Diskuse k článku: Zabíjíme naše kapry?

Diskuse k článku Zabíjíme naše kapry?

Autor diskuse: Pat Haughton - , 26.3.2013

Děda Lebeda - Profil | Po 4.3.2019 19:37:38

Osobne se priklanim k tomu pokracovat v nastavenem trendu. Kapitalisti taky serou na lidi dost blby na to, aby to zrali, hlavne ze se prodava, tak proc to s rybama delat jinak?

rybař20 10 - Profil | Po 25.2.2019 20:54:06

Rok 2019 -2020 bude pro nás překvapením. Začínají se provádět laboratorní práce a néjen krmení.

Šámik - Profil | St 1.5.2013 19:40:30

nofish >> kuličky už byly před tím.je to jen těsto vysušený a nástraha je to dobrá,ale lidi se nechali zmagořit.Ještě,že už za to neutrácím.

nofish - Profil | St 1.5.2013 19:34:16

Šámik >> Co já vím... kdyby nebyly tyhle kuličky, bylo by něco jiného...

Šámik - Profil | St 1.5.2013 19:24:19

nofish >> Pro peníze udělají všechno.lidi akorát parazitují.Zajímalo by mě jestli,už vznik boiliesy byl součást komerčního plánu,ale asi to z toho jen rychle vyplynulo.Zelenka věděl dobře,kde je zlatá žíla.A řeči,že nevěděli,co z toho vznikne jsou kecy,ale byli by jiní průkopníci.

likin - Profil | St 1.5.2013 19:14:27

nofish >> Ámen...

nofish - Profil | St 1.5.2013 19:09:18

likin >> Všecko je to nějaké divné.... ta rybařina.... ale zatím můžem chytat, tak je to ještě dobré...
Rybí společenstva, jejich životní prostředí a tak, bych raději neřešil. Je to jako všechno. Člověk mění přírodu a projevuje se to všude. Bohužel.

likin - Profil | St 1.5.2013 19:03:10

nofish >> No právě, tam už to musí být taková polívka z urychlovačů a různých idů, že by tam ta žížala po patřičně dlouhém pobytu taky klidně mohla dát tomu kaprovi po hubě :-) .
Některá fota velkých kaprů mi už připadají, že má kapr pod sebou přívěs nebo co, a žádná krása to tedy není, zlatý kapřík z řeky. Obecně se dá říct, že zvířata intuitivně poznají co je pro ně dobré, jenže se obávám, že jsme prošvihli ten bod změny, za kterým už tuto vlastnost nemají. Z přirozeně se obnovujícího biotopu, jsme udělali společenství, které je na nás závislé. Viz přirozený výtěr mnoha druhů.

nofish - Profil | St 1.5.2013 18:51:39

likin >> Ekoterorista by po pátém až desátém pivu změnil názor, protože by mu to konečně začalo myslet :-)
Je mi jasné, že ty hnusy jsou ve všem a nejen v krmení pro lidi a nebo ryby. Jenže v lidské potravě jde o "vylepšení" receptury. Většinou vylepšující zisk výrobce. U ryb se ví o tom že čím víc těch fujtajblů tam je, tím je to dražší. Ty ryby jsou defakto jako přejídající se člověk. Akorát že ta ryba je blbá a neví, že jí to může škodit. Ale je pravda že "obézní" kapry na svazové vodě jsem neviděl. Na kaprodromech jsou, to jo... Taky kdo ví, jestli by tam zabral kapr na žížalu, možná že už ani nepamatuje, co to ta žížala je :-)

likin - Profil | St 1.5.2013 18:35:27

nofish >> :-) přiber k tomu nějakého ekoteroristu a po pátém pivku si beru brnění :-) . Na malé vodě to skutečně musí být zajímavé, jenže tam většinou vedou nekoulisti, naštěstí to pro lovitele velkých genofondů není až tak privilegovaný lov.
Ještě že nejde spočítat, kolik se toho nasype třeba do Rozkoše, kristepane, to musí být vagony posilovačů, dipů, aminokyselin a tfujtajblovin. Dřív se to jen navonělo, dnes se z toho koule přímo skládají.
Ale jak už jsem psal, nám to výrobci cpou taky. Mám v rodině alergika a tak poctivě čteme složení všeho, tedy někdy třeba na nějakých plněných sušenkách jsou hrozné věci. A většině už to připadá normální.....

Šámik, nevím, třeba to zapíjejí projímadlem, aby to ze sebe dostali :-) .

Šámik - Profil | St 1.5.2013 17:56:48

likin >> já jsem slyšel,že prej kapr prdí ty kuličky zpátky do vody.

nofish - Profil | St 1.5.2013 17:46:11

likin >> Když jsi u toho Vágnera, tak by mě zajímalo, jestli už vysvětlil, co je to ten "genofond velkých ryb" :-))) Nějak to slovní spojení nechápu.
Složení těch koulí je právě "styl výkrm". A to u většiny. Ne? A tak by mě zajímalo jak by se tvářili "zelení", kdyby někdo třeba krmil labutě krmením se "steroidy", nebo volně žijící zvěř :-)))
V tomhle jsou kapraři prostě magoři a nikdo mi to nevymluví. Vždyť se podívej na složení většiny koulí a složení přirozenné kapří potravy. Ti kapři jsou prostě vykrmováni, aby se dal pořádat hon na rekordy. Na velké vodě se to možná ztratí, ale na menších? Každý kdo zná jen základy bilogie to musí chápat :-) Nemluvě o tom, že teoreticky a asi i v praxi je pro rybu i celkem "nebezpečné" žrát jen tyhle hnusy. Z přirozené potravy a to hlavně bentosu a planktonu si ryba dokáže "vyrobit" vlastní "antibiotika". Jde o látky, které získává třeba v jarním období z planktonu a napomáhají ji bránit se všude bujícím virům a bakteriím. Jestli tyhle látky dokáže získat i z koulí, kterým dá samozřejmě přednost, protože je na ně naučená a je to pro ni jednodušší, fakt netuším. V chovu to poznáš jednoduše. Jakmile se namnoží plankton, kapr se ti vyprdne na nějaké obilí a žere prostě plankton, dokud ho neubyde.
Asi by to bylo na pěknou dikuzi u piva, ale chtělo by to k tomu ještě biologa, ichtiologa a tak. Nožná by to byla docela plodná a zajímavá dikuze :-)))

likin - Profil | St 1.5.2013 8:53:00

nofish >> Ideální to určitě není, trochu mne uklidňuje, že složení koulí a ostatních nástrah a návnad, je velice rozmanité. Co já už viděl receptů a ingrediencí, není snad látka, kterou by někdo nezkoušel. Docela rád bych viděl, jak si kapr ve střevě poradí s koulema, které vydrží tři dny i víc ve vodě, aniž by se rozpustily.
Tady je už jasné, že ryba ztratila schopnost pudového výběru pro ni prospěšných látek. Žere, co jí dáme. Já to beru jako výkrm pašíků, a žádný Vágner to jakýmsi sběrem genofondu velkých ryb nezastaví :-)

nofish - Profil | St 1.5.2013 6:01:29

likin >> samozrejme mas taky pravdu. ale podle me je dost velku rozdil v krmeni obilim, sroty, jako se to deje v produkcnim chovu kapru a v krmeni zazracnyma koulema s totalne jinou energetickou hodnotou a slozenim samozrejme.

likin - Profil | Út 30.4.2013 22:34:27

nofish >> Myslivci jsou mistři v magickém počítání černé, na to jsme i my rybáři krátcí :-)
Podle mého názoru, nelze za rozumných finančně-obchodních podmínek produkovat jakoukoliv rybu na prodej do revírů, pokud by chtěl chovatel dodržet přirozený krmný koloběh. Tak to prostě je. Takže jedem granuláty s někdy pochybným složením, ryba nejde na revír s přirozenými krmnými návyky a pak řešíme, jestli naházíme do vody přirozenou návnadu.....
To už je asi zbytečné.

nofish - Profil | Út 30.4.2013 22:20:25

likin >> S celým druhým odstavcem souhlasím. Na druhou stranu si uvědom, že je to prostě dobou a tím jak se žije. Celý tvůj druhý odstavec je 100% pravdivý, ale jde o chov "žvance". Prudukci potravy. Bez níž už to asi bohužel nejde.
Jenže pokud jde o ty kapry a podle mě i ostatní ryby, tak tady jde o ryby z revírů. Které mohou posloužit jako potrava, ale není vyžadována "maximální produkce s minimem nákladů". Ba naopak. Měly by se upřednostňovat jiné věci. Je to prostě jako by myslivci krmili srnčí krmivem s nějakou "magickou" látkou, podporující růst paroží- trofej.

likin - Profil | Út 30.4.2013 22:12:45

nofish >> Ale jo, ono se nedá hledat přirozenost v nepřirozeném nasazování a krmení ryb, a všech ryb, kapra používá spousta chytráků jako terč.
Jenže pokud někdo chce polemizovat o škodlivosti našeho působení na rybu, pak tedy ať začne u běžných součástí našeho jídelníčku, jako jsou třicetidenní kuřata, slepice co neviděly denní světlo, geneticky modifikované obilniny, krávy které skoro neumí chodit, zeleninu kterou měří pravítkem jestli může na trh, odstředěné mléko, všechny umělé přídavky do našich potravin atd atd....
Neumíme přirozeně krmit ani sebe.......

nofish - Profil | Út 30.4.2013 21:54:26

likin >> ber pana kolegu s rezervou. Chtěl jsem už konečně dořešit věci co jsem napsal níže a najedou ticho....
Ta kaprařina některé lidi prostě omezuje v nezaujatém vidění a myšlení i u rybáře z povolání... :-)

likin - Profil | Út 30.4.2013 21:50:12

Dida >> Viděl bych to podobně, tuk ve svalovině je jeden z hlavních údajů. ( jinak doufám, že ti tu doktorskou práci redigoval někdo s dobrou znalostí jazyka a slohu :-) )

Stando26 - Profil | Út 30.4.2013 21:19:15

VORVAŇOS >> Dobre si to napísal,apsolutne stebov súhlasím.

nofish - Profil | So 30.3.2013 18:44:34

Dida >> Ahoj. Nesrovnává jmabka a hrušky. I když je to extrémnní případ. Je to prokázaná věc a i tohle se sleduje v laboratorních podmínkách, při testech krmiv. Takže teoreticky je to možné.
Ovšem asi by to musel být kaprů fakt extrém. To by je člověk asi musel krmit jen těma granulema a tak maximálně v akvárku.
Podobný příklad ti uvedu takhle. Obsádka krmena vysoce energeticky "nabušenými" granulemi a pečivem. Růstový potenciál paráda. Ale co vnitřnosti? Břicho jen plné tuku, přitom to je ryba 4 roky stará. Déle nežije. Kdo ví, jak by se to projevilo v následujících letech.
No a v revíru pak záleží už jenom na tom, kolik je tam ryb a jak moc se krmí. A oo se krmí. A tady nejde jen o kapry. Žerou to i jiné ryby a tady se furt řeší jenom kapr. Kdysi jsem byl zastánncem názoru že ryba dá přednnost přirozené potravě, když jí je ve vodě dostatek. V případě obilovin a podobých krmiv, je to pravda. Ale tyhle uměloťiny (boilies, pelety) už mi na té jistotě trošku ubírají...