Mikronymfy

- Rendy

Asi žádný rybář, který propadl jemným proutkům na ultra lehkou přívlač a miniaturním nástrahám, které mu pomáhají lovit i nedravé ryby a zpestřují mu tak spektrum úlovků, neodolá tomu, vyzkoušet napodobeniny nymf vodního hnyzu, se kterými vyrazila na rybářský trh slovenská firma Maxxo. Nymfy od firmy Berkley, které jsou na trhu už několik let, si vydobyly místo v rybářských krabičkách. O jejich účinnosti se přesvědčilo spoustu rybářů a s oblibou je k lovu přívlačí používají. Vývoj nástrah se žene stále kupředu a trendem je vytvářet stále účinnější a dokonalejší nástrahy. To byl zřejmě i záměr výrobce těchto mikronymf. Výrobce vsadil na velice věrnou napodobeninu a dal tak rybářům možnost prezentovat rybám nástrahu, která pro ně bude velice lákavým soustem a nevzbudí v nich podezření, že jde o léčku.



Délka 2,5 cm řadí tyto nymfy do skupiny těch nejmenších umělých nástrah a nástraha si přitom zachovává skvělé pohybové vlastnosti. Nymfa je napodobeninou vývojového stádia bezobratlých vodních živočichů, které ryby často preferují a které jsou důležitou složkou jejich přirozené potravy. O jaký konkrétní druh jde, nedokážu posoudit. Přiklonil bych se k vývojovému stádiu larvy vážky. S trochou fantazie může napodobovat i nymfu jepice. Nabídka barev je pestrá, a tak není problém přizpůsobit barvu nástrahy podmínkám na dané lokalitě. Nástrahu tvoří vroubkované tělíčko, na kterém jsou tři páry nohou a jeden pár ploutviček. Celé nástraze dominují dvě delší elastická tykadla, která při oživování a vedení nástrahy velice pěkně pracují. Nymfa pak budí dojem, že jde o opravdu živou nástrahu. Lze s ní úspěšně lovit na všech vodách, ať už jde o pstruhové či mimopstruhové revíry, nebo o tekoucí a stojaté vody. Své uplatnění najdou tyto nástrahy všude tam, kde jsou ryby. Jde jen o to, jak tuto nástrahu rybám nabídnout.



Způsob nastražení

Jde o malou nástrahu a k té samozřejmě patří i úměrně veliký háček a zátěž. Vše se dá vyřešit pomocí muškařských bezprotihrotových háčků a wolframových kuliček. Jako vhodnější se mi jeví jigové háčky, které při vedení chodí vodou hrotem vzhůru, a wolframové kuličky s výřezem. (Kulička se lépe navléká a dobře se fixuje nití u ohybu raménka s očkem.) Osobně preferuji háčky Knápek s označením J-14, na které navlékám wolframové kuličky o průměru 2,5–4,5 mm. Stříbrné a zlaté se považují za klasické barvy. Účinnost nástrahy zvyšují však i barvy jako například oranžová, fialová, růžová, krémová, signální zelená, černá, bílá, mosazná. Barvu nástrahy a kuličky je třeba sladit podle podmínek lovu. Záleží na zabarvení vody, sluneční aktivitě, hloubce a také na tom, o jakou cílovou rybu se budeme snažit. Druhou variantou je nastražit nymfu na samotný nymfový háček označený N-14 nebo N-16. V tomto případě zátěž určuje síla použitého drátu háčku. Lze použít i háčky na suché mušky D-12 nebo D-14, které jsou z velice tenkého drátu, a nástraha pak pracuje ladněji a pomaleji. Tento způsob je vhodnější používat na stojatých vodách před koncem sezóny, kdy je voda chladnější a ryby pomalejší. Před nástrahu s háčkem pak stačí jen v patřičné vzdálenosti připevnit olověný brok. Velikost volíme takovou, abychom dokázali nástrahu nahodit do patřičné vzdálenosti. Čím menší brok, tím méně rušivých elementů. Pokud ale chytáme na proudném úseku a potřebujeme nástrahu dostat ke dnu, většímu broku se nevyhneme. Nástraha se dá prezentovat i nade dnem, pokud použijeme na háčku nadnášecí plovoucí prvek. Když ryby vyhledávají nástrahu ve vodním sloupci nebo u hladiny, stačí použít sbirolino a nymfu na samotném háčku bez zátěže, případně jen s jemnou zátěží právě tam, kde je to třeba. Samozřejmě lze chytat i technikou, kterou znají rybáři lovící na smáčky, jako je drop shot.



Způsoby vedení

Každý hraje rybám se špičkou prutu trochu jiné loutkové divadélko. Napsat, který způsob je ten nejlepší, se prostě nedá. Základem je, aby se nástraha chovala co možná nejpřirozeněji, a to znamená v tomto případě pomalé vedení. Žádná nymfa se u dna nepohybuje rychlostí střely. Ryba, která nemá šanci si alespoň trochu nástrahu prohlédnout nebo na ni alespoň zareagovat, se na cosi, co kolem jen prosviští, ani nepodívá. Takové sousto ji nezajímá. I v proudné vodě platí čím pomalejší vedení, tím větší šance na úspěch. Vedení této nástrahy bych přirovnal k lovu s marmyškou. Na marmyšku lze tuto nástrahu také velice dobře použít. Dokonce v kombinaci s plochou marmyškou je tato nástraha přímo neodolatelná. Žádné rychlé a zběsilé přískoky není třeba. Spíš jde o citovou záležitost a soustředění a sebeovládání. Ryba dokáže tuto malou nástrahu i se zátěží sebrat přímo ze dna. Spíš je důležité udržet s ní stálý kontakt a reagovat na někdy velmi jemné záběry, které jsou často málo postřehnutelné.

Vybavení k lovu



K vedení nástrahy pomocí sbirulina se hodí delší pruty. Já bych se ale soustředil na pruty a vybavení pro lov ultra lehkou přívlačí. Aby bylo možné rozpoznat i ty nejjemnější záběry od opatrných a malých ryb, je třeba velice citlivého vybavení. Radit jiným rybářům, který prut je ten nejlepší, si nedovolím. Já musím vybírat z nižší cenové kategorie a myslím, že jsem nezvolil zas tak špatně, když jsem si pořídil velice laciné, ale fungující proutky Carbostar. Dnes už ty modely, které mám, na trhu v nabídkách nejsou. K prutu patří naviják. Proutky váží zhruba kolem 100 g, a tak je třeba volit naviják tak, aby vyvážil celou sestavu. Při přívlači je naviják vystaven namáhání, proto je vhodné vybírat mezi značkami, které jsou vyhlášené svojí spolehlivostí a dobrým servisem. Mám rád navijáky s bojovou brzdou. Záleží ale na každém, na co si zvykl a co mu vyhovuje. Sám používám navijáky Tica. Mám je několik let a neměl jsem nikdy žádný problém. Jistě jsou na trhu srovnatelné a i lepší značky a navijáky s lepším vybavením. Citlivá brzda reagující na každé otočení je základem funkčnosti a má své opodstatnění při lovu na mikronymfy. K jemné prezentaci je třeba použít jemné vlasce. Používám průměry 0,10 mm a 0,12 mm, ale myslím si, že 0,12mm vlasec je už na horní hranici. Slabší vlasce nemám rád, ale při závodech určitě najdou své uplatnění. V kombinaci s jemným proutkem je myslím průměr 0,10 mm ideální řešení. Otázkou je, zda výrobce na cívce vlasce uvádí pravdivé údaje. To už si každý posuďte podle toho, jaký vlasec s oblibou používáte a kterému věříte. Není ale várka jako várka. Někdy prostě páni ve fabrice namíchají trochu jinačí směs, a co uvaří, se pozná až u vody. Nestává se to často, nemělo by se to stávat vůbec, ale určitě mi dáte za pravdu, že někdy se prostě várka, kterou jste našli ve stojanu v obchodě, nevyvede a vlasec vydrží mnohem méně.



Přednosti

Jde o velice realistickou nástrahu, která v rybách nevzbuzuje podezření. Její uplatnění je široké. Dá se použít i při plavané nebo při vertikální přívlači a lovu na dírkách. Použít by se dala i při lovu na umělou mušku. Otázkou je, zda se za umělou mušku může považovat. Stávající definice umělé mušky hovoří o umělé nástraze imitující hmyz nebo jiné organizmy. Tato nástraha se tak dostává na hranici mezi tyto dva rozdílné způsoby lovu a dá se říct, že je propojuje. Nebylo by špatné znát stanovisko a posouzení ze strany lidí znalých předpisů a zákonů. Osobně ji řadím mezi vláčecí nástrahy, ale nedovolil bych si tvrdit, že při použití na muškařském prutu by došlo k porušení řádů. Definice umělé mušky není podle mého nastavena tak, aby tuto nástrahu jednoznačně zařadila. Jde o nástrahu, na kterou lze ulovit spousty druhů ryb. Je vhodnou nástrahou k lovu bílé ryby a kaprovitých ryb.



Nedostatky

Této nástraze se toho moc vytknout nedá. Určitě bych našel víc předností, ale pokud bych měl něco vytknout, je to její trvanlivost. Za tu výrobci samozřejmě nemohou, ale jelikož jde o velice malou a jemnou nástrahu, pohyblivé prvky hodně trpí, obzvlášť při záběrech ryb s jemnými zoubky. Po několika záběrech přijde nástraha o tykadla a ztrácí na své svůdnosti. Cena této nástrahy je nastavená na evropský trh. Kopíruje ceny větších a obdobných nástrah od firmy Berkley. Nevyznám se v kalkulaci cen a ve výrobních nákladech, ale dovolil bych si tvrdit, že marže obchodníků by mohly být mnohem nižší a cena pro rybáře přijatelnější. Když jsou ryby aktivní, dokážou během vycházky poničit pěknou řádku nástrah natolik, že je třeba je vyhodit. S tím je třeba počítat. Jde o spotřební materiál. Při nižší ceně by tato nástraha myslím získala oblibu u mnohem většího množství rybářů. Víc nedostatků jsem na této nástraze nenašel.



Závěrem

Těmto nástrahám jsem věnoval část loňské sezóny (2011). Snažím se zkoušet a vytvářet i jiné nástrahy a pokouším se srovnávat jejich účinnost. Zařadil jsem je mezi své oblíbené. Hlavně jsem se snažil na tyto nástrahy lovit okouny a bílou rybu a to se mi také velice dobře dařilo. Dá se na ně nachytat hodně ryb a většinou odcházím od vody spokojený. Nejsou kouzelné a nejsou vždycky tou nejlepší volbou. Třeba v hodně zakalených vodách ztrácí na své účinnosti. Je to logické. Ryba nemá šanci vystopovat tuto miniaturní nástrahu a v takové situaci je vhodnější použít například rotační třpytku nebo wobbler, který vydává víc signálů do okolí. V čisté vodě, kde jde o vizuální kontakt, bude tato nástraha těžko hledat konkurenty. Zatím jde o novou neokoukanou nástrahu, která si jistě získá mnoho nových vyznavačů ultra lehké přívlače. Mohlo by se zdát, že nic lepšího se už vyvinout nedá, ale já věřím, že nebude trvat dlouho a objeví se další nové nástrahy. Necháme se překvapit.

Autor: Rendy - ®

Diskuse k článku (51 reakcí)

Přečteno: 13 789x
Průměrná známka: 1.36