Vraťme řekám jejich tvář

Diskuse k bleskovce Vraťme řekám jejich tvář

Autor diskuse: DAVISS - Profil , 23.9.2011

aleš vavřina - Profil | Ne 25.9.2011 8:38:08

Funkční a přírodě blízké úpravy toků jsou velmi drahé a nelze na nich mít takový "vývar" bokem, jako při stávajícím stylu úprav toků. Přírodně blízké úpravy toků často vyžadují velké množství i ruční práce, opět drahá a "nezajímavá" záležitost.
Za úvahu ovšem stojí zvážit, jaké firmy se do výběrových řízení na provádění těchto prací přihlašují - ty nejsou vybaveny na pomalou, zdlouhavou práci v duchu přírodního stylu, ale výhradně na rychlé provedení zakázky s maximalizací zisku. Jde ale velmi často o nadnárodní firmy a odkud je jejich "mateřská" pobočka? Není to doma kázat pít vodu a v zahraničí (ČR) pít víno???
Bohužel v ČR ani stávající pozemková držba neumožňuje posun koryt řek do přírodně blízkého stavu - pozemky kolem koryt řek nejsou státní, ale soukromé a proč by to vlastníci chtěli? A co míra zastavěnosti okolí řek - prostě často není prostor na realizaci některých opatření. Vůči toku kontrastuje další a další zastavování území vhodnou pro přirozenou inundaci řek - developerské zájmy jsou nad zájmy přírody a úřady tohle další dravcování přírody světí.
Kdo pracuje v odvětvích dále devastujících nebo umožňujících další devastaci naší přírody? My všichni co tu plkáme - takže co vlastně chceme???

Heatley - Profil | So 24.9.2011 16:20:39

To jsou jen samé řeči a zkutek utek.Tady u nás v ČR se ale děje úplný opak.Dále se vesele reguluje,necitlivě se kácí veškeré porosty kolem potoků a řek,často naprosto nesmyslně.Koryto se narovná jako nějaký umělý kanál a kolem břehů se nahází tunové balvany,to je přesně současný vodohospodářský stav na našich tocích,velmi však smutný.Nejenže už samotný pohled na takový potok či řeku je velmi smutný,ale zároveň je v takovém toku velmi vážně narušen celý ekosystém v řece,ale i kolem ní.Tohle ale nikdo neřeší,všem je to úplně jedno hlavně lidem,kteří o podobě řeky rozhodují,jejim to úplně ukradené.Řeky jsou dnes mrtvé a z velké části má na tom obrovský podíl,necitlivá regulace vodních toků,ale to je už obehraná písnička na kterou bohužel nikdo neslyší...(přijedte se podívat např.na řeku Jičínku v Novém Jičíně to je opravdu k pláči,udělali z toho vybetonovaný kanál,vykáceny všechno porosty,tak jestli tomuhle,říkají přírodě blízké...a klidně bych mohl uvést i jiné příklady dalších řek...)

standas - Profil | So 24.9.2011 0:56:48

b.gun >> náhodou jsem nedávno viděl dokument francouzů o tom jak vrátit řekám pův. tvář.Bylo tam i spousta záběrů na upravené řečiště a co vám budu povídat,nádhera,tůně kolem řeky,meandry,zarostlé břehy a hlavně žádný beton!!!!!

jaka - Profil | Pá 23.9.2011 20:11:33

Tak jen doufám, že to nejsou odborníci, jako tady u nás. Občas mi totiž přijde, že o tváři našich řek rozhodují osoby, které znají vodu akorát z kohoutku. Bydlím 50m od vody a to co jsem tady za těch pár let, co jsem na světě viděl, mi už vzalo všechny iluze:(

b.gun - Profil | Pá 23.9.2011 19:58:12

By mne zajímalo, co tam chtějí ti čeští vodohospodáři dělat, když u nás razí koncepci "kubík betonu na kubík vody", a někdy i více...