Začínající kapraři to nemají lehké II

- Roman Čejka

Článek „Začínající kapraři to nemají lehké“ byl vcelku úspěšný a tak jsem se rozhodl napsat jeho pokračování. Zase bude řeč o mém kamarádovi, kapraři, kterého velké rybářské úspěchy teprve čekají. Co se týče jeho úlovků na revírech MRS, tak to pořád není žádná sláva a rybám se na jeho nástrahy moc nechce. Už je zase o kousek dál, ale pořád to jaksi není ono. Možná je to také způsobeno počasím, které je tyto prázdniny víc než prapodivné. Nízké teploty, neustálé přeháňky a bouřky rybám jistě nesvědčí. Nemluvě o zelených řasách, které se zde na Jižní Moravě ve vodě každé léto objevují. Uvidíme na podzim, třeba už konečně tu jeho rybářskou smůlu prolomí a začne chytat vytoužené kapry. Ale o tom zase někdy jindy.

Chtěl bych se nyní věnovat jeho výpravě na jeden placený revír tady na jižní Moravě. Za několik set korun na den si zde na pěkném rybníku můžete zachytat opravdu pěkné ryby. (kapři cca 4 – 15kg, amuři, sumci….) Tato voda je podle mých informací velmi dobře zarybněna a o úlovky zde není nouze. Samozřejmě to neznamená, že si zde musí rybu chytit každý, ale přece jen je zde daleko větší pravděpodobnost než na běžném revíru MRS, nebo ČRS.
Nebudu to zde složitě popisovat, protože s úlovky z „chovňáku“ se rybáři moc nechlubí. Zkrátka a dobře si tady kamoš zachytal jak nikdy předtím v životě a zdolal několik větších kaprů (73,74,75 a 80cm – 8,5kg) a několik „standardů“ kolem 65cm a pak pár „mrňousů“ kolem 55cm :-) . Pro člověka, který ještě moc velkých ryb nezdolal je to tu jedinečná příležitost, aby si vyzkoušel souboj s větší rybou, případně si zažil, jak by asi měla vypadat chytačka „á la zkušený kaprař“. Samozřejmě mu několik ryb upadlo, nebo mu zajelo do vázek, ale to se mu stávalo ze začátku chytání. Zhruba po 3-tím kaprovi už věděl jak na ně a ztráty se snížily. Když jsem se s ním bavil, tak mi říkal že někteří menší kapři bojovali mnohem víc než ti větší a zase někteří velikáni prý nebojovali skoro vůbec. Zajímavé bylo, že ostatní rybáři v ten den skoro vůbec nechytali a tak tam byl tento kamoš skoro za „kapr-profíka“, což ho potěšilo.
Podle mého názoru na tomto revírů získal cenné zkušenosti, které určitě využije při dalších chytačkách. Určitě bude schopen snáz zdolat případnou větší rybu. Tento lov mu určitě v jeho začátcích hodně pomohl.

Shrnutí na závěr: Chytání na „chovném“ (placeném, soukromém) revírů vždy něco stojí, ale většinou je to vykoupeno větší pravděpodobností, že rybář uloví velkou rybu. Výhody těchto revírů:
- začátečník si zde uloví víc větších ryb. Zjistí jak ryby zasekávat, zdolávat, podebírat…. Rybolov ho bude daleko víc bavit, protože se bude stále něco dít a nebude tam sedět bez záběru (i když i takovou situaci lze někdy na placeném revíru zažít)
- kaprař si na takový „kaprodrom“ může jít zatrénovat, vyzkoušet nové montáže atd… Pokud nemá čas trávit týden na rybách (výběr místa, krmení místa..), tak toto je ideální příležitost, jak si za den (nebo dva) zachytat, jako jinde za týden.

Nevýhody jsou zde také:
- musíte za chytačku zaplatit. Ceny jsou různé, ale většinou se jedná o pár set korun na den (cca od 100Kč – 900Kč) Je to drahé, já vím, ale minimálně jednou za rok to za ty peníze stojí.
- Ulovené ryby člověka tolik nepotěší jako na klasickém revíru a ani se s nim nemůže moc chlubit svým kolegům.

Nechci aby to vyznělo, jako reklama na „chovňáky“, to rozhodně ne. V ČR je stále plno revírů, kde si člověk velmi pěkně zachytá a stačí mu k tomu pouze rybářský lístek a nějaké ty zkušenosti. Spíš je to možnost, jak přijít k rybě poměrně snažším způsobem než na leckterém klasickém revíru. A pro rybáře, kteří do tajů rybařiny teprve pronikají je to příležitost, jak si vyzkoušet svoje schopnosti.

Příští článek snad už bude v duchu prvních úspěchů mého kamaráda….

Autor: Roman Čejka - ®

Přečteno: 7 322x
Průměrná známka: 2.06

NZačínající kapraři to nemají lehké

I když má špičkové vybavení, dokonalé krmení a hlavu plnou informací o kaprech, tak ty kapry zatím NECHYTÁ ...