Zabíjíme naše kapry?

- Pat Haughton

Experiment se smrtící návykovou potravou

„Supersize me“ („Moje maličkost v XL“) byl oceněný dokument Morgana Spurlocka, který jedl pouze jídlo od McDonald po dobu 30 dnů, aby zkusil, co to udělá s jeho tělem.


Strava Morgana Spurlocka

Po třiceti dnech byl nemocný, o 25 liber (11,3 kg) těžší, apatický, bez libida, s vysokou hladinou cholesterolu a měl akutně přetížená játra. Zajímavé je, že měl stále chuť na další stejné jídlo. Jinými slovy, nejen že mu tohle jídlo zkracovalo život, ale bylo i nebezpečně návykové.

Experiment s kapří stravou

Při experimentu na akademii ve Sparsholtu jsme vzali dvě skupiny kaprů po 20 kusech a krmili je po dobu pěti týdnů. Jednu skupinu jsme krmili standardním krmivem obsahujícím 33 % bílkovin a 6 % oleje.

Nutriční požadavky krmiva pro kapry zkoumalo mnoho vědců. Jeho ideální hodnoty jsou 30–35 % bílkovin a 5–15 % oleje. (v tabulkách Low Oil and protein)

Druhou skupinu kaprů jsme krmili krmivem určeným k intenzivnímu chovu pstruhů. To mělo 46 % bílkovin a 28 % oleje. (v tabulkách High Oil and protein)

Účelem pokusu bylo zjistit dopad této nepřirozené stravy na růst a prospívání kaprů.


Standardní kapří pelety

Raketové palivo?

Tato vysoce „energetická“ krmiva jsou určena pro ryby, které jsou masožravé a mají pro tuto stravu uzpůsobený zažívací trakt. Růst ryb je obvykle velmi rychlý, proto se používá k odchovu ryb pro kuchyňské zpracování.


Vysoce energetická potrava pro pstruhy

Kapři NEJSOU masožraví. Jsou to všežravci, tj. jedí širokou škálu živých organizmů od bezobratlých k rostlinám. Tato smíšená strava vyžaduje jiné trávení (to znamená, že nemají žaludek, ale velmi dlouhé střevo) a z toho vyplývá, že takové ryby potřebují jiný typ potravy.

Závislost na oleji

Důvodem k provedetí tohoto experimentu je mnoho rozporných názorů na použití vysoce energetických krmiv na chytání kaprů. Stejně jako v případě Morgana Spurlocka platí, že tyto návnady jsou velmi atraktivní a pro ryby návykové. Většina zvířat je geneticky naprogramována k ukládání zásob na horší časy. Když tedy dáte před kapra jídlo s třikrát vyšším obsahem oleje, než je normální, bude ho takové jídlo lákat, aby ho sežral.

Výsledky

Růst

Všechny ryby začínaly na průměrné hmotnosti 225 g. Při pohledu na obr. 5 je vidět, že na krmivu pro pstruhy rostly ryby rychleji. Na konci těchto pěti týdnů mělo těchto dvacet ryb v průměru 353 g, zatímco ryby krmené krmením pro kapry měly průměrně 322 g. To je 10% rozdíl.


Obrázek 5 - Růst průměrné ryby na každé z diet

To ovšem nutně neznamená to, že takový váhový přírustek je dobrá věc. Dvěma klíčovými otázkami je tu to, jaký dopad má taková strava na jejich životní prostředí kaprů a jaká tkáň byla vytvořena. Jde o to, zda má tato tkáň strukturu svalů, kostí a orgánů, a nebo jde o ukládání tuku v dutině břišní?

Zněčištění
Zajímavé je srovnání toho, jak byly proteiny každé diety využity. Výsledek ukazuje, že standardní kapří strava byla mnohem účinnější.


Obrázek 6 - Srovnání toho, nakolik účinně ryby vyžily protein každé z diet

Využití proteinů je velmi důležité pro blaho kaprů v rybníku. Neefektivní trávení zatěžuje prostředí toxickými odpadními produkty (amoniak). Stejně tak jako neefektivní vozidla s nesprávným palivem znečišťují ovzduší. Dýchání ve znečištěném ovzduší způsobuje u lidí chronické a někdy i akutní poškození zdraví s mnoha příznaky, jako jsou astmatické záchvaty.

Kaprům bude navíc amoniak ve vodě poškozovat jejich citlivé žábry a také budou náchylní k sekundárním infekcím, zraněním atd. To je zvláště důležité při rybolovu, který poškozuje kapří tlamu, která se pak musí zahojit.

Body Mass Index (BMI)

Víme, že existuje správný vztah mezi naší výškou a hmotností, viz obrázek 7.


Obrázek 7 - Graf BMI sloužící ke zjištění kondice podle vaší postavy

Tento graf využívají lékaři, aby viděli, jestli jsme v dobré kondici. Nechceme mít podváhu nebo nadváhu v poměru ke své výšce, protože to v dlouhodobém horizontu může vést k nemocem, jako je cukrovka, a způsobovat zkrácení života. Není náhodou, že životní pojišťovny používají BMI jako klíčový ukazatel pro výpočet pojistného.

Obrázek 8 ukazuje, že po pouhých pěti týdnech se tvary těl kaprů krmených dvěma různými krmivy výrazně změnily. (Tvar těla ryb odpovídá jejich kondici.)


Obrázek 8 - Porovnání tvaru těla kaprů

Všichni víme, že kapři mohou mít širokou škálu tvarů těl a velikostí. Jednou z velkých radostí kaprařiny je unikátní tvar těla každé ryby. Z toho vyplývá, že „zdravá kondice kapra“ je široký pojem. Co je zde důležité, je to, že v experimentu rychle a znatelně změnily tvar těla téměř všechny ryby (byly ze stejného zdroje). Ryby krmené vysoce specifickou stravou pro pstruhy byly větší, ale byly také vyšší a tlustší. Aby se zjistilo, co bylo příčinou této změny, provedla se pitva těchto ryb a zkoumaly se jejich vnitřnosti.


Obrázek 9 - Porovnání tukových dispozic v dutině břišní

Horní kapr na obrázku 9 byl krmen pouhých pět týdnů vysoce energetickou stravou. Je zřetelně vidět více tuku kolem zažívacího traktu.

No a co?

Poučení je jednoduché – pokud krmíme kapry „nevyváženou“ dietou, bude to mít vliv na jejich kondici a zdraví a na jejich životní prostředí. Krátkodobě to nevadí, stačí rychle změnit jídelníček. Nicméně, pokud budou ryby krmeny převážně vysoce specifickou dietou po delší dobu, budou znečišťovat své okolí a budou obézní. Budou citlivější na stresové infekce a zkrátí se jim délka života.


Obrázek 10 - Slavný starodávný dvojitý řádkáč z jezera Frensham

Pokud chceme chytat kapry, kteří jsou staří, dlouzí a zdraví jako slavný dvojitý řádkáč, musíme přezkoumat používání vysoce energetických návnad. Šetrné používání je v pořádku, stejně jako u většiny chutných věcí jde především o umírněnost! Možná bychom měli používat olejnaté pelety jako nástrahu, ale ne jako návnadu. Majitelé revírů, jste zodpovědní za blaho a zdraví svých obsádek, věnujte tomu pozornost.

Pat Haughton sedí na dvou židlích – dlouhodě přednáší o chovu ryb na Sparsholtské akademii a je obchodním partnerem Chrise Seagravea v rybí líhni Hampshire Carp Hatcheries.

Vyloučení odpovědnosti (Disclaimer)

Tento článek je založen na experimentu provedeném studenty Sparsholtské státní akademie pro rybolov jako součást jejich studentské práce z letního semestru. Navržení experimentu nebylo příliš vědecky přesné a měly by být provedeny další výzkumy, aby se zjištěné výsledky „potvrdily“.

Zdroj: http://www.newtonangling.com/documents/Are%20we%20killing%20our%20carp2-1.htm

Autor: Pat Haughton

Diskuse k článku (221 reakcí)

Přečteno: 22 360x
Průměrná známka: 1.31