Začínající kapraři to nemají lehké

- Roman Čejka

Mám dobrýho kámoše, kterej začal asi před rokem chytat ryby. Netušil jsem, že se stane hned takovým fanatikem, jakým se stal. Začal chytat ryby na brněnské přehradě samozřejmě "na těžko" (krmítko a dva návazce). Tento způsob mu vydržel asi 3 měsíce a začal pokukovat po chytání na boilies. No spíš byl stržen masivní reklamou v časopisech a v kaprařské literatuře, kterou si pořídil. Všude se psalo, že stačí chytat na boilies a výsledky se za chvíli dostaví. A tak i tento kámoš začal experimentovat s boilisem a očekával úspěchy.... Možná vám tento článeček připomene i vaše začátky.

Ze začátku se spokojil s kupovanýma kuličkama, ale výsledky se nějak nedostavovaly a taky to lezlo celkem do peněz, takže časem přešel na výrobu vlastních boilies podle receptu, které si stáhl z internetu, přečetl v knížkách, časopisech, nebo od kamarádů. V začátcích si literaturu moc nekupoval, ale v dnešní době asi nebude nic co by mu v kaprařské knihovně chybělo.
Nezůstalo jen u výroby vlastního boiliesu, ale pokračoval dál podle vzoru "pánů kaprařů" tzn. koupil "bivi", echolot, pípáky, tripod, H-bójku, zkrátka vše co správný kaprař má mít. Na ryby už nechodí sám, ale většinou ještě s jedním kamošem a svojí přítelkyní. Pokud možno jezdí na vícedenní výpravy, protože na odpoledne to přece nemá cenu. Krmí boiliesem, kukuřicí (normální i obří), tygřími ořechy, konopím, šrotem atd... Do boilisu dává samozřejmě aminokyseliny v přesném poměru. Nakupuje GLM moučku, desítky různých příchutí (mušle, jahoda, ryba....).....
Musím uznat, ze jeho přípravy před "chytačkou" jsou opravdu vymakané a nemá to chybu. Když už sedí u vody, tak se snaží sestavit takovou sestavu, aby byla co nejúspěšnější. Místo kde chytá má označeno H - bójkou a většinou je nakrmeno tak 5 dní dopředu. Vytváří krmné cesty a nástrahy nahazuje buď přímo do prokrmeného místa, nebo na okraj krmného fleku. Člun s echolotem k mapování dna (a zjištění ryb) dle možností využívá samozřejmě také. Pokud se ho na něco zeptám, tak je mě schopen málem odcitovat několik knížek, ve kterých se daný problém vyskytuje. Podle mě je tento můj kamoš ideální prototypem kapraře, tak jak se o nich píše v časopisech a v knížkách. Řekl bych, že tak nějak asi vypadá většina Hi-tech kaprařů.

Celá věc má jeden háček a to dost podstatný: i když má špičkové vybavení, dokonalé krmení a hlavu plnou informací o kaprech, tak ty kapry zatím NECHYTÁ a to se o ně snaží přes rok. Od ledna byl už asi 85x na rybách a jeho největší kapr má nějakých 53cm (a jestli chytil 10 kapru od 40 - 50cm......) Prostě bída a utrpení. To už já na plavačku jich mám víc a nenaházel jsem tam krmení za 10 000 Kč!

Nechci, aby tento článek vyzněl jako kritika mého kamaráda, naopak věřím, že se jednoho dne všechno zlomí a on začne tahat vysněné kapry přes 70cm. (prý už aspoň 3 na prutu měl, ale nikdy se mu je nepodařilo vytáhnout, tak nevím....) Spíš chci trochu utěšit ostatní začínající kapraře, že nejsou sami, kdo příjde na ryby a odchází s prázdnou. Kaprařina je u nás pod velkým tlakem firem, které sem dováží speciální výrobky, takže se nelze divit, že některé články jsou napsané pod rouškou skryté reklamy, než pravdivých a odzkoušených informací. Pak tento kamoš sedí u vody, háže tam pochoutky a hrozně se diví, jakto že zrovna on netahá mamlasy? Kaprařina není instantní polívka, kterou si koupím v obchodě zaleju vodou a jídlo je hotovo! Žádný boilies "Wash and go" (nahodit a vytáhnout kapra) nebyl zatím vyvinut. Úspěch záleží na mnoha dalších faktorech (zvolené místo, druh krmení, množství krmení, jemnost (hrubost) sestavy, počasí, rybářský tlak na daný revír, zkušenosti ryb s boiliesem.......)

Nyní bych se pokusil sepsat hlavní problémy, proč nechytají všichni plno velkých kapru:

1) Kdo začal s kaprařinou a před tím z vody vytáhl max. cejna (nebo nic), tak pro takovéhoto člověka je velmi těžké zdolat větší rybu. Zdolání ryby není jen zásek a vyheverování z vody ven ("nestačí se prutu držet, jak tyčky v tramvaji"), je to především souboj s rybou. Jde o to mít dobře seřízenou brzdu a někdy povolit rybě víc a jindy ji zase trochu víc "rvát" z vody. (podle aktuálních podmínek) Člověk musí mít tyto věci takříkajíc "v krvi". (např. pokud vím, že u břehu jsou nějaké vázky (pařezy, kořeny), tak se snažím kapra zdolávat na volné vodě a ke břehu se ho snažím dostat, až je dostatečně unavený. Tento příklad samozřejmě neplatí doslova, někdy platí pravý opak, ale zase zaleží na rybáři, jestli má dostatek zkušeností a ví co si může dovolit.)

2)Studium kaprařské literatury je krásná věc, ale každý revír má svoje specifika a je nutno je poznat. Toto "přečtení " vody většinou trvá celkem dlouho (někdy i roky) Ve chvíli, kdy člověk má vodu přečtenou, tak ví zhruba kam má jít a jaký počasí je pro ryby příznivý a jaký ne. (např. nad b.přehradou když zaprší, nebo se přežene bouřka, tak je to tam tak 2 dny na kapry dost mrtvý)

3) Dost začátečníků se bojí experimentovat a knížky berou jako "modlu", které se musí držet. Mě osobně daly knížky tak 30% znalostí a 70% jsem získal praxí a svým vlastním experminetováním. (např. v době kdy na přehradě skoro nikdo nic nechytal, tak jsem s přehledem vytáhl několik kaprů za den, ale házel jsem to asi 8m od břehu na mělčinu, kde je po pás vody)

4)Záčátečníkům chybí 6-tý smysl, který někdy umí říct, dneska tam nelez, neberou, nebo běž na tam ten flek, tam si dneska zachytáš. :-) (toto je spíš o náhodě)

5)Začínající kaprař bere boilis jako "nástrahu snů" a podle toho s ní zachází. Vůbec nebere v úvahu, že třeba v dané lokalitě je to pro ryby neznámá věc, kterou budou opatrně zkoumat a že je třeba vnadit s ní delší dobu (případně i menší kousky) , než si na ni ryby zvyknou.

Můj recept na kaprařův úspěch (nebo spíš snížení neúspěchu):

1)Začínáte-li chytat ryby, nesklouzněte hned k boiliesu i když se chystáte v budoucnu na něj chytat. Zkuste si nejdříve "klasiku" (krmítko - do něj šrot s partiklem, 2 návazce, na háček foukačku, rohlík, těsto nebo kukuřici). Tímto způsobem lovu nenachytáte mamlasy, ale zachytáte si daleko víc, než když začnete hned s boilisem. Pokud jste začátečník, tak se klidně může stát, že za 2 měsíce nechytnete na boilies vůbec nic! Nepodceňujte krmení - i když ryby moc neberou, přehazujte aspoň 1x za 45minut 1 prut a dávejte něco (nezapomínejte na partikl) na krmítko. Ryby snáze nástrahu najdou a zdrží se na místě déle. Chytejte takto aspoň půl roku. Naučíte se trochu zdolávat ryby a taky odpozorujete jejich návyky. Přechod k boilisu bude bezproblémovější. Nebudete tahat hned mamlasy, ale i kapr kolem 60cm je pro začátečníka zážitek na rok!

2)Dělejte si o docházce k vodě zápisky do deníku. (kde jste chytali, co jste chytali, jaké bylo počasí, co okolní rybáři, jakou jste měli sestavu......) Tyto zápisy jsou (nejen) v začátcích neocenitelným pomocníkem. (nepamatujeme si totiž všechno a na papíře to je kdykoliv k přečtení)

3)Choďte ze začátku na místa, kde je větší koncentrace rybářů. (Rybáři se scházejí tam, kde očekávají nějaký úlovek, na pokec chodí do hospody nebo na internet) Vytipujte si pár horkých míst a na ně se soustřeďte. Až se naučíte na těchto místech chytat, tak můžete postupovat na další místa atd. Časem zjistíte, že během roku se tyto horké místa mění a s přibývajícími zkušenostmi budete navštěvovat pouze "fleky kde to bere". (a věřte, že ryby se dají chytat od ledna do prosince, akorát musíte vědět kde)

4)Experimentujte, jak to jen jde. Zkoušejte klidně i šílené nápady, třeba právě váš nápad vám pomůže nachytat "ryby snu".

5)Pokud používáte echolot a vidíte na vašem fleku ryby, tak to ještě neznamená, ze něco chytnete !!! Znamená to pouze, že jste přilákali ryby do blízkosti háčku. Teď půjde už jen o to, jestli jste nástrahu předložili dostatečně zajímavě. (někdy je moc velká, moc malá, moc tvrdá, moc měkká, leží moc na dně, nebo naopak nade dnem....)

6)Nezapomeňte, že háček je velice důležitá součást celé sestavy! Háček musí mít správný tvar, aby se zapíchl do rybí tlamky. Pokud vám z jednoho druhu háčku upadávají často ryby, tak zkoušejte háčky, tak dlouho, až vám ryby nebudou padat skoro vůbec. (každý rybář má vyzkoušené a oblíbené jiné háčky) Nezkoušejte jen zvětšovat háčky, ale i s menšími háčky se dá ulovit velká ryba.

7)Chytáte-li na boilies, tak ze začátku neočekávejte zázraky.(na hlášky typu: "chtěli jsme se trochu pobavit a tak jsem začali nahazovat doprostřed krmného fleku a tahali kapříky mezi 60 - 70cm, jak na běžícím pásu" můžete rovnou zapomenout.) Pokud nemáte aspoň! 2roky praxe s boilies, tak budete rádi, když se splete pár kaprů přes 70cm a i to bude úspěch, když ho vytáhnete na břeh.

Je to možná troufalost, aby plavačkář jako já radil začínajícím kaprařům, ale také jsem kdysi chytával na těžko a k boiliesu jsem měl opravdu blízko. Tyto postřehy pramení z mých zkušeností v rybařině jako celku. (plavačka + položená)

Profikům to asi nepomůže, ale začátečník by zde mohl najít inspiraci.

Máte-li k těmto bodům připomínky, tak sem s nimi! Rád tento článek upravím podle vašich ohlasů, aby opravdu na 100% vystihoval hlavní problémy začátečníků (+ nápady jak tyto problémy omezit). Nikdo nejsme neomylní a je možné, že jsem sem napsal nějakou blbost.

Autor: Roman Čejka - ®

Přečteno: 10 594x
Průměrná známka: 1.73

NZačínající kapraři to nemají lehké II

Zkrátka a dobře si tady kamoš zachytal jak nikdy předtím v životě a zdolal několik větších kaprů.