Smí se při rybaření sedet v autě při špatném počasí?

Samozřejmě tam kde je povoleno mit auto u vody.
V případě že prší atd.. a člověk nemá brolly.
Děkuji za odpovědi...
Autor diskuse: manzes - Profil , 24.3.2016 všeobecné - RŘ, MO, svazy

PetrVratimov - Profil | So 26.3.2016 0:33:39

Sto lidí, sto chutí.
Jestli má někdo představy o rybařině takové, někdo je může mít zase jiné. Někdo by například řekl (třeba muškaři), že kapraři jenom sedí na zadku, pořádně nic nedělají a jenom do vody hážou proteiny s vidinou trofeje.
Že o tom rybařina není, že se ryba musí hledat a musí se chodit, že v tom je to kouzlo.
Kdo má právo komu co radit a vnucovat svůj názor?
Ať si každý dělá, co chce, když tím druhého neobtěžuje. A jestli si někdo sedne do auta, když prší a není to teda frajer s pláštěnkou, tvrdej hoch -> sorry, ale to je další blbina dne.
Starejte se raději o to, abyste si po sobě u vody uklidili.

Protože za mně osobně - kdybych měl nahozeno, přišla velká přeháňka a já bych měl možnost na chvíli sednout do auta, tak bych si klidně sedl. No a co??? A jestli by to někomu mělo hnout žlučí, tak mu aspoň dobře a ještě bych se z plna zasmál.
A jestli někdo chytá z bivaku s připoslechem - no, je to teda asi divný, v uvozovkách čistokrevná rybařina to asi není, ale když z toho má dotyčný dobrý pocit a radost? Tak mu ji dopřejte.
Ale co je to "čistokrevná" rybařina? Zase úhel pohledu, protože tak jako všechno, i rybařina prochází určitým trendem a vývojem a tak jako pro rybáře dob minulých by byly dnešní pípáky jen sprostým slovem, není nyní asi kaprař, který by je nepoužíval.

MrKos - Profil | Pá 25.3.2016 22:17:37

Primární problém vnímám v tom, ze skutečná rybarina skoro přestala existovat a vše to pídění se za samosekem, priposlechem, stanem zvaným biwak s podlazkou či bez ni a bojlizem s ultra dlouhym polocasem rozpadu už je zcela něco jiného. A pokrivilo se i myšlení těchto sportovcu. Potom z toho plynou myšlenky o tom, co všechno by prošlo nebo neprošlo u soudu, kolik metrů znamená neprodleně a taky jsou zcela běžné a oprávněné připomínky RS nazývány buzerací.
No, proč jen by nás něco podobného ani nenapadnulo třeba před dvaceti, třiceti lety? Tenkrát bylo víc rybářů. Dnes jsou to samí moderní sportovci a v jejich řadách převažuje takové to klasicky české neboli jak se vším vydrbat.

neprduch - Profil | Pá 30.12.2016 16:50:04

Ahoj všem. Na tuto diskusi jsem narazil náhodou při hledání nějakých poznatků při výběru brolíčka. Tak i když je to starší debata, přidám pár postřehů. Vloni na podzim na orlase, když jsem se sice dobře oblečený choulil pod deštníkem v pořádném slejváku (při tom byla docela už kosa), tak jsem pak také na pár minut utekl do asi 15 metrů od prutů zaparkovaného auta. Vedle bivakáři měli pruty také u vody a seděli cca také těch 15-20 metrů od nich. Za týden jsem měl na stejném místě kontrolu RS a tak jsem tento problém nadhodil. Odpověď byla jednoznačná, že za to, když budu v autě, bere papíry.
Asi by stálo za to, pozeptat se na svazu a požádat o konkrétní odpověď, případně se snažit o změnu nebo doplnění RŘ. Za mlada jsem při rybaření nevydržel na jednom místě, ale s důchodovým věkem a stařeckými neduhy jsem ustrnul jen u dnešní "moderní kaprařiny" - pípáky, krmítko, pelety, boilís nebo jen kukuřička či červ. Při dnešním způsobu nástrahy mimo háček nebo když je hrot háčku vidět, bych řekl, že kapr se téměř vždy sekne sám, jak je vidět na mnoha podvodních videích. Pryč je ta doba, když jsme jako kluci pečlivě háček obalovali těstem. Takže pokud nehrozí, že ryba zajede někam do vázky nebo nezamotá pruty ostatních rybářů, tak bych dobu záseku u kaprů tak dramaticky neřešil. Nikde nikdo v RŘ ještě nestanovil, co znamená bezprostředně. Sedím-li v křesle 1 metr od prutů nebo 2 nebo dokonce 10 či o něco víc, mělo by to být jedno. Nespím ožralej ve spacáku v bivaku, ale bezprostředně reaguji na pípák a úměrnou rychlostí jdu zdolávat rybu. Jestli bude špatně seklá, je můj problém. Také občas jdu pokecat na chvíli se sousedem třeba 50 metrů. Při záběru se mi ještě nikdy nestalo, že by mi ryba vymotala celou cívku.V nejhorším se vypne. Dalším problémem je obyčejná lidská potřeba si odskočit. Když je chladno, dost piji horký čaj nebo kafe a to pak odbíhám od prutů každou půl hodinu, zvlášť když poblíž chytá rybářka nebo tam má někdo sebou manželku.
Další nejasností v RŘ je úklid lovného místa. Co to je za prostor? Když mezi sebou máme zachovat vzdálenost 3 metry, tak je to kruh kolem mě o poloměru 1,5 metru? Nebo mám uklízet břeh od nevidím k nevidím. Na Kořensku mám 2-3 oblíbené fleky a pokud je tam bordel, tak ho vždy kolem sebe uklidím, nebo si musím jít sednout jinam. Tak vidíte, že těch námětů k zamyšlení je víc. Větším problémem, který by se měl postihovat, je nedodržování doby lovu, chytání na víc prutů, hlučné ožralé partičky takyrybářů, budování trvalých plachtových přístřešků,rozdělávání ohňů přímo v lese. Také mi vadí, když si soused v dnešní době sluchátek, pustí naplno rádio. Poslouchat to celý den, je také radost, to se raději přemístím na jiný flek. Nepřítomnost u prutů bych řešil až tak po 5 minutách, to by na malou i velkou mělo stačit.:))) Jednoznačně bych toleroval bivaky, brolly i stany a v krátkodobé nepřízni počasí (bouřka, náhlý déšť) i to auto nebo karavan, pokud by v RŘ byla stanovena konkrétní maximální vzdálenost od prutů. Žijeme v moderní době, neřešíme mnohem závažnější problémy (příliv uprchlíků, teroristy atd.), ale na slovíčkaření bazírujeme.

Klobasa1 - Profil | Čt 24.3.2016 21:41:20

Hrabal >> Ano to je jedno, jestli auto nebo bivak, a úplně nejlepší by bylo dotáhnout mobilní dům k vodě a chytat rovnou z oken a ze dveří. Nalil bych si panáka, koukal na televizi, dal u toho rychlou soulož, zbytečně nemoknul a čekal na vysněné třicetikilové prase, nedej bože aby mi někdo řekl špatné slovo, okamžitě jde k soudu a můj právník z toho hajzla vysoudí tučnou sumičku. Končím, mám dost, komu se líbí taková rybařina?

Danda05 - Profil | Pá 25.3.2016 22:49:25

No jak to tady čtu tak to je zoufalství, říct ze to není prokazatelné a je to špatně napsaný takže ať si RS trhne, je naprosto přesný obrázek dnešních rádoby rybářů.
Jako když prší tak nejde sedět u prutů ? Deštník a pláštěnky to snad vyřeší.
Proč jako chodite na ryby když vás obtěžuje déšť A musíte se někam schovat, nejlépe do auta.
Hlavně by se mělo udělat ne o s tím,ze přijde borec na ryby nahodi a jde chrápat do bivaku, to s rybařením opravdu nic společného nemá. Zapne pipaky a priposlech a myslí ze je rybář :-) samozřejmě pak je naštvanej že nemůže chytat nonstop, protože chudák musí vstávat z teplého stanu :-) no humusu.
Taky by se mi líbil nonstop lov ale kvůli temhle lidem budu rád když nebude.

Denny - Profil | So 26.3.2016 15:48:11

Unkas >> Mas pravdu,ale take nebyla takova nesmyslna narizeni,jako v dnesni dobe.Rekni sam,byl problem jit si pokecat se sousedem,ktery chytal o dvacet metru dal? Kazda RS by mela byt rozumna a tolerantni.Je rozdil,kdyz bude lejt jako z konve a budu zalezlej v aute a nebo chrapat v karavanu a mit nahozeno.Okamzita manipulace s prutem je strasnej nesmysl,copak je nekde urceno,kdy ma clovek zaseknout pri zaberu ryby?Takze jestli necham jet rybu az na doraz civky,neporusuju zadnej zakon,kdyz budu nalitej jak sliva,ale budu drepet nebo se valet u prutu,neporusuju zadnej zakon,protoze teoreticky budu moci neprodlene manipulovaty s prutem.Stari nebo nejak postizeni rybari budou trestani za to,ze nemohou okamzite manipulovat s prutem,stejne jako 20ti letej zdravek kluk? On totiz samotnej fakt,ze kdyz chytam ryby na ceskych svazovych vodach,ktere ac je tam vysadili sami rybari,nejsou podle zakona jejich ale jsou nici,je naprosto postavene na hlavu a RS bude resit takove banality :-(

nofish - Profil | Pá 25.3.2016 20:50:33

manzes - >> Zeptám se jinak. Jako malí kluci jsme buď stáhli pruty a schovali se někam, než se přehnala bouřka/déšť, nebo jsme seděli na židličce, případně někde pod stromem v pláštěnce a chytali dál.
Je tohle dnes problém? Já jen že se to myšlení rybářů poslední dobou nějak mění. Kdysi mi šlo o to abych mohl chytat ryby a když začalo pršet, tak bohužel. Nebo se nejelo, když to vypadalo na velký déšť. Jak tak sleduji, dnešní rybář myslí nějak jinak... Nemám to za zlé nikomu, jen spíš tak trošku úvaha.

Denny - Profil | Po 2.1.2017 19:49:33

FRANK71 >> Ja myslim,ze kdyz nekdo usne pri privlaci nebo muskarine,tak by mel o papiry prijit :-)))

sven - Profil | Po 2.1.2017 18:54:23

Grasel >> s obdobnými problémy, se potýkal Kláruv ústav v Praze, už v devadesátých letech, devatenáctého století... :-)

kakr - Profil | Ne 1.1.2017 7:51:45

Vikasgard >>
Problém s vyhrazováním míst k lovu znali i naši pradědové a řešili je následovně. Z RŘ roku 1936 -

S místa prutem obsazeného nesmí jeden druhého vypuzovati.
Každý kdo založil prut, má právo na volnou prostoru 10 metrů vpravo a 10 metrů vlevo.
Všichni lovci mají stejná práva. Nesmí tedy sobě jeden na úkor druhého nějaké místo vyhrazovati míst mlazených nevyjímaje.

Místo mlazené = vnaděné.

Unkas - Profil | So 26.3.2016 15:10:40

Když jsem byl ještě mladej kluk, já vím, je to dávno, tak se rybáři mimo jiné vyznačovali i tím, že měli rádi přírodu. Dneska má rád každý hlavně svoje pohodlí a řídí se heslem po mě potopa. Neberte to jako zkuhrání, bohužel je to z velké části pravda. :-(

PetrVratimov - Profil | Pá 25.3.2016 21:06:56

Klobasa1 >> Nevím o tom, že by v řádu bylo jasně uvedeno, jestli má rybář stát, sedět, nebo ležet.
Už vůbec nechápu takové pitomé kidy, že bys jako RS bez milosti a na doživotí. Toto je přesně ta forma buzerace, kterou nesnáším. Pokud by mi někdo prokázal úmysl nějak poškozovat zvěř, okolí apod., pak to chápu, ale jestli sedím v autě, když prší a jsem schopen reagovat na záběr (což ve 21. století není nic nepředstavitelného), pak v tom nevidím problém.
To pak klidně pošlu celou RS do řiti i s příslušenstvím, což už jsem několikrát udělal - spousta těchto porybných si totiž žehlí ego - ale jen do doby, než mu to někdo přestane žrát. Pak utíká se staženým ocasem jak pes, protože se mu zrovna nepodařilo pořídit. Slušnost - to se nosí a NE buzerace, jen protože mám razítko...

sven - Profil | Po 2.1.2017 13:59:11

teoretik >> Nepovažuji stanovenou vzdálenost v metrech, za pitomost.
Naopak, za pitomost považuji ponechat prostor pro sankce, založené na subjektivních pocitech strážníka...
Pravidla mají být jasně daná a jednoznačně formulovaná pro obě strany. Lidová tvořivost do legislativy nepatří.
Nejedná se o žádné nóvum, podobná opatřeni už v minulosti fungovala a fungovala dobře.
Všichni si jistě pamatují nebo by si měli pamatovat, co ohraničovaly míry 3 - 5 - 20 apod. metrů.
Termín "bez prodlení" je nesmysl, tupě kopírovaný z roku na rok anonymním kolektivem lajdáků, kteří nejsou schopni implantovat do BPVRP smyslupnější a jednoznačné, legislativní formulace.
Právě tak hláška o samoseku, je-li zároveň tolerováno, že např. rybolovné metody lovu kaprů, feeder apod. jsou právě na tomto jevu založené..

Denny - Profil | Po 2.1.2017 6:45:18

Chlapi,nebylo by tak nejak rozumnejsi,kdyby se stanovila vzdalenost od prutu v metrech,treba 20-30,pochopitelne s nejakou toleranci RS,protoze nikdo by si to asi presne nemeril :-) Rybari a jejich vedeni si na sebe casto zbytecne sijou bic a pridelavaji praci RS,ac by nemuseli.Prikladu bych mohl uvadet nespocet.kdy tolerance by mela byt nad zakonem aspon z lidskeho hlediska.To,ze se nesmi nekde bivakovat,to chapu,nekde jsou pricinou samotni rybari,jinde ochrana prirody a casto to mohou zpusobit lide,kteri s rybarinou nemaji nic spolecneho,ale tomu se buhuzel nevyhneme.Jina vec je ta pritomnost u prutu a okamzita ,manipulace,to je naprosta pitomost.Co je to okamzita manipulace,znamena to treba jen to,ze pri zaberu vezmu prut do ruky,ale pochopitelne nic jineho uz delat nemusim.Nikde neni stanoveno,co konkretniho by mel rybar delat a je to zcela pochopitelne a logicke,takze i tu samotnou manipulaci,pokud rybar nekde tvrde nechrape bych nechal vyslovene na samotnych lovcich.Proc delat zbytecne zakony tam,kde to neni zapotrebi.Doufam,ze svaz nebude stejnej jako jsou urednici EU,kdy z jednoduche veci udela par namyslenejch hlupaku pamflet o nekolika stovkach stran,ac by na to stacila jedna A4.

Serjoža - Profil | Ne 1.1.2017 11:20:26

To musite mět někteří všechno napsaný a uzákoněný a nechat se buzerovat že su o 3cm vedle,to už tady jednou bylo v Moravské Třebové,upadl ti pilicajt a musels zbalit pruty aby sis pro něj mohl zajít,to udával soudruh soudruha,za to že je dál jak 3m od prutů.Toto chcete??Nejde někdy použít normální selský rozum.Když du na ryby tak nebudu jak gengela sedět v autě,nebo se promenádovat po okolí.To na ty ryby nemusím chodit a můžu sedět doma nebo bloncat po zahradě.

Lovec T - Profil | So 31.12.2016 20:56:05

Je tohle dostatečná vzdálenost ? Foceno z nakladového prostoru malé dodávky. Zatím jsem neměl nikdy s RS problémy, když to začne bzučet tak jsem z auta do 4 sekund u prutu, a když už na to nevidím tak to raději sbalím a jdu ležet. Jinak vše nejlepší do nového roku.

Vítek - Profil | So 26.3.2016 9:33:22

To je otázka typu: smí se u vody sedět v trenkách?

medák - Profil | Po 2.1.2017 15:53:22

Pr3v1t3k >> Proč tedy vstupuješ mezi idioty a debily, kteří tu řeší blbosti? Odpovídat netřeba, karta mluví za Tebe

Serjoža - Profil | Ne 1.1.2017 14:13:47

Přece to by mělo být v zájmu rybáře být u prutu,když to zabere tak to hned sekne,dyť to je na té rybařině to nejlepší..A je v jeho zájmu jak u toho není a ryba mu odtáhne udice do vody,třeba že plká ze sousedem na dohled od prutů.Ale když má někdo nahozeny a omítá chatu tak by mu měli papíry vzít,protože nachytá pro radost s toho všeho kolem,ale pro nenažranost.

lipenak - Profil | Ne 1.1.2017 12:13:46

Grasel >> na Lipně to bylo taky běžné ale poslední 3 roky ta květnatost skončila , sekání travníků, stavební práce na boudách, řezání dřeva, atd atd.. bud lovím a věnuju se tomu a nebo dělám jinou činnost tudíž nemůžu lovit .. nějaký jestli si jde vyčurat za křoví, nebo sedí 5m od prutů pod břízou, v bivaku , nebo drží hrneček s vodou jsou prkotiny a každej rozumnej to řešit nebude .. Tohle ,,bez prodlení ,,, se musí použít opravdu s rozumem a né na každou hloupost ...

arnošt - Profil | Ne 1.1.2017 12:08:56

A jsme opět u toho...slovo bezprostředně manipulovat je nešťastná formulace která nahrává výkladům jak se kdo dobře vyspí.Na straně RS i vyčůraného rybolovce.
Že všechno vzniklo za dobrého úmyslu ještě v dobách,kdy nebyly hlásiče,příposlechy a nebylo zvykem místo na stoličce ležet na lehátku v brolíčku je jasné.
Tady ale prostě paragrafy zaspaly dobu.Taky bych byl klidně pro lepší výklad řádu,dřív než budu pro nějakou takovou spornou pasáž v nepravý čas na nepravém místě...

neprduch - Profil | Ne 1.1.2017 11:22:38

Ahoj všem - v novém roce přeji všem slušným lidem hodně zdraví, štěstí a nám, rybářům, ještě pěkné zážitky u vody. Když jsem náhodou narazil na tuto půl roku starou diskusi a přidal svůj názor (neprduch Pá 30.12.2016 16:50:04), netušil jsem, že se to tady tak rozjede. Chápu názory RS, ale přikláněl bych se ke Graselovi, stačilo by upřesnit formulace a bylo by po dohadování. Je to stejné, jako s bivakováním (může se nebo nemůže). Kdybych měl striktně dodržovat konkrétně v dnešní kaprařině to, že se nesmím na krok vzdálit od prutů a pomalu na prutech držet ruku, což stejně z nás (a myslím že ani Saddám) nedodržuje, asi by se vytrácelo kouzlo tohoto způsobu rybaření. Budu-li vláčet, lovit na plavanou nebo na feeder, což asi nebudu provozovat při nonstopce 24 hodin v kuse, pak opravdu mám ruku na prutu. Já jsem si vybral lov na položenou včetně pípáků, abych se i při rybaření mohl kochat přírodou. Když jsem byl na kaprech v listopadu, byla už docela kosa, tak jsem pro zahřátí chodil po břehu do 20 metrů od prutů. Když se ozval pípák, bezprostředně jsem doběhl k prutům a bylo to. I během roku, když k mému fleku připlavou kačeny nebo labutě, popojdu pár metrů a rozdělím se o chleba nebo rohlík, často i o kuku (pokud to není zrovna originál bonduelka) a to proto, že když je budu krmit u prutů, jsou schopné mi to zamotat. Na soukromáky jezdit nechci, ale proč mi chce někdo tento druh rybařiny omezit zastaralými předpisy. Za mlada jsem nespustil oči z policajta (čihátka), tak proč dneska v době pípáků, bych musel skoro držet ruku na prutu, pardon obě ruce na obou prutech. Když mám výjimečně záběr na oba pruty, také hned nereaguji na druhý prut. Ale když se půjdu mimo jiné vymočit na dohled od prutů nebo i prohodit při celodenní rybačce pár slov se sousedem(a zde právě stanovme onu vzdálenost dohledu), neměly by se za to brát hned papíry:))

Saddám - Profil | Ne 1.1.2017 10:17:18

Grasel >> Čistě prakticky. Jestli je někdo takový tupec, který není sto pochopit, že pokud lovíš ryby, máš si u toho být, neměl by takovýto člověk vůbec dostat osvědčení o prokázání znalostí potřebných pro vydání rybářského lístku.
Diskuse o konvičkách s vodou na čaj nebo kalhotách na půl žerdi jsou jen naprosto ukázkovým příkladem, ne špatných pravidel, ale klasického vychcánkovství.

Bacha - Profil | Ne 1.1.2017 1:22:02

Vikasgard >> Teď ale fakt nechápu o co kráčí...Nic ve zlém, ale od toho jsou soukromáky. Jdu na ryby a flek je obsazený... seberu se a jdu na jiný. Nic neřeším, je to jenom záliba.

Luger46 - Profil | So 31.12.2016 23:15:33

Vikasgard >> to je uplný nesmysl, představ si, že chodíš na své oblíbené místo. Vstaneš ve dvě ráno abys tam byl první a najednou dojde nějakej trubec s papírem, že ted tam bude chytat on a ty máš vypadnout. Poslal bych ho doprdelle. Kdo chce mít svůj flíček pro sebe tak at bud nechrápe do pokakání a přivstane si nebo jede na soukromák.

šeptal - Profil | So 26.3.2016 19:57:37

Nevidím problém v tom, hlídat pruty z auta, obzvlášť, když prší. Prodleva při záběru nebude nijak zásadní. Rozhodně je dotyčný z auta u prutů dřív, než "rybář", který si před chatou nahodí, pak se vysouká na štafle a natírá u chaty okap, nebo zaleze dovnitř a natáhne se na kanape k fotbalu. A že to takových je řádově víc, než těch automobilistů.

PetrVratimov - Profil | So 26.3.2016 18:27:35

To se tady ale rozjelo.
Taková pitomost a tolik písmenek.
Aspoň jde vidět, že jsme Češi, takový vnitroevropský kocourkov, kde každá pitomost má tisíce výkladů a pravd. :-D :-D

otoš - Profil | So 26.3.2016 18:26:44

...nejraději chytám při špatném počasí...nikde nikoho, dokonce ani ,,porybný" neotravuje...a vždy chytím pořádnou rybu...Škoda jen, že takových dnů v roce je málo...

kakr - Profil | So 26.3.2016 17:59:42

MrKos >>
Vše se vyvíjí. Před pouhými 80ti roky platilo -

Loviti smí jen ten, na jehož jméno zní lístek. Vzdálí-li se od vody na dobu delší jedné hodiny, musí udice z vody vytáhnouti.

Lovné nářadí musí po dobu nepřítomnosti rybáře býti označeno jeho jménem a adresou. Neoznačené možno zabaviti.

Lovné nářadí musí býti náležité pevnosti, aby ryby je snad neutrhly a v důsledku poranění neuhynuly.
Udice má míti rybář nahozeny tak, aby je měl v dohledu a mohl je ovládati, aniž by přebíháním jiné lovce vyrušoval.

S místa prutem obsazeného nesmí jeden druhého vypuzovati.

Každý kdo založil prut, má právo na volnou prostoru 10 metrů vpravo a 10 metrů vlevo.
Všichni lovci mají stejná práva. Nesmí tedy sobě jeden na úkor druhého nějaké místo vyhrazovati míst mlazených nevyjímaje.

Tehdy ovšem neznali bojlís....

MrKos - Profil | So 26.3.2016 17:07:00

Denny >> ono se toho za posledních 15 let hodně změnilo a ryby tady chytá kdejaka svoloč a lůza. Většině schází základní úcta k přírodě, k rybam, ale taky k lidem. Schází jim vzdělání a základy slušného chování. Společného jmenovatele lze vnímat i v nářcích, jak jsou všichni strašně omezováni a jak je jim není umožněno spát v biwaku nebo aute a cekat na jízdu samoseknuteho kapra.
Schovávají se za ochranu kapra jako druhu mimořádně vzácného a pak si přečteš, že na třetí prut v rakosi chytaji na rybku candata (i v lednu) , ze kapr odpočíval celou noc v saku aby se mohl fotit a nebo že lovci nechají během pouhého jednoho lovu úmyslně na dně hned několik 100g odpadavacich olov. A z toho všeho plyne jakási snaha o alespoň částečné nastavení nějakých pravidel.

Ty tam jsou doby, kdy lidé aspoň trochu přemýšleli.

ToNebere - Profil | So 26.3.2016 8:57:10

Tak je rozdíl se náhle schovat do auta když přijde bouřka a potom v tom autě sedět cíleně a že takových je ( nemusí nosit věci k vodě, vše mají po ruce a hlavně přece TV přes mobilní signál) i takoví jsou. Myslím, že auto k vodě nepatri na to jsou parkoviště a místa k tomu určena. Taky si s lodí nemůžu zaparkovat uprostřed řeky protože prostě chci ale vyhledat kotviste nebo přístav. Jak čtu některé příspěvky hodně se na tom podepisuje i věk, když chodím chytat s člověkem který je 25 let ode mne nadává na pipaky, nadává na ceny vybavení, nadává snad na vše. Doba jde dopředu a některým senilnim starcum to nevysvětli nikdo a pořád si pojedou to své - já před 30 lety nic nepotřeboval, Ano Nepotřeboval protože nic takového ani neexistovalo tak na to nemohl ani pomýšlet. Ale auto ke břehu prostě ne. Už jen z vlastní zkušenosti kdy si přijeli metr od břehu začala bouřka všechno se rozmacelo a nejen že tam udělal oranici ale musel se volat traktor aby ho vytáhl. Pokud člověk není invalidní myslím že vždy se dá najít alternativa a klidně plachtu 5x5m kterou seženete za 350Kč. Tak to vidím já.

NAVI73 - Profil | Pá 25.3.2016 23:07:49

Danda05 >> no zase ruku na srdce , vlastne znam spoustu rybaru a zadny z nich nepouziva auto misto kresilka. Myslim ze mam dost velke a pohodlne auto ,ale nedovedu si predstavit ze bych v nem sedel cele odpoledne a koukal na vodu prez sterace. Mozna jsem staromodni ale ja na rybach proste potrebuju aby mi v puse skripal pisek z rizku polozenyho na kyblu vedle kresla

obrisek - Profil | Pá 25.3.2016 21:15:11

PetrVratimov >> klobása je nasranej že se nedá muskarit z auta a z cabria to postradá za deště logiku,tak plive kolem sebe zášť a hněv :)

MrKos - Profil | Pá 25.3.2016 20:35:21

si myslím, abychom správně dodrželi posloupnost a následovali vývoj moderní sportovní rybařiny, tak další otázka by měla znít: " Lze chytat z chaty vzdálené 100m od vody? "

a uzavřeme to otázkou " Mohu s dostatečně silným vysílačem v příposlechu chytat z paneláku 43km od vody? "

a pak už to bude komplet... to jsme to dopracovali

medák - Profil | Po 2.1.2017 23:43:55

Vikasgard >> Je to pravda. Navíc se nebojí kořenit.Vím o čem mluvím. Dělal sem na hospodě a knedle sem měl lepší než ficka. A pořádnej guláš taky baby neumí

sven - Profil | Po 2.1.2017 20:10:45

Denny >> Pamatuju psovoda, který v noci usnul za chůze a i se psem spadli do cca 3-4m výkopu, pro stožár vysokého napětí.. :-) Největší gol byl, že to byl výkop v jílu, bylo po dešti, stěny strmé a na dně něco vody, ve které utopil vysílačku.. Do rána tam čekali na vyproštění... :)

neprduch - Profil | Po 2.1.2017 15:06:40

Pr3v1t3k >> Dobrý nápad, třeba někdo založí diskusi: " Můžu při rybaření šukat, když budu u prutů?":)))

Pr3v1t3k - Profil | Po 2.1.2017 15:01:35

neprduch >> Mě se to netýká, já nejsem kaprař abych měl při lovu čas čumět na bednu nebo zkoumat přístrojovku v autě.. kdybych měl demonstrovat problémy kaprařů řekněme na souložení, tak je to jako kdybys chtěl souložit, ale přitom si krátit mrdání odbíháním, přičemž by nebyla jasně daná vzdálenost od samičky, a nebylo by tedy z řádu poznat, kdy u ní dochází k opadnutí libida...prostě pokud je někdo debil, jasně daná a definovaná vzdálenost stejně roli nehraje..

Pr3v1t3k - Profil | Po 2.1.2017 14:40:51

Když pomineme prostý fakt, že zadání otázky je od blbů pro blby, dostaneme se logicky k podstupni idiotských odpovědí. Bývaly doby, kdy lidé chodili k vodě rybu lovit. Tedy ryboLOV. Pokud někdo musí řešit takové potíže, jako se probírají zde, tak je debil, nikoliv rybář...

kiwi - Profil | Ne 1.1.2017 17:43:13

Proč ne? můžeš:))

neprduch - Profil | Ne 1.1.2017 14:07:25

Rytíř >> Ahoj, to video už jsem také dřív zhlédl, být RS tak mu papíry rovnou seberu, konkrétně za souhrn porušení: neosvětlený flek, chytání na 4 pruty a dlouhodobou nepřítomnost u prutů. Něco jiného je, když si odskočím do křoví a hned se vrátím, případně bych na člověka blížícího se k prutům (že je to RS bych asi zjistil později) zavolal, že už jdu. Rybářská stráž to nemá lehký, je mezi námi dost vychcánků, záleží vždy na konkrétní situaci a lidském přístupu:))

hraji - Profil | Ne 1.1.2017 13:57:07

bonhof >> no to je otázka, ono není prodlení jako prodlení. Je to furt jak jsem napsal, kdo chce hledat problém a prostor pro chytračení, najde ho. Ale v reálu tam žádný není. Stačí se chovat jako slušný člověk a rybář.

Honza7 - Profil | Ne 1.1.2017 11:48:18

Tohle je velmi citlivé téma a daný § 14 vyhlášky č. 197/2004 Sb není zrovna ideálně napsaný. Pokud si ho důkladně přečteme, tak je uvedeno : " že osoba provádějící lov je u udic přítomna tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat.
Slovo mohla, neznamená musí. Jazyk český je hodně květnatý a to, že si někdo to vyloží po svém neznamená, že je to správně.

kakr - Profil | Ne 1.1.2017 11:16:21

Grasel - 1.1.2017 11:08:38 >>
Technická - vzdálenost do stanu se měří ke vchodu, nebo na střed osminohého lehátka?
Měří se od zapíchnuté vidličky pření či zadní?
Pokud je použit stojan odkud platí míra?

Podobných fundovaných dotazů dokáže vyspělý a vychcaný českomoravský rybolovec vytvořit mraky:-))

Grasel - Profil | Ne 1.1.2017 8:12:22

Vikasgard >> Dobrej nesmysl... Jakým způsobem může PS pronajímat majetek Který není její? Nebo si vážně myslíš že všechny pozemky kolem vody patří MRS/ČRS?

Luger46 - Profil | Ne 1.1.2017 1:47:32

Vikasgard >> kravina. Takže by si top fleky predpaltilo více lidí a ostatní by měli smůlu. To je každého věc v kolik ráno vstane. Kolikrát spím jen dvě tři hodiny jen abych si sedl na ten v uvozovkách svůj flek. Znovu říkám kdo chce mít jistotu svýho flicku at bud brzo vstane nebo jede na soukromak.

arnošt - Profil | So 31.12.2016 21:30:25

Vikasgard >> Lepší do toho vyhrazování nijak nerejpat.Když by se dalo vyhradit jedno místo,jinde by chtěli vyhradit třeba 10 míst.
Navíc jak se nějakého místa dovolám,když místní hospodář Franta bude chtít,aby tam chytali jen jeho kamarádi Pepa,Karel a Jarda?Místo bude vlastně celoročně pro běžného smrtelníka mimo hru...
Kdo dřív přijde,ten dřív mele není sice ideální jako nic není na 100%,ale pořád lepší než ten chaos,který by nejspíš nastal.
To pronajímání je sice dobrý nápad,ale jen ve světě,kde jsou všichni schopní automaticky dodržovat pravidla a jsou féroví,rozhodně ne tedy v Čechách.

neprduch - Profil | Pá 30.12.2016 20:03:04

Saddám >> Blbej příklad. Na dálnici si zajedu k benzince. Mimochodem v autě mám i v zimě teplo, ale když je těsně nad nulou, tak do sebe na rybách leju teplý kafe a čaj.Za 20 let si na mě vzpomeneš. Co se tady píše, jsou někdy kraviny, ale mezi RS nejsou všichni jako lipeňák nebo tuším kakr. Setkal jsem se osobně s případem, kdy si kousek ode mě sedl děda, vybalil, nahodil a povídá, kruci vždyť jsem si nezapsal. Náhle se objevila RS a zjistilo se, že děda má papíry v autě asi 200 metrů od místa. RS mu u prutů počkala až doklady děda přines, obešlo se to jen s pohrozením a větou: já budu snad taky starej. Ale ne každý je až tak rozumný.

Bosanac - Profil | So 26.3.2016 19:05:46

kakr >> Kdyz udelas preklad do anglictiny nebo nemciny dvou ceskych slov : bez a prodleni dostanes lechce pochopitelny vyznam tohoto slovniho spojeni . Ale jak je videt z diskuze ma problem vyznam techto dvou slov cast diskutujicich pochopit nebo mu porozmet .

Pro ziskani RL je nutne skoleni a zkouska nejen z poznavani ryb . Jistě by pak byla vhodna i zkouska z pochopeni toho co je napsano v BP/RR . Tim by se urcite predeslo osemetnym otazkam typu Smi se pri rybareni sedet v aute pri spatnem pocasi ?

FRANK71 - Profil | So 26.3.2016 17:55:16

MrKos >> No vidíš Máro já stíhám všechno. Sedět v autě, čučet na filmy, být na Mrku a ještě zasekávat. A je mně u prdele co si o tom druzí myslí.:-)))))))))))

Majra7 - Profil | So 26.3.2016 17:20:34

MrKos >> Když už jsi nakousnul to odpadávací olovo. Jasně, doba pokročila a i rybařina, proto mi nevadí bivakování, ale musí se u toho člověk chovat normálně a ne jako dobytek. Pípáky už k dnešnímu rybolovu patří taky, takže s neustálym skřekem pípáků rozléhajícím se krajinou bych se taky dokázal vyrovnat, ale co mi opravdu štve jsou ty odpadávající olova. Většinou to jsou opravdu velké gramáže a v součtu to dá neskutečný kila (tuny) olova, který se nechává ve vodě. Nechápu ty rádoby profesionály (i skutečné profesionály), že touha za větší úspěšností zdolanejch ryb je přiměla k takovýhle hovadině - v podstatě trávení ekosystémů. Lze si snadno vygooglit, co tam to olovo udělá a kolik živočichů to může odskákat. Vim, že to tady určitě nevyřešim, ale budu se snažit bejt alespoň hlasitej, aby to přestalo.

Jarda Š. - Profil | So 26.3.2016 17:01:58

manzes - >> Při rybaření se smí sedět v autě, ale při sezení v autě se nesmí rybařit.

Honza7 - Profil | So 26.3.2016 8:37:36

PetrVratimov >> Ahoj, myslím si že jsi to přesně vystihnul. Bohužel některé formulace v RŘ nejsou zrovna šťastné a ti co nechápou význam textu a drží se pouze přesného znění daných vět, tak s těmi je problém.
Když chytáš na rybičku a někdo nechává zažrat malého candáta nástrahu víc než třicet minut, tak to je zvěrstvo. RŘ neřeší jak máš reagovat na záběr, ale musíš sedět u prutů, tak aby jsi bezprostředně mohl reagovat.

Hrabal - Profil | Čt 24.3.2016 22:39:24

NAVI73 - 24.3.2016 22:35:31 >> Takze jeste jednou.. Jedu na ryby, autem.. Jsem zdravi a fit.. Muzu autem parkovat dva metry od vody, resp. Od prutu, zacne prset, a sednu si do auta, stale jsem dva metry od prutu, na ktery vidim, ihned z nej muzu vyskocit, a zaseknout.. Je v tom problem, ze nesedim v kresle, ale v aute? Neni, proto nevidim duvod, proc by nekdo na rybach nemohl sedet v aute..

NAVI73 - Profil | Čt 24.3.2016 21:45:57

Klobasa1 >> nerikej mi ze pri soulozi zvladas manipulovat s obema klackama ?:-))))

Heršvec - Profil | Čt 24.3.2016 21:07:37

Klobasa1 >> "sedět u prutů tak, aby mohl okamžitě manipulovat s prutem a rybou." tak to by těch papírů mezi lidma moc nezbylo...konkrétně mezi jednou určitou sortou rybářů

neprduch - Profil | Út 3.1.2017 9:06:03

Ahoj všem, tady se to tedy od včera rozjelo a dokonce začervenalo, alespoň je klid a je vidět, že se umíme bavit slušně:))

medák - Profil | Po 2.1.2017 23:04:23

Vikasgard >> Na jednu stranu to byl profrcanej čas ohledně profese, blbců, žes je mohl obracet vidlema. N a druhou stranu se kluk nauči samostatnosti a spoléhat na sebe. Ty dnešní nagelovaný primadony si ani neumí přišít knoflík a bez mámy nebo pizerie by chcípli hlady. Čest světlým vyjímkám.

otoš - Profil | Po 2.1.2017 20:52:51

sven >> ...nejhorší bylo si na ten bagr vydělat...teď to už jde samo od sebe...Nejvíc vydělá (ten bagr) z pronájmu za ubytování - místo brolly, nebo stanu....

Denny - Profil | Po 2.1.2017 20:41:40

otoš >> Ty a Petr jste uz trosku predbehli dobu :-)))))

otoš - Profil | Po 2.1.2017 20:35:56

...v autě se při rybaření nesmí sedět a proto jezdím k vodě s bagrem...to je povolené až do roku 2018

medák - Profil | Po 2.1.2017 20:27:52

sven >> Vláďo, ty pacholku, chceš mě připravit o klávesnici a udusit?

Denny - Profil | Po 2.1.2017 20:19:27

sven >> Jsme na to stejne,uz si kafco bez smetany ani nedokazu predstavit a to jeste navic sladim medem :-)

Vikasgard - Profil | Po 2.1.2017 19:42:16

FRANK71 Žes to neviděl ty, ještě neznamená, že se to nestalo. :-))))

FRANK71 - Profil | Po 2.1.2017 19:24:39

Zajímavá otázka. Občas jsem v listopadu seděl v autě cca 4 metry od prutů, někdy se jdu projít kolem břehu cca20- 30 metrů a u prutů jsem též spal cca do 5 metrů.. S Rs jsem zatím problém neměl. Na druhou stranu pokud je někdo zalezlý v chatě nebo seká trávu atd., to není už rybařina. Zde bych viděl ten selský rozum, kdy trestat a kdy ne.

Mrknato - Profil | Po 2.1.2017 19:12:39

sven >> C.K. mašinérie totiž nepochopila, že blbé a slabomyslné nelze vychovávati..... Dnes už jsme jinde, máme dokonce slabomyslné BP...... od slabomyslných čilimníků.... ti tvoří zcela blbé jádro členi. Záměrně? Proč BP řeší úklid lovných míst od skla, hřebíků, pecek, písku, motouzů a odstřižků šňůr, které si slabomyslní cpou do pytlů a doma možná do úst......?

Edit: to je ad absurdum....

Grasel - Profil | Po 2.1.2017 18:47:32

Pr3v1t3k >> Tak škoda že tě to nenapadá slušně, hloupej určitě nebudeš a určitě by se s tebou dalo normálně diskutovat.

Grasel - Profil | Po 2.1.2017 17:59:24

viceroy >> Proč zamykat diskuzi? Ikdyž spolu třeba my dva v něčem nesouhlasíme, tak se dokážeme bavit jako normální lidi bez napadání a urážek, tak nevidím důvod proč to řešit zamčením diskuze, kde lidi mezi sebou normálně a slušně (neberu že někomu napíše někdo ,,ty vole") diskutují, tohle se má řešit úplně jinak - udělá toto jednou, banán na týden aby vychladl, udělá to podruhé a zdarec, trvalej.. A viděl bys, jak by se podobný vysírači eliminovali.
A o tom že do očí by ti to neřekl, se ani nemá smysl bavit ;)

viceroy - Profil | Po 2.1.2017 17:54:31

Grasel >> tyhle diskuze po nahlaseni adminovi by meli automaticky zamykat ...kde kouknes tak to o tematu davno neni a resi se jen a jen hovna ...kdejaky kreten prudi a provokuje ostatni ....... z oci do oci by ani nepipnul

Grasel - Profil | Po 2.1.2017 17:44:33

sven >> Za podobný výblitek by třeba na střeleckém fóru následoval okamžitý BAN, ale tady na to jak admin tak zadavatel diskuze kašle...

donald5 - Profil | Po 2.1.2017 17:10:42

medák >> si zrušil nick a pak znova udělal ten samej.Třeba

Grasel - Profil | Po 2.1.2017 16:13:32

donald5 >> Pro hlupáka každý hloupý, víš jak.. ;)

medák - Profil | Po 2.1.2017 15:47:45

DaveX >> Při Tvé profesi bys něco o vztahu rozměrů(vzdáleností) a tolerancí něco mohl vědět. Ale dávám Ti za pravdu, že sankcionovat někoho za odběhnutí si za potřebou nebo pro věc do auta, bivaku a pod, či sezení v bivaku(autě) při špatném počasí je pitomost

hraji - Profil | Ne 1.1.2017 15:53:40

neprduch >> stan = bivak, zda s podlážkou nebo bez je jedno.

lipenak - Profil | Ne 1.1.2017 12:03:29

Honza7 >> takže rybář jenž má vyvezíno u své chaty ,příposlech má na lešení a přitom si jí zatepluje ,zrovna natahuje sítovinu a má záběr ,může a nebo nemusí ten záběr zrealizovat . prostě se rozhodne , to je krásně květnatý :-))))))

Grasel - Profil | Ne 1.1.2017 11:25:02

kritik >> Pane, zůstaňte stát, jste ve vzdálenosti kdy nemůžete bez prodlení manipulovat s prutem... A to dokážeš jak? Co je prodlení? 1 min, 1s, 0,0001s? Každej dobrej právník si tě podá jak malýho Jardu ;)

Grasel - Profil | Ne 1.1.2017 10:37:31

Saddám >> Jasně že u toho máš být, ale ta nejasná formulace nahrává možným lumpárnám nejen ze strany RS. Mělo by to být stanoveno v metrech stejně jako vzdálenost mezi sebou lovících a zdarec.

Luger46 - Profil | Ne 1.1.2017 8:54:01

Vikasgard >> jak denně ?? kdyz jedu na týden beru bivak. Ty budeš asi na baterky:)

medák - Profil | Ne 1.1.2017 7:44:53

lipenak >> Nevím, jestli je slovo bez prodlení synonymum, ale když budu v dešti sedět v bivaku třeba 3metry od prutů, zvednu se a jdu zdolat, taky to není okamžitě. Totéž platí, když mám v ruce konvičku s horkou vodou na kafe- nenaleju si ji do bot, ani ji nedodím kolegovi na hlavu. O vykonávání potřeby ani nemluvím, nebo si mám "chladič vysypat" na ruce či snad letět s gatěma na půl žerdi? Ovšem cigaretka na zažrání už tak košer není

Vikasgard - Profil | Pá 30.12.2016 18:16:06

neprduch - Pokud se jde někdo vyčurat, tak by mě ani ve snu nenapadlo, ho za to kárat. Pokud to není do 40 metrů vzdálené hospody a já na něj čekám, až jako laskavě dopije. Další extrém jsem zažil, kdy rybář odešel od nahozených prutů sekat trávu. Tohle jsou prostě situace, které o papíry jsou. V případě lovu, kdy je povolená brzda, nebo volnoběžná brzda (prostě lov na boilie) bych byl sice shovívavější, než při lovu "natvrdo", ale říkám si, jestli je opravdu takový problém ty klacky vytáhnout, když se před tou krátkou, prudkou bouřkou jdu schovat. Je ale naprosto neoddiskutovatelné, že by měla být jednoznačně dána vzdálenost, která by umožňovala rybáři se vzdálit od nahozených prutů příslušnou vyhláškou, jakož i okruh čištění lovného místa. Takovéto nejasnosti akorát nahrávají "lovcům lebek" a na druhé straně "chytrákům" kteří se snaží obcházet RR jen kvůli pohodlnosti.
Další problém je vyhrazování lovných míst. Buďto zakázat i ponechávání čehokoliv (židle, stoly, vidličky), nebo povolit. Například MO by mohla vytipovat určitý počet míst a na určitou dobu je pronajímat rybáři, který má třeba dovolenou. Řekněme jednomu rybáři stanovište 15 od 1.6. do 14.6. s tím ,že má rybář v ruce dekret, který mu dává právo na toto lovné místo a oprávnění jiné rybáře z něj vykázat. Maximální doba pronájmu by byla těch 14 dní v kuse. Vytáčí mě doběla rybáři, kteří si v podstatě ohradí místo u chaty a celý rok tam spíš střeží, jestli jim tam nikdo nejde, než aby tam chytali. Mě by se osobně líbilo, kdybych si po dobu dovolené mohl někde krmit bez obav, že mi tam někdo, kdo se dozví, že tam krmím schválně vleze...

bart.bm - Profil | Pá 30.12.2016 17:28:04

Petr 72 >> jenze kazdemu zdravi neslouzi a az ti bude treba 60budes rad za to auto za prdeli...

bart.bm - Profil | Pá 30.12.2016 17:24:43

neprduch >> v tomto zalezi na pristupu RS z pohledu lidskeho zdraveho rozumu...bohuzel i mezi nami jsou kreteni co nedokazou uvazovat rozumne a z pozice moci si chteji neco dokazat....za me by to bylo BZ...pokud by dotycny videl na pruty a mel o nich prehled...rad neresi vzdalenost ale reakci a reakce je u kazdeho jina...RS nemuze chtit u invalidy reakci 20ti leteho synka ktery je ve finale u prutu rychleji ikdyz leze ze spacaku zamtimco dedula po oboustrane vymene kycelnich kloubu jen vstava ze zidlicky, ale jak pisu...i mezi nami jsou sasci co si vylozi bod V po svem a vemou povolenku jen za to ze si sel clovek ulevit nekam za ker aby mu nesmrdela moc pod nosem...

Klobasa1 - Profil | So 26.3.2016 21:05:00

teoretik >> Snad ti poradí někdo jiný nebo si poraď sám, odkaz funguje i v češtině, ale já jsem si to všechno vymyslel a vyrobil, abych si usnadnil práci na rybách. Dolů hrubo do mínusu jdu schválně kvůli rybám, chci se dostat přesně na číslo pět, což je rybí úroveň inteligence. Jen pár funkcí jako např. žrát, odpočívat, vytřít se a zazimovat mi dokonale pomůže pochopit jejich mentalitu a dosáhnu tak daleko více úlovků. Pak budu vědět jak ryba chápe a myslí, přijdu k vodě, za pět minut si nachytám a vyberu ty na které budu mít zrovna chuť a nebudu na ně celej den čekat někde schovanej před deštěm v autě s příposlechem.

MrKos - Profil | So 26.3.2016 19:13:01

obrisek >> nejsme ve při, je to vypilování všech metod moderní techniky vedoucích k zdolání trofejní ryby až na podložku... umění skutečného lovu tomu ovšem schází
a přičinění lovce je zanetbatelné

to máš podobné, jako bys chtěl dostat na podložku pěknou jikernačku s trojkama, naháněl ji ve Velorexu se sáčkem piškotů a říkal by jsi "na, Terezko" ... proti tobě bude Jarda Jágrů v mustangovi, s večeří v nejlepší restauraci v okolí a následně luxusní vilou a několika vířivkama

pravděpodobnost zdolání je zde zřejmá a hodnota té zdolané jikernačky je diametrálně jiná ... ta Jágrova jikernačka nemá šťávu ani hodnotu

otoš - Profil | So 26.3.2016 19:01:10

...v lužních lesích jezdím autem až úplně, ale úplně k vodě...jen tak dosáhnu na trofejní ryby při lovu přívlačí...

MrKos - Profil | So 26.3.2016 17:59:19

Majra7 >> to bezesporu ano a jsem opravdu rád, že jsem vyjímkou, že takových vyjímek znám hned několik a že vyjímky ještě existují.

Za největší paradox považuji i to, že tito sportovci často bez špetky znalostí opravdové rybařiny ještě křičí, že jsou v jejich moderním způsobu pídění se za fotkou kapra tak strašně omezováni. Takže oni napřed vstoupí do spolku, který jim umožní ležet za pár korun ročně v bivacích nebo v autech a zdolávat na předimenzovaném vercajku samoseknuté kapry. Porušují tím hned několik předpisů, porušují tím i určitou elementární slušnost pro parkování ve volné přírodě, ale nějak to okecají. Záhy je jim to už málo a chtěli by nonstop, vyvážku, tyčovky a kdoví co. To mi přijde až absurdní.

MrKos - Profil | So 26.3.2016 17:51:07

kakr >> opakované porušování pravidel a hledání cesty, jak s něčím vydrbat, přivádí i chudáka úředníka na pokraj šílenství. Buďto vydá podivnou formulaci ve vyhlášce a nebo začne chlastat.

Na druhé straně osobně nerozumím tomu, čemu z tého formulace vážení kolegové nerozumí. Buďto chytám ryby a do několika (do pěti) vteřin po záběru rybu zaseknu a nebo ležím v biwaku a dívám se na oblíbený seriál s Jakubem. Pokusy o sloučení obojího končí nekonečnou diskuzí o tom, jak něco nějak po česku odrbat, Jako vždy.

MrKos - Profil | So 26.3.2016 17:36:52

Majra7 >> ono je totiž nutné i z tohoto úhlu pohledu býti na pozoru, protože na jedné straně tomu sice řekneme pokrok a na straně druhé většina tohoto "pokroku" směřuje k pohodlnější cestě k fotce s velkým kaprem, nikoliv k jeho ulovení. A už i to je špatně. Když to hodně zjednoduším, tak všechny ty bivaky, samoseky, super ostré háčky s koulís mimo háček, pípáky, příposlechy, alarmy na prutech, echoloty, loďky s GPS, tyčovky a v neposlední řadě odpadávací olova vedou k degradaci umění rybaření (umění lovu) a stačí nakoupit dle posledních trendů, zavésti montáž, uložit se do biwaku a dřív nebo později chytám na Mušově dvacítky. Tedy je to úměrně spojené s časem tomu věnovaným a s počtem porušených pravidel. Čím je obojí vyšší, tím je vyšší i pravděpodobnost té dvacítky. Vytratilo se umění vystopovat chování ryby, umění uvařit kolínko tak aby ho ta ryba sežrala, umění reagovat na počasí nebo denní dobu, případně umění rybu zaseknout v pravý okamžik, umění rybu zdolat na monofil 0,25, umění kapra klepnout a jít s ním domů. I to je umění.

Piškothonza - Profil | So 26.3.2016 16:46:30

...zajisté může rybář při rybolovu sedět v autě...jen to auto nesmí mít pražskou RZ...

Klobasa1 - Profil | So 26.3.2016 11:28:06

PetrVratimov >> Ty pitomé kidy o tom bez milosti a na doživotí, byla samozřejmě sranda, a ani trochu se nedivím že ji ty ani někteří ostatní tady nechápou.

Danda05 - Profil | Pá 25.3.2016 23:26:14

NAVI73 >> No jasně s tím souhlasím, tak ještě na rybách sedět v autě:-) taky mám rád i tu nepřízeň počasí, o tom je lov a rybarina vůbec. Pěkně sedět u klacků i když jseš znavenej.
Ale s tím autem je to úplně stejný i s bivakem. Prostě borec zapne priposlech a jde chrápat..
Asi jsem taky stará škola i když nejsem zas tak starej. Ale z tohohle lovu ze stanu je mi spíš smutno.

arnošt - Profil | Pá 25.3.2016 22:00:37

V řádu by mělo být jasně napsáno,jaká je vzdálenost,na jakou bych se neměl od prutů vzdalovat.Do té doby je všechno jak ze strany rybářů,tak RS i kohokoliv jiného čistá spekulace a výcuc z prstu.
Pokud řád upravuje vzdálenost mezi jednotlivými chytajícími rybáři,nevidím důvod,proč by nemohl upravit i bezpečnou vzdálenost od prutů pro neprodlenou manipulaci s nimi.
I když si nedovedu v reálu představit,jak se někomu bude prokazovat,že nebyl od prutů 5 metrů,ale třeba osm a půl...
A pokud jsem opravdu u prutů,mělo by být každému jedno,jestli sedím na židli,v autě,ležím na lehátku,pod ním anebo levituji metr nad zemí...

Anýzový dědek - Profil | Pá 25.3.2016 21:31:51

manzes - >> pokud vím, tak v RŘ se o žádném sezení nepíše:-) Rybář musí být u prutů přítomen tak,aby s nimi mohl neprodleně manipulovat.
Ovšem zde si to každý vykládá jinak.

nofish - Profil | Pá 25.3.2016 21:24:31

NAVI73 >> není špatné vidět kam zhruba ti táhne kapr, ale uvědomil sis někdy, že to světlo může obtěžovat člověka na protějším břehu? Nedej bože, že bys byl opilý blb s takovou baterkou. Jsme moderní, máme u nás nonstop a tak mám zážitků s čelovkama napříč přehradou celkem dost.
Taky mi chytání v dešti nevadí, tuplem přívlač. Jenom bouřka je taková ošemetná, tam už má člověk trošku respekt. Předloni třeba, když přišla fakt silná bouřka, jsem zalezl kus od vody do boudy, co zbyla po táboru (kuchyně) natáhnul nohy a dal hodinu nic nedělání, než to přešlo. Taky bylo fajn... :-)
Na chytání v dešti je nejhorší asi jenom to, že máš časem vše promočené, špinavé a tak... jinak rybám je to celkem jedno a je to větší sranda, ne? :-)

nofish - Profil | Pá 25.3.2016 20:51:38

NAVI73 >> 90% dnešních kaprařů neuběhne ani 40m, natož 400 :-)
To je jak se svítivostí čelovek na kilometr. Je to super, ale k ničemu v praxi.....

roxtidy - Profil | Čt 24.3.2016 23:04:23

F16 >> jsem stejneho nazoru. spoustu veci neni v RŘ presne definovano a pri pripadnem sporu by to porybny projel na plne care. Spolehaji na to, ze do soudniho sporu nikdo nepujde, Je potreba kazdou situaci posuzovat individualne a rybar musi mit take trochu vlastni soudnosti. Paka jsou ovsem na obou stranach hojne zastoupena.

Hora - Profil | Čt 24.3.2016 21:05:13

může,ale neuslyší pípáky ⚡

Klobasa1 - Profil | Čt 24.3.2016 20:57:48

Při rybaření se nesmí sedět v autě, rybář je povinnen podle řádu sedět u prutů tak, aby mohl okamžitě manipulovat s prutem a rybou. Tomu kdo se hřeje a prdelí někde v autě na rybách bych jako rybářská stráž okamžitě a bez milosti zabavil povolenku na doživotí!

Červené karty: Pr3v1t3k