Šňůrka s olověným jádrem (Lead Core)

- BCG

Napřed si řekneme na co vlastně tahle šňůrka slouží. Jistě mnozí z vás znají ten pohled, kdy je rybník nebo jiná vodní lokalita doslova obležena rybáři a voda protkána napnutými vlasci. Nemusím snad připomínat, že šance na ulovení velkých a zkušených kaprů jsou minimální. Jelikož jsou tito jedinci velice opatrní na jakýkoliv kontakt s vlascem, či hadičkou (anti-tagel). I když přijdeme k vodě po nějakém čase, kdy již rybářský tlak opadá na minimum a jsme zde skoro sami, kapři si stále pamatují, že vlasec, hadičky a různé návazce jsou nebezpečí. Navíc hadičky, které používáme jako anti-tagel mají někdy bohužel tu vlastnost, že se vznáší volným koncem nade dnem, což způsobuje poněkud rušivý efekt. I když se dá tomuhle zabránit není výsledek vždy spolehlivý. (Vzplývavost hadiček způsobuje vzduch, který se do ní dostane během náhozu)Pozor, i krmítko má anti-tagel hadičku.

Lead Core díky svojí hmotnosti mírně zapadne do bahna a pokud použijeme tu správnou montáž a zátěž máme velkou šanci na úlovek než ostatní. Ve skutečnosti to stručně řečeno vypadá na dně jakoby nástraha rostla ze dna. Montáží a návazců s Lead Core je několik a dají se navzájem kombinovat. Snad nejúspěšnější je Lead Core Multistrand. O tom jakou šňůrku používat bychom mohli vést diskuse do nekonečna. Osobně máme nejlepší zkušenosti s Score Kryston a Lead Core Star Baits.

  • SCORE - KRYSTON

Pro: Kvalitní maskování, vysoká odolnost a nosnost. Perfektní na uzly s použitím jehly ( Obr.1).

Proti: Poněkud obtížně se vytahuje olověné jádro (láme se a natahuje). Jelikož je šňůrka velice pevná a svým způsobem i mohutná, dá se dost obtížně navazovat přímo na háček či obratlík. Její mohutnost je způsobena tím, že je dutá, což je ale zase obrovská výhoda pro kombinované spoje

.

Závěrečné hodnocení: Score je kvalitní a spolehlivá. I když se navazuje obtížně přímo na háček či obratlík. Ale na kombi spoje ( obr.3) je ideální.

Náš tip jak odstranit proti: Používat kombinované návazce, většinou jsou lepší. Olověné jádro stahujte dokud je šňůrka na cívce. Pokud šňůrku napřed odstřihnete a pak začnete s vytahováním olov. Jádra, nepočítejte s klidným vázáním. Pozor! Všechny uzly fixovat lepidlem.

OBR. 1 JEHLOVÝ SPOJ, URČENÝ PRO KOMBISPOJ U SCORE

  • LEAD CORE - STAR BAITS

Jako novinku pro rok 1999 připravila Francouzská firma Star Baits několik šňůrek, ať již PVA, nebo návazcové pletené. Mezi nimi se objevila i Lead Core. Při prvním seznámením s touto šňůrkou jsme se shodli na tom, že Star Baits se poučila z chybiček konkurence a vyvinula snad nejjemnější Lead Core co jsme drželi v ruce.

Pro: Kromě vysoké nosnosti je i velice jemná. Olověné jádro se dá lépe odstranit. Pro její jemnost se dá i dobře vázat na háček či obratlík.

Proti: poněkud zajímavá černobílá kamufláž. Jehlové spoje nejsou tak dokonalé. Na rozdíl od Score je placatá, což ale vyváží její jemnost.

Náš typ jak odstranit proti: Trošku hlíny mezi prsty a zašpinit šňůrku. Nepoužívat uzly za pomocí jehly, ale jiné.

Nejúspěšnější kombinace šňůrky s olověným jádrem s ostatními vázacími šňůrkami.

  • LEAD CORE + MULTI-STRAND (dále jen M.S.)

Tento kombinovaný návazec je jedním z nejúspěšnějších a také nejjemnějších jaký můžeme použít pro danou situaci. Díky M.S. má nástraha absolutně přirozený pohyb, ryba necítí minimální odpor, nebo dotyk při zkoumání nástrahy. Má jednu nevýhodu, nemůžeme jej 100% používat v takových případech, kdy je dno pokryto větvemi, nebo tlejícím listím, atd.. Jelikož se můžou tyto různé nečistoty zaplést do M.S.. Pochopitelně pokud jsme přesvědčeni, že v daném případě a místě je pro nás lov výhodný a není vyhnutí při použití M.S., upravíme návazec tak, že zkrátíme M.S. na minimum, cca 1cm od háčku k šňůrce s olov. Jádrem. Při této variantě se rozlučte s vzestupnou nástrahou více jak 1cm nade dno. Proto aby kombinovaná udice prezentovala špičkově plovoucí nástrahu, musí být M.S. min. 10cm dlouhý. Jelikož jsme nuceni použít zkrácenou verzi, použijeme buď nástrahu potápivou, nebo neutrálně vyváženou, maximálně vzestupnou 1cm nade dno. Celkovou udici můžeme zakončit buď bezuzlovým vázáním, nebo proti vypuzovací udicí (obr 2.). Možno použít D-Rig mini vlasové rovnátko. Vyvarujte se jakékoliv anti-tagel hadičky delší jak 5cm. Fixační hadičku určenou na háček raději nepoužívejte vůbec.

OBR 2. VYPUZOVACÍ UDICE

  • LEAD CORE + ACE

  • SCORE + SILKWORM

Ať se již rozhodnete pro Silkworm Kryston, nebo Ace Star Baits, pamatujte, že obě tyto šňůrky jsou s neutrální hustotou. Tudíž mají tu vlastnost, že se vznáší nade dnem. Pro to je používáme především na vzestupné nástrahy, nebo neutrálně vyvážené. Jestliže chceme zaručit dokonalou prezentaci neutrálně vyvážené nebo potápivé nástrahy, měli bychom šňůrku mírně upravit. Stačí vetřít do šňůrky hlínu nebo jíl, a ta je pak těžší než voda a jakž takž kopíruje dno. Ti z vás, kteří chtějí mít své udice absolutně dokonalé, použijí Drop Em, nebo Heavy Weight. A to tak, že umístí malé kousky plastického olova cca 5-7cm před háček a obratlík, tím šňůrku zatíží a ta udělá krásnou smyčku, která umožní aby nástraha měla přirozený pohyb. Tento kombi spoj s úspěchem používáme také v místech, kde jsou na dně nečistoty. Jelikož jak Ace tak Silkworm se nad těmito nečistotami volně vznáší.

OBR. 3 SPOJ URČENÝ PRO KOMBISPOJE. MOŽNO POUŽÍT NA VŠECHNY DRUHY PLETENÝCH ŠŇÚREK, VČETNĚ SCORE

  • LEAD CORE + LEGEND

  • SCORE + MERLIN

Další z nejvíce používaných kombinovaných návazců jsou splétané šňůrky s těžší hmotností jak voda, Merlin a Legend, a tudíž dokonale kopírují dno. S úspěchem jej můžeme použít na jakýkoli typ nástrahy. Pro úplnou dokonalost jej můžeme používat převážně na nástrahy potápivé, neutrálně vyvážené a vzestupné do 1-2cm nade dno. Skvěle se nám osvědčilo tuhle kombinaci ukončit háčkem SB 200, VMC fastgrip 7106BN, Partdrige Kevin Medocks Z15 Extra Long a In Line vázáním (obr 4.). Legend můžeme použít také na mušlových polích, jelikož je velice odolný proti oděru.

OBR. 4 IN LINE VÁZÁNÍ

  • LEAD CORE ONE STRINGR

Lead Core Star Baits se dá použít i přímo na háček bez jakéhokoliv návazce. Používáme jej tam kde je tvrdé a písčité dno a kombinaci potápivých nástrah. Můžeme použít i neutrálně vyváženou. Celou udici doplníme i přídavnými zátěžemi, které se umísťují před špičku prutu.

Postup při vázání (obr. 5)

  1. S Lead Core odstraníme olověné jádro o délce 10cm
  2. Zafixujeme vteřinovým lepidlem, aby jádro a šňůrka zůstala v požadovaném stavu (pouze u Star Baits)
  3. Navlékneme kvalitní a spolehlivý háček typu VMC fastgrip 7106BN, SB 200, Ashima Heavy Carp nebo Pertridge Sebastian Rap a na volném konci uvážeme suk.
  4. Jako vázací materiál k suku použijeme Samson nebo Whisper
  5. Uzel zafixujeme vteřinovým lepidlem

OBR. 5 - LEAD CORE ONE STRINGER

Shrnutí závěrem

Šňůrka s olověným jádrem je pro mnoho našich rybářů neznámá a podle mnoha tvrzení i zbytečná, ale tato tvrzení byla i před několika léty o Dacronových šňůrkách. Ovšem dnes již můžeme tvrdit, že na mnoha vodách nám zachránila spoustu záběrů. A s jistotou říci, že její čas na mnoha našich vodách nastane co nevidět. I když většina lokalit je jistě panenská co se týká kaprařiny na profesionální úrovni, nezapomeňte, že i třeba místní rybáři chodí na námi vybraný revír. A spousta kaprů, hlavně těch větších, se již má na pozoru před různými hadičkami, slánkami a napnutými vlasci, zvláště na menších lokalitách, kde se nahazuje od břehu ke břehu a voda je doslova protkána nahozenými udicemi. Snažte se být vždy o krok dále než ostatní rybáři. Nabízejte rybám kvalitní nástrahy a udice, které je dokáží kvalitně prezentovat. Je zapotřebí si uvědomit, že kapr který žije ve vodě 8-20let, již něco zná a prožil. Kdyby nebyl opatrný, asi by nepřežil. A tak jako pomalu ale jistě dozvoňuje rozsáhlým krmným kampaním z komerčně vyrobeného boili, tak i za nějaký čas přijdou ke slovu i špičkově sladěné a jemné koncové udice a montáže.

Autor: BCG