Fotky ryb pouze na přívlač

Čau, pošlete fotky z té nejkrásnější rybářské disciplíny ...
Autor diskuse: Lauri - Profil , 11.9.2008 dravci - druhy ryb, rekordy
Dále moderuje: Pedro1 Profil

Kolik kg dravců by jste teoreticky za rok odnesly, kdyby jste si mohli před sezonou říct? Jakože kolik by jste byli ochotni odnést vzhledem ke svým potřebám, svému svědomí, svým revírům, kdyby jste nedej bože nachytali hromadu jedlých dravců?

A) 0 kg, radši metrák kaprů, dravců je málo.14%

B) Do 5 kg, třikrát za rok stačí.14%

C) 5-10 kg, ani málo, ani moc a k tomu nějakého kapře.48%

D) 10-15 kg, máme ryby rádi.4%

E) 15-20 kg, máme ryby rádi a beru i sumce.6%

F) 20-30 kg, ryby milujeme a bylo by to půl napůl sumec/zbytek.4%

G) 30-50 kg, ryby milujeme a byli by to hlavně sumci.3%

H) 50-80 kg, ryby můžeme jíst každý den a bral bych všechno.2%

I) 80-100 kg, vzal bych dva 50 kg sumce a prodal je na Sumčák.2%

J) Více než 100 kg, jsem brzákův příbuzný a rostou mi šupiny.3%

Od 11.10.2022 hlasovalo 189 čtenářů.

mascha - Profil | St 24.5.2017 13:10:18

sliver >> jj, par takových krabiček ještě na dně skříně bude, taky jsem se s tím trápil, ale až řadu let později. V těch osmi mně spíš štvalo, jak to že na umělou mušku pod splávkem na stojáku nejsem schopen chytit rybu :-D

S&F - pescador - Profil | St 24.5.2017 12:29:01

sliver >> Viděl jsem teleskop (prut) který zimoval s twisterem přilepeným na ,,blanku" ..... neuvěřitelné s čeho se to asi muselo tenkrát vyrábět. Jj. Krabičky naleptávaly běžně.

sliver - Profil | St 24.5.2017 12:21:35

mascha >> asi ti začnu vykat, tos byl jeden z prvních Ty mistertwistery se zase proziraly z tehdejších krabiček až ven.

mascha - Profil | St 24.5.2017 11:21:46

sliver >> Já jsem dělal závěrečný zkoušky na papíry jako osmiletej, v roce 1981. V kroužku nás bylo asi patnáct a kluk s největším počtem bodů měl dostat jako bonus k povolence kartonek se třemi twistry - tři velikosti a tři barvy, rovnou na hlavách a nějaký český výrobce, už bohužel nepamatuju (možná ne výrobce, ale přeprodejce, každopádně kartonek byl potištěný česky). Vyhrál jsem to a protože nevěděl co s tim, skončilo to na dlouhá dlouhá leta v šuplíku. Objevil jsem to po nějakých dvaceti, možná víc, letech. Největší (cca 7cm) žlutý twister byl prakticky rozteklý do beztvaré hroudy. Menší oranžový byl tvrdý jak podrážka. Nejmenší šedý byl ok a používal jsem ho několik dalších let a nějakou rybu chytil.

Alabalik - Profil | St 24.5.2017 11:04:23

Jedna kuriozitka k tématu diskuse, aneb nikdy nechytneš tak malou rybu, aby jsi příště nemohl chytit ještě menší... Není třeba jít ani do UL vybavení, jedna 0 nezávodníkovi stačí:-)

kubas. - Profil | St 24.5.2017 11:03:50

aleš vavřina >> Klasika no. O plotech proti bobrům, česlech proti bobrům, které bobr rozhodně neobejde po břehu atd. ani nemluvě.

aleš vavřina - Profil | St 24.5.2017 10:55:10

kubas. >> :-) , jak přes kopírák - když jsem žádal na nejmenovaný OŽP o vyhlášení podmínek, že může být vyhlášeno opatření obecné povahy na odstřel kormorána, tak zdejší svědomitá úřednice chtěla místní šetření. Proč ne. Podotýkám, že se jednalo o násadový rybník na přelomu července a srpna. Domluvili jsme termín a na její otázku "v kolik hodin ji vyzvednu?" jsem odpověděl ve 4.00 ráno abychom byli na rybníce asi v 4.30 hod. s tím, že před pátou nalétávají. Dotyčná zesinala, sebevědomě řekla že pracuje až od 8.00hod a že měla představu o dopoledních hodinách. "V tu dobu tam již žádní kormoráni nebudou." Když nebudou, není co povolovat. Já tak vstávat nebudu." To, že já bych musel vstávat ve 2.30 hod. abych ji dostal na rybník v ten správný okamžik, to ji nezajímalo. Tak jsem řešil věc přes jejího nadřízeného a naráz to šlo i bez místního šetření. :-) , jak píšeš komedie

kubas. - Profil | St 24.5.2017 10:14:01

aleš vavřina >> Pěkně napsáno! Vidím to dost podobně...

kubas. - Profil | St 24.5.2017 10:10:14

aleš vavřina >> Však je to celé komedie, Shakespearovská ale jak říkáš... Já pár let zpět potkal v těch našich končinách nějakého "zeleného" z Prahy s batůžkem v létě v pravé poledne s tužkou a zápisníkem v ruce... Normálně ke mně přišel slušně, pozdravil a zeptal se mně, jestli už jsem tady na té vodě viděl nekdy v životě bobra, že sem jezdí už asi rok docela často a ještě se mu to nikdy nepovedlo. Tak jsem chvilku mlčel a přemýšlel, jestli si nedělá srandu... Nedělal bohužel, tak jsem mu řekl, že bobrů je tam na každém kousku jak sra*ček a že je nesmí chodit hledat v tak debilní dobu. Na to řekl jen : "Fakt?" A tím naše konverzace skončila... Teoretici od stolu a takoví o spoustě věcech rozhodují, tak se není čemu divit, že to vypadá, jak to vypadá.

Alabalik - Profil | St 24.5.2017 9:15:21

Presne, trochu supermarket, kde si zakaznici slapou na nohy, aby pri akci urvali co nejvic. Kdyby clenu byla polovina a meli uroven, tak by odpadla polovina problemu. Ale zbyvajicim by se to primerene prodrazilo (porad by to byla nejlevnejsi zabava, i treba za 10 000 rocne) a nejmene pulka obchodu by zavrela. Zatim to vsak vypada na 10 lososu rocne v Hrensku, vymizeni lipana a do 10 let celorocni hajeni potocaka. Dobra zprava je, ze pry pribyva zen rybarek, tak budou pr clanky o neco hezci:-) A mozna by se mohlo prosadit vice reviru K60 a zapisovani kazde, i pustene ryby. Az to bude vyresene, pak mozna bude cas i na podiveni, proc mnohde pod cistickou neni v potoku pod kamenem ani jeden chrostik.

aleš vavřina - Profil | St 24.5.2017 8:20:33

Alabalik >> Co se týče smýšlení většinové masy rybářů, tak základní problém vidím jen tak namátkově třeba v těchto bodech :
- mechanizmus příjmu za člena svazu - tím se může stát prakticky každý a téměř ihned, pokud některá organizace "přitáhne šrouby", tak si budoucí abonent vyřídí členství u sousední organizace a stejně bude chodit "provádět výkon rybářského práva" na vody té organizace, u níž se o členství ucházel prve. Praktický dopad na ryby je stejný, jen ta "uvědomělá" organizace přijde o poplatky za členství. To je smutná realita.
- díky snadnému mechanizmu příjmu za člena má nový adept zcela jinou úroveň znalostí (a z toho se odvíjí celá řada rybářských bolístek dneška) než třeba myslivec, pro získání loveckého lístku již musí něco předvést.
- mnoho moderních směrů a trendů ve sportovním rybolovu je pod drtivým diktátem byznysu (trhu s rybářským vybavením) namísto toho, aby vycházelo ze znalostí o přírodě a respektu vůči ní
- ve sportovním rybolovu je prakticky nulová úcta k tradicím a neexistuje zde jistá forma patriotizmu, absence těchto hodnot má taky hodně negativní dopad na morální hodnoty členské základny (jako příklad opět uvedu myslivce - na honu /analogie rybářských závodů/ je nějaká ústrojní kázeň /projev příslušnosti k cechu/, je zde poslední leč, halali při výřadu jako vyjádření úcty ulovené zvěři. ). To na rybářských závodech se část závodníků ožere, válí ulovené živé ryby ve vezírku a igelitce a mudruje u stánku (nebo alespoň reklamy) nějakého dealera a prodejce rybářských potřeb. To jsem ale již asi odbočil ... .

kolib - Profil | St 24.5.2017 8:14:25

Alabalik >> Dobře ty. Amen :-) pěkný příspěvek..

Alabalik - Profil | St 24.5.2017 7:47:43

aleš vavřina >> Hezky napsano, trefne a pravdive, jen bych k tomu dodal: rybaru je vice jak huraochrancu, jenze jsou bohuzel asi jeste blbejsi. Nejradeji, se zabyvaji k70, pokusy omezit rybickare nebo rozsirit zastupy pedofilnich lovcu poteru. A pak jim bohuzel nezbyva nez se sejit nad strouhou nebo rybnickem s nasazenymi duhaky a kapriky a mudrovat o tom, jak vylepsut v popisu reviru podminky lovu, co jeste zakazat, jakou veticku doplnit, koho omezit... Patri knim bohuzel i vetsina dnesnich tzv. autorit a guru, co zakoncuji kazdy text pokazem na chyt a pust, jako by to byl ten zasadni problem - a sami se pred 25 lety fotily na hromadach ryb, staci nahlednout do starych novin, casopisu a fotek v organizacich. Bude lip, ale jen pokud bude vice myslicich a to hlavne mezi rybari. Zatim vsak nevidim skoro ani to svetlo na konci tunelu.

aleš vavřina - Profil | St 24.5.2017 7:06:17

kubas. >> S tou černou smrtí máš absolutní pravdu, ale tento živočich je pouze bezdůvodně chráněn, kdežto vydry a bobři jsou ještě cíleně šířeni.
Minulý rok jsem vedl jednání o povolení vyjímky k odstřelu bobra na jednom rybníku - norami provrtaná boční hráz s velkým převýšením, rybník polohově nad větší aglomerací - dle mého důvod k zásahu je. Na jednání přijela i jedna paní z MŽp z Prahy a její stanovisko bylo, že odstřel nic nevyřeší, že lokalita - volné teritorium - by byla obsazena jiným bobrem. Prý ale nemám zoufat, že už i bobři začínají mít své přirozené nepřátele. Na nevěřícný dotaz "a jaké???" mi s absolutní vážností odpověděla - "U hranic s Rakouskem viděli vlka, ze Slovenska k nám migrují medvědi, v Podyjí je rys." Pouze jsem na sucho polkl a už jsem nic neříkal, s danou osobou to bylo zbytečné, pouze jsem jí od srdce přál, aby některé z těchto zvířátek osobně z blízka potkala a pokud možno v situaci, kdy zvířátko nebude v dobré náladě. Pak by ji podobné idiotizmy snad přešly.
Nebo jsem byl na jednom semináři o predátorech a bobrovi, kde si odpovědní úředníci svorně notovali, že není třeba povolovat vyjímky k odstřelu, že peněz na sanaci škod je ve státním rozpočtu dost, tak se není třeba nijak vzrušovat. Bobr poškodí hráz s nápravným opatřením v hodnotě několika milionů tak se to prostě zaplatí a na duši zůstane blahý pocit, že ochraně přírody bylo učiněno za dost. Když jsem poznamenal, že krabička nábojů by byla o mnoho řádů levnější a pak by se na nemocné děti nemusely sbírat víčka od petflašek, tak více než stovka ostatních účastníků semináře začala řvát jak tuři :"To je podpásovka, to nelze takto brát, ty...!!!" Pak jsem jen ještě dodal, že státní rozpočet je jen jeden a ten se dělí. A raději jsem se z obavy o své zdraví odmlčel, prostě v ten okamžik si na chvíli sundali klapky z očí a sáhli si do svědomí.

aleš vavřina - Profil | St 24.5.2017 6:47:47

S&F - pescador >> Vlastíku takto já vnímám realitu, jestli se to některým lidem nelíbí, tak ať to ani nečtou. Aktivity potočáka62 sleduji a má můj obdiv pro vytrvalost, to klobouk dolů. Ale počiny ve zatraktivnění koryt toků musejí jít ruku v ruce se správci toků, pokud k tomu dají souhlas, tak proč ne. Pokud souhlas není, tak se jedná minimálně o přestupek a to ani neuvažuji o tom, že by na základě nějakého vybudovaného jízku či jiné úpravy toku vznikla nějaká škoda. Ale je pravda, že svaz tyto činnosti nevyvíjí. Co se týče jedné alternativy řešení vyder a bobrů, tak je to jejich "čipování" olovem na potkání. Účelnější by ale bylo vyvinout aktivitu v legislativě - vyjímky k redukci početních stavů, vyšší dohled nad činností ekologických nevládek a podmínit to hrozbou odebrání státní (evropské) finanční podpory, uzákonit jejich trestní odpovědnost. Stačilo by jen odebrat finanční podporu - ze své kapsy tito "pseudoochránci" množírny vyder a bobrů dotovat nebudou.

P!F - Profil | Út 23.5.2017 21:52:11

Mr.Stick >> to znie ako dobry plan.

Mr.Stick - Profil | Út 23.5.2017 21:42:20

Pedro1 >> Je to tak. Musim se tam dojet zase nekdy podivat. Idealne asi 16.6. Brcalnicek sotva pul hektaru plnej kapru a linu. A par metru od hraze hospoda s tocenym Bernardem.

Pedro1 - Profil | Út 23.5.2017 21:23:00

Mr.Stick >> Mlaskacka je krásná disciplína.Škoda ze nám přeskočilo a na takový věci nemáme čas.

Mr.Stick - Profil | Út 23.5.2017 20:46:50

Kdyz to tady tak ctu, radsi snad nebudu ani psat, ze v dobe, kdy zacinaly gumy z dovozu, jsem u babicky na vesnickem kacaku chytal kapry na kurku chleba z hladiny. :))

S&F - pescador - Profil | Út 23.5.2017 16:58:51

jiris >> Skus pohledat. Taky by mě to celkem zajímalo.