Vánoční výzva

Kategorie: Všeobecné
Je polovina prosince, po ránu už nezřídka klesá teplota pod nulu a ryby už příliš aktivní nejsou, no možná si říkáte, že na lov „vánočního“ kapra to zatím není… Myšlenka je následující: Do Vánoc je relativně dostatek času na správnou volbu revíru a jeho průzkum, případně zvolení správné strategie lovu i krmení, tak aby samotný lov den před Vánoci s co největší pravděpodobností vyšel na jedničku a nemusel jsem na poslední chvilku „potupně“ do kádě k Tescu. potupně vzhledem k faktu, že tentokrát se budu snažit nic nenechat náhodě a tomu vánočnímu kapříkovi jít vstříc co to jen půjde.


Vše začalo už minulý víkend, kdy jsem projížděl vody kolem domova s cílem zjistil aktuální počet rybářů + nejnavštěvovanější místa - je to jednoduché, nechytám rád na rybnících, kde je šrumec či ruch. Takže jakmile je na vodě vícero rybářů, ani se moc nerozkoukávám a mažu raději dál. Nakonec jsem vytipoval dvě malé vody. Obě znám, na obou kaprů moc není a když už, tak jsou malí, ale to nevadí 2-3kg pánvičkáč na Vánoce se dá chytit na obou. Vařím kukuřici s pšenicí a bratrovi dávám přesné instrukce, kdy a jak krmit, aby mi místo 3x dopředu podhodil 2kg rozvařené kukuřice s pšenicí - vždy odpoledne, tak aby na víkend bylo vše připraveno. Místo jsem si vytipoval i podle echolotu, doslova jsem hledal nejhlubší místo na rybníku (cca 3m) a echolot sliboval nadějný lov…

Pátek jsem ihned po práci mazal k vodě, šlo to bezva, tedy i přes to, že vzduch měl krásných -3°C (voda však luxusních 5°C). Rybník mám kousek od domu a navíc místo je hned u parkoviště - super. Jedna dvě mám nahozené na dvě zrnka kukuřice a 40g olůvko obaluji do hrsti rozemleté kukuřice s pšenicí. Chytám kousek od břehu, takže směs vydrží namačkaná na olůvku nához a už dopínám swingery. Po 45 minutách se hlásí první nesmělé pípání - přisekávám a kapřík rovných 50cm, super říkám si. Na tu zimu paráda. Za další dvě hodiny se podívají do podběráku dva stejní šupináči, jakoby mu z oka vypadli. Paráda, spokojeně odcházím s tím, že ráno v 7:00 jsem opět tu. Ráno mi to během 3 hodin ani nepíplo - zklamání by se dalo krájet. Kde je chyba nevím, je brzy na soudy, ale přejíždím hned na druhý vytipovaný rybník (i když tam jsem neměl zakrmeno) a tentokrát se mnou jede i bratr.

V rychlosti nahazujeme všechny 4 pruty jen s PVA do různých hloubek. Na mých prutech jsem nechal dvě zrnka kukuřice - bratrovi navazuju miniboilies s kouskem pěny na nadlehčení, tak aby byla nástraha kriticky vyvážená a balancovala nad rozpuštěnými peletkami v PVA. Záběr na sebe nenechá dlouho čekat a během dvou hodin přidám na stejný prut z mělčiny, kde jsou dvě zrnka kukuřice + PVA ještě další dva kapry. Všichni jsou však malinci, jestli mají 35cm, tak je to snad i hodně. Takhle toho vánočního kapra nechytíme - z lovu však máme oba lepší pocit a tak zbylé krmení hážeme poprvé právě na tuto vodu s myšlenkou, že hned následující den ráno se sem vrátíme. V neděli je krásných 10°C a tak věřím, že prut na mělčině bude opět jezdit. Během 2,5 hodin dopoledne mi to však ani nepíplo a tak přecházím na druhou stranu rybníka, kde je větší hloubka. Jen co nahodím mám za zády i bratra a tak rozdělává pruty kousek vedle. Vše měníme. Na jeden prut dávám malou red halibutku a na druhý prut bílý mini pop-up boilies. S peletkami v PVA věřím, že to bude neodolatelné sousto. Bratr tyhle vymazlené montáže a „moderní“ serepetičky moc nemusí a tak jen v rychlosti namačká na olovo hrst rozemleté vařené kukuřice s pšenicí a ihned nahazuje jen 8m před sebe, do cca 3m hloubky a ještě k prutu celkem „ledabyle“ přihazuje další dvě hrsti tohoto šrotu. Moc se mi tahle taktika nezamlouvá, ale nemluvím mu do toho, přeci jen jsem od rána neměl záběr, takže si nepřijdu jako ten pravý na rozdávání rad :) No nebudu vás napínat, neskutečně mi to natřel. Během 3 hodin dostal 5 kaprů z nichž 2 nej měli kolem 50cm. Parádní lov na polovinu prosince, kdyby to takhle šlo i příští víkend, budu moc spokojen.

Sečteno podtrženo:

Během víkendu jsme nachytali cca 10 kaprů a další 4 záběry nám to buď nedobrali, nebo spadli během zdolávání - všechny ryby zabrali jen na kukuřici (náhoda?)

Většina ryb zabrala na směs rozemleté uvařené kukuřice s pšenicí, kterou jsme namačkali na olovo.

Všechny ryby přišly v rozmezí 40-60 min po nahození, po delší ale ani kratší době nepřišla žádná.

Osvědčily se nám velmi krátké návazce kolem 12-15 cm max.

Zvláštní, že na mini boilies ani malou peletku nepřišel jediný záběr (náhoda?).


Každopádně po víkendu mám dojem, že v chladné vodě byla nejúspěšnější kombinace rychle rozpustné světlé kontrastní návnady, která na tmavém dnu vytvořila lákavou hromádku spolu s nástrahou opět světlé barvy. Dopředu předkrmené místo nemělo takřka žádnou výhodu, ba naopak bylo mnohem důležitější být ve správný čas na správném místě a rybu hledat.
 
Fishky - 15.12.2015

Diskuse k miničlánku

Stando26 - Profil | Po 11.1.2016 8:03:50

Ja som si bol tiež chytiť vianočného kapra 65,60 na kuku.

NEUSTUPA - Profil | Ne 3.1.2016 11:15:07

Vlońském prosinci to bylo normální ,že kapři brali i na Silvestra. Byly 4ks-48-55 a štika 72.

Fishky - Profil | Út 29.12.2015 15:59:26

Každá voda je jiná - to co funguje na jedné nemusí zákonitě na jiné. U nás je na jednom rybníku přemnožená bílá ryba - cejn i karas a ti dokáží ten zimní lov kapra znepříjemnit jedna dvě. Prostě se přes ně přechytat je fuška a v teplotě kolem nuly to není vůbec sranda. Zkusit se má vše - a tak jsem namíchal paradoxně tvrdší futro, co v krmítku zůstává, jen se na povrchu velmi pomalu uvolňuje do okolí... a hle, kaprům to šmakovalo. Když bylo futro pracovalo a uvolňovalo se rychle - vytvořilo lákavý koberec návnady kolem nástrahy, bílou rybu to přitahovalo jak magnet. Policajt poskakoval a bílá ryba neustále atakovala krmítko a bylo jen otázkou času, kdy vezme i větší sousto na háčku... Tvrdší návnada nepřilákala tolik bílé ryby, lov byl pasivnější, selektivnější, ale paradoxně těch kapříků se na břeh podívalo víc... zvláštní.

MirkoKovis - Profil | Čt 24.12.2015 9:21:23

RK >> Rano 401001 odpoledne 401012. Rano me pobavil jeden rybar na druhym brehu, behem tech cca 3 hodin tam nahazel nejmin 2kg boilie, samozrejmne byl taky bez ryby.

Odpoledne jsem potkal jen skupinku tri rybaru, vsichni swingery a pytle s bolie, rikali ze sedi od rana a bez zaberu, tak jsem rad, ze mi to tam nakonec trvalo jen dve hodky nez prisel.

HrubecT - Profil | Čt 24.12.2015 9:11:25

Já byl v úterý na stojáku, nástraha 8mm řepková peletka pod háčkem a method feeder s halibut krmením :-) Návazec 0,12. První záběr cejn a druhej kapr 46cm. Pak ještě čtyři menší za dopoledne, celkem tři hodiny.
Vedle rybář chytal na česnekovou pufu, starý šrot s kuku a srkačku, dva háky na nějaké tvrdé šňůrce, a měl jich taky pět, včetně toho vánočního...

marmyš - Profil | Čt 24.12.2015 8:20:27

MirkoKovis >> Nejsi sám,za chvilku jedu ke kádím taky. Věnoval sem několik posledních docházek lovu kapra,ale nebyl ani potah na vlasci. Vystřídal sem taky několik míst ,ale všude stejný výsledek. Ostatní rybáři na tom byli stejně.

RK - Profil | Čt 24.12.2015 8:10:49

MirkoKovis >> Kde v Praze jsi byl? Já vím, že se tady nemá propalovat ,,horká " místa, ale tady u nás asi všichni mají své tutovky a znají revíry.Já byl na Malé řece na Zbraslavi.Rybářů na tom krcálku dost.Krásné počasí.Na anglana 6 kousků od 9hod do 12.hod.Souhlasím s tebou jak v krmení, tak v masnacich a v přesností. Co jsem viděl,tak kolegové těžkaři žádná extra diskotéka, asi stávka dýdžejů. Vypadá to fakt směšně, když teď v zimě a na tak malé vodě chytají s cajkem jak na tuňaky. A taky to tak vypadá. Ale proti gustu ....., to by byl boj proti větrnejm mlynům. Hezkē Vánoce přeji a Petrův zdar v novém roce,

MirkoKovis - Profil | St 23.12.2015 18:03:44

Tak ja mam splnino, i kdyz to bylo docela vydreny.
Rano jsem zajel na misto kde jsem trenoval a na padesati metrech asi dvacet rybaru.. Takze jsem jel kus dal a to byla hruza. Pres dve hodiny chytani v silnem vetru, nepoznal jsem jedinej zaber a znechucene odjel domu na obed.
Odpoledne jsem tomu dal druhou sanci na opacny strane Prahy. Po 2 hodinach presnyho chytani ( zaklipovano, hazeno vzdy na stejny misto) bez zaberu to konecne ozilo a chytil jsem kaprika 46cm. Pak jeste prislo par zaberu ale uz jsem tomu nevenoval pozornost a pruty stahl, mel jsem splnino a nechtel trapit dalsi ryby. Chyceno na prubeznou montaz, fedrovy krmitko, nastraha pod hackem jedno zrnko kuku.

MirkoKovis - Profil | St 23.12.2015 8:56:11

Koukam z okna, slunce vyslo tak ja jedu pro toho vanocniho :)

Václav Č. - Profil | Út 22.12.2015 21:32:09

zdareec, za mě teda nejúspesnější volba na zimní kapříky jsou masňáci...neméně zalezi na vnadící smesi,kvalitní tmavá nejlépe slaná směs v kombinaci s feederem a 0,12 nebo 0,08 návazcem s 12 háčkem a pokud nebylo zamrznuto na přehradě téměř vždy jsem si zachytal, vzhledem k mírným zimám si už leta chytám toho vánočního kapra sám :) ale káždého samozřejme potěší na tu svou oblíbenou techniku a montáž , tak at vám jezdí , zítra se na ně těším :)