Matjesy z cejna
Rybí saláty a zavináčeIngredience:
4 filety z cejna
Sůl
Rostlinný olej
Bobkový list
Kuličkový pepř
Nové koření
Postup:
Ze dvou větších cejnů vyříznu čtyři filety.Ty nakrájím na proužky o velikosti cca 3x10 cm a vkládám je do sklenice.Každou vrstvu řádně prosolím (solí nešetřit)a když je sklenice plná tak ji zavíčkuji a dám do lednice na 7-10 dní uležet.Každý den je potřeba ze sklenic slít vodu kterou maso vylouhuje!!! a když se mi to nezdá klidně maso ještě přisolím.Po sedmi až deseti dnech maso vyjmu ze sklenic a pod tekoucí vodou v sítu pořádně propláchnu a nechám oschnout.Mezitím zahřeji trochu oleje na teplotu aby nevřel cca 60°C a vložím do něj všechno koření (jak říkal pan Werrich- přiměřeně)
aby se povolené silice z koření rychleji dostaly do oleje.Zahřívám cca 5 min.Nechám vychladnout a ryby,olej s kořením nacpu zpět do vymytých sklenic a doliji olejem.Zavíčkuji a na týden nechám ještě v lednici proležet.Přeji dobrou chuť.
Genesis_2008 - Profil, 5.9.2009
Průměrná známka: 1,54
Diskuse k receptu
barbar - Profil | Ne 11.12.2016 18:38:21
splavek >> Dělal jsem matjesy podle nového receptu
1/2 kg masa na malé kousky - dal jsem maso z cejnů z břich bez kosti
4 dkg soli
Na 4 dny do lednice
Po této době přidat:
1/2 lžičky mletého pepře
3 cibule najemno
10 kuliček Nového koření
3 bobkové listy
A vše zalít olejem ,řepkový slunečnicový
Dát do lednice a odjet minimálně na 14 dní a ne to pořád ochutnávat :-)))
xycht - Profil | Ne 11.12.2016 17:59:27
Ocet je pořeší, to mám již ověřené, protože jsem dělal zavináče z cejnů, ale u těch matjesů nevím. Byla by přece škoda je udělal a pak to vyhodit kvůli kostem :-)
hasmic! - Profil | So 30.6.2012 18:19:56
zkoušel jsem je, v soli mi kosti nezměkly (jednalo se o karase), jinak ale super!!! Jsou slanější, ale to myslím u matjesů neva! Jen do toho!!! ;)
Díky za recept,
hasmic!
nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:42:17
Nebudem znechucovat ostatním večer :-) Ale ten salát zkus, časem to poladíš a budeš vědět co a jak. Není nad domácí výrobu.
MOBIDIK - Profil | Po 15.8.2011 22:35:57
nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:28:13
Jasně že je to úplně jiná chuť, je to úplně jiné maso než sleď který se používá většinou a nemluvě o tom, že si chytíš "čerstvý kus masa". Tak ať se povede, jestli natom budeš jako já, tak každý salát je originál :-D ale zatím vždycky jedlý.
MOBIDIK - Profil | Po 15.8.2011 22:24:02
nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:19:01
nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:18:10
Kde to žije - všechna témata
3:38Nohejbalové jádro rybářů 414
St🚷 zabezpečení výbavy a místa k lovu🚷 118
StJak poznám dopad krmítka na dno ? 17
StOrient Rods pruty 196
StKoupě matchového prutu 11
StFeeder vs. picker 14
StZápisník - Lasskoun 8
StMatchka na plavanou 9
StÚhyn kaprů v rybníku 1,5ha 38
StRevír Dyje 11 37
StHALDORÁDO - kompletný sortiment . 16
StKaras obecný - pomozte najít lokality (MiniČlánek) 164
Stvydra říční 145
ÚtVDE - Robinson , vše kolem . 36
ÚtChov okrasného ptactva 840
Co je nového - všeobecné
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
NeBleskovka: Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli
. . . Bleskovka: Kvůli invaznímu sumečkovi se v Pasohlávkách vypouští mokřady
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...