Etologie říše podvodní

V naší silně konzumní společnosti se zabýváme hlavně otázkou. "Co vše musíme vlastnit abychom byli úspěšní?". Platí to i v rybolovu a v mnoha případech to k vodě lze pouze dovézt. Podle mne onou devizou přímo nejvyšší je znalost chování ryb a v případě muškaření hlavně hmyzu , který je rozhodující složkou potravy. Jako lovci na samém úsvitu věků jsme museli znát hlavně chování a zvyky lovených živočichů. Tato dovednost byla přímo klíčová v otázce našeho přežití. V muškaření tohle platí nejvíce, neb se zde nekrmí a je jen a jen na nás jak pochopíme neviditelný svět pod hladinou. Tohle poznání nejde koupit a jen ono pomyslné poodhrnutí opony nám umožní shlédnout ono fascinující divadlo podvodní říše , které je tu s námi déle jak 400milonů let.
Jaké jsou vaše zkušenosti se světem pod hladinou kam nevidíme a lze tam nahlédnou spolu s naší představivostí jen muškařským prutem. Kde, kdy , jak se hmyz líhne. Postřehy, které nejdou koupit, neb všude je to úplně jiné a přece pro naši úspěšnost nosné a rozhodující.
Autor diskuse: Chicken - Profil , 18.3.2021 muškaření - ostatní

ištvan - Profil | Ne 16.5.2021 23:49:55

Tak mi nějak došlo, že vlastně výpovědní hodnota je nula, ale tak , to je na internetu vlastně běžné, takže se nic neděje :)))))

ištvan - Profil | Ne 16.5.2021 23:25:07

Ahoj Kuře, tak já Ti tady teda něco napíšu.
Kuchal jsem v poslední době pár ryb, a tudíž mám zajímavé poznatky.
Tak v první řadě bych podotknul, že šlo o nasazený ryby, který se v tý vodě motaly mezi třema až pěti týdnama. Šlo o potočáky, i duháky, mezi 36 - 42 cm.
Co mě překvapilo, každá z těch ryb měla v žaludku a střevech rozdílný složení pozřených organizmů, a nebylo jich málo !, přesto že byly ulovený třeba některý v jeden den.
Některý ryby měly převahu pakomárů, jiný blešivců, sem tam rybka.
Jeden s duháků měl plnej bachor různých stádií jepic, od nymf, přes rozence,po dospělce - prostě na To asi přišel no. Jem čměl jak puk, fakt skoro nic jinýho než jepky( různý stádia, překvapivé , fakt selektoval !) v břichu neměl, ostatní ryby ulovený stejnej den, ve stejných místech, neměly v břuchu jepku ani jedinou. A pak se v tom vyznej !
Co měly společnýho, téměř každá ryba měla v žaludku pár pijaviček, a různých věcí, který se pokoušely pozřít.
No, závěrem, ať si z toho každej vezme co chce. Zdar a sílu ogaří !
Já chytil vše na nymfy. how.

eskymak Mrakomor - Profil | Pá 14.5.2021 11:49:07

Díky za pěkné téma! Toto mě zajímá. Jeden tip pro ty, kteří by chtěli sledovat život pod vodou, nejlepší je to v noci za tmy.. Chodím pravidelně k jedné lesní tůni kde je poměrně čistá voda po setmění na "kontrolu"...stačí prosvíit vodu čelovkou a otevře se nový svět. Pak už stačí mít jen oči otevřené a přemýšlet, pozorovat, studovat..

Sharry - Profil | Po 12.4.2021 19:36:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chicken >>
dal jsem do oblibenych..., jsem zvedavy, zda nekdo hodi nejaky postreh a info...👍👍
ono, dost lidi cte knizky a jen tak postrehy od vody nepusti na svetlo sveta 😊😊

Ja chodim na jednu reku, kde "pro me" je zajimave za na useku nekolika kilometru jedne reky, se minimalne 3x zmeni barva schrankovych chrostiku..

od cerne, svetle hnede az po svetle /tmavou zelenou... Ja teda dostal info, ze mucha dela tak 30% uspechu v lovu..., ze zbytek je technika a um...
no nevim...☺

kdo vi.., co ma na uspech vliv a v jak moc velkem meritku a hlavne, u jakych musek...
mokrych, suchych, nymf bez kulicky i s kulickou..🙃🙂

Ned - Profil | Po 12.4.2021 7:29:22

Chicken - >> úžasná diskuse, tři zápisy a dvě redky. Tady mohla být radost diskutovat. Naštěstí to tu umřelo dřív než počet redek převládl počet zápisů 🤣😂🤣

Chicken - Profil | Pá 19.3.2021 11:24:06

Chrostíci. Někdy to líhnutí dá docela fušku a v té podobě ve které opouští schránku to asi umí i po trávě nahoru. Tohle by mohlo být dost inspirativní na změnu taktiky lovu.

Přemet:-) - Profil | Čt 18.3.2021 23:15:25

u x a >> tak hlavně že ne Francovku... 😂

Pumprdelník - Profil | Čt 18.3.2021 20:54:00

Bacha San >> ja bych jeste zmeril tlak, teplotu a rosny bod...

Červené karty: u x a, Bacha San