Návrh na omezení počtu ponechaných dravých ryb (předkládá hospodář JčÚS)

Kategorie: Všeobecné

Jihočeský územní svaz předkládá členské základně k diskusi a projednání na VČS návrh hospodáře M. Hladíka na omezení počtu ponechaných kusů vybraných druhů dravých ryb (štika, candát, sumec) na jednu roční územní nebo CS povolenku na 20 ks za rok. Cílem návrhu je ochránit dravé druhy ryb v rybářských revírech, podpořit přirozenou reprodukci a dále zamezit odlovu dravých ryb za účelem jejich prodeje.

http://www.crscb.cz/2017/01/03/navrh-na-zmenu-stanov-crs-predklada-vybor-jcus-test/

JaMi, 27.2.2017

Diskuse k bleskovce

potočák 62 - Profil | St 8.3.2017 16:44:57

mannice >> Vzhledem k tomu,že občas nechám štiky vytírat v speciálním rybníčku a td. ti můžu říci pouze jedno.To co tvrdíš jsou kraviny.Petrův Zdar

nofish - Profil | St 8.3.2017 15:07:42

mannice >> právě že kecáš blbosti a neumíš to ničím podložit. Jsem blbý vyučený rybář co pár let házel keserem a lopatou, k tomu se učil na maturitu.... Proto mě zajímá, co píšeš. Píšeš domněnky, ne fakta, neumíš je ničím podložit....
Vymýšlet blbosti, anož bych to ěnjak znal, umím taky - na rovinu řečeno....
Takže finále, něco tu padlo, nějaká myšlenka, ale doslova padla, na prdel, protože je to jen myšlenka jdince, ničím nepodložená... takových slyší dnes a denně spousty a je jedno jestli jde o rybařinu, nebo chov králíků... český člověk je odborník na vše a rybolovec, ve chvílí získání prvního rybářského lístku, je větší odborník, jak chlapi co mají 40 let praxe....

mannice - Profil | Út 7.3.2017 20:59:30

nofish >> Tak to nemuzu slouzit. Nejsem institut prirodovedeckejch věd,ani ryb.svaz abych měl prostředky předložit ti podklady,statistiky a elaborát.

Ale svůj názor nezměnim..Pro narušenej potravní řetězec, lepších 100ks nasazenejch štiček o velikosti 20-30cm , než tisíce rychlenek...Samozřejmě to samý platí i pro candáta a sumce jak by smet.

Anýzový dědek - Profil | Út 7.3.2017 10:27:10

computerfish >> Máš asi pravdu, že tato omezení asi nijak zvlášť fungovat nebudou ať se týká o dravce nebo o jiné ryby.

computerfish - Profil | Út 7.3.2017 0:03:04

Anýzový dědek >> Když si vezmeš statistický údaj který je k dispozici, tak průměr na jeden kus je necelé 2 kg na MP revírech. Čili omezení na dravé ryby při 50 kusech bude někde < 100 kg. Pokud někdo mydlí candáty kolem jednoho kila, samozřejmě bude váha menší. Pro rybáře jsou kusy jednodušší počty. Teoreticky by omezení na kusy a asi to má být záměr mělo motivovat rybáře malé dravce pouštět, já to vidím stejně jako utopii. Jinak nadpis je o dravcích.

Tom - Tuk - Profil | Po 6.3.2017 23:44:51

Výborný nápad. Škoda jen, že hovno platný...

Je to jako s loďkami, dodržováním rychlosti na silnicích atdatp.

Člověk zákazy a omezení k ničemu nepotřebuje, protože je člověk. Lidská mrdka je nepotřebuje jakbysmet, protože má vefpaži zhluboka cokoli...

nofish - Profil | Po 6.3.2017 19:16:54

mannice >> Žádná šlechta a nikdo nerýpe. Ale já jak rychlenku, tak větší štiku párkrát viděl, rybník taky, rybařinu jako takovou taky. Jak to ve vodě funguje, taktéž. Proto mě zajímají fakta. Nedělá mi problém, uznat, že má někdo pravdu a jsem blbý, rád se poučím. Ale ničím nepodpořené teorie? Takových slyším každou chvíli několik....

mannice - Profil | Po 6.3.2017 15:31:51

nofish >> Nenapsal jsem sem prispevek, z toho duvodu abych presvedcoval místní šlechtu,která akorát rejpe.

Pokud si myslis,ze si priroda pomuze sama. Tak prosim ;)

nofish - Profil | So 4.3.2017 20:02:50

mannice >> ps, 20cm štika bude žrát roční candátky, okounky, ostroretku, parmu....kteerých reálně z toho výtěru co ti nesežrala rychlenka zbylo tak 1% (možná, dvě, tři) čím si v tom pomůžeš?

nofish - Profil | So 4.3.2017 20:01:02

mannice >> A teď ti řeknu novinku. Na hromadě revírů nebude mít ta rychlenka ani co žrát, protože ten "potěr" tam ani není. A proč tomu tak bude, můžeme sepisovat do rána. I taková je realita. Je už pak jedno, jestli je důvod ten, že se ryby nevytřely, jikry nevykulily z deseti důvodů a nebo jikru či váčkový plůdek čehokoli něco sežralo dřív než ta štika....
Příručku nechci. Ani snad žádné nejsou, kromě těch bývalých svazových, co s s nimi šmelí na aukru a bazoši.
Právě čekám na nějaký názorný příklad, ten přináší ty zkušenosti. Já mám naopak zkušenost jinou, že rychlenka žádnou paseku nenadělá a i ve vodě kde má relativně dost potravy není přežití nějak veliké - proběhne selekce - jak přírodou přímo, tak vším, co tu štičku umí sežrat.
Podle tvé teorie by s tohle dalo zobecnit vlastně na to, že je nejjednodušší, veškeré dravé ryby, nasypat do vody ve velikosti, kdy je někdo chytí a odnese, tím vodě neuškodí. A vlastně i jiné ryby, než dravé - dovedeno k dokonalosti.
Fakt bych chtěl na toto téma nějaké seriózní čísla, z praxe. Ne dohady. Takhle můžu říkat, že je pak bude hromada ryb co se vytírají jako první, protože je štika vyžere, ale třeba lín teda nebude vůbec, protože už na něj nezbude plankton a nebude mít co žrát a mikroskopický mu na dlouho nevydrží.

mannice - Profil | So 4.3.2017 19:48:30

Neni lepší místo toho "vyčištění" potěru spíš nasadit cca 20-30cm? Ktery uz se orientujou třeba na oukleje ? Kterejch ok,ve vodě je víc.

mannice - Profil | So 4.3.2017 19:45:18

nofish >> Blbost to neni.

A nevim co ode mě všichni chcete? statistiky,metodiku?
Jestli nevěřítel,kupte si příručku pro produkční rybochov daného druhi ryby.

Ale na to,pochopit mojí myšlenku všem bohatě stačí. Mít nějaký zkušenosti ,poznání. Neříkám,že to nahradí obrázek v případě velkochovu. Ale jestli někdo měl možnost chovat štičku např. v akváriu. Potvrdí mi moje tvrzení.

A to z toho duvodu,kterej sme tu už uvedli. Jak neskutečný množství je schopná rychlená štička spořádat,neż doroste do cca 20... Bavíme se o potěru bíle ryby,kterej je v tý době přímo uměrný její potravě..

Jenom rychlá odpověď na tu poslední větu. Přežití je otázka do jaký velikosti myslíš,jak dlouhý přežití. Protože on defakto tyden v podobě rychlenky může znamenat spořádání .A ted mě neber doslovně. Cca 10-50 ostatního potěru dle velikosti...

Teď si to vykrať tisícem, vykrať délkou života,odečti nákou mortalitu a nákou jinou potravu (nejem potěr) a možná mě už chápeš..

Ale to jen všechno tak individuální podle typu revíru a nabídce potravy,že všude to je jinak. Všeobecně,ale platí že jakmile dojde dostatek potravy,rapidně se zvyšuje mortalita (nemoci,kanibalismus,hlad,konkurence)

A to je to o cem tu mluvim. Ten počet dejme tomu tisice rychlenek,ti vymete 90-80% potěru během tak krátký chvíle..A naprosto zbytečně.Protože pak příjde rapidní uhyn.. A za ctvrt roku je z 1000 ,mozna 1-5 kusu o velikosti 10cm,ktery musej vydrzet napor konkurence,kanibalismus,a vyzit s dostatkem potravy...Jestli do míry přežije 1?

Anýzový dědek - Profil | So 4.3.2017 19:29:57

Chtěl bych se zeptat , jelikož tato otázka byla u nás také nastolena, zda je lepší omezení na kusy a nebo na hmotnost?
Se kterou variantou máte u vás nejlepší zkušenosti a zda to třeba pomohlo v odchodu těch největších masařek od vody? Nebo je pravda taková, že se nic nezměnilo , ale masařky píšou jen jednoho kapra atd. a při dosažení limitu prostě riskují?

mannice - Profil | So 4.3.2017 19:23:08

hraji >> Přijeď do Děčína, ukážu. Můžem to probrat.