Kluci praďte?

Pánové při vyvážení se mě kroutí vlasec,že prakticky po pár jízdách nemohu v klidu chytat(myslím tím,když jsem sám)Vyvážím tím způsobem,že povolím cívku a vlasec odmotávám přes rolnu.Když překlopím řadič,tak mě vlasec bere proud, vítr atd..Jak vyvážíte vy a jak se zbavit toho překrouceného vlasce? Vyhodit ho? Nebo je nějaká metoda,jak to celé rozmotat?Díky za rady EBS
Ještě jednou podotýkám,že se jedná o vyvážení,když jsem odkázán pouze sám na sebe.
Autor diskuse: ebs - , 15.4.2004 kaprařina - náčiní, doplňky

Vase jmeno zde@zde | Čt 22.4.2004 16:05:45

Odmotávej vlasec na spětný chod navijáku , přesněji - jak namotáváš tak i vymotávej . Je však zapotřebí při vyvážení odmontovat kličku navijáku , neboť ta funguje při prudším zatažení za vlasec jako jakýsi rotor a způsobuje vymotání více vlasce najednou což většinou končí zamotáním okolo samotné kličky nebo i cívky . Pokud je silný vítr nebo větší proud na řece dá se ještě vlasec takzvaně brzdit , ať již způsobem jak popsal Marda , nebo kouskem obyčejného molitanu vloženého do některého z oček u prutu . Jak říkám jediným možným způsobem jak zabránit kroucení vlasce je - jak ho namotávat tak ho i vymotávat - každý metr vlasce vytažený přes brzdu, ho skroutí o 6-7 otáček , což při delších zavážkách se musí adekvátně projevit . Pokroucený vlasec nevyhazuj - v každém větším městě je nějaký ten panelák , kde z posledního patra vymotej s malým olůvkem na konci pokroucený vlasec a on se po chvilce sám zase srovná . čmich Scopex.

Marda - Profil | St 21.4.2004 9:17:57

Moje zkušenost - vlasec se kroutí při vyvážení přes brzdu a taky po extrémním průtahu - boj s velkou rybou, což není tak časté (ale už se mi to stalo :o) ) a taky při pokusu vyprostit vázku, nebo následném extrémním tahu při trhání vázky.

Olda | Út 20.4.2004 22:40:36

Je to problém, podle všeho a mého názoru máš vlasec poškozený, pokud vyvážíš sám, musíš ve větru a vlnách s prutem, zkus dát molitan do koncového očka a vracet se k břehu, je to složitější a vyžaduje to cvik, asi budeš muset užít i těžšího olova, aby jsi došponoval, pokud užíváš šňůrku pletenku tak určitš nepůjde přes molitan resp. velmi špatně, ale tu zase vyšponuješ v rámci olova, popsal jsem to heslovitě, ale přes rolnu je to špatně... bude se vždy kroutit vlasec.
Tento problém máme všichni!!!, a zkus vyvézt v Fishhunteru, to se potrápíš....:o), ve větru klouže jako pírko po hladině.....:o))) ( to není provokace..., já se s tím také mučím....)

Šlehy | Út 20.4.2004 22:23:16

ebs:Nejsem kaprař,ale tento problém celkem znám.Ten problém je vytáčení vlasce přes brzdu.

ebs | Út 20.4.2004 20:52:42

Nechytám.Ale používám montáž takzvaně na tvrdo to znamená že olovo připevňuji tak,že středem protáhnu vlasec a obratlík (na kterém je pletenka) zarazím do trubičky olova tak,že vlasec nemůže volně probíhat montáží.Olova nejčastěji používám na stojáku 90 g a proudné řece i 150g.Nepoužívám boční záves.Ani nevím proč,ale in line montáž mě plně vyhovuje.Myslíš si,že problém je při vytahování montáže?Jsetli ano poraď,jak by měla koncová montáž vypadat,aby se nemotala?Taky mě párkrkrát přepadla myšlenka,že to motání způsobuje právě vytahovaní.Jestli ano co s tím?

Jarda - Profil | Ne 18.4.2004 20:28:35

Tuto technioku mám zmáknutou. Přes brzdu to není ono. Z kůže nebo symplexu jsem vystřihl pásky v šířce cívky a na obou koncích jsem do dírky uvázal gumu. To celé po odklopení řadiče ze spodní strny navleču na cívku, na prutě zavážu a pak zavážu i za nohu navijáku. Je to perfekt. Jezdím občas na víkend se ženou, ta samozřejmě ráno chrápe, a jsem odkázaný na sebe.
Mimochodem, to motání si myslím nastane až při navíjení! Nechytáš s krmítkem?
Jarda

paja | Pá 16.4.2004 10:05:49

to ebs: nezamotava se mi ani vlasec, protoze je stale napnuty ani montaz, protoze nejprve klesne olovo a pobliz dopadne navazec s nastrahou (druhy pripad)

Goba | Pá 16.4.2004 9:31:45

odlopená cívka, prut v lodi a dopínat můžeš třeba nohou nebo nějakou molitanovou ucpávkou v očku

ebs | Čt 15.4.2004 19:20:00

Kluci díky, příspěvěk od Mardy a Strejdy se mě zdají perfektní,jak jednoduché a zároveň účinné.
Pájo já zavážím přesně jak popisuješ (postup ve druhém případě )a kroutí se to jako sviňa.Ale nemyslím tím montáž,ale vlasec.

Ondrej - Profil | Čt 15.4.2004 17:54:02

EBS: kdyz ne na lod, tak jak pise Marda.

Marda - Profil | Čt 15.4.2004 17:41:51

Vyvážím s prutem v lodi, ale zkoušel jsem jej jednou nechat ve vidlicích a nacpal jsem molitan do oček prutu, ale protože se vlasec vždycky trochu kroutí, nebo vyskakuje z cívky - málem to při prvním pokusu letělo všechno do vody.
Ale teď jsem viděl na výstavě myslím u sportovního rybáře takovej kolíček, nebo klip - nevim jak to nazvat. Mají na to prej patent a stojí asi 390,- Kč, na webu jsem ho nenašel. Vyrobený je z masivního hliníku, nebo duralu, péro je docela dost silné a zevnitř je nějaká guma, takže neničí prut ani vlasec, nebo cívku. Pokusil jsem se to načrtnout - omlouvám se, ale kreslení moc neumím, doufám že to bude k pochopení :o(

Strejda - Profil | Čt 15.4.2004 14:47:32

Ja když sem sam vyvažim tak že přichytim vlasec k prutu pomoci neoprenove sponky na pruty .Je pružna se suchym zipem takže mužeš odpor i nastavit podle sily větru nebo proudu na řece.Funguje mi to už asi 4 roky žadne problemy.

Ondrej - Profil | Čt 15.4.2004 11:03:34

Ber si prut do clunu!!!!!

paja | Čt 15.4.2004 10:54:27

Take zalezi na tom, jakym zpusobem po zavezeni poustis montaz na dno. Odklopil jsem drive preklapec. Zavezl k bojce a pomalu spoustel montaz dolu. Kdyz jsem zjistil, ze uz je montaz na dne, pustil jsem vlasec z hladiny. Pak jsem jen na brehu dopinal vlasec, ktery se mi zacal hodne kroutit, protoze nebyl stale napnuty. Zmenil jsem zpusob. Zavazim pres povolenou brzdu k bojce a ihned poustim celou montaz zhladiny. Montaz vetsinou klesa rovnou dolu, maximalne se vrati o 1 az 2 metry ke brehu. Dokrmim okolo boiliesem. Na brehu dopnu jen trochu vlasec, ktery je skoro stale napnuty. Je to nesrovatelny rozdil. Vlasec se vubec nekrouti. Takto zavazim uz druhy rok a nikdy se mi nestalo, ze by byla i montaz s navazcem zamotana. Pri drivejsim zpusobu se tak stavalo.

Predy - Profil | Čt 15.4.2004 9:45:04

Kroucení vlasce se tady někde už řešilo, vlasec se snad víc kroutí, pokud se vytáčí z navijáku přes brzdu, někdo proto i při zdolávání ryby používá zpětný chod víc než brzdu, takže asi odklopit a vlasec brzdit nějak jinak, víc asi neporadim - nezavážím.

pampalini - Profil | Čt 15.4.2004 0:37:55

Vlas se nechá "srovnat" , když se postí po proudu a nechá vykroutit, protahne za jedoucí lodí bez čehokoli nebo v nejlépe mokré trávě (voda je lepší). Dalev knize od Andy X o kaprech bylo psáno o brždění vlasu vložením molitanu do očka prutu. To by mohlo fungovat. Nebo si kup multík a bude vše OK. Nebo jezdit s prutem a mít odklopený radič.