Zabít nebo nechat žít?

Rybařím přes třicet let a poslední dobou začínám mít pocit, že kvůli chycené a zabité rybě se v České republice znovu zavede trest smrti… Mělo by být samozřejmé pouštět trofejní ryby a nebrat vše, co ulovím, jen proto, aby se mi vrátila investice do povolenky. To jistě ano.
Ale skutečně si myslíte, že občasné ponechání si úlovku pro konzumaci, je špatné? A proč? Rozumím veganům, pro které znamená maso na talíři smrt nevinných zvířat. Nerozumím ovšem rybářům, kteří odsuzují kolegu za to, že si dovolí třikrát do roka vzít domů kapra. Přitom ti samí „ochránci ryb“ chytají celý den dravce na živou rybku a večer si doma s rodinou ugrilují kusy „nevinného selátka“.
Vždy jsem žil v domnění, že pokud se chovám u vody slušně, mám rád přírodu, s ulovenými rybami zacházím tak, jak mi dovoluje řád, mohu si s čistým svědomím i občas rybu sníst. Kolik rybářů zastává názor „vždy chytit a pustit“? A jak se chovají na pstruhové vodě, když chytí štiku nebo tlouště?
Autor diskuse: Roman Ozz - Profil , 26.6.2012 všeobecné - ostatní
Dále moderuje: pouštěč Profil

NUchaazim - Profil | Čt 28.6.2012 14:19:27

Ahoj. zajímavá diskuze.. Škoda že nemám čas jí přečíst celou (13 stran).

Můj názor na tuto věc. Když chce někdo rybu k večeři, ať si jí veme. Ale naprosto souhlásím s nastavenou mírou kapra např. zde na Lipně 40-70cm. Sice když se podívám na 40 cm kapříka, který není ani moc vysoký a představím si, co z něho asi na pekáči zbyde po očištění, je mi ho líto.
Ale budiž.
Osobně ryby pouštím, ale na pěkné štice nebo (dříve hojném) candátovi si rád pochutnám. Ale jen jednou za čas.
Konzumace musí mít své kouzlo chuti. A že ty lipenské rybky chutnají obzvlášť výborně. Nechápu tak místní rybáře (labužníky), kteří jsou při chuti mít kapra s snídani, obědu, večeři. Samozřejmě o prodeji někomu jinému nemůže být ani řeč - to je na lipně tabu.

Názory proti Chyťapusťákům neberu. Určitě to nejsou magoři. Magoři jsme totiž tak trochu všichni ale to sem nepatří:-) Rybář může s rybou zacházet podle svého uvážení (v rámci RŘ samozřejmě)
Tak proč jí nepustit. Když jí nebude zbytečně trápit na břehu a válet v písku. Zbude mu krásná fotka a krásná vzpomínka a o to především jde.
Masařovi sice, pravda, taky zbyde krásná vzpomínka, ale krásu a sílu prožitku z jím ulovené ryby nikdy nepozná.

Lidi nekoukejte se na sebe přes prsty a nechovejte se jak lidi. Radši se chovejte jak zvířata, ty totiž mají k přírodě úctu a žijou v ní a s ní v symbioze.

Hawk, Tomáš, rybářské potřeby, Černá v Pošumaví

NMalda512 - Profil | Út 26.6.2012 16:40:28

Delwin >> Přesně jak píšeš. Ale největší nešvar na MRKu je to, že u klávesnice jsou skoro všeci CHYT A PUST. Pak ho potkáš na rybách sedíš někde za stromem a vidíš jak láduje kapra do saku.
Neřešit ty kecali co když nemají pádný argument napíší o někom , že je masař.
pokud jsou rybáři rozumní a berou rybu na domácí konzumaci v určitých mezích - OK¨
Pokud však zásobují hospody a nebo je dávají jako deputát tak tzo je špatně.
Já ryby nejím. Když vemu kapra tak jen pro manželku a dceru.
Sakra kdo to má škrabat :-)