S >> strašná prasárna, bohužel taková je budoucnost našich řek...všichni budou u píva a na mrku nadávat na bobry a volavky, ale tohle většinu lidí nechává chladnými...spousta rybářů naopak uvítá, že se k vodě nemusí brodit kopřivama a vystříkávat si fleky roundupem...Kolem prahy dělá povodí Vltavy s bagrama takový prasárny, že to nemá obdoby...rok od roku horší. Všichni ze státního aparátu furt melou jak se musej stavět přehrady pro udržení vody v krajině a souběžně vedení Povodí rovná a dláždí břehy řek, aby voda co nejrychleji odtekla.
Stavební lobby to tlačí k maximálním ziskům na úkor nás všech a ještě to cálujem z našich daní...
Idylka, která si vklidu žije svým životem, páč je to každýmu jedno.
Za mě to je na deset let nucenejch prací pro každýho zodpovědnýho

Petr_S - Profil | Čt 5.5.2016 17:33:57

Bohužel. Z Prahy se to fakt blbě hlídá. A jak je možné, že si toho nevšiml nikdo z MO ČRS Strakonice, která má revír ve správě, je pro mne záhadou. Na maily ani na diskusní příspěvek na jejich webu neodpovídají.....

kaprus - Profil | Čt 5.5.2016 15:50:41

Každopádně pozdě bycha honit. Přes noc to tam nevyrostlo. Je to zkurvený a už to nikdo nevrátí...

Mrknato - Profil | Čt 5.5.2016 14:44:34

Tak ani toto, se lidem nelíbí..... já bych to vybetonoval 10m vysoko a instaloval tam vodní elektrárnu. Den by se napouštěla 100% přítokem a večer vyráběla potřebný proud.... Co na tom, že by řeka byla den bez vody, ryb je jako sr*ček a komu by se to nelíbilo, tak by jistě prosadil vyšší míry a možná, kdyby se dost tumloval, tak i horní......... a všichni by byli spokojení....... není tak těžký se domluvit. Někdo to ale musí začít.

Petr_S - Profil | Čt 5.5.2016 14:12:09

Dovolte některá upřesnění - nejde o 50-100 metrů, ale o několik set metrů!!! Nejhorší je, že byl bagrem a utemováním kamene břeh naprosto vyrovnán jak podle pravítka, Pryč jsou všechny vracáky a tůně, řeka tam teď teče jak v betonovém korytě. Přitom se jedná o relativně nepřístupný břeh (dostanete se tem ze Štěkně jen vodou), nad ním je pole, žádná cesta, žádná stavba, které by byly nezpevněným břehem ohroženy.
Zatím se mi podařilo zjistit, že MO ČSOP Strakonice nebyla vůbec obeslána oznámením o zahájení řízení o vydání stanoviska orgánu ochrany přírody k zásahu do VKP (významného krajinného prvku), zjišťuji, zda takové řízení vůbec proběhlo a zda se nejedná o nepovolený zásah do VKP.
Celé to smrdí potřebou utratit za každou cenu peníze, dost možná z nějakého evropského programu, jiný smysl to nedává!!! Tady opravdu nebylo nic a nikdo ohroženo erozí břehu. Přidávám kvalitnější foto - na tento pohled na té první už můžeme jen vzpomínat!

Royale with Cheese 3 - Profil | Čt 5.5.2016 13:37:26

Tohle je stará věc. Otavský masakr motorovým rypadlem byl zahájen už před skoro 20 roky devastací Otavy 7, to samé se dělo na 5P i MP, a nemám iluze, že se to neděje kdekoli jinde a jindy. Věc se nám tehdy nepodařilo zastavit dokonce ani zaangažováním vyšších odborných institucí do problému ( nejmenovaní biologové AV). Škoda, že jsem si neschoval poměrně úsměvnou korespondenci s odpovědnými institucemi.

ToNebere - Profil | Čt 5.5.2016 11:39:57

Fuj, to je hnus velebnosti....No jo, obec dostane finanční budget na celý rok, pokud nevyčerpá, musí vracet zpět a o tu částku další rok do rozpočtu dostane méně. A proto dělají tohle, klasickým smrtelníkům to nevadí, ba naopak se jim to líbí, že se modernizují řeky a nemusíme krmit kačeny z bahny a trávy, ale pohodlně z betonu nebo šutrů, ale jestli to nevadí ostatním to už neřeší :) bohužel Absurdistán 2016......Už vidím jak příjde velká voda, zapíchají se do toho klacky, smetí a ten břeh bude vypadat vážně pěkně......jak vánoční stromeček v červenci.

hraji - Profil | Čt 5.5.2016 11:01:56

Tedy ne že by se mi ta úprava tak nějak líbila, ale na druhou stranu nechápu, jak jen tak, podle nic moc fotky, dokážete zhodnotit, zda to bylo potřeba, zda to je uděláno špatně a zbytečně.
Předpokládám, že tu práci někdo zadal, tudíž ji chtěl a také ji zaplatil. Je chyba tedy na straně zadavatele, nebo zhotovitele, nebo orgánu, který to posuzoval a povolil?

Saddám - Profil | Čt 5.5.2016 10:26:10

Je to nejenom hnus, ale i naprosto nehospodárné a nedůvodné utracení veřejných prostředků. Z prvního fota je jasně patrné, že tok je sice regulovaný a břehová linie je uměle zpevněná lomovým kamenem, ale toto vypadá, že bylo jakožto protierozní opatření naprosto dostatečné. Docela bych chtěl vidět argumentaci pro celkové opevnění břehu, tak jak je zachycené na snímku č.2.

Sa(l)micka - Profil | Čt 5.5.2016 8:46:08

Přemas >> No tak to na tom městě musí sedět pěknej jouda... todle by u nás snad žádnej vodař nepovolil (i když to nejsou rybáři)... a příroďák by se při pohledu na toto zbláznil.

Napadá mne sice jedna taková situace, která nastala před x rokama, akorát když jsem vylezla ze školy a rozhlížela se po světě, kam se vrtnout. Šlo o změnu jednoho drobnýho vodního toku do původního stavu - na většině byl prostě v kamenným korytě, hnusnej a srovnanej, ale jako na potvoru si ten začátek toho měněnýho úseku voda "převorala" sama a bylo to tam krásný. Parádní stromy, co měly kořeny ve vodě, pod nima raci, vymletá tůňka - tam pstruzi, tu i škeble, tady na písečný lavici jezdily mřenky - no blaho se podívat. Jenže bylo uděláno, jak projekt revitalizace předepisoval a buch - vzali s tim i to vodou převoraný místo. Mohla jsem vyletět z kůže - a přitom stačilo začít revitalizaci o deset patáct metrů níž.

Jasný, nedá se to srovnat - deset metrů nějakýho pidipotůčku proti nějakejm odhadem 50 - 100 metrům Otavy..ale paseka od pohledu stejná, leč ten potůček má větší šanci si to zase "převorat".

Přemas - Profil | Čt 5.5.2016 6:35:08

Sa(l)micka >> Probíral jsem tohle s jedním člověkem z povodí. A údajně si takové prasečiny objednávají obce, města, správci oblastí.

sumec 1950 - Profil | Čt 5.5.2016 5:12:59

Chce se mi říct něco sprostýho.

doliz - Profil | St 4.5.2016 23:23:53


Sa(l)micka - Profil | St 4.5.2016 23:11:43

No kterej vůl todle povolil...vždyť to je nehorázná prasečina jak z vodařskýho tak z příroďáckýho hlediska.

Bušák - Profil | St 4.5.2016 22:23:07

Petr_S - >> strašný,děje se to i jinde,těm lidem co to povolili nejde o přírodu ale jen něco vydělat,fertik