Matjesy z cejna

Diskuse k rybímu receptu Matjesy z cejna

Autor diskuse: Genesis_2008 - Profil , 5.9.2009

barbar - Profil | Ne 11.12.2016 18:38:21

Tady žádné kosti nejsou.

splavek >> Dělal jsem matjesy podle nového receptu

1/2 kg masa na malé kousky - dal jsem maso z cejnů z břich bez kosti
4 dkg soli
Na 4 dny do lednice
Po této době přidat:
1/2 lžičky mletého pepře
3 cibule najemno
10 kuliček Nového koření
3 bobkové listy
A vše zalít olejem ,řepkový slunečnicový
Dát do lednice a odjet minimálně na 14 dní a ne to pořád ochutnávat :-)))

xycht - Profil | Ne 11.12.2016 17:59:27

Zdravím, mám silné pochybnosti, zda olej a sůl rozpustí ty kůstky v mase. Může mi ty pochybnosti někdo vyvrátit?

Ocet je pořeší, to mám již ověřené, protože jsem dělal zavináče z cejnů, ale u těch matjesů nevím. Byla by přece škoda je udělal a pak to vyhodit kvůli kostem :-)

Venca888 - Profil | So 30.6.2012 18:28:50

hasmic! >> v soli taky kosti nezměknou... od toho je ocet

hasmic! - Profil | So 30.6.2012 18:19:56

Hoj,
zkoušel jsem je, v soli mi kosti nezměkly (jednalo se o karase), jinak ale super!!! Jsou slanější, ale to myslím u matjesů neva! Jen do toho!!! ;)
Díky za recept,
hasmic!

nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:42:17

MOBIDIK >> radši toho neháme :-D Já řezal týden v kuse filety ze sleďů. Filety na zavináče a matjesy, ty bříška z nich na salát. A nejen já, jezdili jsme tam povinně na praxi. Rozmražování sleďů horkou vodou atd- taky jim to tam zavřeli......

Nebudem znechucovat ostatním večer :-) Ale ten salát zkus, časem to poladíš a budeš vědět co a jak. Není nad domácí výrobu.

MOBIDIK - Profil | Po 15.8.2011 22:35:57

nofish >> Hele kámoš dělal v jednotě podbořany výrobna salátů a když přišli nasolené ryby v sudech otevřeli je a co tam vše bylo ...nasolená kočka.....prostě hnus.....a nikdo to neřešil jako vše v naší republice....

nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:28:13

MOBIDIK >> nechtěj vědět, z čeho je převážně kupovaný rybí salát :-D na škole jsem jezdil na praxi do Rybeny v Č. Budějovicích - než ji hygiena zavřela.........

Jasně že je to úplně jiná chuť, je to úplně jiné maso než sleď který se používá většinou a nemluvě o tom, že si chytíš "čerstvý kus masa". Tak ať se povede, jestli natom budeš jako já, tak každý salát je originál :-D ale zatím vždycky jedlý.

MOBIDIK - Profil | Po 15.8.2011 22:24:02

nofish >> Půjdu do toho určitě....no nic na tom opravdu není mám s toho hlad ...ted bych si je dal.....mě se líbylo že ta chut byla uplně měco jiného než když si ho koupíš ....byl takový jemnější a opravdu chutnější....

nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:19:01

MOBIDIK >> zkus to nějak jak jsem ti to psal, nebo mrkni tady na recepty, je celkem jedno z jaké ryby. Nic na tom není tak co......

nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:18:10

Stanley88 >> jj obecně prostě nějak takhle. Vždyť to ani není recept:-) jen postup jak upravit maso. Mám rád jednoduchá jídla, takže mi tohle vyhovuje. Taky jsem někde vyčetl, je to tak rok, nevím ani kde. Tak jsem nikde nenapsal, že je to můj taJný recept :-)

MOBIDIK - Profil | Po 15.8.2011 22:11:41

nofish >> Tak to věřím ....kámoš měl dědu a ten salát dělal pořád a to jsme se mohli užrat...jenže děda umřel a salát už nikdo nedělá....bylo to jednoduší nachytat cejny a on si to vše udělal sám ale byli super

Stanley88 - Profil | Po 15.8.2011 22:08:32

nofish >> To už jsem někde četl tento recept. Nemusí být cejn za každou cenu. Řekl bych že je použitelná každá ryba

nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:00:47

MOBIDIK >> Teď jsem dělal cejny. Na dva dny jsem to nechal nasolené v lednici (celkem dost nasolené) pak omyl a dal do nálevu voda+ocet 2:1 na 3 dny, pak to obral, kosti byly ještě místy znatelné takže už nakrájené maso ještě jendou zase na 3 dny do nálevu. Pak opláchnout a smíchat se zeleninou. Otec ryby nechce ani vidět, asi proto sežral skoro kilo tohohle salátu. žádný super recept, jen ty ryby a zelenina na lečo (sladkokyselá) plus sůl a pepř. Jak teď koukám na ty matjesy tak asi vyrazím na cejny :-P

MOBIDIK - Profil | Po 15.8.2011 21:55:45

Taky bych si dal .....nemáte někdo recept na rybí salát

Stanley88 - Profil | Po 15.8.2011 21:38:45

vlastan >> Tak jak jsi dopadl? Jsou tam kosti. Chutnalo? :-)

nepijunesouložimnekouřimapouštim - Profil | St 20.7.2011 9:51:11

už sem se lekl, že někdo zmasil MM! Až se mi zastavila krev!

vlastan - Profil | St 20.7.2011 9:36:12

tož děkuji za uklidněni s kostmi-dnes budu davat do oleje-už se těšim na dalši tyden,kdy se do nich pustim.

Martas711 - Profil | Čt 14.7.2011 8:40:55

neboj. Změknou.

vlastan - Profil | Čt 14.7.2011 8:28:30

taky sem podle receptu naložil 4 cejny-jen mam strach co ty kosti-zmněknou?velke sem odstranil ale co ty malinke?

Ell Cunda - Profil | Pá 10.6.2011 19:16:34

Tak včera jsem naložil asi 8 cejnů podle receptu a dneska když jsem slejval vodu tak už jsem slintal,pokusim se to vydržet alespoň těch 7 dní ale nevim nevim,a to pak ještě čekat až se to uleží s tím olejem,ach jo,a chci se zeptat takový ty drobnější kostičky v tý soli změknou,nemusí se přidat trošku octa?Dělam to poprvý tak nevim.