Zimní lovy 3

Kategorie: Feeder
Lov číslo 3 - řeka MRS, 2.12.2012
Čas lovu: 12:00 - 16:30 hod.
Počasí: zataženo, občas sněžení, 1 stupěň

Ještě v garáži jsem nevědel, kam vyrazím. Táhlo mne to na jeden menší rybník, kde jsem 2 roky nebyl, ale tušil jsem, že by to bylo jen o mnoha cejncich a karáscích kolem 20 cm. Další možností byl jiný rybník u Brna, kde je dost kaprů kolem míry, a teď po prudším ochlazení by mohlo být správňácky těžké je zkoušet chytat. Rozjel jsem se ale na jih - bez cíle. Až po 20 km jsem se rozhodl, že zkusím řeku, kde jsme před měsícem natáčeli video s parmami a kapříky. Od té doby jsem zde byl jen jednou a za 4 hodiny jsem chytl jen jednohou slušného tlouště.

Věděl jsem, že bude stejně jako minule extrémně čistá voda - průhlednost určitě přes metr, možná dva. Když jsem vylezl na protipovodňovou hráz u řeky, rozhlédl jsem se a všude absolutní klid. Mrtvo. Vrátil jsem se k autu pro věci a byl jsem rozhodnut jít kolem řeky tak dlouho, dokud nenajdu něco zajímavého. Vytáhl jsem si jeden prut z pouzdra a na karabinku připnul sondu echolotu. Budu hledat místo s hlubší vodou, kde ryby nebudou tak opatrné jako na prosvětlených mělčinách.

Ušel jsem ale asi jen 200 metrů a věděl jsem i bez echolotu, že to tady zkusím. Nikde jinde se ryby neukazovaly, ale tady jich byla plná hladina. Sice menší ryby, ale oukleje to nebyly. Nevím, co se jim tu líbilo, možná trochu menší proud, možná je sem zahnaly dravé ryby nebo kormoráni. Echolotem jsem si místo trochu proházel a našel jsem ryby i u dna, takže super, jdu to zkusit.

Sestavil jsem si 2 feederové pruty a zaklipoval jsem si vzdálenost na místo, kde jsem viděl hejno ryb. První nahození a hned trhám, druhé nahození 2 metry vedle a opět trhám. Echolot mne zradil - nebylo to hejno ryb, byl to potopený strom :-) Začal jsem tedy nahazovat před něj, asi 3 metry blíž k mému břehu, kde bylo dno čisté.


Druhý prut jsem nahazoval náhodně různě po celé ploše řeky, ale za celý lov jsem na něj měl jen pár záběrů. To na zaklipovanám prutu před potopeným stromem to bylo znatelně lepší. První záběr přišel až po půl hodině od prvního nahození - bylo potřeba opakovaně po pěti minutách nahazovat do jednoho místa a vybudovat si své zakrmené místečko. Přesně tohle na druhém prutu chybělo.


První ryba byl tloušť kolem 35 cm. Druhá opět tloušť, už kolem 40 cm. Říkám si aha, půjdou tloušti, takže trochu poladím sestavu, ať jim to víc sedí.

Průběžku s 60cm návazcem 0,15 mm jsem odstřihl a navázal paternoster s 80cm návazcem a o průměru 0,13 mm. Háček jsem ponechal - Gamakatsu feeder velikost 14 - malinký, ale relativně pevný háček s hrotem vyhnutým do strany. Na háček jsem dával 3 bílé červíky. Na druhém prutu jsem jen zvětšil háček a začal na něj dávat rousnice, ale na něj kromě pár záběrů stále nic.

Na prvním prutu se naopak počet záběrů zvýšil - chytil jsem další 3 nebo 4 tlouště, z toho největší možná 45 cm (neměřil jsem žádného z nich). Poslední záběr v této tlouští sérii byl od větší ryby a mohou jen doufat, že to nebyl tloušť, ale třeba kapřík ... Stejně si myslím, že to tloušť byl. Tahal jsem ho asi 15 sekund a pak mi při silnějším výpadu třináctku vlasec utrhl. Je to pro mne další zkušenost, že nemám blbnout se zbytečně slabými vlasci. Tahle jediná ryba by "přebila" všechny ostatní z toho dne.

Převázal jsem oba pruty na 0,17 vlasce, ale chytl jsem už jen plotičku a další hodinu jsem byl bez záběru. Vše se obrátilo až při západu slunce, kdy začaly slušně brát pěkné, vysoké plotice.

Použil jsem směs krmení Trabucco XP 3000 Fondo Fiume, kterou mi nedávno daroval kamarád Milda na vyzkoušení - hodně lepivé s vůní zrajícího sýru, určené pro říční ryby. Celkem jsem měl připraveno asi 1,5 litru, ale nezkrmil jsem vše. K tomu kelímek červů. Podle mne bude tohle krmení lepší v teplejší vodě, vypadá hodně sytě a i světlá barva je lepší spíše do letních obobí. Více k němu zatím neumím napsat, každopádně je značně "jiné".

Co bych udělal jinak?

Na revíru, kde může slušná ryba příjít kdekoliv a kdykoliv, bych nedával ani pro takovéto "sranda lovy" zbytečně slabý vlasec.

Měl jsem vyzkoušet pečivo - v chladné vodě se červ stejně nepohybuje a nemá ani žádnou vůni - narozdíl od pečiva.

Krmení bych ztmavil hlínou, zárověň by to snížilo jeho sytost.

 
Martin M. - 8.12.2012

Diskuse k miničlánku

los kapros - Profil | Pá 14.12.2012 7:17:35

Mohu se zeptat, co je to za vidličky? Díky

Martin M. - Profil | Út 11.12.2012 22:32:20

Kubák92 >> pouzivam ruzne obmeny teto sestavy: http://www.mrk.cz/montaze.php?id=21237

navazec je uchycen az k tomu kroucenemu silnejsimu vlasci smyckou-v-smycce.

Kubák92 - Profil | Út 11.12.2012 22:21:41

Martin M. >> to je dobře, ale musí tam aspoň chvilku vydržet. .ještě bych se chtěl zeptat - snad už poslední věc - jak dáváte návazce ? používáte rychlovýměnný obratlík ? ptám se hlavně kvůli té fotce, kde je vidět převlek obratlíku, rád bych to tak taky vyzkoušel. .

Martin M. - Profil | Út 11.12.2012 19:00:15

Kubák92 >> cim mene rohlik drzi na hacku, tim lakavejsi pro ryby :-)

Kubák92 - Profil | Út 11.12.2012 18:31:29

Martin M. >> Díky, myslel jsem původně spíš přímo fotku na háčku, pařený a lisovaný rohlík jsem zkoušel, ale moc mi tam ten rohlík nechce držet, ale to byla spíš chyba někde mezi křeslem a prutem. .tak vyzkouším tento postup. .

Mates PB - Profil | Po 10.12.2012 22:48:53

Martin M. >> Tak tohle byl můj základní plavačkovej kámen a to jako nekecám.

Martin M. - Profil | Po 10.12.2012 22:38:41

Kubák92 >> sice je to 11 let stare, ale delam to furt stejne
http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=347

Kubák92 - Profil | Po 10.12.2012 22:12:57

perfektní články Martine :) myslím, že mi to nedá a ještě půjdu otestovat nový picker. .po každém takovém článku mě to neskutečně táhne k vodě i v takovýchto mrazech. .prosím Vás, chtěl bych se zeptat - jakým stylem a jaké velikosti dáváte pečivo ? pro mě je tohle španělská vesnice, tak budu rád za každou radu - případně kdybyste někdo dal přímo fotku, tak by to byla úplná paráda :) díky, Kuba

meďo1 - Profil | Po 10.12.2012 21:28:38

Martin M. >> Dakujem velmi pekne, za odpoved akurad som ho pozeral na ebay. Pomohol si mi pri vybere. Snad nieco vykuzlim :-). Prijemny zvysok vecera prajem a este raz diky moc.

Martin M. - Profil | Po 10.12.2012 20:47:46

meďo1 >> ahoj, dekuji za pochvalu. O echolotu najdes diskusi pod prvnim clankem z teto serie Zimnich lovu. Podobny nahazovaci znam jen od Huminbirdu, take jsem jej pouzival, ale nema takovy dosah a ani citlivost. Pokud o nejakem uvazujes, tak ja sam bych z techto dvou bral ten, ktery pouzivam nyni - prodava se pod ruznymi nazvy, u nas je oznacovan jako Adalkra fish finder a stoji tesne pod 3.000 Kc. Najdes ho i na ebay za 60 dolaru.

PS: echolot jsem si koupil v maloobchode a z jeho prodeje nemam zadny profit