Blowback rig

- Johan K.

Komerční sdělení

Kombinovaný návazec na nahazování

O návazci „blowback rig“ se uvádí, že je to ideální návazec pro stojaté a čisté vody a lze jej použít s plovoucím i potápivým boiliem. Hlavní předností tohoto návazce je jeho účinnost při záběrech opatrných kaprů, kteří dokáží nástrahu opakovaně nasát a zase ji vyplivnout. Díky použití kroužku, který klouže po ramínku háčku, se takový kapr zbaví nástrahy, háček však zůstane v jeho tlamě, přetáčí se a dojde k záseku.


Letní kapr ulovený na odhoz s použitím návazce „blowback rig“ s fluorokarbonem.

Nejsem zastáncem příliš komplikovaných návazců. Mám rád jednoduchost, ve většině případů si vystačím pouze s jednoduchým návazcem z potahované šňůrky Strip X nebo s návazcem z fluorokarbonu Clearwater. Letošní léto jsem však absolvoval několik výprav na velkém svazovém jezeře, kde jsem potřeboval dostat své montáže odhozem na hranici 120 metrů. Jedním z faktorů, které vedly k úspěchu, bylo nechat své montáže ležet do záběru bez přehazování. Ze začátku jsem používal své oblíbené jednoduché návazce. Často se mi však stalo, že po stažení byla montáž zamotaná, nebo pokud se už záběr od kapra dostavil, o několik velmi pěkných ryb jsem během zdolávání přišel. Bylo na čase, abych svůj návazec změnil. Mé jednoduché návazce přestávaly být účinné.

Zkusil jsem zkrátit návazce, měnil jsem velikost háčku a vzdálenost boilie od háčku. Stále to ale nebylo ono. Nakonec jsem navázal výše zmíněný „blowback rig“ za použití vodicího kroužku na tenké šňůrce v kombinaci s tuhým fluorokarbonem, který se při nahazování na delší vzdálenosti nemotá a hlavně mi pomohl k několika pěkným kaprům!

V následujících jednotlivých krocích vám představím použitý materiál a popíšu, jak si tento účinný návazec sestavit.

Použitý materiál

Jako hlavní materiál na výrobu návazce použijeme fluorokarbon. Já jsem zvolil Clearwater 25lb od Carp´r´Us, který je velmi odolný proti oděru, i bez použití dovažovacích bročků kopíruje dno a je čirý, takže kapři ho hůře rozeznávají. Dále budeme potřebovat tenkou návazcovou šňůrku (nejlépe 15lb). Výběr nechám na každém z vás, osobně dávám přednost některé z tmavě zbarvených variant.

Pokud jde o háčky, používám celou sezónu v podstatě jen dva druhy, a to od Carp´r´Us háček Centurion 2000 ATS ve vel. 6, a 4 a háček Continental Snag Hook ATS ve vel. 6, a 4. Pro tento druh návazce se mi více osvědčil druhý z nich, Continental Snag Hook ATS. Má delší ramínko, prodloužený hrot a hodí se pro silové zdolávání. Ověřil jsem si, že se háček ideálně přetáčí a tím dochází k perfektnímu zaseknutí do kapří tlamy.

Další nezbytnou součástí celé sestavy jsou Rig Ring (kulatý nebo oválný tvar, já zvolil kroužky Rig Rings od Carp´r´Us) a vlasové rovnátko Mouthsnagger Shorty zn. Carp´r´Us.

Kroužek na háčku plní hned několik důležitých funkcí - udržuje správnou polohu vlasového přívěsu na háčku, dále pak polohu hrotu háčku a zabraňuje zamotání vlasového přívěsu při nahazování. Vlasové rovnátko zvyšuje efektivitu samozáseku háčku - zlepšuje jeho přetáčení v kapří tlamě a také znesnadňuje kaprovi vyplivnutí háčku z tlamy.

Celý návazec pak z druhé strany zakončuje převlek proti zamotání a obratlík s kroužkem. Fluorokarbon se kvůli své tuhosti a pevnosti váže hůře do uzlu, proto je nutné každý uzel naslinit nebo navlhčit. Při vázání fluorokarbonu do uzlu si také vystačíme s menším počtem ovinů oproti klasické návazcové šňůrce.

Jednotlivé kroky sestavení návazce:


Pomůcky a materiál potřebný pro můj oblíbený návazec.


Odstřihneme si přibližně 10 cm pletené šňůrky, na které si vytvoříme očko. K očku přiložíme háček tak, aby očko směřovalo k obloučku háčku.


Delším koncem šňůrky (budeme jej potřebovat pro vlasový přívěs), provedeme 5-6 ovinů směrem k obloučku háčku a konec šňůrky provlékneme očkem na šňůrce.


Očko dotáhneme, případně ještě celý uzel nasliníme.


Vzniklý uzel dotáhneme k očku háčku. Postup vázání vlasového přívěsu je totožný s navazováním klasického háčku s lopatkou.


Na háček navlečeme kroužek a kroužkem provlečeme šňůrku.


Na kroužku vytvoříme jednoduchý uzlík.


Pomocí uzlíku kroužek zafixujeme přibližně na úrovni hrotu háčku.


Odstřihneme přebytečnou šňůrku u očka háčku.


Nyní na háček navážeme fluorokarbon stejným způsobem, jako bychom vázali bezuzlový návazec.


Volný konec fluorokarbonu směrem k obloučku háčku odstřihneme a na háček navlečeme vlasové rovnátko.


Na konci vlasového přívěsu pod háčkem uvážeme uzlík a zbytek šňůrky odstřihneme.


Na opačný konec fluorokarbonu navlečeme převlek proti zamotání a navážeme obratlík s kroužkem.


Obratlík zatáhneme do převleku.


Na vlasový přívěs nyní můžeme připevnit boilie podle libosti - v mém případě je to oblíbený panáček z boilie Angry Plum.


Letní kapr ulovený na odhoz s použitím návazce „blowback rig“ s fluorokarbonem.

Přeji vám hodně štěstí při honbě za svým vysněným úlovkem!

Autor: Johan K. - ®

Diskuse k článku (15 reakcí)