Sakování ulovených ryb pro lepší fotku za lepších světelných podmínek

Dobrý den, rád bych znal Vaše názory na tuto problematiku. Moje přesvědčení je takové, že rybu fotím okamžitě po ulovení a sak ani nevlastním. Upřímně řečeno by se dalo říci, že "sakování" odsuzuji jakožto činnost, která poškozuje rybu a podle mého názoru vypovídá o lovci - sakovači, že mu jde o ryby až na druhém místě a fotku staví nade vše. Poprosil bych o odpovědi k tématu, zápisy mimo budu mazat. Muškaře bych si dovolil obzvláště zdvořile požádat o zvážení obsahu jejich zápisu, nicméně ale otázka je zadána obecně na jakoukoli rybu, takže pokud budete psát k tématu, jste vítáni.
Autor diskuse: El Duffus - Profil , 25.1.2014 všeobecné - ostatní

El Duffus - Profil | Po 19.6.2017 11:44:34

hanyking >> focení si připrav předem a nemusíš sakovat.

hanyking - Profil | So 17.6.2017 17:41:04

Ahoj mám sak z decathlonu. Chytl jsem krásného šupináče a dal jsem ho do saku než si připravím foťák. To byla první ryba v saku a chtěl jsem to i odzkoušet. Ale ten karp se v saku točil na bok. Byl v hloubce vše ok ale vyplavával bokem nahoru. Stalo se vám to někdy? Tak jsem ho nafotil a pustil a normálně odjel.

Feroxhunter - Profil | Út 25.2.2014 17:16:08

nej.vydra >> Perfektní příspěvek, já už byl lynčován, Tebe to snad už mine :o))

Taky už dlouhý roky nesakuju, je to zbytečné a noční foto je také fajn

At se Ti na rybách daří

kakr - Profil | Út 25.2.2014 17:11:28

El Duffus >>
Děkuji.
Nic nekopíruj, není proč.

JaČ - Profil | Út 25.2.2014 17:08:05

El Duffus >>
Děkuji.
Nic nekopíruj, není proč.

El Duffus - Profil | Út 25.2.2014 16:04:36

JaČ >> retrívr, rover, kakr, nofish, malda... promazal jsem Vaše reakce od pátku, se sakováním nebyla souvislost. Pokud chcete, nakopíruji Vám je do sz nebo do jiné otázky.

nej.vydra - Profil | Po 24.2.2014 20:20:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

El Duffus - >> Já jsem si prošel takovým svým vývojem. Možná nejsem sám a někdo se v něm trochu pozná. Když jsem asi před šestnácti lety začínal s kaprařinou, bylo pro mě normální kapra sakovat, většinou na ranní foto. Ryba v saku se uklidnila a během hodiny nabrala takovou sílu, že větší nebezpečí než nějaký diskutabilní stres v saku, bylo případné zranění než se znovu uklidnila a dala trochu udržet v ruce. Další věcí, proč se ryba sakovala, bylo zjistit, co žrala a co do saku vyprdla. Některé ryby jsem tahal a sakoval i několik sezon po sobě a nikdy jim při dalším vytažení nic nebylo. Naopak vesele přibíraly dál. Léty se člověk prochytával ke stále větším rybám a ty, se kterými se dříve nadšeně fotil už přestal fotit a začal v kaprařině hledat úplně něco jiného než délku, váhu a pěknou fotku. Několik sezon jsem už rybu nezasakoval, ale nijak se za tu dobu před lety nestydím a klidně to dnes přiznám. Prošel jsem si svým vývojem a už to beru všechno jinak.Nejsem zastáncem, ale myslím, že je kolem toho zbytečná hysterie, aby bylo o čem tlachat a bít se v prsou, že já jsem ten správný, co nesakuje. Většina převezených ryb byla v saku a nikdo by za ně nedával slušné sumy, kdyby je to nějak zásadně poškozovalo. Na soukromých vodách je hlavní důvod nesakování, hlavně z důvodu, aby ty ryby zase někdo nepřevezl o prodejní dům dále. Takže za mně už dnes dávám jednoznačně nesakovat..
Dělám na Labském zdymadle a loni jsem nad jezem sledoval dva mladé kapraře, jak za mírně zvýšeného průtoku fotí na naše poměry horního Labe pěkné kapry. S jistě dobrým pocitem je pouštěli zpět do rodného živlu a za tři hodiny už byli porcováni obsluhou malé vodní elekrárny. Automatické čistění česel je vyhodilo do sběrné nádoby. Obě ryby měly vpichy po háčcích a vysílením po souboji neměly na to se v proudu udržet. To chytali přes sto metrů od česel. Kolega se jim to marně snažil vysvětlit... Vzpomněl jsem si na článek, jak před mnoha lety Angličtí průkopníci kaprařiny dávali rybu do saku, aby si odpočla a teprve poté ji pouštěli zpět do vody.
Za mně..... Zásadně nesakovat....

pandrškaaa - Profil | Po 24.2.2014 18:46:18

Sak nevlastním. Na co taky !!
Pryč se sakováním, akorát ryba trpí, myslím tím možné poškození ploutví apod.
Takže za mě je to jasný !!

Slavíček - Profil | Ne 23.2.2014 9:00:30

sakuji pouze v nouzi když jsem u vody sam prsi mrzne sam to taky vyfotim ale trva to mnohem dyl

Obrtlik - Profil | So 22.2.2014 19:44:51

Sakovani kvuli fotky? Podle mě teda, se foti většinou větši ryby ( kapři ), ale když je už skoro na všech revirech horni hranice 70cm, tak když někdo zasakuje větši rybu, tak to jako by ji upytlačil.

Pepison - Profil | So 22.2.2014 10:38:39

hraji >> mas pravdu... Mej se

hraji - Profil | So 22.2.2014 9:59:58

Pepison >> myslíš to dobře, píšeš to špatně. Lovící s platnou povolenkou se nemůže dopustit pytláctví. Maximálně se může dopustit přestupku proti zákonu o rybářství.
Základem je znát aspoň ty nejzákladnější předpisy.

Pepison - Profil | So 22.2.2014 9:57:37

Feroxhunter >> ahoj .... jeste si tam mel do shrnuti dopsat toto . Rad jasne rika zapsat rybu hneb po uloveni tzn po privlastneni :-) ( v tomto pripade zasakovani) ale nemuzes si privlastnit rybu ktera prekracije maximalni lovnou delku (pokud max je) . Pokud zasakuje rybar takovou rybu - dopusti se pytlactvi :-D mej se

elhierro - Profil | St 19.2.2014 12:01:17

El Duffus >> ..... chytám i velké. Ty jsou do udírny nej. :-) Jinak zajímavých kaprů tzv. atypů jsem nachytal už dost. Většinou jim chybělo kus tlamy.... :-( Ano, bylo to z dob návštěv kaprodromů, dnes bych tam právě kvůli těmto atypům už nezavítal. Není nad CH&P, tedy "otrokaření" nebohých kapřů. :-))))

PS: Přeci jen jsou dva druhy kapře, které vždy pustím, pokud bych je chytil. A to sazan a řádkáč. Śťastní to kapři.

El Duffus - Profil | St 19.2.2014 11:12:43

elhierro >> to je hezké, že budeš pouštět dravce a určitě je nebudeš sakovat, chválím. Mám trochu dojem, že očekáváš reakce ve smyslu ochrany veškerých kaprů..., jen tu násadu pěkně prober, ať mají větší, které nechytáš, méně potravní konkurence. Jen, pokud se mohu přimluvit, pokud narazíš na nějakej zajímavej atyp, tak ho pusť, to je vždy zajímavej úlovek :-)

elhierro - Profil | St 19.2.2014 10:56:51

Tak začínám naplňovat své novoroční předsevzetí. Včera jsem s feedříkem vyrazil k vodě za bílou rybou. Těšil jsem se na jemné záběry plotic, perlínů a cejnů. A ejhle. Místo bílé ryby "šel" kdo? No všudepřítomný kapř! Ten kapř, který byl na podzim do vody hojně nasypán a který přežil nejen podzimní nájezdy rybářů, ale i mírnou zimu. A tak oba kapři tržní velikosti dostali okamžitě po vyháčkování tupou ránu do hlavy a odjeli se mnou domů, aniž bych je zasakoval. A co že je mé předsevzetí? "Žádný chycený kapř nesmí zpět do vody". Odměnou za toto bude od druhé poloviny roku milost úplně všem chyceným dravcům. :-)

Ravachol - Profil | Čt 13.2.2014 23:03:47

El Duffus - >> Sakování pro další focení je blbost. Mimo jiné je zakázáno rybárským řádem (pokud si rybu neprivlastnim) stejne jako lov na 5 prutu. Stejne tak mi prijde sadisticky privazovat ryby za skrele na provaz, at uz jsou to lipani, sumci nebo parmy at je to na den nebo na týden. S jednou vyjímkou tedy: pokud má někdo ryby rád a nežere je, může je přivazovat za skřele a věznit v síti pro svý potěšení jak dlouho chce - rybám se to líbí a lovci to za zlé nemají.Možná bych povolil i přibití za ocas k olši na max 48hod. pro účely čekání na lepší světlo pro Můj lov. Pres cenzuru mrku to projde jak sumci za skrele :D

El Duffus - Profil | Čt 13.2.2014 22:53:47

sumec 1950 >> tak si procti od zacatku tuto diskuzi a uvidis sam, ze tak jednoduche to neni :-D

sumec 1950 - Profil | Čt 13.2.2014 22:50:45

Nevím v čem je problém.Když rybu nechci,tak jí pustím.Když rybu chci,tak si jí dám do saku.Od toho přeci chodíme na ryby.Je to přece jednoduchý.

El Duffus - Profil | Čt 13.2.2014 22:15:38

CoDu >> co kdyby jsi se vyjadril k tomu jaky mas na sakovani pohled ty?

CoDu - Profil | Čt 13.2.2014 20:59:09

Feroxhunter >> Člověče, jak to tak čtu, nejseš Ty politik? Proč nenapíšeš jednoduchou větu: Ryby jsem sakoval jen vyjímečně. Ty to ale uvedeš naprostým nesmyslem pro lepší pohled na sebe, že jsi ryby nikdy nesakoval a pak v dalším popíráš sám sebe a i ta výmluva na mládí??, následuje pár líbivých frází, objevení Ameriky že v noci za silné mlhy pořídit fotku je nemožné. To fakt asi nikdo nevěděl. A závěrečná výzva, že sakovat by se mělo jen když je to opravdu nutné, je také zajímavé, protože všichni, kdo sakují, to považují za opravdu nutné.
Hezká ukázka, jak mluvit a zároveň nic neříci.

El Duffus - Profil | Čt 13.2.2014 10:01:28

Feroxhunter >> ahoj, díky za zápis a za to, že se nebojíš přiznat, že za určitých podmínek sakuješ, moc takových se tady nenašlo...

Feroxhunter - Profil | Pá 7.2.2014 14:16:21

Poušťák >> :o)) woe

Feroxhunter - Profil | Pá 7.2.2014 14:16:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

El Duffus - >> Ahoj Honzo,

Ryby jsem nikdy nesakoval a když tak jen ve vyjmečných případech. Pár kaprů jsem měl zasakovaných když jsem začínal kaprařit ale pak jsem už fotil ihned v noci a ryby vždy hned pustil, vyjímkou jsou dodnes snad silné mlhy v noci kdy je pořídit fotku doslova nemožné. Když za to ta ryba opravdu stojí a fotku hodně chci pak to musí počkat na ráno. Přiznávám že fotka s vysněným úlovkem je pro mne důležitá. Lidé odsuzují sakování ryb nebo uvazování sumců ale myslím že se u vody dějí daleko horší věci než je toto. Shrnuto a podtrženo, rybám to určitě neprospívá a ráno jsou odpočaté a musí se znovu unavit což je další zbytečný stres. Dělat by se to tedy mělo dle mého jen když je to opravdu nezbytné, toť můj názor.....

vundu - Profil | Pá 7.2.2014 13:35:12

Poušťák >> nazdar Vendo...já mám ty trofejní zásadně v garáži na zdi :-)))))

Poušťák - Profil | Pá 7.2.2014 13:06:03

vundu >> ty musíš mít Jarouši mrazák jak sfiňa...o)))))))

fiam - Profil | Pá 7.2.2014 9:52:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

fotka se da udelat i vnoci dobra foceno 23:40

vundu - Profil | Pá 7.2.2014 9:30:58

El Duffus >> to je právě jeden z momentů,kdy si beru "úlovek" domů...:-)))))

El Duffus - Profil | Pá 7.2.2014 9:08:13

vundu >> ryba pěkná, světlo dobré, proč jsi zasakoval??? :-)

vundu - Profil | Čt 6.2.2014 13:23:18

El Duffus - >> nazdar Hans...prosím tě vysvětli mi jak to sakování tady hlídáš...:-)))))

EDIT:.. fotit se dá i přímo v "saku"....:-))))

figura - Profil | Čt 6.2.2014 8:19:49

Za kazdych podminek se da fotit,jenze kazdy je zvyklej mit nebe bez mracku a pak se jenom vymlouva

SAHIB - Profil | Út 4.2.2014 22:45:59

freddys >>
Nazdar,
díky Ti za pěkná slova..
Víš,nejsem odpůrcem fotečky,pokuid někdo chce,ať si ji mudělá..
Ale za takových podmínek,kdy nic neporuší,nikomu nějakým způsobem neublíží,nepoškodí..a za dodržení veškerých pravidel daných RŘ...
Přiznám se - ANO,taky mám noční foto,ale bylo to na soukromáku,vyfotil se a šel ihned do vody zpět,bez zbytečného otálení,povalování..
A ve dne - jen minimum,když je to opravdu ryba a fotka,tzv."jednou" za život,..

Pepison - Profil | Út 4.2.2014 22:42:46

SAHIB >> Netusim kdo jsi ale souhlasim s tebou.... A ti co to delaji at se proberou radoby chyt a pust lol ....... At se nazvou chyt a vyfot a pyj s rybou ....

freddys - Profil | Út 4.2.2014 22:38:18

SAHIB >> Možná to bude tím, že se nám ta rybařina nějak mění. Často ztrácí původní pointu a mnohdy se vydává prapodivnými cestami. Vela rybářů zná jen tu "svoji" část rybačky, nemá a ani nemůže mít na ni kompletní náhled, jelikož si neprošli vším co obnáší a tím nám pak vznikají nedorozumění, neshody a mnohdy až nepřátelství.
Z jednoduchých věcí se dělá věda, z blbostí strašlivé problémy, které nedají některým spát. Vždyť je to jednoduché: Stačí v klidu ve vymezených mezích se věnovat tomu co nás baví - tedy rybařině a snažit se u toho brát ohled na ostatní rybáře, ryby i přírodu a používat trochu mozek...
Sem rád, že to tak někdo dělá. Napsal si to hezky.

Červené karty: Mrknato, tuzemak, šmudla007