Fermentace vařené kukuřice

V časopise Kapr 3/2008 píše Jirka Pacovský o fermentaci vařené kukuřice s cukrem, kdy ji pak i několik měsíců nechává ve sklepě v sudu, a dodává, že čím déle, tím lépe. Zajímaly by mne vaše zkušenosti a úspěchy s tímto způsobem přípravy a uskladnění. Myslel jsem, že fermenatace je proces před zkysnutím a pak už je pozdě, ale tohle už je snad "silážování" jako v JZD :-)

Anýzový dědek - Profil | Ne 4.4.2010 8:58:46

JPfish >> V cem je problem? Ze ti to stale kvasi? V tom pripade bych tu nakvasenou kuku nacpal do sklenic a zarexoval (zavaril) jako se zavaruje ovoce. Tim bys mel ty kvasinky znicit.

Anýzový dědek - Profil | Ne 4.4.2010 8:49:04

Zkuste toto: Uvarenou vlhkou kukurici (vyloupanou) dejte do sklenic, zasypte 2mi lzicemi praskoveho cukru, 1kavovou lzicku mleteho anyzu a trochou skorice. Sklenice uzavrete a dejte na par dni do lednicky dnem vzhuru. Obcas protrepte. Ve sklenici musi zustat tak 1cm volneho mista pod okrajem, aby bylo mozno kukurici proklepat a promichat. Pak ji muzete skladovat par tydnu pri normalni teplote.

JPfish - Profil | Ne 4.4.2010 2:48:18

Máte někdo zkušenosti při fermentování kukuřice s melasou?Pro příklad uvadím ,co jsem udělal já- 12Kg kukuřice a cca.3l melasy s obsahem 42%cukru jsem nechal zakvasit+kvasinky(stále kvasí).Málo nebo hodně melasy?

minoq - Profil | St 7.5.2008 13:58:20

u nás sa dáva do kvasenej kapusty pred kvasením hrsť kukurice pre skorší začiatok kvasenia kapusty (zelí) na dno nádoby, po zjedení kapusty je kukurica o nepoznanie mäkšia ako pred vhodením, ale jablko je fajnové

ali - Profil | St 7.5.2008 13:32:43

u zelí je to ten mléčný způsob kvašení ( bo má více sušiny než kuku)

Martin M. - Profil | St 7.5.2008 13:23:13

Kdyz se kvasi zeli, nemuz to by neco podobneho?

ali - Profil | St 7.5.2008 13:20:24

fermentace sice býval můj obor, ale o fermetaci kuku s cukrem pro ryb.účely slyším poprvé. Ale z pohledu chemie půjde o kvašení alkoholické anaerobní (bez přístupu kyslíku), při kterém se přeměňují cukry na ethanol ( alkohol v chlastu) a CO2. Postup přípravy je zcela identický s vykvašením kteréhokoliv ovoce v uzavřeném sudu se skleněnou trubičkou protaženou víkem-pro odvod CO2.
Druhý způsob kvašení, které by bylo možné použít (podobně jako u silážování) je mléčné kvašení, kde se namísto cukru přidá živá kultura kvasinek nebo spešl baktérie, to by však bylo složitější realizovat bo je to odvislé od obsahu sušiny...

MADOK - Profil | St 7.5.2008 11:27:10

Tak to slyím poprvé,celkem s to nedvedu dost dobře představit, abytak kukuřice fermentovala tak dlouho, ale co rybář to jiné zkušenosti. Já osobně ji nechávám s cukrm nabobtat cca 2-3 dny a pak ji asi 4 hodiny vařím. Když je hotová nechám ji do druhého dne fermentovat ve vodě ve které se vařia. Mžes přidat i nějaký booster nebo esenci.

Tom75 - Profil | St 7.5.2008 11:19:37

Nejčastěji používám rum, s tím mám zkušenost že vydrží dlouho. Případně med, ale to je potřeba zavařit. U cukru nevím, možná že v chladném sklepě ke kvasšení nedojde. Spíš bych přidal do sudu kvasinky a bylo by i co pít když nebudou brát:-)