Zabít nebo nechat žít?

Rybařím přes třicet let a poslední dobou začínám mít pocit, že kvůli chycené a zabité rybě se v České republice znovu zavede trest smrti… Mělo by být samozřejmé pouštět trofejní ryby a nebrat vše, co ulovím, jen proto, aby se mi vrátila investice do povolenky. To jistě ano.
Ale skutečně si myslíte, že občasné ponechání si úlovku pro konzumaci, je špatné? A proč? Rozumím veganům, pro které znamená maso na talíři smrt nevinných zvířat. Nerozumím ovšem rybářům, kteří odsuzují kolegu za to, že si dovolí třikrát do roka vzít domů kapra. Přitom ti samí „ochránci ryb“ chytají celý den dravce na živou rybku a večer si doma s rodinou ugrilují kusy „nevinného selátka“.
Vždy jsem žil v domnění, že pokud se chovám u vody slušně, mám rád přírodu, s ulovenými rybami zacházím tak, jak mi dovoluje řád, mohu si s čistým svědomím i občas rybu sníst. Kolik rybářů zastává názor „vždy chytit a pustit“? A jak se chovají na pstruhové vodě, když chytí štiku nebo tlouště?
Autor diskuse: Roman Ozz - Profil , 26.6.2012 všeobecné - ostatní
Dále moderuje: pouštěč Profil
20 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NGRUPA - Profil | Út 26.6.2012 10:21:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nevím jak vy, ale já jezdím k vodě ryby chytat a né pouštět. A to ať už jed o kapra, sumce, nebo třeba cejna. Prostě chytám a dokud nemám rybu na břehu, tak nevím jestli si ji nechám nebo ne. Pokud tedy není hned jasné, že se jedná o nějaké "monstrum", to vím že pustím. Je to jen má věc co s rybou udělám, poku má míru. Někdy si říkám: "dnes už musím něco donést domů", pak chytím třeba 90 cm sumíka a říkam si: "ty půjdeš se mnó dom", ale začne na mě koukat a já už jsem nahlodanej a pustím ho. Na druhou stranu jsem ale vloni chytil 110 cm sumce a říkám si: "ještě fotečku a valíš zpátky", tiše mu to šeptám do ouška...:-). Jenže při té "fotečce" si uvědomím, že za mnou přijede manželka s houfem dětí, mých i vypůjčených, děda..atd. A že to bude super oběd a že jsem mu do toho "ouška" lhal!
Poprvé v životě tak jím rybu přes metr. Není to má první, druhá, třetí........ a ani snad poslední ryba 100 cm PLUS co jsem chytil, ale je první co jsem si ponechal.
U jídla mám pak výčitky, přeci jen měl přes metr, do toho ty všechny kecy o prosazování a zatracování Ch a P..... Ale co, jídlo bylo opravdu výborné a všichni měli radost, že jí čerstvou rybu.
Je to normální???
Ať Vám to hrrčííí.......

Tenhle zápis je už starší, jen je trošku upraven, letos/vloni....atd. Ale v podstatě je pořád stejný. Za opakování se omlouvám, ale tohle téma se taky opakuje stále dokola, takže to asi zase tak od věci nebude.
:-)

Nkakr - Profil | Út 26.6.2012 21:53:52

Figos >> Je neuvěřitelné, jak se diskuze o pouštění či ponechání ryb dokáže zvrhnout k nenávisti k seniorům.
Možná ten, kdo dnes nazývá důchodce sviní bude mít štěstí a důchodového věku se dožije.
Možná by bylo dobré navrhnout a schválit zákon, který by současně s důchodovým věkem v rámci zdravotního pojištění zajistil těm sviním eutanázii.
Bez poplatku 30 kč..............

NCarpeater - Profil | St 27.6.2012 17:42:36

Roman Ozz - >> svaz teď dělá výhradně to, co mu káže veřejnost. Sype kapry a duháky. Svaz si myslel že to musí stačit, ale běda - kapraři a duhákáři řvou ještě víc!!!
Teď je totiž svaz konfrontován se zajímavým fenoménem - existují jedinci, kteří si myslí, že mají právo chytat kapry velké a prsit se s nimi. No, a pokud někdo toho kapra chytí a vytáhne ho z vody, tento jedinec soudí, že byl na svých právech zkrácen a okraden tím, který si kapra ponechal.
Tam je gró ulítlého pronásledování dědků s kaprem v igelitce, tam se zrodila podstata C&R, v bahně závisti a špíně sobectví.

NLee-Haney - Profil | St 27.6.2012 22:05:48

Rybařina má dvě skupiny lidí.Jedna v které jsou normální rybáři kteří berou rybařinu jako lov.Z ryb si nedělají kámoše a je jen na nich co s ulovenou rybou udělají,je jedno jestli jsou to pouštěči či rybáři co si rybu vemou.Dodržují řád a nedělají z rybařiny cirkus.
Pak je druhá skupina lidí kteří berou vše i kdyby to měli hodit slepicím.Do téhle skupiny však patří i ortodoxní pouštěči co vůbec nemají páru co slovo rybolov znamená a z rybařiny dělají nějaký férový boj kde ryba je přítel a rovnocený soupeř.Myslí si že vytvořili vztah a chcou tomu věřit,ale ono to není možné.Tihle lidé kritizují okolí a přitom sami nejsou schopni dodržovat řád,protože vyznávají ten svůj.
Kdyby tahle skupina lidí nebyla jak by bylo u vody krásně,ovšem o čem by se pak na mrku diskutovalo....

NKozič origin - Profil | Čt 28.6.2012 19:46:57

Ivo >> Ivo, jsme prostě sobci. Ty chceš chytit rybu, kterou bych já měl pustit a já nechci pouštět rybu, kterou by měl znova někdo tahat. Nebo případný důvod puštění určitě není ten, aby způsobila radost někomu jinému.
Já jsem sobec, ale nenárokjuju si ničí ryby. Budu chytat, co bude. Třeba když jsem byl ještě malý, tak jsem taky zažíval velké lovy a přitom jsem chytal v podstatě prd. I když jsem tehdy nebyl tolik schopný dát si věci do nějakých souvislostí, nikdy by mě nenapadlo toužit po větším úspěchu tím, že budu danou rybu lovit vícekrát, nebo že své naděje upnu k sazení, či jen k tomu, abych si mohl ohmatat taky tu rybu, co včera chytil a pustil Lojza.
Chytejme co je. Žádná ryba nežije věčně, ani ta puštěná a proto každá ryba bude tedy jednou chybět. Můžem zapálit svíčku a smířit se s tím.

NRybatorstr - Profil | St 27.6.2012 21:27:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Roman Ozz - >> Osobně to vidím tak podobně, jak píšeš. Minulý rok jsem odnesl od vody tuším tři ryby, celkem. Nemám vůbec nic proti kolegům, kteří si sem tam tu šupinu vezmou. Hodně mi vadí chování mnohých z nás u vody..... ať k rybě nebo přírodě. Ale jak říkám, je to o lidech. Shrnuto a podtrženo - nejsem ChaP, ale nejsem rozhodně tzv masař. Chovejme se k přírodě hezky a to svědomí nás nebude tížit... Ať se ti daří :-))

NVenca888 - Profil | Út 26.6.2012 10:39:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jojo... z toho mi jde taky hlava kolem... Pominu-li samotnou perverzitu faktu, že někdo chytá ryby, přestože je nejí, nedokážu pochopit, jak někdo může lomit rukama nad zmasenou rybou a následně utýrat k smrti pod kačenou nástražku, případně dorazit domu a dát si k obědu kuře, který si prožilo nádhernej mesíční život v koncentráku...
Jsem rybář a jim ryby, který chytim. Myslim, že to zní vcelku normálně...alespoň kdysi tomu tak bylo...

Nramones - Profil | St 27.6.2012 19:27:42

20 diskutujících pouštět, 20 diskutujících brát vše.... A mezi tím je několik set tisích rybářů, kteří jsou normální, neřeší to na PC a sedí u vody....

NMrKos - Profil | Út 26.6.2012 13:24:15

Často se tu objevuje opěvovaná fráze „občas rybu vezmu, nevidím v tom problém“ . Já osobně v tom taky nevidím problém a jde spíše o to kde je ta hranice kdy už končí občas a začíná masařina. Někde na Dunaji, Labi či Moravě kde řeka sama „vychová a uživí“ tuny ryb je ta hranice určitě trochu jinde než na rybníku 2Ha v Horní Dolní. Tu hranici si málokdo dokáže uvědomit, málokdo si dokáže připustit že zmasením jediné pěkné štiky bere z 2Ha vody 25% všech štik, zmasením dvou candátů možná i 30% všech candátů atd. A už nikdo je do vody nevrátí, když nepočítám Š1 nebo Ca1 s mortalitou jaká tam je. O samovýtěru nemůže být řeč, protože mateční ryby už tam dávno taky nejsou.
V praxi to často vypadá tak, že drtivá většina rybářů klepne po hlavě 50-90% ulovených mírových ryb (kapr, štika, candát) a je to v jejich očích pořád „občas“ i proto, že častěji takovou rybu nedokážou chytit. V podstatě chodí k vodě primárně pro to maso, často to schovávají za fomulaci „že si jdou odpočinout“ nebo „máme rádi přírodu“ , ale jakmile se při tom odpočinku ryba jedlá splete, tak dostane za uši, odpočinek, neodpočinek, příroda, nepříroda. Ta ryba se v tom okamžiku stává jen kusem masa. Důsledek tohoto jednání je takový jaký na svazovkách dnes a denně vidíme, rybáři kočují za trambusem přivážejícím kapry, dravce v rybníku aby jeden pohledal a přemnožený cejnek už se do vody skoro nevejde. Pořád je za tím to okřídlené „občas“. Rybáři jsou sprostí, hrubí, často bohužel i tupí a když se zadaří, vysazená ryba bere, tak se nezdráhají naplnit mrazák, podarovat rodinu a za každou cenu z té vody brát vše co se dá. Pořád se bavíme v rovině že dodržují limity. Tradiční svazomasaji využívající na maximum co využít jde, taková pěkná česká vlastnost. A to svazomasařské maximum můžou být klidně jenom 4 kapři/rok + dvě štiky/rok. Víc toho totiž za ten rok ani chytit nedokážou.
Osobně si myslím že při současném stavu rybářské obce, při počtu rybářů a ekonomické situaci, která mezi nimi panuje je třeba v první řadě dostat lidi pryč od vody, jak to udělat nevím, možná razantně zdražit povolenku a zavést další omezení, protože náš lid to potřebuje jak koza drbání. To mi nikdo nenamluví, že celkový počet rybářů je k rozloze našich vod adekvátní.
Abych se vrátil k otázce: sám ryby nežeru a jsem rád když je můžu jenom chytit, trochu úchyl, přiznávám. Nezazlívám nikomu když si rybu vezme pro vlastní potřebu (má na to právo), jen mi vadí že lidi nepoužívají mozek. Potom jen slyším nářek jak ve vodě nic není a smutně pozoruju kočovníky stěhujíc se za trambusem o dům (o vodu) dál. To jsme to dopracovali.

NTWIN 69 - Profil | Út 26.6.2012 10:09:48

Roman Ozz - >> Ahoj,jsem toho názoru ať si každý dělá s chycenou rybou co chce.Jestli ji pustí nebo vezme je jeho rozhodnutí a ostatním je po tom kulový.Ovšem za předpokladu,že neporušuje předpisy.

NHellfish - Profil | Út 26.6.2012 19:52:45

Rybařím od svých šesti let a mám v tom jasno, co chytnu zhodnotím a pak se rozhodnu podle místa, počasí, velikosti úlovku a druhu a následně beru v potaz svojí chuť se probírat čištěním, škrábáním a kucháním. S přibývajícím věkem mi dělá problémy rybu zabít nejspíš měknu,ale když mám chut na domácí zavináče z cejnů tak na ně jdu, když mě honí mlsná na okouna na másle tak to vyzkouším..Držím se hlavně pravidla že když už jí zabiju tak at nepříjde nazmar.

NMAXXSKATER - Profil | Út 26.6.2012 12:21:04

Z osobního hlediska pustím raději chyceného pstruha potočního (duháka ne) nebo lína, kterých je na našich (mimopstruhvých - alespoň u nás) málo a prakticky se nevysazují. U kapra to vůbec neřeším a pokud mi doma řeknou, že mají chuť na kapra, tak ho vezmu, nevidím na tom nic špatného, kapři se cpou i tam, kde dříve nebyli a zabírají prostor ostatním druhům ryb. Ostatně i ministerstvo zemědělství nabádá občany ČR, aby jedly ryby (hlavně kapry), tak proč ne ? :-)

Njurasoft - Profil | Út 26.6.2012 11:32:01

Ryby co chytnu pouštím šetrně do vody. Neberu si rybu dobře 10 let, ale asi víc. Jednak proto, že mi klasická úprava moc nechutná (pár podkov kapra na vánoce sním) a já s manželkou velkou rybu ani nesníme. Bydlím v paneláku a špinit si celej byt smradem z ryby a jejich zbytků mi taky vadí. Bydlet v rodinným domku se zahradou tak mám na ní určitě udírnu a rošt. Pak bych bral každou šupinu co bych chytil a udil, rožnil a griloval bych cokoliv bych chytil. To vím na 100%.

Nmeteor - Profil | Út 26.6.2012 11:20:12

Roman Ozz - >> ten pocit je víceméně správný :-) radikální zastánci CHaP (tedy Wostří a Moderní kapraři) se zřejmě uchýlili ke guerillovým válkám, tudíž je pouze otázkou času, kdy tzv. "masaři" nebudou pouze shazováni do vod, ale budou rovnou topeni :-)
Ale vážně: občasné ponechání si úlovku pro konzumaci určitě není nic, o čem by člověk vůbec musel přemýšlet. Za zamyšlení by možná stály limity odnášených ryb, které jsou IMHO dost vysoko. Jinak lze souhlasit s víceméně celým tvým zadáním...
Dovolil bych si nastínit pár důvodů, proč jsou někteří rybáři takoví... moulové :-)

1) rybaří kdejaká lůza;
2) nedostatek vlastního myšlení;
3) ovlivněnost reklamou / známými osobnostmi (K.Nikl, L.Krása);
4) rybí "rasismus" (vyznává se CHaP pro kapra, ostatní ryby jsou "plevel" a mohou být snězeny);
5) zahleděnost do / na sebe, neschopnost se přizpůsobit pravidlům, zaměření na egoistické chtíče a tužby;
6) heslo dnešní doby "všechno a hned" se promítá (bohužel) i do rybařiny;
7) zřejmě naprostá absence alespoň "selského rozumu" co se týče přírody (= nejvíce je mladých kusů, nejméně těch starých, největších - všichni by chtěli lapat metrové kapry nejlépe na první nához);
8) mladická nerozvážnost (toto chování lze úspěšně "vystopovat" zejména u mladých rybářů);
9) mnozí takoví "ryboagresoři" určitě nikdy nezabili rybu (vlastní rukou, samozřejmě) - kuřecí / vepřové / hovězí maso je jim servírováno jako konečný produkt (= sami zvířata nezabíjí);
10) pomýlený názor, že je to tak správně;
11) naprostá nepřipravenost rybářů (= noví členové neabsolvují žádné rybářské kroužky, mnohdy dostanou "papíry", aniž by složili zkoušku; většina začínajících rybářů začne kaprařit a - ovlivněni časopisy, reklamou atd. - zřejmě mají pocit, že tahat "prasečkyny" je normální);
12) atd. atd. :-)

Víceméně všechny extrémy jsou špatné, "správná" cesta bývá plus minus uprostřed...

EDIT: ad. "vegani": pokud je člověk vegetarián (nedejbože vegan), pak by v rámci svého přesvědčení neměl vůbec rybařit (a to ani "jakožemetodou" CHaP), jelikož rybařina je od základu (tak trošku) trápením ryb, což musí být v přímém rozporu s přesvědčením daného vegetariána / vegana... stejně tak by ryby neměli chytat buddhisti, že ano :-)

NIvo - Profil | Út 26.6.2012 11:00:30

Já to mám jednoduché - nikoho nenutím, aby rybu pustil a nikdo nesmí nutit mně, abych rybu zabil.

NTWIN 69 - Profil | Út 26.6.2012 10:51:12

rybářka I. >> Tak v tomhle mám taky jasno.Nedělím rybáře na nějaké skupiny,ale pouze na slušné a hovada.Těch slušných je naštěstí většina.O těch ostatních nemá význam psát.Je to zbytečná ztráta času.

Nrybářka I. - Profil | Út 26.6.2012 10:22:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

TWIN 69 >> Ahoj, naprosto souhlasím. Navíc mi připadá jako hloupost jít si jednou měsíčně koupit hormónama napuštěné rádoby filé když jako rybářka můžu mít zdravou a čerstvou rybu. Mňam :-))

NTomK78 - Profil | Út 26.6.2012 10:19:35

Co to tak přestat řešit? Vždyť je to zbytečné.... Ryby zabíjím podle nálady - když mám na ně chuť, tak je sejmu a moc se tím nezabývám... btw letos 31 lososovitých ryb, ale do konce roku to výrazně snad zlepším :)
Na druhou stranu chytám sumce a ty zas pouštím, protože mne prostě nebaví se s nima drbat v kuchyni (lososovitou rybu mám vyfiletovanou za tři minuty max...), byť na jídlo je to moje nejoblíbenější ryba. A ty chytám na rybu, která kvůli tomu zakalí nebo je prošitá dvěma trojhákama.... Ano, není to asi hezké...

Ono celá rybařina je o ubližování rybám a jediná cesta, jak rybám neubližovat, je nechytat je vůbec...

Když tak nad tím přemýšlím, tak možná toho příštího sumce sejmu, když nebude moc malej nebo moc velkej... :)

Nmascha - Profil | St 2.4.2014 16:34:08

Co je to za blbost "Mělo by být samozřejmé pouštět trofejní ryby..." ?
Když už vzít rybu, tak raději starou, co už toho má dost za sebou. Když si každej vezme šedesátku, tak přes osmdesát nedoroste žádná.

NTWIN 69 - Profil | Út 1.4.2014 19:20:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pekeno >> Vážený kolego,pokud jako rybář hážeš ryby do křoví,tak nejsi rybář,ale jen obyčejný trotl.Vrať radši papíry a začni sbírat houby.Je mi Tě líto.

NLauri - Profil | Út 10.7.2012 7:09:04

Roman Ozz - >> vše co chytím tak pustím, ale ryby jím a to tak že dost. Dříve jsem ryby bral domů, ale zvýtězila lenost kuchat a jinak ryby zpracovávat. Mám málo času. Nezřídkakdy si jdu zavláčet třeba jen na půl hodiny, nedovedu si představit, že bych se na třicet minut stavil narychlo k vodě a z toho bych deset minut zpracovával případný úlovek. Neodsuzuju rybáře kteří si vezmou ryby pro vlastní potřebu domů, ba naopak. Myslím si ,že je to tak správně. Odsuzuju pouze ty, co nevědí kdy s rabováním vod přestat. Jo a ortodoxní ,,chyťapusťáci" mě taky serou, když svoji metodu lovu někomu cpou.

NVenca888 - Profil | Čt 28.6.2012 14:58:40

Ivo >> ať se snažim, jak se snažim, nedokážu pochopit, proč bys měl umřít hlady.

Hele, představ si, že máš velkou ohradu s prasatama. A teď:

1.vlítnete tam mezi ně, začnete je nahánět, jedno si vyberete, budete ho honit, smýkat s nim, popichovat nějakym bodcem, až ho konečně zaženete někam do rohu, přitisknete k zemi, přidusíte v kaluži... Pak uděláte pár fotek a se smíchem vystrašený, vystresovaný, poraněný a kvičící prase zase pustíte.

2. uděláte vše, co bylo popsaný v bodu 1. s tim rozdílem, že na konci to prase střelíte do hlavy a následně řádně zpracujete ke spotřebě (a posléze spotřebujete-ukojíte hlad). Maximálně postup z bodu č. 1 opakuješ, pokud před usmrcenim shledáš, že prase neni z nějakejch důvodů vhodný pro zabití.


Kterej z výše uvedenejch bodů ti přijde normálnější? Nechci ti nutit žádnou odpověď, ale řekl bych, že tu jedničku si může vybrat jenom člověk s nějakou psychickou poruchou... A copak dělá chyťapusťák? Hmm?!

Osobně se domnívám, že by chyťapusťáků (a pravděpodobně rybářů obecně) zásadně ubylo, pokud by ryby uměli vydávat zvuky... jako to kvičící prase...

NUchaazim - Profil | Čt 28.6.2012 14:19:27

Ahoj. zajímavá diskuze.. Škoda že nemám čas jí přečíst celou (13 stran).

Můj názor na tuto věc. Když chce někdo rybu k večeři, ať si jí veme. Ale naprosto souhlásím s nastavenou mírou kapra např. zde na Lipně 40-70cm. Sice když se podívám na 40 cm kapříka, který není ani moc vysoký a představím si, co z něho asi na pekáči zbyde po očištění, je mi ho líto.
Ale budiž.
Osobně ryby pouštím, ale na pěkné štice nebo (dříve hojném) candátovi si rád pochutnám. Ale jen jednou za čas.
Konzumace musí mít své kouzlo chuti. A že ty lipenské rybky chutnají obzvlášť výborně. Nechápu tak místní rybáře (labužníky), kteří jsou při chuti mít kapra s snídani, obědu, večeři. Samozřejmě o prodeji někomu jinému nemůže být ani řeč - to je na lipně tabu.

Názory proti Chyťapusťákům neberu. Určitě to nejsou magoři. Magoři jsme totiž tak trochu všichni ale to sem nepatří:-) Rybář může s rybou zacházet podle svého uvážení (v rámci RŘ samozřejmě)
Tak proč jí nepustit. Když jí nebude zbytečně trápit na břehu a válet v písku. Zbude mu krásná fotka a krásná vzpomínka a o to především jde.
Masařovi sice, pravda, taky zbyde krásná vzpomínka, ale krásu a sílu prožitku z jím ulovené ryby nikdy nepozná.

Lidi nekoukejte se na sebe přes prsty a nechovejte se jak lidi. Radši se chovejte jak zvířata, ty totiž mají k přírodě úctu a žijou v ní a s ní v symbioze.

Hawk, Tomáš, rybářské potřeby, Černá v Pošumaví

NButchi - Profil | Čt 28.6.2012 8:40:27

MrKos >>
"rybařina je v současnosti masová záležitost všelisjaké lůzy, která neumí nic jiného než těžit ... to je špatně"

A tady se to všechno posralo.

Z mého pohledu je jedno, jestli si někdo vezme 30kg ryb nebo všechno pustí. Lůza je prostě lůza, jde jen o to, za co ten člověk bojuje. Takoví ti ultrapouštěči by nejradši ukřižovali ty, kteří si vezmou rybu, protože za tím vidí vlastní neúspěch a vnucují ostatním jediný správný názor, nejčastěji přejatý od nějaké pochybné ikony. Zaštiťují se sportem, líbáním ryb a blábláblá.

Masaři se zase nestarají o to, jestli budou mít co chytat příští týden, protože nejsou stavu uvažovat tak dopředu. Nejlépe vychytají, co jde, a pak řvou, že v té vodě nic není (zde zase platí : vlastní neúspěch = málo se vysadilo).

Rybařina není sport a ryby nejsou naši kámoši, i když si to někteří omezenci myslí. Chytám ryby, protože si můžu vybrat, jestli zabiju nebo pustím. Na rozdíl třeba od myslivosti. Toto právo respektuju i u ostatních, nehodlám však tolerovat agresivní vnucování a snižování něčího rozhodnutí.

Kam se vůbec poděl uvažující lovec, který hledá neúspěch nejprve u sebe, bere ryby v přiměřeném množství na okamžitou konzumaci, má nastavený vlastní kodex (příklad - svazomíra štiky 50cm, on má však pro sebe nastaveno třeba 65, 70 nebo tak podobně) a bere rybařinu tak, jak to bylo před všemi těmi nesmysly s mrazákozásobením jakož i líbáním ryb a tak dále?

NKozič origin - Profil | St 27.6.2012 23:04:34

Butchi >> Jenže to jsou opravdu volové, protože si myslí, že si můžou dělat, co chcou, jen když budou ve svazu a budou mít ty papíry. Já si třeba dělám, co chci, protože nemám papíry. Odmítám svaz.
Je nasnadě uvědomit si, co je účelem toho, proč se lidi druží ve spolcích. Pokud má být posláním toho družení sazení, pak si takový svaz opravdu takové účastníky zaslouží, protože je vlastně potřebuje.
Oni si chcou jakože dělat co chcou a chcou mít ty papíry, aby jako byli rybáři. A svaz si je naoplátku krmí sazenými brojlery.
Tenhle krátkozraký vztah je nicneřešící začarovaný kruh.
Jsem za svobodný lov na svobodných vodách. Jsem proti sazení. Bude se chytat to, co je a když nebude, tak se nebude chytat. Chytat sazené ryby je jako dávat sám sobě dárek pod vánoční keř. Organizovat se v takovém bezmocném svazku je k ničemu.
Až nebude svaz a nebude se sadit, tak všeci šmejdi odtáhnou na rybníčky, kde jim za úplatu dovolí chytat si jiné nasazené šmejdy.
Mně nikdo kaprem neopije! Lov je o pochopení přírody a jestli je ta příroda v prdeli, tak to musíme tak brát a nešidit se.

NLee-Haney - Profil | St 27.6.2012 22:33:42

Kozič origin >> Já hlasy nemám.V minulosti jsem též chtěl vytvořit vztah mezi rybou a mnou tím že jsem ortodoxně vše pouštěl.Myslel jsem si že ryba ten živý tvor mi celá šťastná mává za to že jsem ji dal svobodu.Pak jsem si však uvědomil že ryba na mě totálně sere.Způsobil jsem ji akorát stres.Musel jsem se smířit s tím že nezáleží na tom zda ryby beru či ne,ale uvědomit si že je to prostě lov a buď to přijmu a nebo nemám k vodě radši vůbec chodit.

NJakuza - Profil | St 27.6.2012 21:02:32

Roman Ozz - >> Pokud si rybář vezme rybu v konzumní velikosti a není to denně, tak proč ne, má na to svaté právo. Odsuzuju ale odnášení, zabíjení a převážení trofejních ryb a taky těžkou masařinu, kdy někteří jedinci zásobují rybama půl města...

NLee-Haney - Profil | St 27.6.2012 19:06:55

Zabít.

Nkexpal - Profil | St 27.6.2012 18:11:13

Ono ja som sa s takýmto niečím stretol len tu na mrku, kde je každý CaR, lebo buď nedokáže zabiť rybu, alebo ryby neje, alebo fakt o to nemá záujem, alebo preto, že to tu je tak moderné (najväčšia skupina). Ak na Slovensku (bez urážky, ale v ČR to asi iné nebude) niečo funguje, tak je to závisť a z tej pramení osočovanie tých, ktorí si niečo zoberú. Keď je niekto drevo a chytí za sezónu 10 podmierečných rýb, tak to sa potom o CaR rozpráva :) Ja síce toho veľa od vody neodnesiem, ale keď predsa, tak sa za to nehanbím a názory ostatných tám úplne na háku. Chytám a chovám sa podľa toho, ako to napĺňa mňa, nie písalkov na mrku.

NNICKLOTERS - Profil | St 27.6.2012 0:03:31

Roman Ozz - >> Tohle je individualní názor každého z nás....Kdo neporuší rybářský řád a vezme si od vody ůlovek který mu právem patří ten je sice u některých z nás pokládán za bez citného masaře ale defakto nic neprovedl a ani se ničím neprovinil..................Já na to mám svůj názor a to již hodně dlouho stejný .......Kdo z nás preferuje rybolov stylem ,,Chyt a Pust,, ten at tak činí dál.třeba pro svůj klid v srdci a ve své duši .Ale nemůže přece nikomu vyčítat poctivě ulovenou rybu ve vezírku.............Mě by ani vesnu nenapadlo byt jen slovem se dotknout štastného rybáře kterého ještě k tomu třeba ani neznám nějakou poznámkou že si ulovenou zapsanou rybu nese domů a těší se na to jak jí doma zblajzne................Pokud ale rybářský řád porušuje a ryby nezapisuje a láduje se počtem ůlovků podle sebe tak to mě u vody klidným nenechá........Jenže z kuste těmhle pažravcům říct slovo..................

NMalda512 - Profil | Út 26.6.2012 16:40:28

Delwin >> Přesně jak píšeš. Ale největší nešvar na MRKu je to, že u klávesnice jsou skoro všeci CHYT A PUST. Pak ho potkáš na rybách sedíš někde za stromem a vidíš jak láduje kapra do saku.
Neřešit ty kecali co když nemají pádný argument napíší o někom , že je masař.
pokud jsou rybáři rozumní a berou rybu na domácí konzumaci v určitých mezích - OK¨
Pokud však zásobují hospody a nebo je dávají jako deputát tak tzo je špatně.
Já ryby nejím. Když vemu kapra tak jen pro manželku a dceru.
Sakra kdo to má škrabat :-)

NMuskiehunter - Profil | Út 26.6.2012 11:46:11

Roman Ozz - >> Taky už rybařím nějaký ten pátek a také si pamatuju doby kdy jsem bral od vody jako kluk snad uplně všechno, jenže doba se změnila.

Samozřejmě že občasné ponechání úlovku není nic špatného a neznám žádné kolegy ( a že jich znám hodně) kteří by se čílili kvůli tomu že si někdo ročně vzal 3 ryby. Sám už mám letos od vody odnesené 3 kapry a jednoho candáta... Problém ale vidím v samotném řádu a ponechání si 2 ušlechtilých ryb denně což je nesmysl!.

Rybařina je více a více populární a chytá dnes už doslova každý jouda, málokdo se umí k rybám chovat a málokdo dodržuje řád! S poslednímy lety se zdokonalily veškeré techniky, máme sonary a pevnější vlasce, lepší a aromatičtější krmení, barevnější woblery a širší škálu vercajku jako takového. Každý si všiml že ryb ubylo a čím dál tím více se jezdí do zahraničí protože u nás ty ryby zkrátka přestávají být v takové míře.....

Když na jaře vracím povolenku je tam zástup lidí a každý druhý se chlubí že má 5 metráků ryb a že popsal celý úlovkový list nebo mu ani nestačil....a nebudu mluvit o rybách které jeho papíry ani neprošly, sám to vidím o víkendu kdy jsem na svojí oblíbený sázavě, děděk ráno veme dva kapry a odpoledne to samé....

Shrnuto a podtrženo, vždy pustit je nesmysl ale brát je třeba s mírou........to bohužel většinou čeští rybáři neumí

NMiraryb - Profil | Út 26.6.2012 11:31:17

Já si taky vezmu nějakou tu čudlu domů. Jednou za rok pár cejnů na salát a kolem 5 kaprů. Pokud se mi podaří nějaká zubatá, tak si jí taky odnesu. Nemůžu ale pochopit "rybáře", kteří denně sedí u vody do té doby, pokud si něco neodnesou. Už jsem to tady taky jednou psal, že jsem narazil na chlapa, kterej se ještě chlubil, co má ulovenejch ryb a hned na druhou stranu brečel, že je voda vychytaná, že už tam skoro nic není. Na moji poznámku, že si je neměl vychytat a cpát do mrazáku mi svoji odpovědí přivodil málem infarkt. Cituji: "no, jo, ale, když potom už nic není, je alespoň kam pro rybu sáhnout".

NSoulfish - Profil | St 2.4.2014 21:35:34

Luger46 >> A co chudáci my, kteří ryby měníme za sex se sympatickými děvami?

NDawemaster - Profil | St 2.4.2014 19:59:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ryby si domu beru,když mám na rybu chuť. Neberu kde co chytím a neláduju tím mrazák jako kde kdo. Zmrazení rybího masa je zbytečné znehodnocení a když chci rybu,tak si raději chytím čerstvou. Jestli se někomu moje počínání líbí nebo ne,je mi celkem šumák,ať si někdo zkusí přijít mi něco říct :-). U vody se chovám slušně,rybářský řád dodržuji beze zbytku a bez komentáře,to mi nečiní nejmenší problémy,tak nevím,proč bych si sem tam nemohl vzít rybu. Nejlepší by bylo,kdyby se každý přestal starat o druhé a hledět si svého a zejména si měl každý zamést před svým prahem a zamyslet se nad sebou,jestli se skutečně pokaždé a za každých okolností chováte čestně,slušně,nelžete,dodržujete dopravní předpisy,jste věrní manželce a vzorně se staráte o své děti,sbíráte výkaly po svých psech atd atd...a až pak začít moralizovat a kázat druhým,jak se mají chovat ;-) :-))

Nnahodil - Profil | Út 1.4.2014 20:33:10

Kdo chce zabit, at zabije. Kdo chce poustet, at pousti. At mi do toho ale nikdo nekeca. Respekuji a chci byt respektovan.......jsem hotovej Seneca, co?!

Nstandas - Profil | Út 1.4.2014 19:23:06

Zvířata slouží k užitku člověka
Bůh stvořil zvířata kvůli lidem. Pomáhají nám s různými pracemi a také nám dělají společnost. Navíc vyvyšují Boha, protože jsou svědectvím o jeho lásce a moudrosti. Jistě nám přináší radost, když pozorujeme krásu zvířat a když se ze studia jejich úžasné instinktivní moudrosti můžeme více dozvědět o Stvořiteli. (Žalm 104:24; Přísloví 30:24–28; Římanům 1:20) Jeden takový příklad moudrosti můžeme vidět ve světě hmyzu. Včely mezi sebou pozoruhodně komunikují o tom, kde leží zdroje potravy, dokážou k nim najít cestu, a navíc stavějí složité plástve.
Zvířata slouží člověku také jako potrava. Původně dal Bůh lidem k jídlu pouze rostlinstvo. O více než 1 600 let později, tedy po potopě v době Noema, však Bůh řekl: „Každý pohybující se živočich, který je naživu, ať vám slouží k jídlu. Jako v případě zeleného rostlinstva vám to opravdu všechno dávám.“ (1. Mojžíšova 1:29; 9:3) Bůh tak lidem dovolil, aby začali jíst zvířata. I když Bůh původně nezařadil maso do jídelníčku člověka, toto svolení mělo zřejmě sloužit lidem ku prospěchu.

N: vydrák - Profil | Út 1.4.2014 18:25:13

pekeno >> Řekl bych,že mezi nás nepatříš.Vyhoďte ho někdo,bude to tak správné.

Nmalamut - Profil | Čt 28.6.2012 17:47:59

Ivo >> vrčet na malamuta, to je asi jako.... no třeba houkat na sovu :-)))))))

Nšmudla007 - Profil | Čt 28.6.2012 10:06:22

malamut >> Škoda že kolega MrKos nazývá svazomasajem a lůzou ostatní rybáře o nihž nic neví. Kolega ZN zase nazývá kolegy rybáře vandráky a obviňuje je z porušování "pravidel slovy: vím že jsi porušil i když budeš tvrdit že jsi nic neporušil .blablabla ..obvykle nad svazopotočákem) .
Veliký nešvar a nepěkný přístup Svazopouštěče MrKose jest snaha o vyhánění rybářů do vody pošlechticku( Won na to má deset tisíc na povolenku tak chce aby ostatní platili taky deset tisíc ročně za chytání= aby rybařina byla kratochvíle pro šlechtu a horních deset tisíc a žebráky/lůzu kolem potoků a panských rybníků bude střílet brokovnicí aby mu nekradly jeho těžce zaplacený zprivatizosvazový ryby. Sám MrKos chodí dvěstěkrát ročně k vodě(viz informoval Kakr), tak mu tam ti svazomasajové překážijou, já mu to budu přát až bude přát i on ostatním rybářům.

Jinak u vody je klid, rybáře vyžene od vody nedostatek ryb(tak jak kormorány), měsíc po nasazení, na násadáka čekáš tři čtiři hodiny a u rybníka je pohodička nikde nikdo. Přerybněné vody hold lákají predátory všeho druhu.

NButchi - Profil | Čt 28.6.2012 8:56:15

MrKos >>
Je to bohužel tak. Já jsem dřív bral všechno, co mělo míru. Nemyslím, že je nutné to nějak omlouvat. Začátečník a mlaďoch k tomu, nevidím na tom nic špatného.

K tomu postoji (ryba pro vlastní spotřebu) jsem se prostě nějak propracoval, bohužel jsou však tací, kteří zakrní. Nepopírám, že jsem vzal nějakého toho kapra pro příbuzné, protože jsem o to byl požádán a zrovna u Káčka je to podle mě fakt jedno. Lososovité ryby nebo dravce jim prostě nedám. Resp jim nedám už vůbec nic, protože hučeli, že jim to nejelo - jejich smůla.

Mně to připadá, že teď chtějí všichni všechno hned. Prostě konzum a instant. Přijít k vodě, nachytat okamžitě mraky ryb, ideálně bez námahy, tahat trofejní kusy každou vycházku v předem určenou hodinu. Stává se z toho plytká kratochvíle.

Nkakr - Profil | Čt 28.6.2012 8:48:39

Zásadně nesouhlasím s nějakým vyháněním rybářů od vody a preferováním určité skupiny.

Ryby se lovily odjakživa, stačí dodržovat nastavená pravidla hry. Bláboly o tom ,že je legálně možné odnést ročně x tun ryb neberu. Jedná se o excesy, které se týkají velmi málo rybářů.

Pokud by se mělo něco v úlovcích omezit, tak je to štika, candát a lipan. Ale i při omezení 1ks/rok/člen se nikdy na všechny členy nedostane. Omezení je ovšem neprůchodné poněvadž lov dravců je primárně vedlejším produktem kaprařiny.

Kapr a duhák se dá dosadit kdykoli, je to jen o penězích. K70 je totální nesmysl, původní záměr který měl zabránit prodeji větších kaprů do "soukromáků" se zcela minul účinkem, dnes to přiznávají i jeho tvůrci.

Prostě nastala situace, kdy proti sobě stojí dvě znesvářené skupiny rybářů z nichž jedna ryby nejí a druhá ano. Jsou zakopané na svých pozicích a jejich pravda je tou nejpravdovější.
Babo raď co s tím....

NMrKos - Profil | Čt 28.6.2012 8:47:45

Butchi >> ultrapouštěči jsou magoři a proto jsem již níže psal, že respektuju když rybář rybu vezme pro vlastní potřebu a když u toho dokáže i přemýšlet ... bohužel takových znám jen několik

to samé platí o sportu a rybách kámoších - nesmysl podporovaný kapraři s mozkem namočeným do kliniku

normálně uvažující lovec postupně vymřel, částečně se to stalo tím že možná najednou nemá love tak bere vše, možná je to tím že nový lovec se nevychovává, možná je to obecně situací v naší zemi ... lidi jsou tupí, schází jim vzdělání, nedokážou často správně napsat tvrdé Y, stačí se podívat na silnice, v hypermarketu do fronty u poklady, všude stejné dnes a denně

NButchi - Profil | Čt 28.6.2012 7:01:20

malamut >>
Víš, že mně je každý extrém cizí. Odnášení nadměrného množství ryb stejně jako pouštění za každou cenu.
Ja Mrkose neznám, tedy nevím, jak to má postavené on.

Každopádně je přinejmenším podivné, že se tou mortalitou nikdo nezabývá. Kapřaři vůbec, páč oni mají přece clinic, podložku a dávají kaprům jména. Ostatní se s tím taky zrovna nepřerazí.

Já většinu ryb taky pouštím, ale nebudu se za nic schovávat - jsem prostě líný je kuchat, ty tanečky s nožem mi zkazí hezký den u vody. Nosit třeba kapry mně doma zakázali, páč to už nikdo nechce jest. Zabít potočáka nebo lipana, to by mi musela huba upadnout. Nepopírám, že jsem je dřív bral, ale 10ks kombinace Po (33+) a Li (37+) za rok nikoho nezabilo. Candáti se mi vyhýbají. Okouni ne, ale tam je zase problém s množstvím. Jednoho zabiješ a přestane to brát :-))) K rybám se chovám šetrně, mortalita tam 100% nějaká bude, každopádně se ji snažím udržovat na nejmenší možné míře.

Je masař a masař. Jeden známý, když jde na pstruhovku, úplně v pohodě vezme po hlavě pětadvacítku. Hlavně, aby něco přinesl. Toto je ten přístup, který se mi nelíbí. Pochopitelně je to v rámci RŘ, tedy nedělá nic nelegálního, průser je v tom přístupu. Tam si myslím, že má český rybář velké mezery - urvat si ten svůj kousek za každou cenu.

NButchi - Profil | St 27.6.2012 22:35:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MrKos >>
Naprosto s tebou souhlasím, že je potřeba dostat lidi od vody. Dneska chytá kde kdo, upřímně mě překvapilo, kolik lidí není stavu poznat některé druhy ryb.. Dokonce ani ty, které byly až donedávna běžné..

Dřív jsem hodně zastával ten názor, že je potřeba zdražit povolenku, omezit počet úlovků a podobně. Faktem je, že u nás je rybářů až moc. Nerad to říkám, ale kolem vody se pohybuje příliš mnoho póvlu, mentálního suterénu této země.

Postupně jsem však došel k závěru, že ani toto by nikam nevedlo. Jedná se o to, že existuje velké množství "rybářů", pro které je nějaký RŘ jen cár papíru. A ty nějaká cena povolenky nezajímá, budou klidně chytat i bez ní. Bez skrupulí masí dravce v březnu, dubnu, chytají na nepovolené nástrahy, mají nahozených 8 prutů. Nic jim není cizí. Ještě se tím chlubí.

A tenhle problém nevyřeší žádné omezení. Protože jeho kořen je v mentalitě lidí, kteří nemají žádnou úctu k pravidlům, zajímá je jen jejich vlastní prospěch, uvažují naprosto krátkozrace, bez domýšlení následků. Takové to uvažování - já sem jezdím tolik a tolik let, takže je to vlastně moje a já si můžu dělat, co chci.

Jediné řešení vidím v úpravě legislativy, důsledné kontrole a tvrdých trestech pro přistižené jedince. Ovšem žádné válení se v kriminále. Veřejně prospěšné práce na sádkách, roznášení ryb po revíru i tím nejnepřístupnějším terénem. Tudy by mohla vést cesta.

NKozič origin - Profil | St 27.6.2012 22:14:11

Lee-Haney >> Já taky ne. Spoléhám na svou realistickou představivost. A taky spoléhám na hlasy, které mi říkají: "Zabít, zabít". Když těm hlasům neuhovím, tak mrzutě kvílí:"Proč chytáš vole!"

Nramones - Profil | St 27.6.2012 19:56:41

tonda1953 >> stávám se tím normálním, jdu nahodit své pruty do mého oblíbeného Orlíku...:)) a když chytím nějakou rybku kterou mám rád k jídlu a bude mít míry dle RŘ, tak jí asi zabiju...:-)))

Nrozbora - Profil | St 27.6.2012 8:06:28


Dialóg v obchode:

- Máte ryby ?
- Máme
- A sú čerstvé ?
- Áno. Práve ich priniesli vaši kolegovia, vyznavači hnutia Chyť a pusť...

:-)

Nmalamut - Profil | St 27.6.2012 4:41:45

kakr >> je škoda, že neexistují žádné údaje, kolik ryb puštěných notorickými pouštěči jejich zábavu nepřežije, pří dvou stech docházkách jich taky možná pár bude.....

Nmalamut - Profil | St 27.6.2012 4:30:48

Zajímavé je, jak by každý omezoval počet ponechaných, ten na deset, ten na patnáct, ten na třicet.... tak začněte kluci od sebe a je to, hlavně to nikomu nenuťte. Pokud má někdo nalovené ryby pro svoji spotřebu, tedy v rámci rodiny, nic proti, pokud s nimi kšeftuje, vypovídá to dost i o kvalitě členské základny. Mě osobně nedělá problém mít rybu k jídlu dvakrát, třikrát týdně, pokud ji mám, a jako rybář je rozhodně kupovat nebudu.

Nb.gun - Profil | Út 26.6.2012 14:59:29

kakr >> Asi máte tam u vás málo schopné sportsmeny...

Vyhodnocení sumářů za rok 2011 v MO ČRS Teplice:

"Vážení kolegové, chtěl bych Vás seznámit s částí statistiky našich úlovků za rok 2011,která byla provedena po vyhodnocení sumářů za rok 2011 našimi kolegy p.Kaltmanem a p.Weissem, z povolenek vydaných naší organizací (našim členům).

Hodnocení dle počtu kusů a váhy ulovených ryb. (držitel povolenky byl)
1. 313 ks ryb ( převážně kapr ) o celkové váze 799,3 kg - Škorvaga Milan
2. 183 ks ryb ( převážně kapr ) o celkové váze 273 kg - Bartoněk Vladimír
3. 156 ks ryb ( převážně kapr ) o celkové váze 317,7 kg - Šubrt Jaroslav
4. 148 ks ryb ( převážně kapr ) o celkové váze 170,5 kg - Konvalinka Jan
5. 145 ks ryb ( převážně kapr ) o celkové váze 176 kg - Pataky Jůlius
6. 132 ks ryb ( převážně kapr ) o celkové váze 165,9 kg - Hameta Jiří
7. 123 ks ryb ( převážně kapr ) o celkové váze 125 kg - Handlíř Bedřich
8. 118 ks ryb ( převážně kapr ) o celkové váze 141,1 kg - Haluška Miroslav
9. 117 ks ryb ( převážně kapr ) o celkové váze 224,1 kg - Marouš Josef
10. 114 ks ryb ( převážně kapr ) o celkové váze 187 kg - Votava Jaroslav

Co k tomu zbývá dodat, když tuto váhu sečtete, tak Vám vyjde pomalu polovina námi nasazených ryb..." [zdroj internetové stránky MO ČRS Teplice]

V součtu deset "nejúspěšnějších" členů odneslo za rok od vody 2579,6 kg ryb...

NHooks - Profil | Út 26.6.2012 14:37:22

"Dobrá" diskuse,ale o ničem.
Já sám si kapra od vody odnesu a nepovažuju se za masaře.
Je to na svědomí každého z nás,kolik si toho vzít.Odnesu si kapra od 45-ti vejš,když ho ovšem chytim :-).
Co je podle vás rybářů,masařina????
Když se rybář dostane 4x k vodě a odnese kapra/schválně píšu kapra,protože žádnou jinou rybu neodnášim/po své každé návštěvě u vody?
Nebo důchodce,který je 5x,ze sedmi dnů u rybníka a odnese si kapra který má sotva míru,s tim,že povolenka stála peníze.
Já sám sem pro,aby se zvedla lovná míra kapra na 40 a byl hájen jako je to v jiných zemích.
Co říct o "poušťákovi",který verbálně propaguje "chyť a pusť",ale u vody se z něj stáva něco ůplně neindifikovatelného.Kapra,který nemá míru ,vsteky rozšlape,protože mu zabere na boilí,které ho stálo litr za kilo.
Proč zavádět limity na ulovenou rybu,když i dnes se obchází to co je zakázáno,nebo nařízeno.Proč si rybářská stráž "schladí žáhu" na klukovi,který porušil rybářský řád,tim,že přetáhl dení dobu o pětminut vědomně nebo ne,když o kus dál chytá duo "lamželez"- rybářů na nepovolený počet prutů a kontrolovat je by bylo o "život",nebo pořádnou nakládačku.
Co dodat na závěr-jen to:u mně masař,nemasař je bezprecedentní,rybář který si odnese od vody rybu/a podotíkám-jakoukoli/která má jen cenimetr nad lovnou míru,je umně masař.
A těm ostatním přeji hodně bohatou sezonu na trofejní kusy a nechť vám to hrčíííííí.

NKovis - Profil | Út 26.6.2012 12:36:29

V první řadě je potřeba říct, že rybaření není sport. U sportu všechny zúčastněné strany ví, že se sportuje, což v případě rybařiny dost dobře nejde. Co se týče ortodoxních chyťapoušťáků, tak to prostě dost dobře nechápu, protože je podle nich špatně rybu zabít, ale je v pořádku ji popíchat hubu a pak ji trápit pózováním před objektivem fotoaparátů na souši. Já si vezmu za rok cca do 20 až 25 ks ryb, prostě podle chuti. Když si chci dát rybu, tak si ji dám. Navíc tito chyťapoušťáci (většinou z řad kaprařů) po sobě nechávají u vody úžasnej binec, což nikomu z nich nevadí. Také je pro ně samozřejmou samozřejmostí dojet autem až k vodě (přece nebudou chodit po svých, aby se museli tahat s toliko věcma) a to bez ohledu na případné zákazy vjezdu nebo i vzhledem k prosté nevhodnosti (např. po dešti změklá polní cesta kolem vody, po které by i ti normálnější z nás chtěli někdy jít pěšky). Můj příspěvek je v podstatě popis poměrů na D7 v okolí Brodu nad Dyjí (Kdo zná ten ví...)

Nkakr - Profil | Út 26.6.2012 12:08:22

Feroxhunter >> Muskiehunter - 26.6.2012 11:46:11 >>
Bubláš z mrákot.(copyr.M.D.)
Ještě nikdy a to se kolem ryb motám hodně dlouho jsem neviděl sumář s 5q přisvojených ryb. Podle Tebe jej u vás má každý druhý ....
Zřejmě hodně dobrý oddíl - není to náhodpou STS Chvojkovice??

Ngusti - Profil | Út 26.6.2012 11:15:23

Chorým na tom je, že človek pomali aby mal pocit hamby, keď si od vody berie domov rybu. Ten tlak čo je vytváraný v rámci presadzovania režimu "chyť a pusť" je skutočne chorobný. Naposledy ke'd som bol vláčiť pri vode som tam stretol jedného juniora, ktorý na plávynú na malé rybičky chytal ostrieže. Samozrejme v rámci debaty týkajúcej sa revíru nezabudol zahrnúť termíny " mäsiary, dobytky atď." ktorý môžu za stav rýb vo vode a deklaroval sa ako zastánca výlučného chyť a pusť. Keď som po 6 hodinách od vody odchádzal s vyvláčenou 70 šťukou pomaly som sa hambil okolo neho prejsť. Následne som si však všimol že kúsok od brehu ležia vo vode dva mŕtve ostriežiky. Odpoveďou mi bolo, že to mali moc hlboko a asi to nerozchodia, čo bolo podané s absolútnou stoickosťou.

Je to celé veľmi zvláštne, je dôležitejší zámer (idem uloviť rybu za účelom jej konzumácie) alebo následok ( chcel som pustiť, ale nebola v stave aby to po ulovení prežila)??

Môj názor je, že chytanie len pre to aby som chytal je samozrejme super, ale netvárme sa, že tento spôsob je pre ryby nejakým super zážitkom, ktorý ich nestresuje, resp. im nespôsobuje žiadne zranenia, TAk TO NIE JE.

Mojím osobným záverom, ako som sa k tomu postavil je, že lovím ryby za účelom ich konzumácie (nikdy som ešte kvótu 50ks ponechaných ročne nevyčerpal) ale na počet mmnou ponechaných rýb pripadá omnoho väčší počet rýb pustených (malé, veľké, druhy, ktorým neholdujem at'd.).

Nech sa každý riadi platnou legislatívou a vo vodách bude rýb dosť. Omnoho dôležitejšími by boli pre ryby a naše vody, keby boli rybárske zväzy schopné vytvoriť dostatočný tlak na správne orgány, tak aby bola zvýšená ochrana prirodzeného prostredia rýb a najmä aby dochádzalo k dôslednej kontrole rôznych nariadení, lebo povedzme si úprimne, kto nepozná v priebehu leta, svoj oblúbený revír s kryštálovo čistou vodou pokrytý centimetrovou vrstvou opaľovacieho krému na hladine a to napriek tomu že v danej lokalite je zakázané kúpanie, volné púšťanie psov, at'd.

Augustin

Ncarp2413 - Profil | Út 26.6.2012 10:54:51

žádný extrém není dobrý,at si ulovenou rybu občas veme proč ne.já jsem osobně zastáncem spodní a horní míry.

NButchi - Profil | Út 26.6.2012 10:29:27

Roman Ozz - >>
Je to celé kravina, tahle šaráda s pouštěním. Rybařina není sport, ale lov a podle toho se má člověk chovat. Ryby jsem vždy bral v přiměřeném množství a nehodlám na tom nic měnit. Fanatičtí zastánci chyť a pusť jsou nejčastěji lidé zblblí komercí, tyhle Vágnerovské manýry si tahají ze soukromáků (kde se to musí) na svazové vody, protože trpí nějakou podivnou představou, že pak budou tahat trofejní ryby jak na běžícím pásu bez nějaké větší snahy, tzn že po nich asi budou moct přejít řeku a zavalí MRK pexesama.

NReeaper - Profil | Út 26.6.2012 10:24:50

Roman Ozz - >> naprosto s tebou souhlasim! Snazim se u vody chovat slusne a to, ze za rok vezmu 2-3 mirove kapriky domu, je snad normalni!
Spousta rybaru, radoby ' chyt a pust '. Se u vody chovaji hur, nez ti, kteri si za rok par kapriku nechaji.
Na svou odmenu ma narok kazdy, dulezita je ucta k rybe.

Nfreddys - Profil | Čt 3.4.2014 10:38:37

Soulfish >> V případě, že měníš s vlastní ženou/přítelkyní se to nepočítá. To nás dělá spousta, nejenom s rybami :-)
Jít s rybou do bordelu, mno zajímavá myšlenka. Myslím, že tam mohou platit rybami jen eskymáci.

Npouštěč - Profil | Čt 3.4.2014 9:47:18

arnošt >> přesně tak, a ještě k tomu vypalují rybníky slušným rybám, což je také v pořádku, nejlepší je, že na každou zlomeninu ploutve mají invalidní důchod a ostatním rybám se smějí že si můžou dělat oc chcou a nikdo na ně nemůže

Narnošt - Profil | St 2.4.2014 22:11:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pouštěč >> Všechny MO si vedou vcelku dobře,celoroční hájení,krmení,starost o potěr vynikající...A když si sami vypustí rybník,dostanou nový.Dovedeno do naprosté dokonalosti!
Škoda být v téhle zemi bílej...

Npouštěč - Profil | St 2.4.2014 22:01:48

arnošt >> zajedem si zalovit do Chánova :D ? je to tam skvělé, úlovek jistej, stejně dobře si vedou MO na Ústecku :D

Narnošt - Profil | St 2.4.2014 21:58:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pouštěč >> Až to vypukne,dejte vědět.Určitě půjdu házet taky. :)) Spoluobčany,ryby samozřejmě ne...

Ndada11 - Profil | St 2.4.2014 21:50:28

pouštěč >> Tak to souhlasím taky. Pokud myslíš stejný spoluobčany, jako já. A tuším že myslíš :-)).

Npouštěč - Profil | St 2.4.2014 21:46:49

FRANK71 >> přiroda se postará, super, to tak můžem zrovna házet do křoví naše spoluobčany, je to zásadně škodná a příroda se nějak postará :D ale byl bych pro :D

Npouštěč - Profil | St 2.4.2014 21:35:32

pekeno >> ano, odmítám bezdůvodně zabít tyto ryby, pokud bych měl možnost je někam přenést udělám to, ale to se taky nesmí, radši dělám že mi upadne při vyháčkování, něž abych ju tam umlátil a zahodil

Npekeno - Profil | St 2.4.2014 21:27:24

1Mara >> Sory ale musím se zastat uživatele "dada11" !!! Podle tebe ten kdo si bere ryby podle tebe není rybář? Jak jsi na to přišel? myslím že je hlavně důležité jak se u vody chová jestli dodržuje stanovená pravidla!!! Mnozí takzvaní chyť a pusť dělají u vody takový bordel že je to kolikrát na přes hubu!!! Znám takovou pratičku přijedou k vodě nasypou hromadu krmení nahodí a ožerou se jak hovada a tahle to pokračuje třeba týden když jsou u vody kolem nich všude bordel a randál a ti si říkají sportovní rybáři a nandavají každému kdo si veme rybu...

N1Mara - Profil | St 2.4.2014 21:02:57

šmudla007 >> Nemáš pravdu , každá ryba je živej tvor se svým pojmenováním. Takže plevel je opravdu na poli.

NThor - Profil | Út 1.4.2014 20:12:39

Podle mě i ten kdo by se k rybách choval sebeslušnějc, podle řádu a nechal si oprávněných 7 kilo ryb denně (jak píše autor že se chová jak dovoluje řád) tak v ty vodě zbyde ouplný houno:-)) Zákony se musí měnit s dobou a to i řád....nicméně ten zůstává pořád stejnej. Byly doby kdy asi těch 7kg ryb žádnou vodu nevytrhly, ale to taky rybařilo mnohem méně lidí a v každý vesnici byl jeden rybář co chodil v loveckém kroji......od té doby se v papírech nezměnilo nic....

NTWIN 69 - Profil | Út 1.4.2014 19:43:50

pekeno >> S tímhle bych se zrovna nechlubil.Máš se chovat jako člověk.Pochybuji,že kdyby tohle viděla RS,tak to přehlídne.

Nwlcakk - Profil | Út 1.4.2014 19:26:42

ÁÁÁÁÁmen..

Nnofish - Profil | Út 1.4.2014 18:43:17

pekeno >> já ti to řeku zas jinak. Už ani nějak nevěřím na nějakou přirozenou reprodukci pstruha a myslím si, že jednou za ty tlouště budou všichni rádi, pokud budou alespoň ti.
Pstruhovku neberu z podobných důvodů. Proč se rvát o pár nasypaných ryb. Na to je dost jiných lidí. Mimochodem, z logiky věci vyplývá, že toho duháka bys měl do toho křoví házet taky, není o nic lepší než ten tloušť. To je jedno, je to daleko složitější.

Narnošt - Profil | Út 1.4.2014 16:45:25

Ono všeho s mírou.Jak s pouštěním tak i opačně.
Ale jestlipak byli nějací ortodoxní pouštěči za první republiky?Já myslím,že takový projev humanity zaváněl tehdy hospitalizací v nervovém sanatoriu...A není to tak dávno...

Nvalcha186 - Profil | Čt 28.6.2012 23:31:15

Lee-Haney >> Reakce na to že nechytáš hrouzky, my jenom že hrouzky chytáme a je to dobrý. Udíme kapry kolem 10 kg a taky dobrý. Co chutná tobě nevím, ale já si vážím ryb a učím to i děti a rybě říkáme jejich veličenstvo. Jinak chytáme celé prázdniny, bydlíme na břehu. Preferujeme bezdotykový lov. Nechtěl jsem se tě nijak dotknout, chováme se k rybám jako k živému tvoru. Škoda že nebydlíš blíž, mohl by ses stavit .

NKozič origin - Profil | Čt 28.6.2012 20:58:34

Ivo >> Dobře.

NMrknato - Profil | Čt 28.6.2012 20:47:38

Ivo >> Skromnost dělá velikány...) Pšt Ivo.....

NVenca888 - Profil | Čt 28.6.2012 17:04:10

Ivo >> já mám taky háček bez protihrotu. A spílat, že tu rybu zabiješ ti taky nebudu... :-) Dokonce ti nebudu ani spílat, že tu rybu nezabiješ. Je to tvoje věc.

NIvo - Profil | Čt 28.6.2012 16:19:58

Venca888 >> Tak dobře . Půjdeme spolu na ryby. Sedneme si na jeden břeh a pokoušíme se oba rybu ulovit. Do okamžiku záběru vnímáme oba dva stejný pocit vášně z lovu a z očekávání záběru od ryby. Čili doposud jsme na tom oba stejně. A oběma nám do té doby jde o zábavu. To jistě uznáš. Dejme tomu, že vzápětí oba vylovíme rybu. Ty jí podebereš a zabiješ, já ji ještě ve vodě vyháčkuji. V ten moment se naše postoje rozejdou. Ovšem do té doby byly shodné. Čili – ještě jednou – důsledkem mého stylu lovu je puštěná ryba – důsledkem tvého stylu lovu je mrtvá ryba.
Znovu zdůrazňuji, že nikoho nesoudím za to, že rybu zabil, ale na druhou stranu nemám rád, když někdo soudí mně za to, že rybu pustím. Proto tohle vysvětlení.

Nrover - Profil | Čt 28.6.2012 14:26:58

Ivo >> Na každém šprochu, pravdy trochu. S těmi českými "pěstiteli", ...pokud pěstují pšenici, tak ano :-)

NIvo - Profil | Čt 28.6.2012 14:19:03

Venca888 >> Čéče – taky jsem v mládí lovil a často. Ale když bylo po všem, tak jsem dotyčnou vždy pustil .Pud lovce však i po předchozím „puštění“ neochabl ..:-))))

NIvo - Profil | Čt 28.6.2012 14:16:17

Venca888 >> To už jsme se dostali do úplně jiné roviny. Chtěl jsem tím říci jen to – že v dnešní době snad nechodí na ryby nikdo prioritně proto,aby ukojil hlad. Čili jedná se spíše o zpestření jídelníčku - připouštím zdravou formou .Snad jen - takový dvacetikilový kapr pamatující Labe jako odpadní stoku – to musí být lábuž …:-)
Určitě jsi zaznamenal, že jsem ten závěr odlehčil . Navíc – čím se krmí chyťapusťák není ve vztahu k problému zabíjení a pouštění ryb důležité..:-))) A požírá-li česká kuřata - podporuje české pěstitele ..:-))))

Nšmudla007 - Profil | Čt 28.6.2012 14:00:27

Ivo >> Ona je i touha jít na ryby potlačitelná (mimochodem) :)
Puštění nepoškozené ryby zpátky týrání není(a poškozenou puštěnou menší rybu sežere něco většího). Ano v dnešní době se uživit rybolovem je neekonomické, jako zpestření to ujde. rád se pochlubím že zapsaných mám letos 19ks kapř(0ks dravec)

Nšmudla007 - Profil | Čt 28.6.2012 13:06:20

Ivo >> Spodní míry ryb jsou od toho, aby rybáři rozeznaly zelené kyselé jabko(rybu do zavináčů s kterou je hodně práce) od jabka zralého červeného vhodného ke sběru(ryba nadmírová která je dostatečně veliká pro konzumaci a již se třeba vytřela a tudíž je možno ji z revíru utrhnout)- aby v revíru zůstávaly zelená jabka na později a bylo stále co sklízet(až něco doroste).
Kyselá jabka lidé přirozeně rozeznají a ponechávají na stromech, s rybama hladovýma a háčky se třídí co se na háček pověsí a nespadne. Kdybych nechtěl rybolovem týrat tak bych asi lovil do sítí nebo lukem(do malé ryby se špatně strefuje). Doufejme budeme moci časem nějak rozumně chytat i tolstolobiky. PS. Kolega MrKos musí vědět [smazáno nenapsané zamyšlení a spekulace ohledně magorů a ultrarylísáků s možnou mylnou interpretací ]

NIvo - Profil | Čt 28.6.2012 12:42:02

MrKos >> Proč jsou dle tvého názoru „ultrapouštěči „ – magoři ? Je přece věcí každého rybáře, zda rybu zabije či pustí zpět. Jak už jsem tady napsal – nikoho nenutím, aby rybu pustil,ale nikdo nesmí nutit mně, abych rybu zabil. Připouštím, že použije-li někdo na rybáře verbální nátlak s tím, že se ho pokouší donutit k puštění ryby, tak pak je to samozřejmě hloupost. Pokud ovšem rybáře slušně požádá, aby např. velkou rybu pustil a podpoří to nějakými vhodnými argumenty , tak je to v pořádku. A pak je to opět na lovci, zda tomu návrhu či žádosti vyhoví, či nikoli. Osobně pouštím 99 % ryb. Svobodně – bez nátlaku a ze svého vlastního rozhodnutí. Ale za magora se nepovažuji a myslím, že ani mé uvažování není excentrické.

Nmalamut - Profil | Čt 28.6.2012 10:16:41

šmudla007 >> že by se MrKos řadil mezi šlechtu? I když, ono je tady možný všechno.... Ale proč si potom nepořídí svůj revír, kde by mohl hospodařit tak, jak považuje na nejlepší? Kuba Vágnerů už na tom maká fest.

Nmeteor - Profil | Čt 28.6.2012 8:46:02

Lee-Haney >> a co tě přimělo změnit názor / pohled na věc? Neříkej, že jsi se jednoho dne probudil a řekl si "tak teď už ortodoxně pouštět nebudu" :-)

PS: v neděli půjdeme s "Kozičem" rybařit na Dřevnici, kdyby jsi se chtěl připojit...

NButchi - Profil | Čt 28.6.2012 7:16:39

Kozič origin >>
No, názor je to bezesporu originální. Já svaz jako takový, s jeho původní myšlenkou, naopak neodmítám. Pokud chceme z té vody brát, měli bychom do ní i dávat, respektive na těch revírech opravdu hospodařit.

Rozhodně však ne takovým způsobem, jak to probíhá teď. Uplácení členské základny tržní rybou, aby i další rok přišly prachy na povolenky. Kupodivu to 90 procentům lidí stačí. Recyklace kapřího a duhového masa je mi odporná. Takhle to vypadá, když se něco začne dělat pro lidi. Lid chce sumce, kapry a duháky, pročež jim mnozí v rámci zachování příjmů a stávajících kamarádšaftů velice rádi vyhoví. Někdy nemusí být názor většiny správný, tak je tomu podle mě právě teď.

Ano, jsem pro přestat sadit. Takovým způsobem, jako se to dělá teď. Připomíná mi to situaci z dřívějších dob, kdy byla do lesa navezena zvěř a šlechtou vystřílena. Toto by mohlo eliminovat tu lůzu, která běhá kolem vody a čeká na svůj kousek krajíce.

Mimochodem, organizování se lidí, kteří mají společný zájem, je podle mě úplně normální a běžná věc. Máš svaz sokolníků, modelářů, v Anglii sdružení lidí, kteří šukají auta.

NFlatron - Profil | St 27.6.2012 22:14:39

Když mám chuť na kapra tak ho sežeru a že je to dobrý pošušňáníčko...Není nad to si ho ulovit tak 45-55 cm a nacpat si žuch ovšem ne každej den aby se nevytratila ta ojedinělost toho chutného pokrmu.
Tohle platí pro všechny rybáře...Kdo káže druhým jak má lovit je blb a když neporuší člověk RŘ tak je to jeho věc.

NKozič origin - Profil | St 27.6.2012 22:04:06

Lee-Haney >> Zacházení s rybou je taky poplatné její velikosti. Hrouzek ti propadne mezi prsty a třicetikilový kapr proteče.

NDulf - Profil | St 27.6.2012 20:39:36

Roman Ozz - >> ahoj.Jako skoro ve všem i tady platí,že extrém na jednu či druhou stranu stojí za hovno.A to s klidným svědomím o sobě tvrdím ,že vyznávám CHAP a i přesto doslovně pár ryb do roka zamorduju.

Ntonda1953 - Profil | St 27.6.2012 19:53:38

ramones >> Skromný dotaz.Ty patříš mezi kterou dvacítku?

Nmeteor - Profil | St 27.6.2012 17:32:58

Ziltoid >> to patří k "není třeba" anebo "na to nemáš"? Tipuju možnost č.2 :-)

Tak mne prosím udiv... já se rád nechám uvdivovat inteligentnějšími (spíše moudřejšími) lidmi. Koneckonců - jak říkal L. Smoljak - od takových se toho nejvíce naučíš a můžeš se stát lepším člověkem (volná parafráze)...
Diskuse tříbí názor, tak pojď do toho :-)

NKozič origin - Profil | St 27.6.2012 17:21:32

Krucinál. Tak zabíjíte ty ryby, nebo tu budete pořád všeci filozofovat jen o tom, o čem si myslíte, že je dobré?
Jakože jeden pustí pstruha pod splavem, ale nad splavem už ne. Nebo že někdo ryby miluje, a tak jim pouštěním vlastně způsobuje radost a dodává životní elán. Nebo jakože někdo vezme jen tři kapř za rok, protože soused bere čtyři a je to dědek a masař.
Prostě lovíte a zabíjíte? Nebo jste jenom pokrytci a rozežraní blbci?

Nondra.soucek - Profil | St 27.6.2012 15:38:01

Mrknato >> No spíše jsem chtěl poukázat na to, že je hodně zcestné nadávat na rybáře důchodce, pročež také chápu, že se hraji ozval (i když v důchodovém věku není).
Jinak o svazu jako takovém bychom mohli diskutovat velice dlouho, protože je nám asi oběma jasné, že nějaké změny jsou nutné. Tohle bude ale asi moje slabá stránka, neb nejsem ekonom ani právník, takže se obávám, že bych plácal hlouposti.
Mně se prostě také nelíbilo automatické označení důchodce=masař...

Nhraji - Profil | St 27.6.2012 15:31:01

ondra.soucek >> děkuji za zastání, jen bych upřesnil, pro mě není rybařina zaměstnáním, naštěstí. Pouhý koníček, i když se jí věnuji hodně, nejsem profesionál.
A co se týče probíraného problému, plně s tebou souhlasím, jde o normální lidskou slušnost.

Nmeteor - Profil | St 27.6.2012 15:23:25

Ziltoid >> těsně vedle, tu jsem měl včera.

A nebuď tak "přísný" panáček... jednak není potřeba a jednak na to nemáš ;-)

Nondra.soucek - Profil | St 27.6.2012 15:06:35

Figos >> Já si myslím, že je to spíš reakce na házení všech do jednoho pytle. Kakr a hraji jsou zasloužilí harcovníci, pro které je rybařina i povoláním, takže o reálném stavu rybářské veřejnosti (přinejmenším o té jihomoravské) toho vědí víc než třeba my dva dohromady. Já jen ze svých zkušeností musím namítnout, že to rozhodně není o věku. Potkal jsem víc rybářských vykutálenců a vohnoutů, kteří byli v mém věku, než těch ve věku důchodovém.
Jinak já se řídím heslem mého dědy (v důchodovém věku!!!) - Rybář by měl být hlavně dobrý hospodář přemýšlející o každém revíru jednotlivě, proto nevezme každou mírovou rybu, co mu padne do pracek, neboť se chce k vodě opět vracet, ryby chytat a některé holt i zabít.

Nšmudla007 - Profil | St 27.6.2012 14:58:26

Figos >> Víš co na ně platí? Zakrm si a tahej jednoho za druhým a láduj je do pytle.. z toho je klepne že vidí větší vydru než jsou sami.
Já když beru ryby tak se snažím aby to nebylo moc vidět, protože nemám rád když zachytám a pak si tam už nesednu, klidně pětačtiřicítku vyklopím ve vodě z podběráku zpátky a nahlásím přes rybník("dneska berou samé čudle do čtiřiceti), setmí se, dva zasakuju a jdu domů= všichni sou spokojení(důchodce naproti si myslí že mi berou jenom malý čudláci, já si pěkně zachytám a mám i pěkný úlovek(třeba do vezírku šoupnu padesátku kapra a nahlásím že má konečně 43cm.
Asi ti tvoji důchodci umí lépe chytat ryby, protože ty které znám já obvykle si jdou jen posedět k vodě(nekrmí nechytají).

NLadineeek - Profil | St 27.6.2012 8:22:20

Já si vytvořil nějaký osobní žebříček hodnot, nebo jak to nazvat. Rybu si občas samozřejmě vezmu, ale pečlivě se vybírám podle toho co kde a jak chytám. Vezmu si poměrně čerstvě vysazeného duháka na horním toku řeky, kde je tolik predace, že bych byl asi jedinej blázen, kterej by vše striktně pouštěl, protože tam to prostě nemá naději na udržitelnej stav. Ryby se vysazují primárně jen pro "okamžitou spotřebu", což je samozřejmě v rozporu se sportovním rybolovem, to nepopírám. Narozdíl od toho se snažím mimojiné pouštět vše na místech, kde je ještě zachována nějaká přírodní genetická zásobárna, žijí zde různé generace ryb vychované od ročka právě zde. Na pstruhovkách samozřejmě jde o Po a Li, k těm se chovám co nejšetrněji to jde. Pd z těchto míst si vezmu jen velmi příležitostně, většinou, když mi to šlukne moc hluboko, něco se mi "nezdá" apod. Pokud jde o kapra z vod, kde se každej rok nasype 2-3 kg ryba a ten rok se většina sloví, tak tam kapra pouštím hlavně z důvodu, že mi moc nechutná, než že by ho chtěl chránit - protože je to opět "nesportovní čistě spotřební voda", ke které nedokážu mít takovou úctu, jako k "samoudržitelným" lokalitám, kde se jen semtam ryba doplní pro pestrost a jinak se nejen rybáři k vodě chovají tak, aby tam bylo stále co chytat.

NPstruh27 - Profil | St 27.6.2012 8:12:18

Roman Ozz - >> Ja nemám problém si rybu zobrať - pre vlastnú potrebu alebo rodičom. Snažím sa obmedziť to na Duháky a Kapre. Čo sa týka ročných počtov, tak je to asi 30 ks Duháka a 5 ks Kapra. Myslím, že na 3 pololenky - kaprová, pstruhová, lipňová a na to, že ročne vyše 100 vychádzok s prehľadom urobím to nie je veľa. Nerobí mi problém pustiť peknú rybu - naopak - mám z toho radosť, ale nevidím dôvod prečo by som si nejaké ryby pre seba a svojich najbližších nevzal. Samozrejme by ale všetko malo byť s mierou a odsudzujem ľudí, ktorí ročne zoberú aj vyše 100 kaprov, ktoré v krčme menia za 2 deci slivovice.