Vánoční výzva

Diskuse k mini článku Vánoční výzva

Autor diskuse: Fishky - Profil , 15.12.2015

Při lovu vánočního kapra zkusím štěstí:

A) s masňákem, hnojákem, žížalou... prostě živočišnou nástrahou15%

B) s pečivem - pařený či obyč rohlík, houska... 44%

C) s partiklem - kukuřicí (i bonduel), pšenicí...22%

D) s boiliesem nebo peletou 19%

Od 16.12.2015 hlasovalo 68 čtenářů.

Stando26 - Profil | Po 11.1.2016 8:03:50

Ja som si bol tiež chytiť vianočného kapra 65,60 na kuku.

NEUSTUPA - Profil | Ne 3.1.2016 11:15:07

Vlońském prosinci to bylo normální ,že kapři brali i na Silvestra. Byly 4ks-48-55 a štika 72.

Fishky - Profil | Út 29.12.2015 15:59:26

Každá voda je jiná - to co funguje na jedné nemusí zákonitě na jiné. U nás je na jednom rybníku přemnožená bílá ryba - cejn i karas a ti dokáží ten zimní lov kapra znepříjemnit jedna dvě. Prostě se přes ně přechytat je fuška a v teplotě kolem nuly to není vůbec sranda. Zkusit se má vše - a tak jsem namíchal paradoxně tvrdší futro, co v krmítku zůstává, jen se na povrchu velmi pomalu uvolňuje do okolí... a hle, kaprům to šmakovalo. Když bylo futro pracovalo a uvolňovalo se rychle - vytvořilo lákavý koberec návnady kolem nástrahy, bílou rybu to přitahovalo jak magnet. Policajt poskakoval a bílá ryba neustále atakovala krmítko a bylo jen otázkou času, kdy vezme i větší sousto na háčku... Tvrdší návnada nepřilákala tolik bílé ryby, lov byl pasivnější, selektivnější, ale paradoxně těch kapříků se na břeh podívalo víc... zvláštní.

MirkoKovis - Profil | Čt 24.12.2015 9:21:23

RK >> Rano 401001 odpoledne 401012. Rano me pobavil jeden rybar na druhym brehu, behem tech cca 3 hodin tam nahazel nejmin 2kg boilie, samozrejmne byl taky bez ryby.

Odpoledne jsem potkal jen skupinku tri rybaru, vsichni swingery a pytle s bolie, rikali ze sedi od rana a bez zaberu, tak jsem rad, ze mi to tam nakonec trvalo jen dve hodky nez prisel.

HrubecT - Profil | Čt 24.12.2015 9:11:25

Já byl v úterý na stojáku, nástraha 8mm řepková peletka pod háčkem a method feeder s halibut krmením :-) Návazec 0,12. První záběr cejn a druhej kapr 46cm. Pak ještě čtyři menší za dopoledne, celkem tři hodiny.
Vedle rybář chytal na česnekovou pufu, starý šrot s kuku a srkačku, dva háky na nějaké tvrdé šňůrce, a měl jich taky pět, včetně toho vánočního...

marmyš - Profil | Čt 24.12.2015 8:20:27

MirkoKovis >> Nejsi sám,za chvilku jedu ke kádím taky. Věnoval sem několik posledních docházek lovu kapra,ale nebyl ani potah na vlasci. Vystřídal sem taky několik míst ,ale všude stejný výsledek. Ostatní rybáři na tom byli stejně.

RK - Profil | Čt 24.12.2015 8:10:49

MirkoKovis >> Kde v Praze jsi byl? Já vím, že se tady nemá propalovat ,,horká " místa, ale tady u nás asi všichni mají své tutovky a znají revíry.Já byl na Malé řece na Zbraslavi.Rybářů na tom krcálku dost.Krásné počasí.Na anglana 6 kousků od 9hod do 12.hod.Souhlasím s tebou jak v krmení, tak v masnacich a v přesností. Co jsem viděl,tak kolegové těžkaři žádná extra diskotéka, asi stávka dýdžejů. Vypadá to fakt směšně, když teď v zimě a na tak malé vodě chytají s cajkem jak na tuňaky. A taky to tak vypadá. Ale proti gustu ....., to by byl boj proti větrnejm mlynům. Hezkē Vánoce přeji a Petrův zdar v novém roce,

MirkoKovis - Profil | St 23.12.2015 18:03:44

Tak ja mam splnino, i kdyz to bylo docela vydreny.
Rano jsem zajel na misto kde jsem trenoval a na padesati metrech asi dvacet rybaru.. Takze jsem jel kus dal a to byla hruza. Pres dve hodiny chytani v silnem vetru, nepoznal jsem jedinej zaber a znechucene odjel domu na obed.
Odpoledne jsem tomu dal druhou sanci na opacny strane Prahy. Po 2 hodinach presnyho chytani ( zaklipovano, hazeno vzdy na stejny misto) bez zaberu to konecne ozilo a chytil jsem kaprika 46cm. Pak jeste prislo par zaberu ale uz jsem tomu nevenoval pozornost a pruty stahl, mel jsem splnino a nechtel trapit dalsi ryby. Chyceno na prubeznou montaz, fedrovy krmitko, nastraha pod hackem jedno zrnko kuku.

MirkoKovis - Profil | St 23.12.2015 8:56:11

Koukam z okna, slunce vyslo tak ja jedu pro toho vanocniho :)

Václav Č. - Profil | Út 22.12.2015 21:32:09

zdareec, za mě teda nejúspesnější volba na zimní kapříky jsou masňáci...neméně zalezi na vnadící smesi,kvalitní tmavá nejlépe slaná směs v kombinaci s feederem a 0,12 nebo 0,08 návazcem s 12 háčkem a pokud nebylo zamrznuto na přehradě téměř vždy jsem si zachytal, vzhledem k mírným zimám si už leta chytám toho vánočního kapra sám :) ale káždého samozřejme potěší na tu svou oblíbenou techniku a montáž , tak at vám jezdí , zítra se na ně těším :)

RK - Profil | Út 22.12.2015 16:21:32

pytlák >> Ahoj,je jasné,že krátký navazec u krmítka může způsobovat padání ryb.Ale v poměru,jak pises výše by se to nemělo dít ani v létě.TO by nemělo cenu chytat ani na method.Teď v zimě to nemůže mít skoro žádnou roli.

pytlák - Profil | Po 21.12.2015 17:58:02

Fishky >> S tím krátkým návazcem mám podobnou zkušenost. Záběrů dost, úspěšně zdolaných ryb málo a to i v létě. A to jsem zkusil tak milion háčků. Letos jsem takhle už vůbec nechytal, pod 20cm návazec na prut nešel a ryby šly na břeh :)

Fishky - Profil | Po 21.12.2015 17:20:21

pytlák >> sobotu jsem zkusil krmítko + velmi krátký navazec s malim háčkem a pufinou - prostě jen tak, aby u srotu a dobrot, které se uvolňují z krmítka bylo i sousto, které je nadlehcované a startuje do kapři tlamky při první dobre. Kaberu mraky i cejni, karasi a kapři, ale úspěšnost tak 1/3. Prostě bída. Ale byla kosa a nechtělo se mi s tím hrát, tak jsem to převazal až neděli - šrot jen na olovo 40g + 20 cm klasický navazec s podvázanou kuku + kousek pěny na dovážení a světě div se, z 12ti záběru jsem včera vyndal 11 kaprů. Sice prckove 40-60, ale na prosinec úplně pecka.
PS: sobotu jsem opět potkal kolegu s teleskopy. A uz jako nejvetsi kamosi jsme se dali do řeči a chlubil se, ze kapra chytí takřka pokaždé. Krmítko, 25cm navazec z toho samého 0,35 silonu jako měl kmen + obří hacek v obloučků kterého se krčil rohlikovy boilies. Nahodil tak 10m předsebe a ke kkaždé montáži prihodil hrst bonduelky. Vytahuje až po záběru, vesměs cca 90-120 minut! Je to dost, ale do dvou hodin má kapra a jede domů :-)

pytlák - Profil | Po 21.12.2015 16:37:23

Fishky >> Tohle je podle mě nejpoužívanější montáž na stojatých vodách během celýho roku, co se tak dívám kolem sebe. Klasická srkačka je taky vidět, ale řekl bych že míň než tady ta "průběžka" s návazcem 15- 25cm. Ryby to chytá a tolik z toho nepadají když je ten návazec delší.

pytlák - Profil | Po 21.12.2015 16:29:21

Podle mě je nejdůležitější dobře zvolit vodu než jestli budu chytat feeder, anglána, nebo to odchytám jak fišky s bobkařským krmítkem. Podobně to vidím s nástrahama, rohlík je dobrej ale já jsem chytil o víkendu kapříka i na peletu. Ideálně jít na vodu kde je podzimní násada (čím později nasypáno=tím větší šance).

jaa1959 - Profil | So 19.12.2015 9:53:39

Já se s tím zimním zjemňováním při cíleném lovu kaprů stále nedokážu stotožnit.
To jako tam kapr přijede se šuplerou, a řekne si "ne, to je pětatřicítka, to nenasaju! Chápu zmenšení nástrahy, ale zjemnění o 0,15mm a o dvě čísla háčku? Přezbrojit z pevných montáží na průběžné to bych také ještě bral.
Ale bavím se o Labi a cíleném chytání větších kaprů. Tam by mi asi s odhozem a anglánem jeblo:-) Jasné že chytat násaďáky na stojáku lze rozličným způsobem.

Fishky - Profil | So 19.12.2015 9:41:25

RK >> no ta montáž byla právě jak rikas hodně přes čáru. Měl cca 2-2,5 m dlouhé teleskopy, silon tak 0,35 malé spirálové krmítko s vnitřní kulatou zátěží cca 20g. Navazec tak 25 cm a měl to zcela průběžně, tedy žádná srkacka. Tohle zhoupnul pod břeh a ani nedutal. Seděl celou dobu jak pribity (tohle třeba nedokazu, já se furd mrvim a hybu). Místo cihatka měl před prutem rozstrizenou gomicku z duše kola a takhle chytal. Když jsem pak prisel za ním na kus řeči, malém mě svihlo. Měl jen za letosek zapsaných 63 kaprů z tohoto cca ani ne 2 ha rybníků. Neuveritelneee :-) každopádně mu to takhle jezdí...

RK - Profil | So 19.12.2015 9:04:54

Ono vždy musí být dlouhodobé srovnání.Urcite se dá chytnout v zimě na mega orli dráp a pufinu kapr.Ale jedna vlaštovka jaro nedělá. Když to bere fakt špatně, tak záleží hodně na náhodě. Kdy si uděláme nějakou objektivni predstavu je, když ryby jakž tak berou. To znamená, že se pracuje s nějakými čísly.Když chytí 3 rybáři za pul dne zero a jeden čapne na pufinu se swingerem jednoho, tak to nevypovídá o ničem. Naopak to zadělá na nesprávné historky k pivu a na Mrku.
Další důležitá věc,která se opoměla zmínit je ta, že když už se bavime o zmaknute zimní rybačce s obr orlím drapákem, tak bychom měli říct i typ koncové montáže.To je totiž ta podstatná část problému. Při velmi krátkych navazcich, tedy montážních typu srkaca-method, nezáleží nějak extra na velikosti háčku a síle navazců. Záleží hlavně na tom, jestli je ještě taková potravní aktivita, při které jdou kapři ještě do krmení. Myšleno, jestli primárně a na první dobrou vyluxujou to krmení v krmitku.A přitom luxování nasajou mimoděk i pufinu s orlákem a picnou si ji o váhu krmítka(jelikož se ale už pohybují jak zpomalený film, tak se to ne vždy povede-u swingeru se to pak jeví jako,,nedobráni" -:) V případě nenápadných montáží s delším navazcem, je situace jiná.Musí se extra zjemnit, zmenšit.Kapr si dá ještě housticku na malém háčku, ale nějakej šrot v krmitku je nezajímavý. Pak už krátké navazce nejsou in.A při dlouhých je nějakej 0,30mm silon s velkým hákem hodně přes čáru. Samozřejmě, že nic neplatí dogmaticky a ryby se někdy chovají ,,nesmyslně" a praxi s teorií dokážou postavit na hlavu. Ale proto asi nenahodime dva pruty do mělčin na ÚN koncem prosince.A kdyby nám někdo řekl, že takhle kdysi chytil pěkného kapra v tuto dobu, tak se z toho určité nestane ,,zimní mustr, jak na ně"

TWIN 69 - Profil | So 19.12.2015 7:58:46

Fishky >> Jsou dokonce starší pánové co dávají jednu foukačku na háček 4/0.Prý jim to funguje a je zbytečné dávat menší háčky.Hlava mi to nebrala,nicméně jejich fotky větších kaprů mě dokázaly přesvědčit,že i tato metoda je úspěšná.

Fishky - Profil | Pá 18.12.2015 22:39:44

RK >> Dneska jsem na rybníku potkal staršího pána. Chytal hodně úsměvně, tedy pro mě na 0/2 orlí drápek, takový ten úzký, tenký, zahnutý háček ve velikosti posledního článku palce, prostě kotva jak blázen - na špičku dal foukačku / 20cm návazec + krmítko. Tři hodiny se mu to ani nepohnulo, pak to poskočilo a vyheveroval 55ku lysečka, igelitka a alou domů :) Prý chytá od mala, no lov s orlím drápkem měl zvládnutý na jedničku, vybral 100% ryb co mu zabralo :)