Ze zasedání Republikové rady ČRS (prosinec 2016)

Kategorie: Všeobecné

Republiková rada ČRS se sešla na své poslední letošní schůzi 1. prosince 2016. Hlavními body jednání bylo hodnocení XVI. Republikového sněmu ČRS a rozpočet Rady na rok 2017.

Na přípravu a průběh sněmu byly různé názory. Předseda ČRS dr. Šíma vyzdvihl tradičně dobré organizační zajištění akce v důstojném prostředí a kvalitní práci mandátové komise, která s přehledem zvládala počítání hlasů i ve vypjatějších momentech jednání. Někteří členové Rady se kriticky vyjádřili ke způsobu projednání návrhu na zvýšení členského příspěvku (pozn.: od roku 2018 pro dospělé o 100 Kč). Jiní namítali, že všichni účastníci sněmu dostali návrh na zvýšení členského příspěvku včas a mohli se s ním předem seznámit, protinávrhy byly jasné, hlasování probíhalo podle Stanov a Jednacího řádu ČRS a z faktu, že při prvním projednávání nebyl schválen žádný nový návrh nelze dovozovat vadný způsob projednávání a hlasování o těchto návrzích. Takový byl zkrátka názor delegátů. Následná revokace tohoto rozhodnutí byla iniciována některými delegáty územních svazů.

Přijmout lze výtku, že se hned zpočátku mělo nejprve hlasovat o samotném zvýšení členského příspěvku dospělých a teprve poté o jeho rozdělení mezi organizační jednotky ČRS. Takový návrh však v rámci přípravy sněmu, ani v jeho průběhu nikdo nevznesl.

Převážná většina členů Rady se velmi negativně vyjádřila k vystoupení člena Rady a místopředsedy Jihočeského územního svazu Ing. Korandy, zejména pak k jeho formě, ovšem také k obsahu, neboť toto vystoupení ač bylo mimořádně kritické, neobsahovalo žádnou konkrétní informaci, co se neudělalo či zanedbalo.

V dalším bodu jednání schválila Rada návrh rozpočtu na rok 2017, který je koncipován jako vyrovnaný s objemem nákladů i výnosů ve výši 111,7 mil. Kč. Převážnou část, 86 mil. Kč, tvoří účetní středisko celosvazového rybolovu (jde o příjem z prodeje celosvazových povolenek, který se po odečtení režijních nákladů bezezbytku rozděluje mezi územní svazy především podle objemu ryb ulovených držiteli celosvazových povolenek). Rozpočet počítá s mírným růstem počtu členů i prodeje celosvazových povolenek a proto je oproti rozpočtu roku 2016 o 3,4 mil. Kč vyšší. Ekonomická komise Rady i Republiková dozorčí rada doporučila předložený návrh rozpočtu ke schválení.

Zástupci Jihočeského územního svazu ČRS informovali Radu o petici za záchranu candátů na Lipně. Rada vzala informaci na vědomí s tím, že řešení je mezi petenty a uživatelem revíru, kterým je Jihočeský ÚS ČRS.

V různém schválila Rada jmenování státních trenérů pro rybolovnou techniku a některé kategorie lovu ryb udicí a širší nominaci závodníků do reprezentačních družstev v rybářském sportu v souladu s dotačními podmínkami Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Závěrem vyslechli členové Rady informaci o činnosti funkcionářů a aparátu Rady od minulého zasedání (viz přehled pod čarou). V nejbližších dnech čeká zástupce ČRS účast na jednání s ministrem životního prostředí Brabcem k novele zákona o ochraně přírody v souvislosti s aplikací směrnice EU o invazních druzích, která se týká i ryb a také druhé kolo jednání u premiéra Sobotky (první proběhlo v červnu 2016) o problematice rybožravých predátorů.



Příští zasedání Republikové rady se bude konat 12. ledna 2017.



Jan Štípek

jednatel ČRS

Zdroj: www.rybsvaz.cz

MAXXSKATER, 8.12.2016

Diskuse k bleskovce

fotojakes - Profil | Čt 15.12.2016 15:03:19

Drozďák >> mě ten tvůj příspěvek vyzněl jak kdybys sepsal chartu :-) Pak s tím souhlasím, ale věř mi, že jsou horší věci, než ti staří pánové, kteří vyrostli v tom jiném společenském systému. Vem co dnes a denně vidíme v politice (intriky, podvody, machinace, likvidace nepohodlných úředníků, kteří se nechtějí namočit) a jsou tací, kteří to "importují" mezi rybáře.

Drozďák - Profil | Čt 15.12.2016 14:37:47

fotojakes >> to není o rudý knížce na prdeli, ale o způsobu myšlení. Bolševikama je prošpikovanej třeba Brusel. Taky náš státní aparát. Mimo jiné i ČRS. Na MRKu jich najdu taky jak nasráno.

Pr3v1t3k - Profil | Čt 15.12.2016 14:31:30

Fishky >> Ty jsi takovej charakter, že kdybych byl jednorožec tak vybleju duhu

fotojakes - Profil | Čt 15.12.2016 14:08:46

Fishky >> vzhledem k datu narození zasazoval bolševikům zdrcující údery jako jediná mánička na ZŠ, kde dokonce ani domácí úkoly nenosil :-D

rybomil - Profil | Čt 15.12.2016 13:58:08

No Dozďák už tady něco v tomhle stylu psal tuším vícekrát. Není to v principu špatný, samo mělo by to svý pro a proti. Tak jako když vznikne " samostatně " hospodařící MO, nemají všechny stejné podmínky a stejnou startovní čáru. Podle toho to pak i vypadá. Některý tyto MO v podstatě jenom zdražily, skladba ryb v revíru cca zůstala. Výhoda je v tom, že jen oni rozhodujou, kdo jim tam za jakých podmínek bude chodit lapat.
Svaz jako celek má nějaký nevýhody a taky výhody např. v tom množstevním nákupu násad počínaje tím kapř všudypřítomným a konče monte nebo odkrmený úhořík.
V době kdy je více než převážná většina rybolovců káčkař, občasně loví cca 90% lidí taky toho kapře to na nějaký náhlý až velký změny nevidím. Ledovec, který rostl cca 50 let roztaje asi pomalu ? Jsme přeci v CZ.

Fishky - Profil | Čt 15.12.2016 13:40:33

Drozďák >> co že to s tebou? Neblbni, bolševikovi jsi u zadku, svou výjimečnost si snažíš dokázat ostrými lokty i jazykem, ale moc u toho duníš, tudy cesta nevede kemo :-D

Svaz je super, o tom žádná, ale jako všude se i zde najde kopec chyb, každopádně klidně dej příklad soukromé vody, která je tím pravým ořechovým, kudy by se měla naše příroda (vodní fauna a flóra ubírat). Co je tím morálním a etickým kodexem budoucnosti, ha? Ticho... :)

FRANK71 - Profil | Čt 15.12.2016 13:24:28

Fishky >> vždyť to říkám zas hovínko. Sice dlouhé, ale hovínko.

Drozďák - Profil | Čt 15.12.2016 13:17:09

Fishky >> co bych tam dělal? Se mnou to bolševický vohnouti a lemplové neměli nikdy lehký a tady by to platilo dvojnásob. No a kdyby se mi dostal do rukou takovej FRANK 71, propagátor tezí "stát má zařídit a postarat se", to by teprve bylo něco. Stát dokáže jediný. Hrabat se lidem v kapse, za jejich prachy organizovat jejich život a vyrábět individua s defektním způsobem myšlení, jako je FRANK 71.
Vy dva zvlášť jste dvojka bez kormidelníka. Mějte se, pánové....:-))

Fishky - Profil | Čt 15.12.2016 13:13:15

FRANK71 >> ale slohovky mu jdou pěkně, je ho tu škoda, měl by jít na svaz dělat čilimníka

Drozďák - Profil | Čt 15.12.2016 13:09:14

FRANK71 >> aspoň neumřeš blbej. Není zač

FRANK71 - Profil | Čt 15.12.2016 12:54:52

Děkujeme Drozďáku. Pane Bože za co:

Drozďák - Profil | Čt 15.12.2016 12:43:07

Přitom je to jednoduché. STačilo by celý institut celosvazového hospodaření rozprášit na atomy a všechny kompetence ponechat na úrovni ÚS. Systém přerozdělování peněz a redistribucí je pro hospodaření obecně ta největší smrt, protože vždycky bude k někomu nespravedlivý a především je absolutně nešetrný a neprůhledný. To platí pro stát stejně, jako pro ČRS. Při takové atomizaci by vzala za své velmi rychle i existence Rady ČRS a hnedle máme skoro kilo mega v talonu.
Jenže s takovými kroky jde ruku v ruce i nutné zvýšení nákladů na službu, čili by řadové členstvo muselo sáhnout hlouběji do kešeně, možná i násobně více proti současnému stavu. Stejně tak jako možnost navštěvovat x revírů po celé ČR, zkrátka i ten obrovský benefit, který nám závidí celý svět by šel do kytek.
Zároveň s těmito pofiderními benefity by ale šel do prdele celý systém řízení od reality odtržené Rady ČRS a s ním i centralistický, polostátní systém řízení poplatný době svého vzniku, od které ušel dopředu sotva pět kroků.

Všichni neustále nadávají na systém, absenci ochrany ryb, malomocnou lobby v podobě ČRS při konfrontaci s ostaními subjekty atd. A ti samí lidé při možné realizaci výše uvedených představ trsají svatého Víta, protože by přeci mohl Svaz zaniknout, jejich nároky na všelidovou zábavu také a kdo tedy vlastně bude ty zájmy rybářů před jejich vnějšími nepřáteli hájit?
A v tu chvíli se popadám za břicho. Z pohledu zájmů rybářů minimálně status quo, pánč by mně vážně zajímalo, kolik toho činovníci Svazu a zejména Rady ČRS za posledních deset let uhájili. A fakt nemusíte přesně, stačí přibližně. A ten zbytek? Spousta věcí bude jinak. Už to nebude skoro zadara, už to nebude všude a možná ani pro všechny, ale taky je možné, že to nebude nutně stát dalších x let za stejný hovno jako teď. Když ale z hovna sundám lopuch neznamená, že předtím smrdělo míň. Navrch to, co najednou vidím, mohu také snáz uklidit...
Tím lopuchem není nikdo jiný, než Rada ČRS v čele se svým celosvazovým hospodařením, jehož principy musejí být nutně přinejmenším 20 let v klinické smrti. A furt do tý mrtvoly cpát další kapačky, vždyť je to fakt k smíchu.

Sa(l)micka - Profil | Čt 15.12.2016 12:11:49

fotojakes >> Jo, to právě nějakým stylem je co se týče nějakých peněz - jihočeši mají nejvíc. A teď by chtěli nejvíc i z dalšího rozdělování. Recht mají lidi v tom, že jim do revírů patří valná většina velkých vodních ploch, kam jezdí všici. A teď babo raď.