Sestavení vlastní boilies směsi

Dobrý den, rád bych vás požádal o názory na mou první jednoduchou sladkou boilies směs. Chci se u ní zaměřit hlavně na objemovou část, tedy konzistenci a finální práci s těstem. Tekuté složky a aroma jsou již vcelku, řekl bych, otázkou osobních preferencí. Boilies by měl splňovat kritéria tvrdého avšak ne zcela uzavřeného charakteru. Použití v teplé letní vodě a mírnem proudící. Očekávaná aktivita bílé ryby.

Směs:

Ptačí zoby s vejci 3,5kg
Kokosová moučka 2kg
Sojová mouka 1kg
Semolinová mouka 0,5kg
Gluten 0,5kg
Pšeničné klíčky 0,5kg
Kukuřičná mouka 1kg
Pivovarské kvasnice 0,5kg
Syrovátka sladká 0,5kg


Aroma kokos 40g
Aroma jahoda 25g
Albumin 250g

Kyselina máselná 10ml
Amk 500ml
Melasa - dle potřeby
Tekutá játra - 1l

Předem mnohokrát děkuji za Vaší pomoc a názory.
Autor diskuse: zabiprinc - Profil , 11.7.2015 kaprařina - nástrahy, návnady
100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NKlose - Profil | Čt 2.1.2020 16:38:21

tvistr >> za ty čtyři roky už jsem na to příšel :-) :-)

Ntvistr - Profil | Čt 2.1.2020 9:19:35

hanyking >> bude se Ti to na pi..u rolovat... dej pražené drcené konopí tak do 100g/kg suché směsi . pokud tedy nevalíš 600g rybí moučky na kg suché ..)))

Ntvistr - Profil | Čt 2.1.2020 9:15:05

Klose >> vzhoď krupici a nic se lepit nebude . hlavně pořádně propracovat těsto.
Do vajec bych dal podle ročního období lososový, nebo konopný olej . Do studené vody vyhodit albumin , zkrátit dobu varu, nebo jen usušit...))
Hlavně používat vlastní rozum.)))

Nhanyking - Profil | Čt 2.1.2020 2:43:11

Ahoj co si myslíte o použití hrubě sekané slunečnice jako ptačí zob? A dát loupanou nebo příp. obyč. neloupanou?

NKlose - Profil | St 9.11.2016 20:24:27

chalmi >> Dávám jí i při výrobě boilies. Cca 10 kapek na kilo směsi.

Nchalmi - Profil | St 9.11.2016 19:42:44

Klose >> dík každá rada se cení určitě vyzkoušim dík

NKlose - Profil | St 9.11.2016 19:08:51

chalmi >> Dipovat vyloženě nee, ale kapičku před náhozem jsem dával. Většinou na halibutku a musím říct, že mi to docela šlapalo. Já tomu teda věřím a doporučuju. Každopádně za vyzkoušení nic nedáš :-)

Nchalmi - Profil | St 9.11.2016 12:06:04

Ahoj mam takový hloupý dotaz zkoušel někdo s kyselinou máselnou dipovat nebo těsně před nahozením to tam jen trochu do toho namočit ?? třeba kukuřici ,mini boili atd dík

NPYTLAKS - Profil | St 10.2.2016 21:32:40

Klose >> i to může způsobit nadměrnů lepivost

NKlose - Profil | St 10.2.2016 21:12:44

PYTLAKS >> jasný :-) většinou těch 10 na kg

NDaveX - Profil | St 10.2.2016 20:13:28

marw_84 >> já to tak nějak nepočítal a asi ani počítat nebudu, je to jen základ, určitě to malinko obměním.

NPYTLAKS - Profil | St 10.2.2016 19:38:50

Klose >>dáváš vajca?

Nmeďo1 - Profil | St 10.2.2016 11:28:44

Klose >> ako piše Kocháč, buď daj viac oleja, alebo ja pouzivam hladku muku a ruky sa mi nelepia. Pridavam ju potroche pri vypracovani cesta. Poznatok od mojej manzelky a veruze funguje.

NKlose - Profil | St 10.2.2016 11:09:23

Kocháč >> Dělám poprvé vlastní směs, nakoupil jsem toho dost, takže budu zkoušet po 0,5kg až na to příjdu :-)

NKocháč - Profil | St 10.2.2016 11:02:50

Klose >> Stačí lososák na ty ruce :o))

NKocháč - Profil | St 10.2.2016 11:02:18

Klose >> Možná ti v tom dělá trochu neplechu, co se týče lepivosti, i ta syrovátka :o)

NKlose - Profil | St 10.2.2016 11:01:56

Slavíček >> No ono mi to právě lepilo jen na ty ruce. Nejdřív jen slabá šlupička a ta se nabalovala až to lepilo jak sviňa. Sám bych asi zkusil přidat lososák, ale vyzkouším nejdřív ty klíčky.

NKlose - Profil | St 10.2.2016 10:59:09

roxtidy >> Byl jsem pracovně pryč, takže to leželo v lednci týden :-)

NSlavíček - Profil | St 10.2.2016 10:55:27

Klose >> Mam taky hodne pojivych slozek nic mi nelepi . A to jsem kdysi daval albuminu az 10%

Nroxtidy - Profil | St 10.2.2016 10:55:25

Klose >> a nech to pred koulenim odlezet par hodin v lednici ;-)

NKocháč - Profil | St 10.2.2016 10:54:14

Klose >> Snížit podíl klíčků 10% bohatě stačí.

NKlose - Profil | St 10.2.2016 10:51:23

roxtidy >> dík. Vyzkouším

NJiří Šindelář - Profil | St 10.2.2016 10:50:55

Klose >> No s tím toho asi moc neuděláš :-)

Nroxtidy - Profil | St 10.2.2016 10:50:22

Klose >> mene klicku ;-) staci 10%. Nahradit ptacakem. delal jsem drive velmi podobny recept

NKlose - Profil | St 10.2.2016 10:47:39

Ahoj všem. Použil jsem tento recept
Syrovátka 12.5%
Robin Red 5%
Lososová moučka 30%
Pšeičné klíčky 15%
Pšeničná krupice 20%
Ptačí zob 12.5%
Albumin 5%

Hadi šli s pistole dobře, rolovalo se to taky dobře, vaření a sušení taky v poho, ale těsto se mi lepilo na ruce. Co pozměnit?

Nroxtidy - Profil | St 10.2.2016 10:23:10

Slavíček >> me to vysvetlovat nemusis :-) ja jsem vzal pomerne dost levny na mrknu diskutovany proflaknuty zdroj, aby mel tazatel predstavu. Ne kazdy vi a ma moznost se dostat k surovinam nejak vyrazne levne

NFRANK71 - Profil | St 10.2.2016 10:19:39

Chlapi už se tu zase povídá o receptu za pár korun. Celkem je to srandovní. Pořád se o super levných receptech mluví již léta a ještě je nikdo neviděl jako Colombovu ženu😆😆😆

NSlavíček - Profil | St 10.2.2016 10:14:24

roxtidy >> vsechno je o tom kde koupis suroviny je mozny ten recept slozit i do 50 kc

NKocháč - Profil | St 10.2.2016 9:24:04

chendler >> Když nakoupíš surky na maloobchodě v 1kg baleních, tak toho moc být nemusí, aby jsi se dostal na neskutečnou dardu. Na druhou stranu velké firmy se na tuto částku nedostanou ani omylem, prostě nemohou. Pokud teda nesestaví ve svých vstupních cenách nesmysl s extrémním dávkování nejdražších složek. A proč by to dělaly? :o))

NKocháč - Profil | St 10.2.2016 9:21:15

Chtěl jsem tím říct pouze to, že dnes se dají koupit koule v dobré kvalitě na maloobchodě pod 200,-Kč/1kg. Pokud teda člověku nepotřebuje, aby bylo v kuličce "50%" extraktů. Ten recept, co sem dával DaveX už je podle mě dnes zbytečné šoulet doma, protože ty koule koupím o pár desetikorun dráž hotové a nemusím se s tím babrat. Tedy pokud není cílem i ta zábava a radost z vlastního receptu.

Nchendler - Profil | St 10.2.2016 9:18:03

Kocháč >> s tim mohu jen souhlasit. Ale jeste se te zeptam,co by jsi musel dat do koule,ale jsi ji mel za 250kc?! Nejsem odbornik,ale 250kc??

Nsmike - Profil | St 10.2.2016 9:16:56

Kocháč >> amen

NKocháč - Profil | St 10.2.2016 9:12:01

chendler >> Vždy je to o tom, jaké máš vstupní náklady, což se odvíjí i od množství nákupu vstupních surovin. Člověk doma může udělat relativně levně našlapané koule, ale nikdy se nedostane na nákladovou cenu firem, co prodávají ve velkém na maloobchodech. Je to o kontaktech a ceně vstupních surovin. Dá se v podstatě říci, že si doma uděláš nabušené boilies do 250,-Kč. Firma ty koule našlape dejme tomu za půlku, ale potom na to narazí svůj zisk a připočte ostatní náklady plus chce svou marži samozřejmě i maloobchod. Potom se to vyškrabe na ty šílený prachy. Otázkou je, jestli je třeba tu svoji psychiku uspokojovat nabušenou koulí a jestli by nestačily koule s levnějším složením :o) Co se týče těch drahých hotovek, stačí se podívat na rozdíl v ceně těch balení třeba 20kg proti ceně balení 1kg. A i ty koule co se prodávají ve velkém balení stojí v nákladech stejný prachy, až na jeden obal. A i na nich musí firma vydělat :o)

Jsou dvě cesty, buď si šoulet sám a mít s tím starosti a práci nebo si za ten servis hotovek prostě připlatit :o))
Každopádně, kdyby jsme věděli, kolik stojí surky velké firmy co je berou v tunách, tak z toho mnohým asi praskne cévka :o))) Levnější a funkční řady hotovek, co nejsou jen o krupici a sóji stojí v surkách desetikoruny :o)))

Nroxtidy - Profil | St 10.2.2016 9:07:52

marw_84 >> ten recept po doporuceni Michala K. vyjde na cca 80kc/kg, kdyz bude zdroj surovin krmiva hulin a nakoupis ty nejmensi baleni danych surovin

NPYTLAKS - Profil | St 10.2.2016 8:57:43

chendler >> je tam víc aspektů

NPYTLAKS - Profil | St 10.2.2016 8:54:49

marw_84 >> záleží kde nakůpí suroviny:-)

Nmarw_84 - Profil | St 10.2.2016 8:53:44

DaveX >> máš nějakou představu kolik tě vyjde kilo?

Nchendler - Profil | St 10.2.2016 8:48:49

PYTLAKS >> ja vim ze ne,ale nektery se tim ohanej. Ja vim,ze kdyz naslapes kouli za 100kc,najakej jeji strop,das to ni spica veci,tak pan X,dam da to sama,ale proda ji za 400kc a tvrdi ti,ze tam dal lepsi veci,nez ty nej veci,co jsi dal ty,ovsem za jiny penize.

NPYTLAKS - Profil | St 10.2.2016 8:35:35

chendler >> myslíš si,že cena kulí určuje jejich nadupanost?

NSlavíček - Profil | St 10.2.2016 6:44:56

viceroy >> Ja se hadat nebudu pokud bych chtel aby to slo dobre koulet melo to vydrz vuci bile rybe proudu je 100g klicku na kg jako pojivo malo . Mohl bych sem taky hodit recept co pouzivam do studenne vodu . Ale nechame toho tlachani at to zkusi a uvidi co a jak

Nchendler - Profil | St 10.2.2016 6:36:54

viceroy >> co to ma jako bejt za reakci??vsichni tady vime,ze michal ma zkusenosti a vi o cem mluvi. Rekl bych,ze nikdo odporovat ani nechtel.

Nviceroy - Profil | St 10.2.2016 0:04:13

Tak panove chemici troufne si ted nekdo Michalovi odporovat ? :-):-):-) ..... myslim ze je zde hotovo :-)

Nroxtidy - Profil | Út 9.2.2016 23:29:16

Michal Kučera >> tak to ano ;-)

NMichal Kučera - Profil | Út 9.2.2016 23:27:49

roxtidy >> ještě nejedlé :-)

Nroxtidy - Profil | Út 9.2.2016 23:24:51

Michal Kučera >> Ono je jeste jine nez krmne? :-)))))

NMichal Kučera - Profil | Út 9.2.2016 23:02:49

DaveX >> sestavil si slušné krmné boilie, které, když budeš mít kvalitní suroviny, bude bez problémů fungovat od pozdního jara do podzimu...jen ten gluten je tam zbytečný, akorát ti to bude lepit, dej místo něj syrovátku nebo podobný produkt...5% soli je taky úlet, kdyby sis to dal sám do jídla, tak tě za pět minut vezou...1-2% je ok...dej místo toho játra nebo krill, případně RR nebo koření

NFRANK71 - Profil | Út 9.2.2016 22:56:38

Kaprovi jako tomuto psovi je u zadku, že to není výživný. Hlavně, že mu to chutná.:-o))
http://www.svetkuriozit.sk/wp-content/uploads/2015/​05/tlusty-pes-americky-5-605x400.jpg

Nkareldj - Profil | Út 9.2.2016 22:51:26

Ahoj, jen poznámka - je prokázané že kapr má podobné chuťové vnímání jako člověk,takže co voní sežere, i boilie musí být postavené tak aby nejen chutnalo ale bylo rychle stravitelné, to znamená čím miň kvalitní surovina je použitá a to znamená čím hůř rozpustitelné je sice může relativně fungovat ale jen do doby než se ryba nasytí a pak to měsíc tráví. Čím lépe stravitelné tím víc bude toto ryba vyhledávat a pokračovat ve žraní a nepřežere se,Nacpi se špatně uvařenýma fazolema a bůčkem,bude ti sice chutnat ale dlouho si to nedáš znova.... Vůbec nezáleží po čem voní a chutná,to je opravdu pokaždé jinak,po cca 20 letech jsem o tom přesvědčený dostatečně. Tolik vyráběných druhů boilie je jen komerční útok na naše peníze, boilie výhodné jen v tom že ho nerozbije bílá ryba...

NSlavíček - Profil | Út 9.2.2016 18:49:35

marw_84 >> selektivitu dela u boili tvrdost ale hlavne vune chut

NDaveX - Profil | Út 9.2.2016 18:23:46

Nějak se to tady zvrhlo :D

Pokud tedy nahradím Albumin kukuřičnou moukou, vidíte v tom ještě nějaký problém?

Rybí moučka 30%
Ptačí zob 20%
Sojová mouka 10%
Pšeničné klíčky 10%
Kukuřičná mouka 10%
Gluten 10%
Pivovarské kvasnice 5%
sůl 5%

Nmarw_84 - Profil | Út 9.2.2016 18:16:23

Slavíček >> jasne, ze to zerou. A pokud by mi nezalezelo na velikosti lovenych ryb, tak bych urcite pouzil jako navnadu i nastrahu napr. kukurici. Ale pokud mi jde o to si chytit trofejni rybu, tak mi boilies hodne pomuze.

Nlinba - Profil | Út 9.2.2016 16:19:05

Směs jsem měl uplně stejnou do jedné dávky jsem dal esenci mušli a do druhé švestku a prohodil jsem od každé příchutě zhruba 35 koulí. Nahodil jsem pruty a po1,5 hodině 5 ryb od 65 do 72 cm ale jenom na mušli.na švestku jsem neměl záběr.Tak a teď babo raď a koule ležely zhruba 2 metry od sebe.








NJiří Šindelář - Profil | Út 9.2.2016 15:48:09

chendler >> Rozdíl je v kvalitě a placebo efektu pro rybáře. Pokud si člověk dělá boilies doma, tak může udělat boilies čistě z extraktů a pojiva a bude mít top nadupanou kouli. A pak vedle hodíš rohlík a první zmizí rohlík, protože ryba placebo efekt nezná, to je věc rybáře.

NSlavíček - Profil | Út 9.2.2016 15:45:49

marw_84 >> marw_84 - 9.2.2016 15:30:07 >> Je to hezka myslenka ale v praxi plati uplne neco jineho . Vezmi si kukurici hrach brambory to vsechno neobsahuje ani zlomek energie jako obycejny boili pomalu ze srotu . Tak jak je mozny ze to kapri zerou roky ?

Nmarw_84 - Profil | Út 9.2.2016 15:30:07

Jiří Šindelář >> vyzivova hodnita je hodne dulezita. Nasadakovi to je asi jedno ale vetsi kapr nebude dlouhodobe jist potravu bez nutricnich hodnot

Nchendler - Profil | Út 9.2.2016 13:48:16

Jiří Šindelář >> tak kdyz je to tak jednoduche. Proc je X vyrobcu,ktery jsou od cca 100kc do cca 500kc a ryba zere vsechny koule??To co se da dat do koule,ma vudy nekde strop. A nemyslim si,ze ten strop je na cca 400kc,aby koule byla,jak nekdo rika,nabusena.

Nmarw_84 - Profil | Út 9.2.2016 12:04:40

chendler >> chut má taky, dokonce jsem četl v knížkách, že chutí rozezná i jednotlivé aminokyseliny. Vůně je důležitá pro přilákání na krmné místo.

NSlavíček - Profil | Út 9.2.2016 12:02:31

chendler >> vseobecny omyl ryba neni clovek ktery neco ji jenom proto ze nekdo tvrdi jak je to zdravi pokud ji nebude krmeni chutnat a ma moznost vyberu dalsi si nevezme .

NSlavíček - Profil | Út 9.2.2016 11:58:11

hraji >> Najdes to na obalu .

NJiří Šindelář - Profil | Út 9.2.2016 11:42:37

chendler >> Vůně, chování ve vodě (omílání) je důležitý pro přilákání, chuť je důležitá aby to ryba žrala, stravitelnost aby se na místo vracela. No když je koule měkčí tak se to rybě pochopitelně líp kouše. Výživovou hodnotu nepozná, pozná jenom to, že má plný břicho a pak už nežere než to stráví a záleží co je to za krmení. Je to stejný jako u lidí, taky nebudeš jíst pokud máš plný břicho a některý jídla jsou sytý a jiný zas ne. Kukuřice, hrách, pšenice u těch to trvá dýl, u řepky zas naopak. U boilies záleží na složení. Když z ryb nejde kaše, ale hrudky.. tak je to pochopitlně špatně protože jí to brzy zasytí. To všechno může bejt jedno pokud jde člověk na den na ryby, když jde na dýl tak už ho to může zajímat.

Nchendler - Profil | Út 9.2.2016 11:25:41

CT Timata >> presne o tom to je. Jak to cejti a vnima ta ryba. Jedna ve vode,jedna ma jine smysly. Tohle proste nikdo nikdy vedet nebude. Ale chytrejch debat z akvarka,tech je tuny!!! Asj jim to ta ryba rekla. :):)

Nhraji - Profil | Út 9.2.2016 11:24:10

Slavíček >> odborníci na výživu uvádějí, že syrovátka obsahuje méně než 5 gramů laktózy ve 100 gramech syrovátky, tedy něco méně než 5 %. Ty píšeš 60 %. Kde čerpáš tento údaj?

NCT Timata - Profil | Út 9.2.2016 11:21:30

chendler >> ja neviem, ja to mam postavene podla seba, ze aby to bolo ako tak vyvazene s tymi komponentami a kapre mi to zatial zeru a chytam na jeden recept asi uz 6 rokov. Ja to mam slano-pikantne, ale len malicko. Na druhej strane aromy tam mam minimalnu davku, ale uz samotna zmes ma svoju specificku vonu. Ako to vnima ta ryba nebude s urcitostou vediet nikto.

Nchendler - Profil | Út 9.2.2016 11:17:01

CT Timata >> a ty si myslis,ze ma chut. Podle me,jde v prvni rade po vuni. A stou chuti.... copak on kouse do koule,on ji nejak ochutvava?! Jen to nasaje.