Vítejte na novém MRKu!

- MRK

      Tak a je to tady. Po mnoha měsících analyzování, příprav, navrhování a po přepracování větší části celého redakčního systému je tu zcela nový MRK. Předchozí verze dobře fungovala téměř tři a půl roku bez zásadních změn, ale doba si žádá nový design a nové služby návštěvníkům. Museli jsme tedy zainvestovat a nyní máme tu čest Vám představit novou, již třetí verzi.

Grafika


      Zřejmě nejmarkatnější je změna grafiky. Zde musím především poděkovat našemu příteli Vlastimilu Svobodovi (web), který navrhnul a zpracoval grafiku a nové logo a zároveň také dělal konzultanta pro ergonomii (ovládání, rozložení na obrazovce). Zvolili jsme co nejjednodušší "plošný" design bez zbytečných obrázků a jiných grafických prvků, optimalizovaný pro pravidelné návštěvníky a rychlé zobrazování. Samotné logo a především slogan do loga prošely několika návrhy. Nakonec vyhrála varianta "stále na rybách", což by mělo vystihovat, jak bysme byli rádi, kdyby se zde naši návstěvníci cítili - jako u vody na rybách, mezi rybáři.
      Přešli jsme také z variabilní na fixní šířku stránky obvyklou na velkých webových portálech. To nám dovolí používat mnohem "divočejší" formátování např. v článcích, kde jsme doposud nevěděli, jak přesně bude výsledek vypadat na různých počítačích, a bylo proto nutné používat menší fotky apod. Nyní by měli všichni návštěvníci vidět MRK stejně, bez ohledu na velikost plochy monitoru. (Při detailním průchodu MRKem možná jestě narazíte na některé méně důležité stránky v původní podobě, i ty se však budou předělávat.)

Klub


      První technickou změnou, kterou zmíním, je možnost rezervovat si své jméno a email v Klubu MRKu. Ve své registrační kartě, které se mimochodem graficky opravdu povedla, máte možnost zaškrtnout si rezervaci. Jednak si tím zajistíte, že si nikdo jiný nebude moci toto jméno nebo email zaregistrovat, ale také je nikdo jiný nebude moci použít kdekoliv na MRKu (např. v pokecech). Má to jedno negativum a tím je nutnost vyplnění hesla vždy po prvním použítí svého jména (po odeslání formuláře pro zápis vyskočí logovací okýnko jako při vstupu do editace klubové karty). Jelikož v době psaní tohoto článku nemá jméno registrován ještě nikdo, bude platit právo "kdo dřív příjde, ten dřív bere", takže si pospěšte.
      Další změnou v klubu je pevný rozměr "průkazové" fotografie. Fotky musí mít čtvercový rozměr, v opačném případě dojde k jejich deformaci. Pokud jste tedy měli v registraci svou fotku, vyměňte si ji, prosím. Je možné, tak jako kdekoliv na MRKu, vkládat libovolnou fotku v souboru typu JPG až do velikosti 2 MB (odpovídá zhruba 5 Mpixel fotkám z dig. fotoaparátů). Automaticky dojde k úpravě její velikosti na potřebné rozměry.

Vyhledávání


      Tady je poměrně velká změna především v možnosti prohledávat samostatně jednotlivé rubriky a hledat slova třeba jen v nadpisech nebo jen mezi jmény autorů apod. Buď napište hledané slovo do vyhledávacích okénka pod menu, čímž prohledáte celý MRK (může to chvíli trvat), nebo klikněte na "rozšířené vyhledávání", potom si vyberte rubriku (třeba články) a zobrazí se vám detailní vyhledávací formulář této rubriky. Vyhledávat lze i přímo ze stránek jednotlivých rubrik, ale tam jsou často jen omezené možnosti pro zadání hledaných slov. Doporučujeme co nejvíce používat rozšířené vyhledávání, je rychlejší a vrací přesnější výsledky.

Kde to žije


      V pravém sloupci je blok nazvaný "Kde to žije", kde se zobrazují odkazy na části MRKu, kde se právě něco děje (otázky, pokecy k článkům, revírům, knihám a nové inzeráty v bazaru). Pokud se zrovna díváte na stránku zaměřenou např. na přívlač, zobrazují se jen odkazy na stránky související s přívlačí apod. Na všeobecných stránkách (např. Plkárna a úvodní stránka) se zobrazují všechny odkazy. I zde se zobrazuje červené N jako třeba u pokeců a dalších odkazů, které jste od jejich poslední změny nenavštívily.

Editace vlastních zápisů


      Kdekoliv na MRKu něco napíšete do diskusí či otázek, máte možnost si do pěti minut od odeslání opravit např. překlepy. Stačí kliknout na modrý odkaz "edit" za svým zápisem. Časový limit se počítá od odeslání původního zápisu do odeslání opravené verze. Pokud kliknete na edit po 4 minutách, můžete jej ještě upravovat, ale když takto změněný zápis odešlete až po dalších 2 minutách, už se vám to nepodaří. Tento limit případně podle potřeby upravíme, ukáže-li se, že není vhodně nastaven. Tip: pokud potřebujete do svého zápisu vložit více fotografií, vložte nejdříve jednu klasickým způsobem, potom klikněte na edit a vložte další a pak třeba ještě jednou dokola. Nejvíce nahoře pak bude naposledy přidaná fotka a pod ní ostatní.

Fotogalerie


      Zde je především novinka v možnosti známkovat zvěřejněné fotky. Zatím je to jen taková frajeřinka, ale nebude těžké uspořádat později nějakou soutěž o nejlepší fotku apod.

Revíry


      Rozdělili jsme tuto rubriku na dvě části - soukromé a svazové vody. Do svazových mohou vkládat své revíry návštěvníci sami jako doposud. Soukromé revíry nyní bereme pod svou patronaci a jejich zveřejnění bude brzy zpoplatňováno.       Změnu doznaly i diskuse a fotografie k revírům.

Nádobíčko


      Přidali jsme možnost reagovat na předchozí zápisy a vkládat fotky k recenzím.

Reklamní systém


      Máme tu nový reklamní systém s podporou zobrazování reklamy podle obsahu stránky a několik nových reklamních ploch. Brzy se zde objeví nová interaktivní stránka věnovaná speciálně inzerci na MRKu.

Mapa webu


      Pod menu můžete kliknout na odkaz mapa webu, který vám zobrazí stránku zobrazující strukturu celého webu. Navíc lze v této struktuře i vyhledávat. Dříve, pokud jste hledali slovo "bazar", tak vám to našlo všechno možné, ale rubriku Bazar jako takovou ne. Teď to již najde.

Veřejné statistiky


      Po zralé úvaze se rozhodujeme zpřístupnit většinu z našich statistik návštěvnosti jednotliých rubrik, otázek, článků atd. Zobrazte si stránku, jejíž statistika vás zajímá, a úplně dole klikněte na odkaz pro její statistiku návštěvnosti. Tip: pokud myší zůstanete chvíli stát nad modrými sloupci grafu, zobrazí se vám k tomuto sloupci datum a počet návštěv.

      Menší změny jsou i na jiných místech, ale na to již přijdete sami při procházení těmito stránkami.

      Doufáme, že Vám nový MRK bude i nadále pomáhat k větší radosti z naší společné záliby, z lovu ryb.

Autor: MRK

Diskuse k článku (266 reakcí)

Přečteno: 6 013x
Průměrná známka: 1.34

NProč chodíme na MRK?

Nebylo by přeci vůbec normální, kdybychom si jeden druhému přitakali a poplácávali se po rameni, jak jsme všichni dobří a jsme v absolutní shodě.