MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Boilies v pare

Zdravím vás. Zaujímali by ma vaše skúsenosti s varením boilies v pare. Vo vode sa obrovské množstvo hlavne aróm vyplavuje a v pare by sa nemalo vyplaviť skoro nič. Ďakujem za reakcie

Autor diskuse: Topoľčanec ®
Zařazeno do: kaprařina - nástrahy, návnady, 17.7.2008

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 3 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

N molca - ® So 26.7.2014 18:47:37
Takhle to popisují kluci z krmiva Hulín, vaření v páře.

Vlejte ji do rozbitých vajec připravených do vaši směsi a zamíchejte. Použijte pro lov v chladném období ( do teploty vody cca 15 °C ) 3 - 4 ks vajec na kg, v teplém období ( nad 18 °C teploty vody ) 5 - 8 ks, dle požadavku na rozpustnost. Směs obsahuje speciální pojivové přísady, používané v masném průmyslu, není třeba to tedy s vejci přehánět! Můžete případně přidat vhodnou tekutou potravu nebo játra do cca 5 - 8 %. Nebo pár stroužku česneku - cca 3 stroužky / kg suché směsi.

Hustotu těsta regulujte vždy vodou! Bez vody nebude těsto plastické a bude se trhat! Pozor, hodně řídké těsto se při vaření ve vodě může rozpouštět ! Řídké těsto poznáte tak, že se příliš lepí! Kuličky vkládejte až do vařící vody, ne jen do horké, opět by se mohly rozpouštět! Jakmile vyplavou, vařte ještě cca 1 minutu a vyndejte z vody.

Nejlepší a nejšetrnější variantou je ale vaření v páře, kdy se z těsta nevyluhovávají žádné suroviny! V páře vařte boilies o průměru 16 mm cca 13 minut, 20 mm cca 16 minut, 24 mm cca 20 minut. Delší doba varu v páře ale boilie neuškodí ! Pokud je však těsto příliš řídké, může se i zde rozpouštět!
•Skladování: Skladujte boilies směs v suchu a temnu, v dobře uzavřených, neprodyšných PVC obalech, aby směs nevyvětrávala. Doporučuji spotřebovat tento boilies mix nejlépe do 3 měsíců. Sice vydrží mnohem déle, ale dochází pomalu k samovolnému vyvětrávání vonných silic z koření a dalších přírodních složek. Žádný výrobek na přírodním základu nevydrží mít stejné vlastnosti po dlouhé měsíce skladování. A na tom pak závisí i úspěch u vody.
N Hunter 1 - ® So 26.7.2014 17:55:40
Nejlepší je boili jen sušit...
N don Ferrari - ® So 26.7.2014 11:16:14
Slavíček >> Tak to asi ano, já jsem začal dělat v páře v době, kdy jsem byl přesvědčený, že to bez RR nejde, když jsem vařil, voda byla jak rajská omáčka a boilies slabě červené, v páře jsem je měl krásně rudé a tak jsem začal na páře, dnes už RR nepoužívám, zbytečnost.
N Sampus - ® So 26.7.2014 11:14:11
Samozrejme ze z toho robime zbytocnu vedu.Mozme mat akukolvek nadupanu gulu kaprov organizmus prime len male % zloziek a ostatne vyluci ako nepotrebny balast.Preto sa aj upustilo od HNV guli a vyvoj isiel inou cestou.
N Slavíček - ® So 26.7.2014 11:11:57
don Ferrari >> Měl jsem na myslí délku tepelné úpravy s tim spojenou stravitelnost . Třeba kdysi jsem se díval na pořad o stravě a odborník na výživu prohlásil nejlíp stravitelný jsou vejce syrová čím delší tepelná úprava nutriční hodnota klesá . Ale tohle jsou zbytečné dohady těmhle diskuzim se výrobci akorád smějí a říkají ta reklamní masáž dobře funguje .
N don Ferrari - ® So 26.7.2014 10:59:21
Slavíček >> No to bych netvrdil, pára vzniká při teplotě 100 stupňů, vyšší teplota pouze v tlakovém hrnci, když uděláš boilies na páře a ve vodě, hned vidíš rozdíl, souhlasím pouze s tím, že rozpustné složky, se částečně degradují, ale pouze vařením, proto je vidět ten rozdíl
N Slavíček - ® So 26.7.2014 10:48:13
Hunter 1 >> V podstatě má pravdu ideál by bylo žádná tepelná úprava . Teplem se některé složky ničí snižuje jejich stravitelnou a čím déle to ohříváš tím to je horší . Ve vodě podle surovin velikosti vařím 2 až 3 minuty v páře to samé 6 až 10 minut to mluví za vše . Ale otázka je jestli z toho opět neděláme opět pouze zbytečnou vědu jako ve složení množství bílkovin a podobně .
N don Ferrari - ® So 26.7.2014 10:19:44
Hunter 1 >> určitě :-)
N Hunter 1 - ® So 26.7.2014 10:15:26
don Ferrari >> Kája je něj:-))))))
N don Ferrari - ® So 26.7.2014 10:13:21
Hunter 1 >> copak Kája :-)
N Hunter 1 - ® So 26.7.2014 9:58:11
Kája Niklu na přednášce tvrdil že pára není dobrá jelikož má více jak 110 stupňů a zničí se více do rot ve směsi:-)))
N Ďóba - ® Pá 25.7.2014 22:36:55
čus borci , s tím řídkým těstem to bude asi pravda, daval jsem jich tam míň a jakš takš to pomohlo holt to bude boilí na vyvážku a na řeku:-)
N milin - ® Pá 25.7.2014 21:35:05
Ďóba >> To že nabývají na objemu je v pořádku. Malá ploška nevadí. Uber vajíčko.
N Luke21 - ® Pá 25.7.2014 21:23:58
kritik >> v druhé várce jsem to tak už dělal :-) ... ale díky za radu :-) kdyby byly ještě nějaké vychytávky, tak sem s nimi :-) jak jsem psal, začal jsem v tom dělat kule od letoška, takže jsem v tomto nováček :-)
N kritik - ® Pá 25.7.2014 21:10:43
Luke21 >> Co alespoň jednou proklepat? Alespoň já to tak dělám,,,, :)
N Luke21 - ® Pá 25.7.2014 20:21:05
don Ferrari >> aha, tak to jo, to mám stejně ... jen když jsem je měl moc natěsno, tak jak narostly, tak se lehce stlačily, ale nic markantního ... že by se deformovaly vlastní vahou to ne
N don Ferrari - ® Pá 25.7.2014 20:17:01
Luke21 >> to mně také narůstají, ale po vychladnutí jsou stejné jako před napařením,
N Luke21 - ® Pá 25.7.2014 20:14:29
don Ferrari >> já v tom začal dělat až letos, tak ještě to nemám tolik odzkoušené :-) ... právě mi narůstali na objemu ... tak zkusím taky tužší těsto :-)
N don Ferrari - ® Pá 25.7.2014 20:00:30
tuhé těsto a nic se nedeformuje :-)
N Luke21 - ® Pá 25.7.2014 19:40:33
Ďóba >> taky mi zvětšují objem, to asi neovlivníš, ale když jich tam dáš trochu míň, tak se na sebe nenamáčknou a nebudou měnit tvar ... ploška zespod bude znamenat, že máš řídké těsto ... dělám to v el. parním hrnci ve dvou patrech ... v jednotlivých patrech kuličky na sebe nevrstvím
N Z5 - ® Pá 25.7.2014 19:30:56
Ďóba >> Kolik jsi měl vrstev ?
N don Ferrari - ® Pá 25.7.2014 17:31:05
Ďóba >> máš řídké těsto
N Ďóba - ® Pá 25.7.2014 16:57:04
oživím tuhle otázku abych nemusel zakládat novou
včera jsem zkoušel vařit boilí v páře a do kuliček o mělo dost daleko jak jsem je tam vložil tak se ze spodu udělala ploška a jak se vařili tak zvětšili objem a namačkali se na sebe takže jsem vytáhl spíše kostky jak kuličky jak to děláte vy?
N 1kolda1 - ® St 18.11.2009 18:16:39
je to možný, díky za rady kluci
N sarai - ® Út 17.11.2009 22:38:28
1kolda1 >> ten mix je na pohodu 12 vaje plus tekutou. asi jsi to mel na slunku....
N Tomajo - ® Út 17.11.2009 22:36:38
1kolda1 >> tažko říct, ale jestli jste dávali vejce podle návodu, tak byl spíš problém v tom sušení. Je potřeba sušit pomalu a na dobře větratelném místě. Nikdy né na slunci atd.
N 1kolda1 - ® Út 17.11.2009 22:32:25
Tomajo >> to já už nevim.. dělali sme to najaře.. od tý doby sme koule nedělali, a příští rok právě chci začít jen válet proto se ptám... ale byli toho 2kg suchýho... a na papíře bylo něco 12-13vajec nebo tak nějak... tak sme tam dali tušim 13.. možná 12...? fakt už nevim jistě
N Tomajo - ® Út 17.11.2009 22:30:48
1kolda1 >> s mixem od Václavíka zkušenosti nemám, klidně se mohla stát někde chyba při výrobě mixu. A kolik jste tam dali vajec?
N 1kolda1 - ® Út 17.11.2009 22:29:03
Tomajo >> nevim, měl to na balkoně, ale spíš asi ve stínu.. mix sme měli od václavíka ten losos-oliheň.. je možný že sme tam třeba daly málo nebo moc vajec?
N Tomajo - ® Út 17.11.2009 22:28:12
1kolda1 >> nejspíš špatnej mix a nebo jste je sušili někde na slunci ne?
N 1kolda1 - ® Út 17.11.2009 22:26:44
pánové a co děláte potom, když je vyndáte z páry, my sme je udělali s kamarádem (vařili sme je) ale koule nám popraskaly a polovina koulí byla po 2dnech vhodná leda tak na krmení... protože byli poraskaný.. kde sme udělali chybu?
N Moravadream - ® Út 17.11.2009 22:25:06
Tomajo>> jj už sem si je tam prdnul:o) díky za infec
N Tomajo - ® Út 17.11.2009 22:20:59
Moravadream >> ne, bude to chtít doplnit třeba klíčkama
N Moravadream - ® Út 17.11.2009 22:18:02
Tomajo >> :o)tak jinak lepí sami o sobě?
N Tomajo - ® Út 17.11.2009 22:10:44
Moravadream >> ptačáky od Vasru mají úplně stejnou soudržnost, jako každé jiné od ostatních firem.
N Moravadream - ® Út 17.11.2009 22:07:26
Tomajo >> chci se tě zeptat jakou mají soudržnost ptačáky od vasru, jde mi o to jestli mužu namíchat rybinu a ptačák a bude to držet nebo se zaměřit i na pojivost. Děkuji moc za info.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 3 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

[ otázky | kaprařina | nástrahy, návnady ]

Co je nového - kaprařina + obecné
Oznámení - kaprařina
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - kaprařina
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniSHIMANO Big Baitrunner CI4 XTR- A LC - za nejlepší cenu v ČR!

Za 6 499 Kč s DPH.
Pouze u nás zakoupíte nejlepší baitrunner na světě za nejlepší cenu, pouze do vyprodání zásob!


akce, rybareniSada signalizátorů JRC RADAR CX SET 2+1

Za 4 490 Kč s DPH.
Vybavte se špičkovou a spolehlivou technikou! Nový Radar CX nabízí ve střední třídě vlastnosti signalizačních systémů těch nejvyšších tříd. Tyto signalizátory se zabudovaným vysílačem byly navrženy a testovány v UK a splňují nároky zkušených kaprařů po celém světě. Možno zakoupit i na splátky.


Doporučujeme prodejnu
Adresář prodejen
Gammarus -Žďár nad Sázavou Gammarus -Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou, Nádražní 464