Sema - krach tuzemského výrobce

Neví někdo za jakých okolností se firma položila? Slyšel jsem, že už ji někdo odkoupil za účelem oddlužení, ale nevím co je na tom pravdy. A co se doneslo k Vám?
Autor diskuse: Incognito - Profil , 14.12.2011 všeobecné - ostatní
1 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NIvo - Profil | St 22.2.2012 15:02:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fishky >> Ne Richarde – tak to není. Ty svou teorii opíráš o úvahu , že novou firmu Eger fish založil bývalý MAJITEL Semy. To by samozřejmě celou věc stavělo do úplně jiné roviny.
Jenže – tak to není. Firmu EF založil bývalý ZAMĚSTNANEC Semy Tomáš Anděl (v současné době spolumajitel firmy EF) . Člověk, kterého znám řadu let a považuji za velmi slušného a férového člověka . V Semě měl na starosti vývoj některých produktů a na některých věcech jsme pracovali společně. Firma EF nemá nic společného s ukončením činnosti firmy Sema. Pouze – jak jsem již psal – odkoupila část skladových zásob + výrobnu olov a servisní vybavení.
S těmi eventuelními reklamacemi produktů Semy (tedy těch, které byly ještě prodány pod Semou s.r.o.) je to přesně – jak píšeš. Velmi nepříjemné. Ani ne tak pro koncového zákazníka, který záruku uplatňuje u svého prodejce, jako přímo pro prodejce, který záruku již nemá kde uplatňovat. Proto je pro prodejce jedním z řešení požádat současný servis firmy EF o opravu té či oné vady, byť to bude muset zaplatit. Pořád lepší řekněme nevydělat či vydělat méně, než produkt vyhodit a prodělat.
No a s tím servisem. Když si vezmeš jenom náklady na mzdu technika – které mohou být pro firmu odhadem tak cca 25 000,-CZK (sociální, zdravotní, odvod, čistá mzda) , tak si nejsem jist , zda takový technik svou servisní prací vydělá firmě denně alespoň cca 1200,-CZK čistého, aby pokryl tyto náklady. O nějaké výdělku navíc si iluze nedělám. Ale myslím, že se shodneme na tom, že pro prestiž firmy je prostě nutné mít za sebou kvalitní servis, byť to pro firmu nemusí být v konečném důsledku rentabilní.

NFishky - Profil | Pá 16.12.2011 10:51:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

...vláda vláda... tak to uděláme takhle, ne? :-)

Revoluce na Islandu

Denně jsme masírováni zprávami o revolucích v Africe, na Blízkém východě, převraty tu či jinde. Dle mého subjektivního názoru médiím docela unikl velmi zajímavý jev, který se odehrál na Islandu. Tamní obyvatelé se k problému obrovských dluhů zbylých po splasknutí úvěrové bubliny svérázným způsobem.

Lidé vzali osud své země do svých rukou. Odmítli zahraniční pomoc, odmítli splatit dluhy cizincům, propustili centrální bankéře, vládu, parlament a vytvořili experiment přímé demokracie, když z náhodně vybraných 1000 lidí z registru obyvatel zvolili členy parlamentu, napsali novou ústavu. Více např. na těchto odkazech:

http://www.sme.sk/c/5659141/island-chce-ustavu-od-o​bycajnych-ludi.html
http://www.rozhlas.cz/zpravy/ekonomikavevrope/_zpra​va/678310
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/nov/15​/lessons-from-iceland-people-power?newsfeed=true

zkopírováno z: http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-esm-konec-d​emokracie-zacina-nevolnictvi-fri-/p_ekonomika.asp?c​=A111213_180858_p_ekonomika_wag

NJarda 2004 - Profil | Čt 15.12.2011 21:18:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jestli někdo nebo něco krachuje tak by se měl prvně ohlédnou za svojí prací ve své firmě nebo podniku. Tahat do tohoto vládu a politickou elitu je malinko alibismus i přes to že naši krutovládci jsou jen sešlostí hladovců bez mantinelů. Sema tak jako každý podnik by měl vycházet z toho kam, až může zajít v investicích nebo vývoji a pokud se nedaří tak kouknout pravdě do očí a učinit správné rozhodnutí pro další setrvání na trhu. Ale házet svůj neúspěch na ostatní je opravdu ryze česká záležitost.

NKanalK1 - Profil | St 14.12.2011 20:58:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Informace, které zazněly od několika bývalých zaměstnanců Semy se víceméně shodují :

V Semě byli celkem tři spolumajitelé - Seidl 40%, Malypetr 40%, Minařík 20%. Firma před sebou valila obrovské úvěry, povídá se až o 40 milionech. Kromě toho mezi 3-9 miliony jí zůstalo viset u obchodníků neplatičů. V kombinaci s poklesem prodejů daným krizí to neustáli a asi zpanikařili, čehož jeden z nich využil, či využít chtěl.

Firma byla prodána za korunu + vyplacení dluhů již zmíněnému Slovákovi. Ten má firem několik desítek, víceméně všechny v konkurzu, takže asi klasický mrchožrout. Prý má vnější atributy novopodnikatele - MB S Klasse a 3 UKčka kolem coby stafáž. Prodejny nabídl personálu na bianko směnky, či za cash. Nechal se prý slyšet, že chce, aby mu z transakce po prodeji majetku vypadlo min.5 M do plusu.

Majitelé udělali šméčko na asi 40-50 zaměstnanců. Nabulíkovali jim, ať podepíšou výpověd se Semou, že dostanou novou smlouvu na nového majitele, nebo že je do nové firmy nevezmou. Odmítli pouze tři z nich. Ostatní to takto udělali, a po 14 dnech dostali v jeden den výpověďi ve zkušebce bez odstupného. Seidl prý u toho skoro brečel a dodneška je na práškách. Ono v nějakých 65 letech odejít z 20 let budované firmy jak poslední mukl je smutný příběh.

Rovněž mezi zasvěcenými jde šeptandou, že se mělo jednat o tunel, splichtovaný Malypetrem. Seidl totiž dostal ze dne na den výpověď, vrátil telefon, auto, klíče od firmy a šel domů pomalu s brekem a snad prý i s dluhem. O Minaříkovi nevím. Malypetr je tam dodnes. Prý měl dostat z toho něco kolem dvou M, neošetřil si to, a dnes dělá poskoka tomu Slovákovi a doufá, že ten mu alespoň zlikviduje jakousi směnku, aby z toho odešel s nulou...

Nprut - Profil | St 14.12.2011 20:19:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Incognito >> společníci převedli podíly do dvou firem, dva společníci do firmy Bastila s.r.o. a třetí do firmy Pražská uhelná s.r.o. v obou firmách stejný jednatel sloveso pan Josef Hanzel. Na tom by nebylo nic divného ale pan Hanzel figuruje v dalších cca 30 firmách. Tak že pravděpodobně oddlužení majitelů potom vykuchání majetku firmy a následná likvidace, Myslím že pán Hanzel neví ani jak vypadá rybářský prut. Možná

NAcim - Profil | St 14.12.2011 19:30:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Incognito - >> Já jsem slyšel, že to koupil nějaký Slovák za korunu(dluhy), zaměstnanci museli podepsat nové smlouvy, a jelikož byli ve zkušební lhůtě, druhý den dostali padáka.

NJirka Rybka - Profil | St 14.12.2011 18:10:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

za jakých okolností se položila na toto téma jsem se bavil s majitele prodejny Sema specialka v Karlíně, mala a neekonomická vyroba, nedostatečný odbyt, pokulhávající kvalita hlavně v poslední době neodpovídající ceně, bylo znát že se snaží ušetřit na matroši, v kombinaci s zauvěrováním , hororová spirála smrti,