Zabít nebo nechat žít?

Rybařím přes třicet let a poslední dobou začínám mít pocit, že kvůli chycené a zabité rybě se v České republice znovu zavede trest smrti… Mělo by být samozřejmé pouštět trofejní ryby a nebrat vše, co ulovím, jen proto, aby se mi vrátila investice do povolenky. To jistě ano.
Ale skutečně si myslíte, že občasné ponechání si úlovku pro konzumaci, je špatné? A proč? Rozumím veganům, pro které znamená maso na talíři smrt nevinných zvířat. Nerozumím ovšem rybářům, kteří odsuzují kolegu za to, že si dovolí třikrát do roka vzít domů kapra. Přitom ti samí „ochránci ryb“ chytají celý den dravce na živou rybku a večer si doma s rodinou ugrilují kusy „nevinného selátka“.
Vždy jsem žil v domnění, že pokud se chovám u vody slušně, mám rád přírodu, s ulovenými rybami zacházím tak, jak mi dovoluje řád, mohu si s čistým svědomím i občas rybu sníst. Kolik rybářů zastává názor „vždy chytit a pustit“? A jak se chovají na pstruhové vodě, když chytí štiku nebo tlouště?
Autor diskuse: Roman Ozz - Profil , 26.6.2012 všeobecné - ostatní
Dále moderuje: pouštěč Profil
4 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Narnošt - Profil | St 2.4.2014 22:11:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pouštěč >> Všechny MO si vedou vcelku dobře,celoroční hájení,krmení,starost o potěr vynikající...A když si sami vypustí rybník,dostanou nový.Dovedeno do naprosté dokonalosti!
Škoda být v téhle zemi bílej...

Narnošt - Profil | St 2.4.2014 21:58:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pouštěč >> Až to vypukne,dejte vědět.Určitě půjdu házet taky. :)) Spoluobčany,ryby samozřejmě ne...

NDawemaster - Profil | St 2.4.2014 19:59:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ryby si domu beru,když mám na rybu chuť. Neberu kde co chytím a neláduju tím mrazák jako kde kdo. Zmrazení rybího masa je zbytečné znehodnocení a když chci rybu,tak si raději chytím čerstvou. Jestli se někomu moje počínání líbí nebo ne,je mi celkem šumák,ať si někdo zkusí přijít mi něco říct :-). U vody se chovám slušně,rybářský řád dodržuji beze zbytku a bez komentáře,to mi nečiní nejmenší problémy,tak nevím,proč bych si sem tam nemohl vzít rybu. Nejlepší by bylo,kdyby se každý přestal starat o druhé a hledět si svého a zejména si měl každý zamést před svým prahem a zamyslet se nad sebou,jestli se skutečně pokaždé a za každých okolností chováte čestně,slušně,nelžete,dodržujete dopravní předpisy,jste věrní manželce a vzorně se staráte o své děti,sbíráte výkaly po svých psech atd atd...a až pak začít moralizovat a kázat druhým,jak se mají chovat ;-) :-))

NTWIN 69 - Profil | Út 1.4.2014 19:20:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pekeno >> Vážený kolego,pokud jako rybář hážeš ryby do křoví,tak nejsi rybář,ale jen obyčejný trotl.Vrať radši papíry a začni sbírat houby.Je mi Tě líto.

NButchi - Profil | St 27.6.2012 22:35:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MrKos >>
Naprosto s tebou souhlasím, že je potřeba dostat lidi od vody. Dneska chytá kde kdo, upřímně mě překvapilo, kolik lidí není stavu poznat některé druhy ryb.. Dokonce ani ty, které byly až donedávna běžné..

Dřív jsem hodně zastával ten názor, že je potřeba zdražit povolenku, omezit počet úlovků a podobně. Faktem je, že u nás je rybářů až moc. Nerad to říkám, ale kolem vody se pohybuje příliš mnoho póvlu, mentálního suterénu této země.

Postupně jsem však došel k závěru, že ani toto by nikam nevedlo. Jedná se o to, že existuje velké množství "rybářů", pro které je nějaký RŘ jen cár papíru. A ty nějaká cena povolenky nezajímá, budou klidně chytat i bez ní. Bez skrupulí masí dravce v březnu, dubnu, chytají na nepovolené nástrahy, mají nahozených 8 prutů. Nic jim není cizí. Ještě se tím chlubí.

A tenhle problém nevyřeší žádné omezení. Protože jeho kořen je v mentalitě lidí, kteří nemají žádnou úctu k pravidlům, zajímá je jen jejich vlastní prospěch, uvažují naprosto krátkozrace, bez domýšlení následků. Takové to uvažování - já sem jezdím tolik a tolik let, takže je to vlastně moje a já si můžu dělat, co chci.

Jediné řešení vidím v úpravě legislativy, důsledné kontrole a tvrdých trestech pro přistižené jedince. Ovšem žádné válení se v kriminále. Veřejně prospěšné práce na sádkách, roznášení ryb po revíru i tím nejnepřístupnějším terénem. Tudy by mohla vést cesta.

NRybatorstr - Profil | St 27.6.2012 21:27:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Roman Ozz - >> Osobně to vidím tak podobně, jak píšeš. Minulý rok jsem odnesl od vody tuším tři ryby, celkem. Nemám vůbec nic proti kolegům, kteří si sem tam tu šupinu vezmou. Hodně mi vadí chování mnohých z nás u vody..... ať k rybě nebo přírodě. Ale jak říkám, je to o lidech. Shrnuto a podtrženo - nejsem ChaP, ale nejsem rozhodně tzv masař. Chovejme se k přírodě hezky a to svědomí nás nebude tížit... Ať se ti daří :-))

NVenca888 - Profil | Út 26.6.2012 10:39:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jojo... z toho mi jde taky hlava kolem... Pominu-li samotnou perverzitu faktu, že někdo chytá ryby, přestože je nejí, nedokážu pochopit, jak někdo může lomit rukama nad zmasenou rybou a následně utýrat k smrti pod kačenou nástražku, případně dorazit domu a dát si k obědu kuře, který si prožilo nádhernej mesíční život v koncentráku...
Jsem rybář a jim ryby, který chytim. Myslim, že to zní vcelku normálně...alespoň kdysi tomu tak bylo...

Nrybářka I. - Profil | Út 26.6.2012 10:22:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

TWIN 69 >> Ahoj, naprosto souhlasím. Navíc mi připadá jako hloupost jít si jednou měsíčně koupit hormónama napuštěné rádoby filé když jako rybářka můžu mít zdravou a čerstvou rybu. Mňam :-))

NGRUPA - Profil | Út 26.6.2012 10:21:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nevím jak vy, ale já jezdím k vodě ryby chytat a né pouštět. A to ať už jed o kapra, sumce, nebo třeba cejna. Prostě chytám a dokud nemám rybu na břehu, tak nevím jestli si ji nechám nebo ne. Pokud tedy není hned jasné, že se jedná o nějaké "monstrum", to vím že pustím. Je to jen má věc co s rybou udělám, poku má míru. Někdy si říkám: "dnes už musím něco donést domů", pak chytím třeba 90 cm sumíka a říkam si: "ty půjdeš se mnó dom", ale začne na mě koukat a já už jsem nahlodanej a pustím ho. Na druhou stranu jsem ale vloni chytil 110 cm sumce a říkám si: "ještě fotečku a valíš zpátky", tiše mu to šeptám do ouška...:-). Jenže při té "fotečce" si uvědomím, že za mnou přijede manželka s houfem dětí, mých i vypůjčených, děda..atd. A že to bude super oběd a že jsem mu do toho "ouška" lhal!
Poprvé v životě tak jím rybu přes metr. Není to má první, druhá, třetí........ a ani snad poslední ryba 100 cm PLUS co jsem chytil, ale je první co jsem si ponechal.
U jídla mám pak výčitky, přeci jen měl přes metr, do toho ty všechny kecy o prosazování a zatracování Ch a P..... Ale co, jídlo bylo opravdu výborné a všichni měli radost, že jí čerstvou rybu.
Je to normální???
Ať Vám to hrrčííí.......

Tenhle zápis je už starší, jen je trošku upraven, letos/vloni....atd. Ale v podstatě je pořád stejný. Za opakování se omlouvám, ale tohle téma se taky opakuje stále dokola, takže to asi zase tak od věci nebude.
:-)