S čím začít?

Asi po 3 letech koketování s myšlenkou přidat k lehké přívlači ještě další rybolovný způsob a začít muškařit, jsem se rozhodl, že sezóna 2004 bude ta první. Uvítal bych radu jaké náčiní si pro začátek pořídit ( konkrétně ). V archivu otázek jsem samozřejmě hledal, ale žádná plně neodpovídala tomu, co bych se rád dozvěděl. V první řadě se mi jedná o doporučení prutu a navijáku vč. značky a typu. ( kompletní seznam doplňků pro začínající muškaře uvedený v některých odpovědích z archivu jsem již nakoupil, včetně paličky a utěrky na duháky. :-) ). Rád bych lovil na větších mimopstruhových řekách např. Labe pod Přeloučí, Sázava, atd... Jako lovenou rybu upřednostňuji tlouště a okouna. Při přívlači jsem si ujasnil, že ani pro začátek nemá cenu kupovat něco extra cenově "výhodného", ale na druhou stranu vím, že teprve tak po roce chytání člověk zjistí, co je přesně pro něj to pravé. Tzn., že bych rád svůj první prut případně i nadále používal jako rezerví, nebo jen pro nějaký specifický způsob lovu. Cenová hranice pro pořízení všeho, co muškař pro začátek potřebuje, by neměla přesáhnout 10tis. Kč, ale pozor. včetně bižuterie. Ostatní jako např. oblečení, podběrák a broďáky již mám. Myslím, že jsem přečetl i slušné množství literatury, takže nějaké základní vědomosti asi mám, ale rád se něco dozvím od odborníků. Díky za odpovědi. Martin K.

G. Moolis - Profil | Ne 21.12.2003 13:39:51

Doporučuji Okumu Integrity 5/6, doporučuju Shakespeare XPS AFTMA 5/6 9 stop, a doporučuju Airflo Tactical Series WF5F, Peach a 3M WetCel potápivost II WF5F. Asi tak. To jsou věci, které jsem vyzkoušel a které se mi osvědčily. Netvrdím, že jsou lepší, nebo horší než konkurenční produkty ve stejné cenové kategorii.

Royale with Cheese - Profil | So 20.12.2003 9:32:53

No v Praze asi nakupuj ve Spin & Fly, u Voleho.
Pokud chceš skutečně dodržet zmíněné specifikace ( okoun, tlouštˇ, zanedlouho tě určitě zaujme štika) bude to hodně o strímrování v kombinaci s nymfou, v létě pak i občasná suchá muška na tlouště. Osobně bych šel tím pádem do prutu AFTMA 6 , 9 stop. Šestkový prut lépe zvládne strímra, na nymfu je v pododě. Horší je na suchou než běžně doporučovaný univerzál AFTMA 5 (ale zvládne ji v pohodě) - ale to v tomto případě hraje podružnou roli.
K tomu budeš potřebovat šňůry plovoucí a potápivou ( řekl bych tak potápivost II -III, ty řeky kde chytáš asi už neproudí příliš rychle).
Naviják s náhradní cívkou pořídíš za 2 litry, šNůry taky tak, na prut ti zbývá obstojných 6 tisíc. Za to se dá koupit slušná novota typu Redingtonu nebo ještě mnóhem mnóhem lepší second hand.
Nevím co myslíš pod "bijou", ale pokud mušky, sežeň si levného a dobrého vazače, projeď inzerci. V krámu jsou zbytečně drahý.