Proč chodíme na MRK?

- Dědek

      Proč? Jedna z odpovědí je, že podvědomě chce každý někam patřit. Člověk je společenský tvor a sdružovat se je jeho přirozeností. Nás všechny co chodíme na MRK, sdružuje v první řadě vztah k přírodě, a ač si to mnozí nechtějí připustit, lovecká vášeň. Je to jeden ze základních prvotních lidských pudů jak přežít, jenž se časem a vyspělostí lidské rasy proměnil do jakéhosi pseudosportu - nás všechny sdružujícího sportovního rybářství.
      Těm „dvěma bláznům“ (autorům MRKu), se podařilo dát časem dohromady několik tisíc lidí o různých názorech, přesvědčení, odhodlání, a přístupu k rybařině. Každý z těch, co na MRK chodí delší dobu, zaznamenal jeho růst i jeho další a další příchozí členy-nečleny, registrované-neregistrované a hlavně jeho posuny snad všemi možnými směry. Neptám se sebe ani Vás, kam MRK směřuje, jak se bude vyvíjet a co se z něj nakonec stane. Není to myslím ani důležité. MRK prostě tady je a každému z nás slouží k tomu, co od něj očekáváme.
      Je samozřejmou přirozeností, že se mezi tolika lidmi v MRKáčském partnerství začnou lidi sdružovat do různých uskupení, kast, či paktů. Jak všichni vnímáme, toto pravidlo MRK neobešlo, ale jen potvrdilo, že když se to děje všude, tak se to zákonitě musí dít i na MRKu. Je to přirozené? JE! To prostě víme, nebo cítíme všichni. Sami jste určitě poznali jak se celkem rychle dali někteří MRKáči dohromady a tvoří nerozlučné skupinky.


Sjezd nejskalnějších návštěvníků MRKu v roce 2004.
Co auto to jiný názor.
      Skutečnost, že mám omezený přístup na internet a tím pádem i na MRK, mně přinutila si to, o co se na MRKu zajímám, stáhnout do PC, odpojit se, vše si v klidu přečíst a po-té reagovat na Vámi napsané, nebo také nereagovat. Ono se to může zdát jako nevýhoda, ale po čase jsem zjistil, že to malinkou výhodu přináší. Mám možnost si i s odstupem času ve chvílích volna přečíst již několikrát přečtené. Divili byste se, kolik barev v původně černobílých odpovědích nacházím. Kolik původních rozporů mezi diskutujícími se náhle zdá být shodou. Je neuvěřitelné, že lidem o stejných názorech na věc, kteří se s nekonečnou „trpělivostí“ zbytečně hádají a přitom jsou ve shodě, dá tolik práce se neposlouchat. Fakt se neposlouchají – tedy nečtou to, co oponent píše, i když hovoří stejným jazykem k dobru věci. Jsou mezi námi takoví, kteří se budou rvát jako o život a nikdy nepochopí, že nám jde všem o jedno, jen jsou různé cesty, jak toho dosáhnout. Jsou mezi námi takoví, kteří se svou vrozenou inteligencí mají nad věcí velký nadhled a jen srší vtipem a dobráckým sarkasmem, který ti druzí nikdy nepochopí, či nepřijmou. Jsou, tedy spíš byli takoví, kteří se objevili, zazářili – nebo také ne, a odešli. Jsou tu takoví, kteří se jakýmkoliv způsobem snaží něčeho ve prospěch věci dosáhnout. Je tady koncentrována taková masa názorů a přesvědčení, že prokousat se tím, není snad ani možné. Ale všem jde stejně nakonec o rybařinu a její zdravou budoucnost.
      Klidně se dohadujme dál. Vůbec na tom nic neměňme. Podle mě je to tak, jak to má být. Nebylo by přeci vůbec normální, kdybychom si jeden druhému přitakali a poplácávali se po rameni, jak jsme všichni dobří a jsme v absolutní shodě. Přečtěte si nějaké staré otázky, nebo rozpravy v pokecech a udělejte si sami obrázek. Věřte mi, že se budete dobře bavit a dospějete ke stejnému, nebo podobnému názoru jako já, že nám všem stoji MRK za to. Spousta kluků ví, že jsou další rybářské servery, na které také mnozí z nás chodí. Jsou mezi nimi rozdíly jak v kvalitě, v jeho organizaci, množství přístupů, nebo konečně v jejich zaměření. Nevím jestli je MRK lepší, horší, jiný, či jaký mu chcete dát přívlastek, nebo hodnocení. Je to prostě jedna z možností, jak se byť jen virtuálně setkat a sdružovat s lidmi - rybáři, které třeba někteří z nás nikdy neuvidí.
      Nikdy jsem nebyl nijak zvlášť rád organizovaný v čemkoliv, i když jsem organizovaný v leč čems byl. Přesto mě celkem MRK nadchnul svou živelností, rozpínavostí a hlavně tím, že mě do sebe vtáhnul a dodnes drží. Rozhodně to není jen nějakou barevnou stránkou na netu, ale jste to Vy, nebo chcete-li, jsme to my sami, kdo nás znovu a znovu nutí se připojit, zadat www.mrk.cz a znovu a znovu číst již mnohokrát rozebíraná témata a účastnit se téměř stejných či podobných a stále se opakujících diskuzí. Jako spousta z Vás, mám k němu nějaké výhrady, ale když se nad tím zamyslím, jsou to prakticky nepodstatné banality, které mě od MRKu neodradí. Jsou mezi námi kluci, kteří jak je rok dlouhý „nepromluví“ ani slovo a málo co se o nich dozvíme, ale věřím, že jsou tu ze stejného důvodu jako my ostatní, co tady plkáme, vylíváme si své srdce a dělíme se společně jak o názory, tak o rybářské starosti a vědomosti. MRK dal spoustě z nás možnost uzavřít pevná přátelství. Mnohým z nás podal pomocnou ruku formou vědomostí, rad a doporučení jak chytat, vnadit, sestrojit různé pomůcky, či jak rybu obelstít. Kdo chce, má možnost na něm najít nepřeberné množství poznatků, informací, nových i překonaných teorií. To co nám všem dal ale nejvíc, je možnost být spolu s těmi, které zajímá chytání ryb ve všech jeho podobách.
      Proto Vám všem přeji, aby MRK vydržel a neztratil se v propadlišti dějin.
      PS : Kdo čekal nějaký závěr, poučení či velkou myšlenku, nechť si přečte nějaká sebraná díla významných autorů.
      Já jsem Vás chtěl pouze pozdravit, připomenout že se blíží Vánoce, a konečně Vám všem i MRKu popřát mnoho úspěchů v nastávajícím roce 2005.
      A jak byste si odpověděli vy na otázku „proč chodíme na MRK“?

Autor: Dědek - ®

Diskuse k článku (52 reakcí)

Přečteno: 3 905x
Průměrná známka: 1.26

NVítejte na novém MRKu!

Tak a je to tady. Po mnoha měsících analyzování, příprav, navrhování a po přepracování větší části celého redakčního systému je tu zcela nový MRK.

NSraz MRKu 2004, jaký byl?

Na vodu vyjeli muškaři v belyboatech, plavačkáři i feedraři začali prokrmovat svoje lovná místa, kapraři si bójkama označili ty nejlepší fleky a vláčkaři si prošli velkou část revíru, aby zjistili chutě místní dravců.