Trošku jiná dimenze boili

- BCG

Vývoj nástrah a návnad pro lov kaprů jde v před takovou rychlostí, že se rybář nestačí vzpamatovat z jednoho typu návnady a už je tu další a ještě lepší přísada, boilie nebo esence. V dnešní době není lehké orientovat se na nejmodernějším trhu návnad, a proto berte prosím tenhle článek pouze jako pomůcku, co kdy a jak. V dnešní době většina kaprařů na celém světě přišla na to, že boilie vyrobené doma z kvalitních směsí, je lepší než kupované boilie. Začněme tedy tento "seriál o návnadách" pěkně od začátku - od směsí a přísad.Pozor! V žádném případě nemám nic proti kvalitní levné nástraze, ale pokud se jedná o nějakou navoněnou kuličku ze směsi sojové a kukuřičné mouky, doplněnou esencí, která je založena na těch nejméně kvalitních rozpouštědlech, a to vše je v lepším případě "přebito" sladidlem, tak to nepovažuji za nástrahu, ale náhražku a vyhozené peníze Je velká škoda, že se týmy ve většině případů otevřeně nehlásí k tomu, na co doopravdy nachytaly slušné kapry, ale spíše k tomu, co dostaly zdarma, byť měly výsledky sebehorší. Ale to je velice choulostivé téma na dlouhou dobu. Aby se mi toto široké téma o návnadách dobře vysvětlovalo, zapomeňme na teorie HNV a rozdělme si boilie trošku jinak (většina boilie směsí obsahuje proteiny) : 1. základní směsi, 2. směsi s příměsí tekuté potravy a jiných additiv, 3. směsi na bázi přirozené potravy s minimálním množstvím esencí nebo bez nich.

1.Základní směsi

Jedná se zřejmě o nejznámější boilie, jehož základ tvoří směs jako 50/50, Yelow seed mix, HNV mix nebo Fish mix. Je na vás, jakou směs si zvolíte. Mnohdy se slaví úspěch ze směsí 50/50, ale většinou jen krátkodobě. Dále pak obsahuje chuťový stimulátor (appetite stimulator) - jedná se o práškový produkt, který podporuje chuť a způsobuje u kaprů ještě intenzivnější vyhledávání potravy. Některé firmy jej dodávají i v tekutém stavu pod názvem sense appeal - je to smyslový posilovač, obohacený aminokyselinami, který na rozdíl od chuťových stimulátorů působí i jako atraktor (dráždidlo). My osobně používáme chuťové stimulátory a sense appealy Rod Hutchinson již osm let a mezi naše nejoblíbenější patří : A.S. - Dairy, Shelfish a Fizz , S.A. - opět Dairy, Shelfish, Fruit, Amino Swan Mussel. Loňskou sezónu jsme používali Cream cajouser (smetanový kouzelník) Nutrabaits, který plní funkci chuť. stimulátoru, emulsifikátoru, sladidla i dráždidla zároveň a musím říci, že i při velice nízkém dávkování (mnohdy se jedná o 1ml na1 kg směsi), jsme byli velice překvapeni, co dokáže s kapry udělat takové malé množství. Dalšími chuťovými stimulátory jsou Active Ade Mainline, které podporují chuť a zároveň i vůni, takže máte v jedné lahvičce esenci a chuťový stimulátor zároveň. Bohužel je nemáme ještě plně odzkoušeny, a tak nemohu po pravdě říci, co všechno umí. V letních měsících jsou velice vhodné oleje, které dodávají vaší návnadě atraktivnost a částečně i potravinovou hodnotu. Dbejte na to, aby oleje obsahovaly antioxidanty, které zabraňují žluknutí a prodlužují trvanlivost boilies. Pro směsi 50/ 50 nebo pokud používáte směs s vyšším obsahem sojové mouky, doporučuji přidat ADDIT DIGEST, protože sojová mouka není pro kapry dobře stravitelná (neutralizuje Trypsin, což je kaprův hlavní trávící enzym). Digest naopak podporuje trávení a obsahuje trypsin. Další neméně důležitou složkou jsou esence a sladidla. Tady si můžete vybrat z glycerolových, olejových, ethylalkoholových a přírodních esencí. Volba je opět na vás, pro jakou esenci se rozhodnete. Mějte však na paměti, že nemá cenu dávat olejovou esenci pro rybolov v chladné vodě a ethylalkoholovou v teplé. My používáme esence glycerolové po celý rok. Nechci tím ovšem říci, že jiné nepoužíváme, ale vždycky se snažíme držet jedné esence po celý rok s tím, že na druhém prutu máme jiný druh nebo složení boilie. Jen tak můžeme zjistit, kdy a jak jsou určité esence, kombinace nebo jiné příměsi účinné. Sladidla se požívají nejen proto, že kapr má rád sladkou chuť, ale také proto, abychom přebili pálivý podtext některých esencí. Jedny z nejkvalitnějších sladidel jsou Super sweet Nutrabaits, Mega sweeteners, Honey nectar, Sweet ade, Hydra sweet a přírodní sladidlo od firmy J.Těšínský. Nemyslete si, že s tímhle "základem " nic nechytíte - pokud zvolíte ty správné suroviny ( dostanete se na velmi vysokou kvalitu boilie), které jsou schopny nachytat velké množství ryb po celý rok, pochopitelně v závislosti na použitém druhu směsi.

2.Směsi s použitím tekuté potravy a additiv.

Základem je vždy směs těch nejlepších kvalit jako např. M.C. mix, Big Fish mix, HNV Robin RED, Žluté semínko, Protein mix, Essential opal mix, a celá řada dalších. Dále pak všechny přísady jako u předešlého mixu s tím, že přidáte tekutou potravu, Betain HC1, esenciální oleje nebo kombinací esencí. Pro ty z vás, kteří se nemohou rozhodnout jakou esenci zvolit pro danou směs, doporučuji esence od Nutrabaits, Mainline nebo J. Těšínský - v nabídce mají celou škálu esencí, namíchaných jak pro teplou, tak studenou vodu. A konečně Betain - jedná se zřejmě o nejlepší přírodní látku všech dob - osobně ho používáme v poměru 3g na 1 kg směsi. V loňské sezóně Betain dokázal, proč bez něj spousta rybářů nedá ani ránu! Tekutá potrava - jedná se o směs proteinů, přírodních cukrů, vitamínů, stopových prvků atd. Tekuté potravy jako např. BIOAMINO, CORNMINO, MULTIMINO PPC, NUTRAMINO, SECRET AGENT, CORN STEP LIQUER... Dávají rybám částí. U boilie plní funkci atraktoru, které se uvolňuje v mikro kapkách na jeho povrchu. Pozor však na předávkování, začínejte se spodní hranicí doporučenou od výrobce a vyvarujte se esenciálních olejů, které nejsou v potravinářské kvalitě - ty působí spíše odpudivě než jako vynikající přísada do vašich návnad.

3. Boilie na bázi přirozené potravy.

Tyto návnady se staly hitem posledních dvou let a i v naší zemi se stávají horkými favority. Původně bylo toto boilie určeno na ty nejtěžší vody s výskytem zkušených kaprů a velkým rybářským tlakem. Ovšem úspěchy dosáhnete s tímto boiliem všude - základní směs je tvořena z rybích mouček vyrobených za studena, ptačích zobů, rozpustných mléčných proteinů, vitamínů, minerálů, extraktů z mořských živočichů a spousty dalších, nám utajených přísad. Složení těchto směsí najdeme např. u ASSASSIN 8 PT 10, ACTIVE-8, BIO SERUM, GRANGE C.S.L., TRIGGA, WINTER-8, SECRET AGENT, BIO PROTEIN, BIO ATRACT, ADDICTED - tyto směsi jsou samozřejmě přísně střeženým tajemstvím každé firmy. Do směsí se pak přidává jen jakýsi activátor nebo tekutá přísada, která celou směs obohatí. Tyto tekuté přísady jsou založeny pouze na přírodních produktech a stimulují kaprovu přirozenou potravu. Výsledky rybolovu na tyto směsi jsou perfektní, protože napodobují kaprům to nejpřirozenější složení potravy jaké zná a spolu s atraktorovými prvky, které jsou obsaženy v tekutých přísadách a dipech, se stávají doslova neodolatelnými. Ale pozor! Je zapotřebí si uvědomit, že čím složitější si rybaření uděláte, tím náročněji se vám bude chytat. Tato poslední řada nástrah je sice to nejlepší co můžete kaprovi nabídnout, ale co bude potom, co jim nabídnete dál ? Tím chci říci, že nemá cenu na neprochytané vodě nasazovat hned to nej nej, ale pokud si namícháte kvalitní směs, máte cestu stále otevřenou. Proto nehledejte ihned tu nejsnazší cestu, ta je většinou také nejkratší. Domnívám se, že kvalitní boilie na správném místě přináší také kvalitní a úspěšný lov.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 8 134x
Průměrná známka: 1.47