Norské postřehy 9/99

- BCG

Stalo se již téměř pravidlem, že vždy na začátku sezóny odjíždíme s celým naším týmem za "hranice všedních dnů". Nebo, jak říkám, odpočinout si od starostí, které má náš rybář a něco nového se i přiučit. Ale především oddechnout si od sedavé kaprařiny.

Letos padá již podruhé volba na mořský rybolov v Norsku. Domníváme se,.že nemá cenu příliš se rozepisovat o rybolovu ve fjordech, neboť při letošní návštěvě nám po vylodění v Oslu při.padalo, že zde byl minimálně každý druhý Čech. Nebo alespoň chování Norů přímo na místě Snillfjordu, v oblasti Aure, nám silně připomínalo obchody v Německu a Rakousku, na nichž byl umístěn ostudný nápis "Češi, nekrad'te"!

Například v loňském roce na nás mávali zaměstnanci lososích sádek a''chtěli si s námi popovídat. Letos však bylo vydáno nařízení: Zákaz lovu v menší vzdálenosti než 100 m od bójí ohraničujících lososí klece pod pokutou několika tisíc marek, nebo norských korun a následné vyhoštění z Norska! Proč? Vždyť loni to ještě nikomu nevadilo! Protože. (jak jsme se dozvěděli od majitele CK Korlin) se našli i tací, kterým to prostě nedalo a prachsprostě rabovali přímo v lososích klecích!

O tom, že Č'ech Čechovi z jednoho kempu odmítl pomoc na moři při poruše motoru a po výzvě o pomoc odjela žádaná posádka lodi od svých krajanů se slovy: "Nezaplatili jsme si, abychom tady zachraňovali, ale chytali ryby!" je mi až hanba psát. Bohužel postižená posádka odmítla správci vyzradit, kdo jim odmítl pomoc v nouzi. Díky tomu nebyla také posádka, která odmítla pomoc poskytnout, poslána domů. A takto bychom mohli pokračovat ve výčtech hrdinských činů" některých našich krajanů. Od krádeží varných konvic, echolotů a dakronových šňůr z půjčených navijáků přímo v kempu, až po krádeže v obchodech na trajektu nebo u benzínových čerpacích stanic. Bohužel, je to údajně u všech CK stejné.

Rybáři si jezdí do Norska odpočinout, chytat ryby a případně si i něco z úlovku odvézt domů. Málo platné je však vyvěšení informační. tabule přímo v kempu, kde je jasně česky napsáno, že treska má míru 35 cm. Spousta rybářů bud' zřejmě neumí čí.st, nebo se držf hesla "za ty peníze beru vše"! A tak vidíme na molu u filetovacích stolů kelery o délce 10 až 15 cm, tresky obecné 10-20 cm. Je vám z toho špatně'?! Máme dojem, že ve světě se již brzy nebude ň'kat "co Čech -to muzikant", ale co Čech - to lump"! Ale dost nářků a věnujme se vlastnímu lovu.

" Při rybolovu na fjordech používáme v zásadě dvě techniky: pilkrování a vláčení. Bohužel, nebo také bohudík, jsme nenašli sympatie k pilkrování. Daleko zajímavější nám připadá vláčení z lodě. Jako nástrahu jsme používali twistery různých barev ve velikostech 5-8 cm a woblery Rapala Shad Rap. Tresky nejlépe reagovaly na barevné kombinace černá - oranžová, hnědá - sytě oranžová, svítivá oranžová s reflexní žlutou až zelenou hlavičkou a žlutá s krvavou hlavičkou. Hmotnost jigových hlaviček činila minimálně 18-30 g. Vše (až na hlavičky) od Mister Twister. Je až s podivem, že barvy twisterů. které se nám osvědčily při loňské výpravě, byly letos pasé.

Časem jsme nabyli dojmu, že každá barva je jinak vidět - když je zataženo, noc, den nebo slunečno. Možná je ta hloupost, ale minulý rok ryby nechtěly reagovat na ostré barvy twisterů, i když na svítivě zbarvené twistery úlovky byly. Procento zdolaných ryb bylo minimální na rozdíl od twisterů klasických barev jako žlutá, oranžová. Až náhoda tomu chtěla, když Luboš vyndal při nočním lovu twistera v sytě oranžové až reflexní barvě se svítivou zelenou hlavičkou a ten v norské noci (spíše však šeru) svítil jako žlutý při jasném dni.

Takže, abychom to shrnuli, při loňské návštěvě v Norsku jsme měli jasné, slunečné počasí, ve kterém byly nejúčinnější nástrahy pastelových barev jako žlutá a oranžová. Letos nám však celý týden pršelo, nebo bylo silně zamračeno a nejúčinnější barvy twisterů byly ostře křiklavé až reflexní oranžové a červené. Kompromisem by mohl být dvojocasý twister značky Mister Twister. Má černé tělo a červenooranžové ocásky, které mění barvu podle světla ve

vodě. Možná na tom něco bude, možná také ne! Úsudek ať si každý učiní sám. Pokud jde o rybářskou výbavu, používali jsme úplně normální vláčecí pruty s vrhací zátěží 20-30 g a připravily nám nejednu krásnou a horkou chvíli. Domnívám se však že není na škodu prozradit, že náš přítel Robert měl s sebou několik prutů, od těch nejtvrdších až po jemný (15 g) a nakonec po dvou dnech vyjížděl na moře pouze s patnáctigramovým vláčecím Byronem Black Dynamic. Osvědčily se nám navijáky SHIMANO a ABU. Pouze u ABU bych mohl připomenout, abyste si zkontrolovali předem, zda je naviják dobře promazaný. V opačném případě by se vám mohlo přihodit to samé jako Petrovi, který v době, kdy jsme tahali jednu rybu za druhou, bohužel promazával naviják sádlem z konzervy.

Za velkou zmínku ovšem stojí woblery - používali jsme Rapaly Shad Rap. Záběry na n~ připomínaly detonaci! Zvláště pokud se "trefíte" do kelerů, pod kterými loví polaci a velké tresky. Tutovka je to též při trolingu.

Nakonec dvě rady: za prvé - větší hloubka neznamená větší rybu! Vláčeli jsme v hloubkách do 20 metrů, více ne! Důkazem toho je treska '102 cm, kterou kamarád Luboš ulovil v necelých deseti metrech. Několik tresek mezi 80 a 90 cm zdolaných Petrem v hloubce patnácti metrů, Robertova zatím největší (89 cm) ulovena ve čtrnácti metrech a keler (treska tmavá - rekord kempu) o délce jednoho metru ulovený mou maličkostí ve vodním sloupci odhadem v deseti metrech. Za druhé - pořiďte si splétané šňůry určené pro vláčení jako Fire Line, Fusion, Maxilon - a nebudete litovat. Nejen, že vám zachrání spoustu nástrah, ale především máte dokonalý kontakt jak s nástrahou, tak i s ulovenou rybou.

Co říci závěrem? Odjížděli jsme z Norska spokojeni a plni zážitků, i když tak trochu smutní z toho, jak se někteří čeští rybáři chovají v cizí zemi a neuvědomují si, ostudný stín z jejich vylomenin padá i na slušné rybáře a návštěvníky teto překrásné země!

Stejně letos, tak jako minulý rok, nemůžeme nic vytknout CK Korlin, které tímto děkujeme za to, že se o nás opravdu pečlivě starala. Přejeme tedy pevné nervy a mnoho slušných rybářů.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 5 197x
Průměrná známka: 1.61