Karlovarské Muškařské Fórum

Kategorie: Pstruzi

Jsou to již dva týdny, co skončilo první Karlovarské Muškařské Fórum a já bych Vás rád seznámil s jeho průběhem a lehce se dotknu programu, který byl pro fórum připraven.

Akci pořádal Muškařský Klub Karlovy Vary v hotelu Marttel v Karlových Varech 2. – 4. března a jejím cílem bylo seznámit nás - „řadový plebs“ s problematikou pstruhových vod. Samozřejmě, že „problematika pstruhových vod“ je námět příliš obecný a rozsáhlý pro relativně krátké fórum a nikdo nepředpokládal, že během pár dní zvládneme pochopit veškeré souvislosti a specifika spojené se pstruhovými vodami. Šlo jen o to, nahlédnout na problém z jiného úhlu, než pohledem běžného rybáře. K tomu nám pomáhala řada hostů z řad ichtyologů, hospodářů a dokonce i entomolog. Program vycházel z názvu fóra – „Krize našich pstruhových revírů?“. Aby program nebyl příliš jednotvárný (grafy jsou přeci jen unavující) pozvali jsme také rybáře se zkušenostmi s lovem ryb v zahraničí, aby nám ukázali, jak to funguje jinde.

Ačkoli oficiální program začal v sobotu, dá se říci, že fórum se rozběhlo už v pátek, kdy dorazila většina hostů. Vzhledem k tomu, že na pátek nebyl stanoven žádný program, bylo to přátelské popovídání, které probíhalo v několika skupinkách. Já jsem seděl u stolu, kde hlavní slovo měl Míra Málek (Buko) a Ing. Kudlák. Bylo opravdu velmi příjemné poslouchat tyto muškařské legendy vyprávět příhody z rybářského prostředí (pevně věřím, že to nebyla žádná latina  ). Vzhledem k tomu, že všichni byli unavení po pracovním týdnu a někteří i po hodně dlouhé cestě, postupně jsme se rozcházeli do svých domovů, případně hotelových pokojů.

Sobota – první co mne ráno čekalo po vyhlédnutí z okna byl ŠOK. Celou zimu prakticky bez sněhu a zrovna dnes musí napadnout. Okamžitě jsem si vzpomněl na Jarka Nohavicu a došlo mi, že účast pražských hostí je silně ohrožena… Naštěstí to kluci zvládli a všichni pozvaní hosté v pořádku přijeli. Nicméně se počasí na účasti trochu projevilo a někteří nahlášení účastníci raději cestu vzdali. I přesto se nás sešlo poměrně dost (cca 70) a vše mohlo s mírným zpožděním vypuknout. Fórum zahájil svou prezentací Ing. Kudlák (snad mi odpustí, že ho neuvádím jen křestním jménem) , po níž se rozpoutala diskuse, kterou bohužel moderátor Vráťa (RWC) musel utnout – opravdu nebyl dostatek času. Toto předznamenalo další vývoj a dá se říci, že každá přednáška vyvolala „hromadu“ otázek z publika a nebyl prostor k tomu, aby vše bylo probráno do naprostých podrobností. Věřím, že většina diskutujících stihla probrat otázky během oběda a přestávek. Největší rozruch způsobila slova Ing. Randáka a Ing. Kudláka o tom, že jedním z kroků, jak pomoci pstruhovým revírům, je omezit rybářský tlak na tyto revíry. Faktem je, že většina posluchačů toto bez potíží pochopila, ale největší problém s tím měli přítomní svazový funkcionáři, kteří raději během oběda odešli… Souběžně s hlavním programem běžela v salónku burza použitého rybářského náčiní a svůj prostor tam měli i pánové z Hobby G, kteří mimo jiného nabízeli skvosty z dílny Hardy. Po ukončení oficiálního programu se ještě dlouho sedělo v restauraci a probíralo se vše možné, včetně námětů ze sobotního programu.

Neděli zahájil Míra Málek svým vazačským uměním a celý den byl pojat velmi relaxačně – vázání, prezentace lovu ryb v zahraničí, vázání a opět nádherné fotografie spojené s poutavým vyprávěním kolegů, kteří měli to štěstí chytat i jinde než u nás. Těžko vyzdvihovat některou z prezentací, každá prezentovaná země byla jiná a každá zajímavá. Být tam v tu chvíli některý ze zástupců cestovních kanceláří, slavil by bohatou žeň…

A tím 1. Karlovarské Muškařské fórum skončilo… Jsem vděčný všem přednášejícím, že opravdu dorazili a udělali si na nás čas. Pokud mohu mluvit za sebe, načerpal jsem mnoho nových informací, které mi umožňují lépe chápat co se kolem mne na pstruhových vodách děje, což bylo záměrem tohoto fóra. Doufám, že i ostatní si odnesli nové informace a že znovu přijedou na příští ročník. Co dodat? Snad jen to, že nás velmi zklamala slabá účast „místních“…



Tímto také děkuji klukům z MRKu za podporu, kterou nám věnovali ve formě banneru na těchto stránkách.


P.S. XAXAP opravdu nepřijel.

BoBo, 23.3.2007

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.