Trénink str.2

-

3. 7. lov na odhoz - Ostellato : 
 

obr 24 b 
Obr 24 a 
 
      Lov  ve velkých vzdálenostech na propad nebo i u dna. Používají se těžší odhozové pruty (10-50 g   4-5 m dlouhé) a velké angličáky 10-30 g. Krmení nastřelujeme pomocí praku. Kmenový vlasec používáme 0, 12 - 0, 15 mm s nahazovacím nástavcem 0, 18-0, 23 mm a návazcem 0, 06-0, 10 mm. Hlavní vlasec použijeme v každém případě potápivý- i tak je vzhledem k velké vzdálenosti poměrně těžké udržet spolehlivý kontakt prutu se splávkem. Splávek vždy navážeme na pevno. Sestavení udice je patrno z obr. 24. Nahazujeme poněkud zvláštním způsobem. Prut máme skloněný k hladině. Vlasec navineme tak, aby se splávek dotkl špičky prutu. Jedním rychlým pohybem přemístíme prut za hlavu a tahem nahodíme.  

3. 8. lov na dlouhý odhozový prut - bolonézku : 
 

Obr. 26 : nadržování s bolonézkou
      Lov  s teleskopickým odhozem na vzdálenost 20-30 m. Používáme pevné splávky 5-20 g s dobře viditelnou anténkou. Většinou používáme přehloubenou udici nadržovanou pomocí zvednutí prutu. Tuto techniku používáme na proudných řekách. Lovíme cejny, plotice a skaláky. Taktéž můžeme použít tuto techniku k ulovení obzvlášť velkých exemplářů kapra, parmy, ostroretky a tlouště. Taktiku krmení uzpůsobíme podle druhu převládajících ryb a typu povodí.  

3. 9. lov drobných ryb na bič : 
 

Obr. 27 : rozložení zátěže při lovu ouklejí 
      Lov drobných ryb je styl lovu, kterým začínáme trénink plavané a v dalších letech jej vybrušujeme a zrychlujeme. Lov spočívá v neustálém krmení v blízkosti břehu a lákání ryb do vodního sloupce a k hladině. Krmení si připravujeme rozpadavé, jemné a často velmi vlhké. Krmení může mít i velmi nápadnou barvu -bílou, žlutou, červenou (Sensas 3000 Ablettes -jasně bílá, Record 515 -žlutá, červená ). Krmení vhazujeme do vody v malých dávkách. Při sestavení udice použijeme splávek většinou podlouhlý ve velikosti 0, 3 -1 g , vyvážený několika broky, jak je patrno z obr. 27 
      Vlastní lov spočívá v častém nahazování, popotahování a změnách hloubky. Se splávkem udržujeme pomocí špičky prutu neustálý kontakt. Nejvhodnější je trénovat tento způsob lovu na vodě velmi dobře zarybněné ouklejí, plotičkou, nebo hrouzkem. Za dobrý výsledek lze považovat ulovení 400-500 ks ryb za 3 hodiny. Český rekord drží Jindřichohradecký závodník Pavel Prášek výkonem 1056 ks.  
  
Trénink kadetů, juniorů a žen 

      Kadetem je mladý rybář do věku 14 let (nesmí mu být 14 let 1. ledna v tom roce). Junior nesmí být starší 18-ti let(v tom kterém roce). Ženy u nás provozují závodní plavanou zpravidla do věku 35-40 let.  

      Trénink všech těchto kategorií musí být přizpůsoben jejich fyzické i psychické kondici.  
Osobně mám zkušenosti s tréninkem mládeže od 8 let. U nejmladších začínáme s tréninkem lovu na bič, protože ten je nejjednodušší a po jeho zvládnutí má každý zažité základní úkony (koordinace pohybu při nahazování, přiměřený zásek, přiměřené zdolávání úlovku, částečně přesné krmení, dráždění ryb pohybem udice. . . . ), potřebné k tréninku dalších, složitějších, způsobů lovu. Velmi důležité je začít s lovem drobných ryb, protože těch je vždy u břehu dostatečné množství, ať už ouklejí, plotiček, nebo hrouzků. Lov těchto ryb zvládne opravdu každý a dobré výsledky zvýší a upevní zájem našich svěřenců o další trénink a zvedne jejich sebevědomí, což je obzvlášť důležité. Trénink nejmladších závodníků by měl pokračovat lovem na děličku(kadetům je povolena maximální délka 9 m). Nejvhodnější model dostupný na našem trhu je Milo T-M 105. Tento prut je v ceně asi 2500 Kč a je vyroben ve spodní části z kompozitu a topset(4 díly) je  grafitový. Tato kombinace zaručuje poměrně dobré vlastnosti prutu, při absolutně nejnižší ceně. Také značná trvanlivost spodních dílů a jejich snadná opravitelnost je pro nás přínosem. Vhodným typem by mohl být také prut Maver Microrub 8 m.  
V první řadě věnujeme velkou pozornost nácviku správného oddělení a přidělení topsetu. Poté správnému záseku, protože zásek s bičem a s děličkou je poněkud odlišný(zatímco s bičem většinou zasekáváme vzhůru, s děličkou do strany).  
      Velmi důležitá je i fáze zdolávání a vylovení úlovku. Správné je použití amortizéru ve špičce prutu od začátku tréninku touto technikou. Od začátku dbáme na to, aby naši svěřenci dokázali udržet udici napnutou v celém průběhu zdolávání, oddělení a vylovení úlovku, a nedocházelo tak ke ztrátám ryb v této fázi lovu. Vhodné úseky pro trénink vybíráme tak, aby měli naši svěřenci možnost co nejvydatnějších úlovků(menších ryb) a teprve později volíme vody těžší, s výskytem větších ryb. Je dobré začít s lovem v blízkosti břehu, kam dovedou chlapci nakrmit poměrně přesně a teprve s větší jistotou v zakrmování lovit dále od břehu. Přesnost krmení je v této kategorii nejvíce limitujícím faktorem, po kterém následuje špatná fyzická kondice. Zlepšení těchto nedostatků věnujeme velkou pozornost v zimním období. Zejména v rybářských kroužcích je naším pomocníkem přirozená soutěživost dětí.  
      Trénink lovu s odhozovým prutem začínáme až poté co získáme jistotu, že zakrmování na vzdálenost 15 -20 m je poměrně přesné.  

      U juniorů a žen postupujeme v tréninku rychleji díky větší zručnosti a fyzické zdatnosti těchto kategorií. U starších svěřenců se setkáváme s větším pochopením při vysvětlování taktiky lovu, krmení a využití jednotlivých technik lovu na specifických lokalitách. Pozornost věnujeme vysvětlování zákonitostí přípravy, míchání a zvlhčování krmení a ošetřování a získávání živých nástrah a návnad.  
      Bohužel velkým problémem u této kategorie je ztráta zájmu o sportovní činnost a upření zájmu ke zkoumání „mezilidských vztahů". Pokud se některým trenérům(vedoucím mládeže) podaří snížit počet odpadlíků pod 80%, pak před nimi upřímně smekám a doporučuji rybářským organizacím jejich vyvažování zlatem.  

      Vyzývám všechny mladé soutěživé rybářky a rybáře, aby kontaktovaly funkcionáře MO ČRS a žádaly jejich pomoc při oslovení aktivních závodníků. Tito závodníci Vám zajisté pomohou se začátky v závodění a budou Vašimi průvodci náročným tréninkem. Zajisté mají mladí závodníci, se zájmem neúnavně trénovat, velkou perspektivu a možnost sebeuplatnění.   

Příprava kadetů, juniorů  a žen pro vystoupení na MS 

      Kadety musíme začít připravovat od 8-9 let a nasadit je na MS ve věku 13 -14 let. Start na MS v nižším věku znamená podstatně menší výkonnost a velké zklamání z konečného neúspěchu. Taktéž start juniorů ve věku 14-15 let nemá žádný význam. Junioři z vyspělých zemí se účastní MS maximálně 2 x ve věku 16-17 let, a dosahují dobrých výsledků.  

      Konečná fáze přípravy širšího kádru by měla být ovlivněna především podle typu povodí, dominantních druhů ryb a předpokládaným způsobem lovu na nadcházejícím MS.  
      Typ povodí zvolený pro Mistrovství ČR juniorů a žen by měl být co nejpodobnější typu povodí při nadcházejícím MS. Taktéž soustředění by měla proběhnout na podobných povodích. Důležité je, aby se soustředění neskládala pouze z kontrolních závodů, ale i z cílených tréninků.  
      Abychom začali dosahovat uspokojivých výsledků na mezinárodním poli, je třeba uvést do života určitou koncepční práci vrcholových trenérů, školení vedoucích mládeže a uvést v život promyšlený způsob financování práce s mládeží.  
      V současné době je práce s mládeží v každém kraji jiná a státní trenéři se starají pouze o soustředění a účast na MS. Nemají žádnou možnost ovlivnit místo konání M ČR juniorů a žen. Nejsou ani žádným způsobem školeni. Odpovědní funkcionáři ve většině krajů spíše hledají důvody proč práce s mládeží stagnuje nebo i zaniká, než aby se snažili zavést fungující model práce s mládeží a jeho financování. V některých krajích ještě fungují družební závody s regiony v SRN, Polsku a Maďarsku. Tyto akce jsou velmi nákladné, jejich přínos v získávání nových znalostí a dovedností je pramalý a ještě se jich zúčastňují stále stejní „vyvolení" závodníci. Pak na práci s mládeží nejsou peníze. Doporučuji tyto akce zrušit a převést prostředky na cílenou práci s mládeží. Dobrou se jeví hlavně spolupráce MO ČRS s Domy dětí a mládeže. DDM poskytuje prostory pro schůzky v zimních měsících, přináší alespoň nějaké peníze na činnost kroužku a je zde možnost postupného nákupu a půjčování základních prutů pro trénink. MO ČRS pak mohou financovat nákup krmení pro trénink a závody, nebo zakoupení děliček pro zdatnější jedince.   

Práce trenéra 

      V podstatě každý závodník, ať už začínající, či pokročilý (záměrně používám slovo pokročilý místo hotový či zkušený, protože nikdy nedosáhneme maximální možné hranice dokonalosti a vždy se budeme této hranici jen pomalu a ztěžka přibližovat) potřebuje mít svého osobního trenéra proto, že si těžko uvědomí své špatné návyky a nedostatky. A tyto musí se svým trenérem při tréninku odstraňovat. Práce trenéra je v naší zemi velmi podceňována a výchově trenérů se nevěnuje žádná pozornost. Dobrým trenérem nemusí být pouze vysloužilý závodník. Ba právě naopak. Dobrými trenéry by se mohli stát například současní vedoucí rybářských kroužků po důkladném proškolení a při neustálém každoročním zvyšování jejich kvalifikace. Školení trenérů by měla provádět trenérská rada, která snad co nejdříve vznikne. Spolupracovat při školení trenérů by měli také reprezentanti, kteří získají každoročně nové cenné zkušenosti při závodech v zahraničí.  

Co by měl trenér dělat? 
      Trenér musí pečovat o všestranný rozvoj závodníka. Musí dbát na závodníkovu kondici, psychickou rovnováhu , materiální vybavenost, techniku lovu, rychlost, teoretické znalosti závodníka. Musí vést závodníka nejen při závodech, ale hlavně v tréninku. Musí dohlížet na to, aby byl trénink tréninkem a ne jen bezcenným chytáním ryb. Tak jako při závodech je třeba lovit ty druhy ryb a tou technikou lovu, kterou dosáhneme v tu danou chvíli největšího hmotnostního výsledku, tak při tréninku nám nejvíce dá lov těch druhů ryb, které zrovna neberou, či tou technikou která je v daných podmínkách nejnáročnější. Je třeba trénovat za těch nejméně vhodných povětrnostních podmínek. Jen tak mohou závodníci poznat skutečnou fyzickou zátěž při jednotlivých způsobech lovu a skutečnou technickou náročnost těchto způsobů lovu. Chytat ryby s odhozovým prutem kousek od břehu za krásného počasí asi není hodnotný trénink. Ale pokusit se lovit za silného nárazového větru v co největší vzdálenosti, nebo střílet proti větru prakem -to je hodnotný trénink. Trenér musí poznat skutečné hranice možností svého závodníka a musí je svému svěřenci vysvětlit. Na základě tohoto poznání musí při tréninku se závodníkem pracovat. Trenér musí se závodníkem zdokonalovat již známé techniky lovu a pracovat na zrychlení při lovu těmito technikami. Dále musí být schopen naučit závodníka techniky nové. Při vlastních závodech musí udržovat závodníka v psychické rovnováze, stanovit taktiku lovu(na základě informativního tréninku) a provést úspěšně závodníka celým závodem.  
      Trenér si musí uvědomovat možnosti svého svěřence a musí přizpůsobit taktiku pro lov v závodě právě těmto možnostem každého konkrétního závodníka. Velmi často má trenér obrovskou převahu nad svým svěřencem ve zvládnutí precizní techniky většiny způsobů lovu a nemůže se nechat unést svými možnostmi a nechat svěřence lovit technikou, kterou ještě nemá závodník dostatečně zvládnutu a zažitu.  
  
Jak posunout českou plavanou do jiné výkonnostní sféry? 

      Plavaná jako sportovní odvětví potřebuje nové závodníky a trenéry schopné spolupracovat při zvyšování výkonnosti. Jen tak se budeme moci směle postavit předním zemím na mezinárodním poli. Tato spolupráce by měla zahrnovat především společná soustředění co největšího počtu závodníků, vedená těmi nejlepšími (domácími i zahraničními) trenéry. Část nákladů na tato soustředění by zajisté snesl Rybářský svaz, namísto dnes již nic nepřinášejících a velmi nákladných družebních závodů či placení závodů v zahraničí pro velmi úzký okruh vyvolených reprezentantů. Tyto akce totiž jen ztěží mohou přispět k celkovému zlepšení výkonnosti celé závodnické základny.  
      Jinou možností by zřejmě bylo založení určité asociace plavané kterou by zastřešila Rada ČRS - asociace by jistě měla lepší podmínky k jednání se sponzory či různými sportovními nadacemi a zástupci jednotlivých klubů by jistě rychle pochopili kam peníze dát a kam ne.  
      Určitě by mohl být naším velkým pomocníkem náš mateřský Rybářský svaz -kdyby chtěl. Dalo by se uvažovat o vyčlenění částí revírů-tam kde jsou naše závodní úseky -pro lov chyť a pusť. Tyto úseky by mohly být cíleně zarybňovány určitými druhy ryb ( po dohodě místních a krajských hospodářů)tak, aby se tyto druhy ryb staly dominantními. Na takových závodních úsecích by mohla probíhat soustředění před odjezdem na MS. U nás zatím nemáme závodní tratě, kde by se lovilo mnoho parem, kaprů, karasů, ostroretek, nebo línů či tloušťů. Potom nám lov těchto ryb většinou činí na MS určité potíže a není to zajisté způsobeno tím , že bychom byli horšími rybáři než ostatní.  
      Celkově se však musíme s co největším úsilím pustit do práce s mládeží, protože staří matadoři a zkušení závodníci začnou již brzy odcházet do závodního důchodu a závodníků mladé s střední generace zase tak moc není. A právě matadoři by mohli předat své cenné zkušenosti mladým rybářům (juniorům a kadetům) a mohli by také svou autoritou získat pro plavanou mnoho dnešních „bobkařů".  
 

 
předchozí str.
 zpět na hl. str. (ICEho knizky)
 

Autor: