Mobilní aplikace na zápis úlovků

Dobrý den všem.
Už delší dobu si děláme s kamarádem osobní statistiky o tom, kolik, kde a jaké ryby jsme při každé docházce k vodě ulovili. Tabulky v excelu už nás ale nebaví, a proto jsme přišli s nápadem vytvořit mobilní aplikaci, která by umožnila rychlý a jednoduchý zápis a automatické vytvoření statistiky včetně zajímavých grafů a další různé funkce.
Oba dva jsme studenti a nepříliš zkušení rybáři, proto by nás zajímal váš názor, zda se vám takový nápad líbí a zda byste takovou aplikaci uvítali. Za každou reakci budeme moc rádi. Děkujeme.
Autor diskuse: step1 - Profil , 22.2.2020 všeobecné - ostatní

Líbí se Vám nápad?

A) Ano91%

B) Ne9%

Od 22.2.2020 hlasovalo 106 čtenářů.

31 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nmpl - Profil | So 22.2.2020 22:41:51

computerfish >> Zaplat buh ze podpora je 0.
Po 47 letech rybariny a 30 letech v IT - nikdy bych to nepouzil. Jsem paranoidni. Neplatim kartou, mobilem, chipem, ... Nemam a nepotrebuju a nechci chytry telefon.
Staci mi papir, tuzka , hlava. Jak napsal sven - vzdycky je to jinak. Proste kouknu na oblohu , vezmu nejaky pruty a nastrahy a jdu na ryby. Pochopitelne ne vzdy to vyjde.
Dovedu si to zive predstavit - v mobilu zadam dochazku, RS vidi kde je kolik lidi na rybach a jde tam kontrolovat, zapisu rybu a nekdo vyuzije unikla agregovana data - a najednou je tam milion rybaru (ala situace treba na nejmenovanem reviru v lete - jsou tam 4 rybari, 2 chyti candata a behem 15 minut prijede 5 aut a 15 lidi .... )....

Sorry, opravdu tohle nechci.

Just because you're paranoid, does not mean they're not out to get you.

Nsven - Profil | So 22.2.2020 22:05:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

step1 >> mohu Ti z vlastní zkušenosti garantovat, že taková statistika je slušně řečeno pro kočku...
Vedl jsem si přesnou statistiku (v papírové formě) na den přesně 10let, než jsem dospěl k poznání, že nemá absolutně žádnou vypovídací hodnotu.
Údaje jsou vlivem každoročně jiné osádky, odlišných meteorologických, hydrologických, časových apod. vlivů, rybolovných způsobů, odlišných montáží, nástrah, návnad atd. atd. natolik proměnné, že se absolutně nelze dobrat žádných, pro budoucnost využitelných konstant.
Takže se odvážím tvrdit, že je to zbytečně vynaložená práce.
Raději s kamarádem vyrazte k vodě :-)

Njá 2 - Profil | Út 25.2.2020 12:36:15

Fanda1 >> Já ti nevím, k vodě chodím vypnout, často nechávám mobil doma, nebo ho vypnu a eště aby mě s ním buzerovala kontrola...
Pro zájemce dobrý, ale já se digitalizace upřímně děsím

NMartin M. - Profil | Pá 28.2.2020 11:54:38

No vida. Hledam screenshot toho programu a nasel jsem tohle https://www.mrk.cz/clanek.php3?id=374
20 let stary clanek a vidim to porad stejne, vcetne posledni vety.
Nejde jen o to, ze si sve myslenky nekam ulozite, ono vas to pri psani primo nuti si takove myslenky vytvorit.

Nsven - Profil | Pá 28.2.2020 11:47:35

Bulda 64 >> Ahoj a děkuji Ti za souhlas. Je to přesně jak píšeš.
Nikdo to nezavrhuje, svoji hodnotu to jistě má.
Ovšem nikoli použitelnou pro budoucí lovy ale pouze jako dokument o těch minulých nebo jako zajímavé čtení pro dlouhé zimní večery. Podobně jako foto nebo video.
Aby byla statistika opravdu vypovídající, musely by se všechny lovy odbývat na stejném revíru s cca konstatní osádkou, stejnou rybolovnou technikou, stejným náčiním, návnadou, nástrahou atd..
Z takových zápisů, by bylo možno dejme tomu po 10 letech alespoň v hrubých rysech odvozovat, úspěšnost lovu v závislosti na ročním období, denní době, počasí, prezentaci návnady, nástrahy atd..
Je poměrně lhostejné, bude-li taková statistika vyvedena klasickou formou nebo high tech ..
I když... papír je použitelný kdykoli a po staletí.
Narozdíl od druhé formy, absolutně závislé na el. proudu, životnosti a reprodukovatelnosti použitého nosiče v budoucnu.. Vývoj jde dopředu obrovským tempem a dnešní nosiče zákonitě skončí ve šmelcu úplně stejně jako magn. pásky, kazety, VHS, diskety, CD a DVD...

Díky 10 letům poctivé dokumentace jsem zpětně zjistil, že např. na přelomu tisíciletí,
6x za toto období, napadl první sníh či případně zamrzla voda, přesně 13.listopadu .. :-))
A to se vyplatí :-))

Ntomvec - Profil | Út 25.2.2020 13:15:03

já 2 >> Digitalizace je dobrý sluha, ale zlý pán.

Nretrívr - Profil | Čt 27.2.2020 20:30:14

computerfish >> Ahoj, protože jsem začal s rybařinou později, prostě dřív to nešlo, pravda o to víc jsem se těšil, tak jsem byl asi jiný. Nebo jsem to jinak chápal. Mohu říci, že mám zachyceny všechny dna, všechny ryby a všechno počasí normálně v sešitech. Je to pro mne rituál, patří to u mne, tedy dnes i s vnoučaty k pobytu u vody. Úmyslně nepíšu k lovu. Bavíme se i tím, jak to bylo loni a předloni.... Vůbec neberu vůli moderní doby. Ale chybí to teplo, ta poznámka, třeba , že k tomu byly houby, třeba i to pivko, počasí. To teplo informace není. Je to ale naprostý, zcela jasný odraz doby.Dozfám, že se mi nenakazí vnoučata. Pozor v " civilu mačkaj ", tam to už neovlivním.

Ntomvec - Profil | Ne 23.2.2020 8:00:07

mpl >> To možné (a jisté) zneužití dat mě napadlo taky. V případě plošného sběru by data v aplikaci nesměla být online (ani pro RS) a ani offline data by neměla být dostupná všem. Dle všeho však autoři takovouto funkcionalitu nezamýšlejí.

Ncechura09 - Profil | So 22.2.2020 20:34:17

Stvoření takové aplikace je vaše povinnost, pokud to umíte.

Nretrívr - Profil | Pá 28.2.2020 14:30:07

sven >> Máš pravdu. Má " statistika " má hodnotu, jak píšeš. Tedy nulovou více méně pro lov, o to zajímavější pro rodinu, příjemné srovnání , pohovoření v hospodě u piva. Takové to co jinde nepřečteš. A abych se zabýval stupní, větrem, echoloty , srovnáním návnad letos. loni. Proto na ty ryby nejezdím. Chci být co nejvíc u vody a jestli něco prošvihnu, tak u mne to o tom není. Jde jen o tu radost to hospodské moudro.

NMartin M. - Profil | Pá 28.2.2020 11:59:16

sven >> vyvoj rybareni jde dopredu rychleji, nez by byla odchylka jakekoliv ulovkove statistiky. Ale treba odhalit, jestli kapri berou lepe v cervenci nebo v listopadu, by se dalo, to ano.

NMartin M. - Profil | Pá 28.2.2020 11:37:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podobny program jsem si udelal v DOSu nekdy pres 25-30 lety a evidoval jsem si v nem ulovky az do doby, nez DOS prestal existovat. Pak uz jsem to nikdy neprepsal do neceho novejsiho. Mel jsem v planu kdysi davno z toho udelat cast MRKu, ale skoncilo to s mym vlastnim nadsenim, jestli to vubec k necemu je. Mozna evidovat si nejake zajimave ulovky, ale kazdou rybu? Spise by to byla takova kronika, nez ze by se z toho dalo neco vysledovat. Osobni archiv ala Mujlov pro mne ma vetsi vypovidaci hodnotu, nez data v tabulce. Soubezne si pisi svuj denik o zavodech, opet formou textu, nikoliv pocitacove zpracovatelna data.

Jestli na to nekdo udela aplikaci, tak to hlavni, co by mne zajimalo, je prave ta archivni hodnota mojich zaznamu a zde bych chtel zduraznit, ze ukladate data nekam na server cizim osobam, ktere aplikaci treba po nejakem case prestanou podporovat a nebudete schopni sva data dostat do neceho dalsiho. Takze se sami sebe ptejte, jestli takovy projekt bude fungovat za desitky let. Pak si mozna reknete, ze TXT soubor (treba na google disku dostupny na vsechna vase zarizeni) neni spatne reseni.

NBulda 64 - Profil | Pá 28.2.2020 10:49:45

Souhlas jak psal někde dole Sven. To, že si zapisuji co, kde, kdy je rituál pro vlastní archivní potřebu. Nelze prakticky uplatnit v příštích sezónách, je to spíš zajímavost.
To, že někdo vytuní elektronic. aplikaci, původně pro vlastní potřebu, je možná nezistné. Ale spíš tomu nevěřím. V dnešní době, kdy každý všechno sdílí, aby si načechral peří... Už vidím, jak to dopadne. Milión lidí na profláknutym místě a 2 milióny těch co se prsį, že všechno láskyplně pustili zpátky a k tomu ty historky o "sportovním rybáři"
Je to stejnej humus, jako rybář s rádiem naplno se stanicí Impuls.. To odcházím do rákosí :--)))

Ncomputerfish - Profil | Čt 27.2.2020 21:00:37

Mirek.V >> Ono je hodně věcí zvláštních. Například:
1) U některé ulovené ryby se musí zapsat kg a i centimetry. Odevzdá se vyplněný sumář a centimetry zmizí v nenávratnu. Ale je na to kolonka, tak se to bude dělat i další tisíciletí a basta.
2) Rybář musí váhy ve spodním řádku dle druhů ryb sečíst. Proboha proč? Už čtvrt století to dělá počítač. Ale je na to kolonka a proto se to bude dělat a basta. Mohlo by to být dobrovolné.
3) Dříve narození pamatují, že byla v povolence stránka s významnými úlovky. Dobrá věc a dobrý statistický údaj pro trofejní úlovky. Zmizela v propadlišti. Nelze se divit, že hodně rybářů vyplňuje sumář s nechutí. Občas musí dělat i zbytečnou práci.

NMirek.V - Profil | Čt 27.2.2020 20:08:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak se mi poprvé povedlo přijít o delší rozepsaný zápis, takže znova a už jen stručně.
Podrobné záznamy si vedu šest let ve vlastní excelové tabulce, chytám feeder.
Je to pracné, chce to čas i disciplínu.
Myslím, že to dělá jen velmi malé procento rybářů a že se nedá o aplikaci očekávat velký zájem.
Souhlasím s tím, co psal sven - proměnných je moc a zpětná využitelnost údajů je velmi malá.
Chápu starkovice1 - závody se často chytají ve stejném termínu na stejné trati, atd., ale jak při závodu zaznamenávat ulovené ryby (když to bere) a neprošvihnout kvůli tomu další záběr, nevím.
Je to koníček, baví mě to a své záznamy si povedu dál.

NFockeWulf - Profil | Ne 23.2.2020 13:56:34

step1 >> ještě jeden postřeh, já dlouhé roky používám u druhého koníčku - lyžování - aplikaci Slopes, je to svým způsobem mustr pro to co chceš:), lokace - revír a statistiky.
jejda, mě začínají svrbět prsty, peníze na tom vydělat jdou, pokud se to pustí jako globální věc, v CZ nevyděláš nic, malý trh. Pokud by se ti do toho chtělo, a la Slopes , a máš aspoň trošku zkušeností a koule se pustit do podnikání - ozvi se - námět pro startup.

NFockeWulf - Profil | Ne 23.2.2020 13:53:59

step1 >> Ahoj, takže jsem se nespletl:):) Ať Ti to vyjde a prodej jich aspoň 100, protože tady co není zadarmo, je naprosto a naprosto špatné:)

NTWIN 69 - Profil | Ne 23.2.2020 13:48:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj,dobrý nápad.Akorát bych online nechtěl s nikým sdílet.Paměť mám sice dobrou,ale už občas něco zapomenu,takže pokud bude,určitě bych ji použil.

NFockeWulf - Profil | Ne 23.2.2020 12:58:50

Nějak nechápu proč se ptáš ostatních, když to chceš pro sebe. Pokud to chceš prodávat, chápu a fandím tomu. Pro osobní potřebu jednoduchá aplikace vytvořená za 4 h, jako apps trošku déle než to Apple nebo Google nebo MS schválí do storu.
Za mě - pro mě k ničemu, dobré úlovky si pamatuji a čas na vytváření statistik je pro mě drahý a bez viditelného efektu ( k ničemu to není, možná tak pedantický blb se vyřádí :) ). A ostatní je dílem krásné náhody a překvapení - to čemu se říká rybařina.

NpEkies - Profil | Ne 23.2.2020 8:37:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak tu aplikaci bych chtěl .. za mně pecka držím palce.... ještě doplním aby šlo udělat fotku něco jako hlavní fotka toho dne jakože k danému datumu lovu a pokud by to umělo zobrazit místo lovu v náhledu na mapách at už google nebo mapy.cz bylo by to super u feederu střídám často místa a bylo by super si udělat menší zpětný report kde jsem seděl fotka z místa plus data lovu z toho dne :-) mohl bych si tak zpětně vše prohlídnout a mít tak přehledně zapsanou minulost a to zda to někomu úkažu nebo ne je už věc každého rybáře takže za mě super nápad a děkuji za snahu

NKachna - Profil | Ne 23.2.2020 7:02:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mě by se taková aplikace líbila, ale jen offline. Nechtěl bych, aby někdo další věděl, kde a jak to bere :-)

Nstarkovic1 - Profil | Ne 23.2.2020 6:52:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj mě by se taková apka líbila, z pohledu závodníka, mají tyhle záznamy obrovskou vyzpovídající hodnotu. informace tipu kdy, kde, počasí, co na co, kolik, jaké krmení. Mají v dlouhodobém hledisku cenu zlata. Pokud by něco takového bylo určitě by jsme to v teamu požívali. Pokud by jste se do toho dali, klidně pomůžu s vývojem.

Ncomputerfish - Profil | So 22.2.2020 22:50:35

step1 >> Pokud chceš něco vyrobit, neprogramuj. Pokud musíš, programuj. (:-))

Ncomputerfish - Profil | So 22.2.2020 22:27:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S pár nadšenci provozujeme sami několik let. Podpora ze svazu = 0.

https://esumar.mrk.cz/

Ale zkus to, možná je už jiná doba.

Nsven - Profil | So 22.2.2020 22:25:48

step1 >> Ahoj, Já také děkuji.
Nechci Tě od toho odradit, nejlépe když si každý vyzkouší všechno sám :-)
Jen jsem sdělil svou zkušenost.. Kdo ví, třeba to jednou koupí za ranec Zuckerberg :-)

Nstep1 - Profil | So 22.2.2020 22:20:45

sven >> Ahooj, děkuju moc za reakci a předání zkušenosti! :)

Nmalenak - Profil | So 22.2.2020 22:04:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

step1 >> za me pecka! :)
Vidim v tom spoustu zajimavych moznosti, jako treba konkretni aktivitu ryb v danem reviru pri urcitem pocasi nebo fazi mesice.. hobby zavody, pokud by se v aplikaci dal nastvit specificky mod s ruznou bodovou bonifikaci.
Uprimne bych byl pro varintu mit takto cele rybarske doklady. Telefon mam vzdy s sebou.
Prijdu na revir, kde jsem nikdy nebyl. Podle gps podkladu mi nabidne app cislo reviru vcertne blizsich podminek platnych pro danny revir, tak abych neco neporusil. Pokud mam data v telefonu, vse se muze online prenaset do databaze CRS, vcertne aktualnich stavu ulovku a moznosti napriklad dosazeni... pokud online nebudu, data se odeslou az doma, ale ja budu mit nesmazatelne v app zapsany a neprepsatelny udaj o ponechane rybe. Tim mam prehled o danem poctu ponechanych ryb. Nepujde mi napriklad zapsat hajena ryba v obdobi, kdy si ji nemuzu privlastnit a podobne.
Vyhodu vydim i v tom, ze vy se casem mohla doplatit online povolenka. Tipicky neco jako prijedu na revir v24, kde se plati jednodenka. Naskenuju si QR kod na ceduli, platim a za minutu chytam. Po ukonceni online odesilam. Nebo se rozhodnu si zakoupit 3denni pstruhovku a fakt se mi kvuli tomu nechce na vydejnu. Na konci roku se mi vse samo secte, online odesilam, nikam nemusim a setrim sobe praci s pocitanim a hlavne toho chudaka pana, ktery pak 3mesice kontroluje vsechny povolenky radek po radku..
Vydim v tom samozrejme riziko vybiti telefonu, ale to je stejne, jako kdyz zapomenu papiry doma, nebo v jinem batohu.. kdyz jedu prez noc, stejne beru powerbanku, nebo v aute cestou dotloukam na max.
Vim ze tahle vize je aktualne jeste daleko od aktualniho stavu. Ale dle meho skyta spoustu moznosti a pozitiv. Tim nezazracuji jet soubezne papirovou variantu. Zalezi ciste na vyberu jednotlivce.
Vyvoj a zprava by asi “neco” stalo, to ale i naklady na cloveka, ktery povolenky vydava.
Pak se samozrejme i starsi clenska zakladna da motivovat odpustenim manipulacniho poplatku za to, ze si naklikali sami pres app. Kde kdo v CR ma kvuli sleve karticku nebo aplikaci v nejakem obchodnim retezci. No a tak dale a tak dale...

Nnofish - Profil | So 22.2.2020 21:56:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

step1 >> v tom případě plně podporuji. Pro vlastní statistiku, klidně. V tom případě to chápu. Občas taky přemýšlím, kde jsem co chytil, jak vysoko byla zrovna hladina a jaké počasí. Aby člověk našel souvislost mezi vnějšími vlivy a chováním ryb.

NBuffalo1969 - Profil | So 22.2.2020 21:34:26

twl....EET na úlovky. Jsem pro !!!! 😎🍺👍

Njarda85 - Profil | So 22.2.2020 21:34:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

step1 - >> Ahoj, osobně bych takovou aplikaci uvítal.. Už jsem se chtěl do zapisování pustit atd, ale vždy jsem se nato vykašlal. Tohle bych urcite využil a věřím že by to pomohlo i více lidem. Jinak dobrý nápad. 👍

Nlecoun - Profil | So 22.2.2020 20:18:38

starší rybáři nemají chytré telefony