Vámi oblíbená úprava ryby

Zdravím rybaříci, rozšiřte moje obzory o nové recepty a preferované úpravy rybího masa potažmo celých ryb. Jsem huba mlsná a rád se něčemu přiučím, tak se pochlubte jak Vám chutnaj, když už jste je máte doma. Díky za všechny slušné odpovědi, recepty, fotografie a hodnotné poznámky.Pro inspiraci přikládám toto kuchyňské úpravy želvy nádherné:-))
Autor diskuse: Hellfish - Profil , 17.7.2011 všeobecné - ostatní

A já rybu :

A) udim10%

B) peču v troubě15%

C) nakládám4%

D) smažim na pánvičce34%

E) trápim na břehu při focení10%

F) rovnou pouštim18%

G) něco jiného3%

H) prostě nejim7%

Od 17.7.2011 hlasovalo 101 čtenářů.

lado40 - Profil | Po 18.7.2011 11:25:46

Tak kluci udělali jste mi chut. Už se na ně těším. Jak už psal farevelak v jednoduchý přípravě je krása...

SOPTIK 52 - Profil | Ne 17.7.2011 18:57:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jestli jde o kapra,tak osolím a přidám rybý koření.Když tak ještě přídám trochu kopru.Potom obalím v hladké mouce a peču na másle.Po obrácení pokapu vrchní stranu citronem.Potom vyndám a nechám v teple.Na panvičce na tom másle ještě ošlehnu pokrájenou jarní cibulku a s trochou nasekané petrželky.Tím zaleju porce kapra.Toď vše.Rýchlé ,dobré.

kroupa - Profil | Po 18.7.2011 13:00:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Takhle je nejlepsi ! Na rybach si velice rad griluju o))

Lauri - Profil | Po 18.7.2011 12:13:45

nofish >> pravda je, že to i velké řetězce dost ochcávají. Čerstvost ryby se pozná otiskem prstu v kůži. Pokude kůže ihned vrátí, je ryba čerstvá, pokud se vrátí do původní podoby až za pár sekund, tak už tak čerstvá není. Jednou jsem v pražském Tescu chtěl otisk vyzkoušet, na kaproj co se válel na ledu a nevypadašl moc čerstvě. Jaké bylo mé zděšení, když mi projel prst skrz kůži do blátivého masa :((

šmudla - Profil | Po 18.7.2011 10:18:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sem tam si od vody rybu vezmu takže přidám trošku do mlýna:
nejradši máme v pořadí oblíbenosti - plotice, cejny, okouny,kapra,štika candát.

Plotice cejny upravuji: nařežu příčně po 3mm(odstranění meziosvalových kůstek), nasolím pokořením červenou sladkou paprikou nebo Kari nebo grilovací koření na kuře, sušený drcený česnek, očvachtám korpusy v polohrubé mouce a župlá na olej na pánvičku, přikrýt pokličkou aby se ryba i dusila a podsypu pod rybu cibuli nebo pórek případně cibulovou nať, 8-10minut z jedné strany, pak otočit a 5-8minut z druhé strany, při otáčení rybu ještě trochu posypu solí. Cejny(25-35cm) plotice (20-30cm), jinak úprava před přípravou jest- oškrabat vytrhnout břišní plotuvičky, vytrhnout ocasní a hřbetní plotoutvičku aji s těma kotvícíma ostrýma hrubýma kostma, hlavu a ocas pryč(zbude tak cca 40-50 procent hmotnosti ryby( zbytky včil v létě likviduju výrobou masných červů).
Okouny(15-25cm) upravuji naříznout podél hřbetu, přeříznout páteř za hlavou, serveš celou kůži aji s hlavou, z kůže se oříznou zbytky masa na bříšku a na žebrech(jde seškrabat), jde to rychle a jdou takhle zpracovat i malé ryby(které se dají nachytat v dostatečném množství). vytrhnout ocasní ploutvičku aji s kůstkama, ocásek nechávám. Pak okořenit očesnekovat osolit a buď plohrubá mouka nebo bez mouky osmažit.
Kapra dělám rybí polívku(hlava bez žáber, kostra po filetování povařit 15minut, obrat maso, přidat zeleninu cibuli porek brambory povařit dalších 20 minut, koření majoránka trocha kmínu). Filet z kapra nakořením z vnitřní strany( súl grilovací koření, česnek posypat porkem nechám v ledničce odležet 12-20hodin), sleju vodu, šupsnu na wok pánvičku, obskládám bramborama na čtvrtky, obsypu cibulou porkem kukuřicí a peču /dusím cca 30 minut všecko dohromady, občas s tím zaštěrchám aby se to nepřichytlo a není na škodu trošku podlít vodou aby se to nepřipékalo.
Jinak mám poznatek že koření na ryby co se prodává mi nechutná, cibule, porek, grilovací koření (na kuře na maso atp sladká paprika,drcený česnek drcený kmín a občas kari je veškerej arzenál co používám a každej kdo ochutná se jen olizuje. Hlavní je přídavek zeleniny a brmabor při přípravě, to dělá hodně rozdíl. Jinak nerad peču, spíš ryby trošku posmažím a dusím.

Tlouště a občas cejny plotice dělám zavináče(tlouště nafiletovat, plotky cejny jen nakrájet na cca 1-2cm tlusté plátky i s kostrou). Zalít nakrájené ryby roztokem ocet/voda 1:3 na tři dny do ledničky+ súl, pak slít vodu a zalít normálním sladkokyselým okurkovým nálevem se svařenou zeleninou a kořením(prostě jak se dělají okurky). Rybář by ryby měl i jíst, nebo minimálně umět dobře připravit, je to hanba když rybář neumí rybu vykuchat a případně neumí vybírat kostičky, to by se měl dát na myslivost a lovit kuřata a selátka(to třeba zase já bych neuměl zabít 150ti kilový prase a zpracovat ho na večeři, s 3-7kilama ryb není problém klidně i každý dva tři dny když berou vhodný ryby).
třeba včil o víkendu jsem nachytal 12ks cejnů 10plotic 2kapry= 6kilo ryb a zmizeli během dne(půlku si vzal bráška a půlka se snědla na dva chody).

Lauri - Profil | Po 18.7.2011 8:59:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já ryby jím pořád. Mám je rád na grilu na pánvičce a nebo z trouby, je mi to v celku jedno. Když je dělám doma, tak na plech nakrájím brambory na takové medailonky a podleju troškou oleje a osolím. Mírně okořeněné sirové ryby (nejlépe filety) položím na brambory a peču a peču. Za chvíli je vše hotové a většinou moc dobré.

Beila - Profil | Ne 17.7.2011 20:00:58

Hellfish >> Taky si občas dám rybu, ale někteří rybáři jen prudí jak pouští a pak zjistíš že rybu pomalu sežere i se šupinama.
Jinak miluji tu to rybu se stehnama.

Hellfish - Profil | Ne 17.7.2011 16:27:54

CarpTeam REALTREE >> No tvoje kulinářský umění je mi známé, proto radši chodíš jíst po hospodách:-))),no proto u Tebe jasně vedou matesy, pečenáče, saláty, šproty, pepřenky a zavináče:-)))

nofish - Profil | Ne 17.7.2011 14:33:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sůl, pepř, kmín,máslo- co víc? :-)

xyz 63 - Profil | Ne 17.7.2011 14:29:50

nofish >> hlad je svina