Diskuse k článku: Mikronymfy

Diskuse k článku Mikronymfy

Autor diskuse: Rendy - Profil , 20.12.2012

JanStropnický - Profil | Ne 20.9.2015 18:05:59

Ahoj, vím, že je to starší článek, ale stejně se ptám. Jaký bys doporučil, popř. jaký jsi měl prut? Myslím si, že nějakej prut tak do 5 g by byl ideální....

retag - Profil | Pá 11.10.2013 14:07:09

Rendy >> Zdravím chtěl jsm se zeptat na váš zdroj mikro nymf měl bych o ně zájemDík S pozdravem R.Exl

Carolina del Norte - Profil | Út 5.3.2013 9:27:53

Rendy >> Poékud to použiješ na stavbu mušky, tak je to muška. Já tak nepoužívám nymfy, ale vosí larvy Berkley. Do velkých pomalu tečoucích, či pomalým vírem rotujích jam, z břehu pustím tuto dobrotu z wolframu., peří a imitace larvy. Nechám to lezt po dně a ona to žádná ryba nevydrží, ani parma, ani pstruh. Chytil jsem na to i dva Saddámy.

Rendy - Profil | Út 1.1.2013 22:47:24

Ceny za nymfy jsou opravdu dost kruté. Mám zdroj na nymfy za 7Kč. Pokud by někdo chtěl tak se stačí ozvat, poskytnu info. . Když bych to sem da,l byla by to reklama :-) a to by neprošlo :-)

Rendy - Profil | Út 1.1.2013 22:35:37

Pěkný den všem. Téma zda jde o mušku, nebo vláčecí nástrahu jsem probíral na různých místech. Pravdou je, že podle stávajícího nelze jednoznačně určit. Názory se různí.Stejné je to i při lovu na umělou mušku za použití vlasce. Ono se tu nějak lov na umělou mušku a přívlač snoubí dohromady. Napsal jsem dopis panu Šímovi, který pokud dá vyjádření, měl by celou věc osvětlit. Zatím na odpověď čekám. Zatím raději k lovu na umělou mušku za použití vlasce používám vázané mušky i když strýmr a lura je vlastně taky vláčecí nástraha :-) Záleží na tom jak se na to člověk kouká. :-). Dnešní definice umělé mušky je prostě nešťastná. Líbí se mi definice mušky : je napodobenina hmyzu, nebo jejího vývojového stádia , žádného organismu a v tu chvíli by ani strýmr nebyl muška. Tuším že nějaký územní svaz to už má tak uvedeno. Nejsem si ale jistý, musel bych hledat.

ZN - Profil | Út 25.12.2012 12:32:02

Saddám >>
ty... kašlem na to. Je jeden z největších křesťanských svátků v roce, nebudeme se zabývat nějakou bolševickou vyhláškou a její přílohou :-)

Saddám - Profil | Út 25.12.2012 11:47:50

ZN >> Asi budu nějakej pomalejší. Těchhle mikronymf pár mám, naposledy jsem s nimi lovil včera a je to prostě vláčka jak vyšitá.
No a z pohledu rybářské stráže, to je prostě vláčka. Je úplně fuk, jaký použiješ vercajk. Důležitá je technika. Rybolovné techniky s vyhláškou společného mají, atˇse nám to líbí nebo ne. Přílohy vyhlášky je totiž popisují a naší povinností je se tím seznámit. To jestli se někomu nechce je pak jeho smůla. Potom kňučej, že to četli na mrku a že to psal zasloužilý mrkmann.

ZN - Profil | Út 25.12.2012 11:36:15

Saddám >>
omg.
Čtu fakt hodně, troufnu si říct, že až moc ( průměr tak 2 knihy za týden). Takže o čtení prosím ne. Krom toho, můj příspěvek nemá s nějakou vyhláškou vůbec nic společného, psal jsem to obecně na základě tvého příspěvku.
Fakt nechceš pochopit, co jsem tím chtěl říci? Nenecháme toho?

Saddám - Profil | Út 25.12.2012 11:27:32

ZN >> To přeci není o přehadování. Přívlač je v příloze prováděcí vyhlášky popsána dost přesně. A to, že se ti nechce nic číst.... To je dost běžná potíž, v dnešní době.
Vlastně mi je i úplně jedno za co ty považuješ lov muškařením nebo na umělou mušku. Jen o tom nepřesvědčuj ty, co umí číst a čtou.

ZN - Profil | Út 25.12.2012 10:42:22

čili >>
prosím tě, nechci nijak poučovat, ani v nejmenším, ale je dobré pozorně číst, pak komentovat. Píšu někde o zdegenerovaném, zprzněném lovu? Pouze jsem reagoval na komentář Saddáma a jasně píšu, že jím popsaný způsob je zdegenerovaná či zprzněná muškařina. Nic víc, nic míň.
Tebe se to tak dotklo, že přenášíš diskuzi do osobní roviny? Jestli jo, tak se omlouvám, i když netuším, za co. Pokud chceš pokračovat v osobní rovině, nemám problém. Ale ne tady, zbytečně by jsme to tu zasírali. Příjemné svátky.

PS: píšu já někde, že jsi třeba muškařská lopata? Nepíšu.

čili - Profil | Út 25.12.2012 10:18:40

ZN >> Přináší Ti snad aktivně vedená muška natolik znepokojující výsledek, že o tom píšeš jako o zdegenerovaném, zprzněném lovu?

ZN - Profil | Út 25.12.2012 9:46:25

Saddám >>
nechci se přehadovat na Boží hod, ale znovu, od začátku. Vůbec mě nezajímá co je a co není položená či přívlač, nechci si nic číst.. Jen tvrdím, že tebou popisovaná přívlač je zdegenerované muškaření.

medvěd - Profil | Út 25.12.2012 9:24:38

Bosanac >> já viděl v muškařsky vyspělých zemích mušky až zrak přecházel.o rozumu,či pravidlech nemluvím

Saddám - Profil | Út 25.12.2012 8:41:08

ZN >> Tak úplně znovu a od začátku. Je třeba si přečít definici lovu přívlačí. To úplně stačí. Ono když budeš mít na konci montáže olůvko a pak třeba háček s červy a budeš to potahovat po dně, je to také přívlač a ne lov na položenou.

ZN - Profil | Út 25.12.2012 8:28:08

Saddám >>
Ahoj. Ne, že bych chtěl být chytřejší, ale pokud vedeš nástrahu aktivně , není až tak podstatné, jaká ta nástraha je nebo co napodobuje. Souhlas.Ale... je to čisté muškaření. Zprzněné, ale muškaření.

Saddám - Profil | Út 25.12.2012 8:08:26

Bosanac >> Nejde o můj výklad. Stačí si přečíst definici lovu přívlačí. Ono ,,mazanců" , co by rádi v dubnu na štiku s muškařinou a streamrem, by se našlo. Mluvíme samozřejmě o MP revírech.

Saddám - Profil | Út 25.12.2012 8:04:11

bambusový dědek >> Pan ,,inkognito" ostrý jak břitva. Možná by sis zvládl těch pár příspěvků i přečíst, abys tedy zjistil, o čem všem ta debata je.

Bosanac - Profil | Po 24.12.2012 23:25:52

Saddám >> Mokrou muskou muzu chytat i aktivne i pasivne . Dle tveho vykladu i muskarim i vlacim .
Blbost .

čili - Profil | Po 24.12.2012 23:19:02

Rendy - >> Ty předpisy známe všichni, tedy aspoň bychom měli. Ovšem spousta z nás si je vykládá po svém, s přihlédnutím k jakýmsi nepsaným pravidlům. U nás ale platí to, co je psáno. Podle mne by mělo jít hlavně o etiku lovu z hlediska lovu hájené ryby. Když nebudu lovit hájenou rybu, nevidím důvod proč bych nemohl použít napodobeninu hmyzu na vláčáku i v zimě. RS to samozřejmě může hodnotit po svém, ale oporu v legislativě podle mne nemá.

bambusový dědek - Profil | Po 24.12.2012 21:28:51

Saddám >> Ty seš chytrej jak tranzistorák.
O tom nebyla debata.

Saddám - Profil | Po 24.12.2012 21:04:12

Ahoj pánové. Ne snad, že bych se cítil být chytřejší než vy, ale je to čistá přívlač. Pokud vedete nástrahu aktivně , není až tak podstatné, jaká ta nástraha je nebo co napodobuje. Může to být čistokrevná moucha, na šňůře, v ruce budete mít muškařák, ale pokud budete nástrahu aktivně vést, tak skrátka vláčíte.

bambusový dědek - Profil | Ne 23.12.2012 13:23:52

Bosanac >> Ještě zábavnější je, když na háček dáš mosaznou či wolframovou kuličku, namotáš nožičky z peří a hlavičku jako na mušce a potom na ten háček (může mít i záseky proti sklouznutí nástrahy, napíhneš plastovou mikronymfu.
Kde je hranice toho, z jakého materiálu může být umělá muška?

Dabing je syntetika, lamety jsou ze syntetiky a kovových drátů, hlavička z kovové či plastové kuličky...
V žádném zákoně není vyčerpávající definice a ten kdo si udělá mušku tak, jak jsem popsal, tedy tělíčko si udělá z mikronymfy (může ji i omotat peřím), je z pohledu zákona nepostihnutelný. Ani ne soudem.

bambusový dědek - Profil | Ne 23.12.2012 13:14:47

Už se toho popsalo hodně o nymfách Berkley tento článek je jakési nošení dřeva do lesa.
Nesouhlasím, že "to" napodobuje larvy vodního hmyzu. To napodobují spíš realistické umělé mušky, než tyto "třaslavky".
Ryby po tom jdou proto, že se jim to zdá být jedlé (jak psával Zdeněk Šimek).

Mezi nymfami Berkley a nymfami Maxxo či Vagaský (ty jsou asi nejčlenitější a letos se mi osvědčily), je zásadní rozdíl v použitém materiálu.
Berkley vyrábí mikronymfy máčené v dipu většinou (viz stránku Berkley) z materiálu vyvinutého údajně z kukuřičného škrobu a jsou v přírodě odbouratelné.
Mrázik (Maxxo) i Vagaský používají čistou chemii a je asi lepší Vagaský, který používá nesmradlavý silikon.
Berkley inspiroval mnohých...
Pravdou je, že ti inspirovaní nemají právě lidové ceny. Ale asi nemají produkci objemu firmy Berley a výroba těch formiček také cosi stojí.
Já jsem si už snad před 10 lety vyráběl různé "potvory" jednoduše.
Červený, bílý či čirý silikon jednosložkový vytlačovaný do roztodivných tvarů na PE folii (pro lepší separaci je vhodné ji mírně potřít prostředkem typu Jar.
Použít se dá i dvousložkový Lukopren (dá se dobarvit) vytlačovaný na folii injekční stříkačkou (bez jehly).
Fungovalo to dobře. A cena směšná. Ještě mám kdesi napodobeniny hnojáků z červeného silikonu.
Dnes kupuji hotové nymfy.
Nechce se mi...

Stavba - Profil | So 22.12.2012 20:06:34

chytani pidi ryb na mikromrd.ky neuznavam. na bilou rybu znam lepsi nastrahy nez kousek predrazeny gumy

Jarda Š. - Profil | So 22.12.2012 18:54:56

Bosanac >> Ono se to u nás kdysi také vědělo, než nějaký legislativec z MZe do toho zavedl zmatek.

Bosanac - Profil | So 22.12.2012 15:41:23

Jarda Š. >> O tom jestli je vylisek napichnuty na jednohacek muska nebo vlaceci nastraha muze rozhodnout jen soud . To vis i sam .

Legislativni chyby a nasledne s prominutim ojeb...ni RR/BP je uz dlouhotrvajici folklor .

Problem je ze nikdo z nas nechce takove veci dotahnout az na soud jen kvuli tomu ze by to casove trvalo velmi dlouho . Musel by se smirit s tim ze si dlouho nezachyta na svazovych vodach .

Zajimave je ze ve vyspelych zemich nemaji takovy problem . Tam se vi co je to umela muska .

Jarda Š. - Profil | So 22.12.2012 15:21:25

Bosanac >> Považuji to za legislativní chybu, ale dle platné defice je napodobenina hmyzu na jednoháčku umělá muška, i když je to napíchnutý výlisek. Kdysi se rozlišovaly umělé mušky a tzv věrné napodobeniny hmyzu, nyní platná legislativa ale toto rozlišení opustila.

Bosanac - Profil | So 22.12.2012 15:16:08

Jarda Š. >> Sporne ? Jestli je to muska nema byt co sporne . Nezalezi na vybaveni .
Muska je i streamer ale je prinejmensim neeticke ho pouzivat na MP vodach pred 16/06 . Gumova nastraha ktera se napichne na hacek nikdy nebude umela muska . I kdyz chytas s musakem .

Jarda Š. - Profil | So 22.12.2012 15:09:23

Bosanac >> Když jí použiješ na muškařském prutu s muškařskou lajnou, tak není pochyb, že je to lov na umělou mušku povolený celoročne. Když použiješ vláčák a jigohlavičku nrbo jinou zátěž, je to sporné.

Bosanac - Profil | So 22.12.2012 14:55:19

Jarda Š. >> To je tvuj vyklad , jiny pravnik, jiny vyklad : -)
Dle tebe muze se pouzit tato nymfa na MP vodach celorocne ? Nebo se pohlizi na ni jako na vlaceci nastrahu ?

MiPo - Profil | So 22.12.2012 14:36:17

Bosanac >> 1. Lov na umělou mušku v rybářských revírech mimopstruhových i pstruhových

Při lovu na umělou mušku se použije 1 udice, která je při lovu držena v ruce; jiná udice není nastražena. Na udici jsou nejvýše 3 návazce s jednoduchými háčky. Nástraha je nahazována pomocí muškařské šňůry nebo vlasce, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové nebo jiné plovátko, popřípadě jiná zátěž. Za umělou mušku se považuje nástraha imitující hmyz nebo jiné organizmy. Nástraha se nevybavuje doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost pro ryby, například rotující plíšek nebo vrtulka. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 20 m, pokud se nedohodnou na menší.