Vaření partiklu - Kotle , Brutary | MRK.cz

Vaření partiklu - Kotle , Brutary

Ahoj chci se zeptat v čem a jak dlouho vaříte partikl ( kuku , řepka ,pšenice a atd.) Fotky kotlů a brutarů potěší
Autor diskuse: kaly - Profil , 21.2.2014 kaprařina - nástrahy, návnady

Co používáte nejčastěji na zákrm ?

A) Boilies6%

B) Partikl ( kuku,pšenici,řepku)56%

C) Obojí39%

Od 13.6.2016 hlasovalo 18 čtenářů.

115 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Ndrvoštěp - Profil | Po 26.6.2023 13:23:10

pepson >> Tak já ji beru od zemědělců a chovatelů. Tak to moc neřeším když je to za pár korun😂. Ale je fakt že jsou někdy znát rozdíly jak v namočení tak ve vaření. Vloni jsem bral 500kg a kapři si nestěžovali😂😂😂😂

Njarda85 - Profil | Po 26.6.2023 10:55:36

MíraP >> Čest, já začátkem roku 50 kg kukuřice, 30 kg pšenice, 20kg řepky a 10kg tygřiho ořechu. Po uvaření a spaření jsem měl 250l krmení. Na celý rok mám vystaráno. 😁

Npepson - Profil | Po 26.6.2023 10:41:48

drvoštěp >> predpokladám, že má obyčajnú kŕmnu, ešte som nestretol nikoho, že by rybám servíroval nejakú inú, špeciálnu ;-)

Ndrvoštěp - Profil | Po 26.6.2023 9:06:40

pepson >> Protože ji prodávají jako krmnou. Na sadbu se prodává s certifikací.

NMíraP - Profil | Po 26.6.2023 8:37:42

Tak jsem namočil 30 litrů suché kukuřice, 6 litrů tygřího ořechu, mám připravenou na později řepku a konopné semínko. Ve středu nebo ve čtvrtek odpoledne budu vařit, tak jsem zvědavý kolik z toho bude litrů.

Npepson - Profil | Po 26.6.2023 8:33:02

drvoštěp >> mne príde každá suchá kukurica rovnaká.
Mal som ju zo záhradkárskych potrieb, prípadne z JRD a nikto mi neprezradil aká to je odroda ;-)

Ndrvoštěp - Profil | Po 26.6.2023 6:55:38

Káceč >> 👍

NKáceč - Profil | Ne 25.6.2023 22:05:52

drvoštěp >> ona teď frčí hlavně kuku GMO.

Ndrvoštěp - Profil | Ne 25.6.2023 22:03:21

Káceč >> Jj, doba zavařování a okus kuku styl ,,alá" okurky je pryč.

NKáceč - Profil | Ne 25.6.2023 21:58:23

drvoštěp >> kuku doma nevedem, tak ani nevím, jaká se pěstuje. Jestli je jeden druh na olej a další ke konzumaci. Ale pamatuju si, jak jsme jako kluci chodili krást mladou kuku a rovnou jí žrali. To byla dobrota :-)

Ndrvoštěp - Profil | Ne 25.6.2023 21:49:20

Káceč >> Hlavně tu hošani nepíšou jakou mají kuku. Tam bych hledal ten problém v nabobtnání🤫🤫🤫🤫

NKáceč - Profil | Ne 25.6.2023 21:46:51

Pšenice do kbelíku daná, horkou vodou z bojleru zalitá, přes noc nabyde 3x. Pšenice, né zadina, ta tolik vody nedokáže přijmout.

Nstewart7 - Profil | Ne 25.6.2023 21:37:24

pepson >> tak isto som to meral aj já, ale stejně to bylo pokaždé úplně jinak. Dost možná je to i stářím, že je pšenka více vyschlá a sebere více vody. A nebo je to mým stářím, že zapomínám co jsem změřil ;-))

Npepson - Profil | Ne 25.6.2023 19:18:38

stewart7 >> mal som odmerané, koľko žufaniek suchej je max na daný kastról ;-)

NLadas78 - Profil | Ne 25.6.2023 18:53:48

Pšenice a řepka umí 2x tolik a kuku bez praskání semen 1.5x tak aby šla rozmáčknout jinak klid e i dvojnásobek a více objemu nejni problém

Nstewart7 - Profil | Ne 25.6.2023 18:08:19

pepson >> přesně tak, už několikrát mě to překvapilo a to nejsem úplný začátečník. Teď už si raději nechávám větší rezervičku

Npepson - Profil | Ne 25.6.2023 16:18:46

MíraP >> Čo sa týka objemu, tak to narastie na štvornásobok, možno kúsok viac, tak opatrne, aby to nebol "hrnček var" :o)

Naligator - Profil | Ne 25.6.2023 7:56:12

MíraP >> cca 50, záleží, jestli po uvaření necháš vsaknout vodu a zrna budou rozpraskane ...

NMíraP - Profil | Ne 25.6.2023 6:37:53

Zdravím, má někdo přehled kolik vznikne litrů vařené kukuřice z 20l suché kukuřice?

NLadas78 - Profil | St 22.2.2017 22:03:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pajda >> Tak mi to nedalo a musel jsem si to zkusit a jsem mile překvapen, už aby rozmrzlo člověka to nutí pořád něco bádat....

NMiPo - Profil | St 10.8.2016 17:51:35

kaly >> důvod?

Nkaly - Profil | St 10.8.2016 17:01:39

Pánové kuku je potřeba vařit

NBuffalo1969 - Profil | Po 13.6.2016 20:16:07

kaly >> ????????????????????????

Nkaly - Profil | Po 13.6.2016 19:51:34

?????????????????????

NRKČR - Profil | Pá 20.5.2016 15:15:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ruprd >> raději vždycky zvlášť, kukuřice je na delší vaření a z pšenice by pak bylo bláto

NBuffalo1969 - Profil | Čt 19.5.2016 7:05:42

PYTLAKS >> a já furt přemýšlím, která ludra mi ho chodí krast.:-)))

NPYTLAKS - Profil | Čt 19.5.2016 0:20:19

Buffalo1969 >> ty máš v sudu víc jak partikl-)

Nruprd - Profil | St 18.5.2016 22:16:00

ok, díky )

NLádes - Profil | St 18.5.2016 21:47:25

vydrží,proč by nemělo, akorát když jsou teplé dny tak to začne kvasit, ale to není na škodu, rybám to nevadí,ba naopak:-))

Nruprd - Profil | St 18.5.2016 21:16:07

no že to dnes uvařím a nechám do rána dohromady kukuřici s pšenicí v jenom hrnci, tak, zda-li to vydrží dejme tomu následující 3 dny u vody..?

NBuffalo1969 - Profil | St 18.5.2016 20:59:38

ruprd >> já mám fermentovanej partikl v sudu už přes rok. Průběžně doplňuju co je potřeba a nemám tím žádnej problém.

NLádes - Profil | St 18.5.2016 20:56:49

ruprd >> ted nevím jak to myslíš? já si uvařím vždy tak 20kg a zaprazím to do sáčků a vždy si odeberu kolik potřebuji,záleží jak dlouho a koik dní jsem na rybách.

Nruprd - Profil | St 18.5.2016 20:47:43

ještě bych se zeptal, jak dlouho vydrží takto připravená kukuřice s řepkou?, jestli řepka nezačne pracovat mnohem dříve..?

Nruprd - Profil | St 18.5.2016 20:35:58

Ládes >> také díky, mám to na zakrmování, čili vidím to tak, že až bude kuku trochu měkká, tak to vypnu a přidám pšenici, tak nechám do rána... ovšem mám ještě řepku, tu bych tam rád také dal, ale nevejde se to všechno do jednoho hrnce.. takže řepku nejspíš jen zaleju do zítřka horkou vodou...

Nruprd - Profil | St 18.5.2016 20:27:45

děkuji Vám, mám to namočené 2 dny, tak ted jen počkat až kukuřice trochu změkne, právě ji vařím cca 45minut.. :-)

NLádes - Profil | St 18.5.2016 20:27:21

ruprd >> kolego,pšenici vůbec vařit nemusíš, dej do kýblu 5kg pšenice, zalij ji vřelou vodou a nech ji přes noc odstát,druhej den bude nabobtnalá a měká, jak kdyby byla uvařená.A vůbec nejlepší je zalít pšenici studenou vodou,na druhý den odlít vodu a nechat pšenici na slunci nebo doma v teple naklíčit, nechat ji v tom kýblu,ona nahoře oschne,ale druhý den ji protřepeš a necháš klíčit dál,až bude mít tak 3mm klíčky,nebo i delší,tak to je to pravé pro kapry,mám to vyzkoušený,a dokonce jsem na to i několik kaprů chytl,přímo a naklíčenou pšenici. žerou to spolehlivě. pokud to máš na zakrmení, tak ji smíchej s kukuřicí a řepkou, a věř nebo nevěř,úspěch se dostaví:-)) zlom klacky!!! :-)

Nkaly - Profil | St 18.5.2016 20:17:15

ruprd >> Ahoj já to také vařím takhle , namočenou kuku dám vařit ve 100l hrnci a až je úplně měkká tak ji sleju do velkého plastového kalfasu a dosypu pšenici a řepku a nechám to dojít do druhého dne . Ale pozor , je potřeba mít v tom kalfasu dost místa a vody protože pšenici a řepka nabyde a vysaje zbytek vody .

NČík - Profil | St 18.5.2016 20:02:26

ruprd >> Přesně takhle to udělej a bude to OK. Nezapomeň kukuřici i pšenici na 24 hodin namočit předem. Zkrátí se tím doba varu.

Nruprd - Profil | St 18.5.2016 19:53:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím, vaříte kukuřici i s pšenicí dohromady? mám jen jeden opravdu velký hrnec. takže to chci nasypat vše do něj, ale jak? napadá mě vařit kukuřici a 15minut před vypnutím do toho nasypat pšenici a nechat do dalšího dne vychladnout... ?

NDulf - Profil | Čt 29.10.2015 18:47:06

Fishky >> taky to tak 25 let vařím dohromady a doufám že ještě dlouho budu.

Ndrvoštěp - Profil | Čt 29.10.2015 17:29:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fishky >> Vařím a pařím :))) zvlášť. Potom do kuku sypu a promíchám. Bohužel vařím doma tak proto.Jeden soudek jsem ochutil jahodovým dipem a vonělo to po celým rybníku a přehradě.A rybám to šmakovalo :))

NFishky - Profil | Čt 29.10.2015 17:13:53

drvoštěp >> mě by třeba zas nenapadlo to vařit zvlášť, ne fakt - řepka pustí barvu i vůni, kukuřice to nacucne, dokonalé. Prostě to nemá chybu a kapři to zbožňují.

Ndrvoštěp - Profil | Čt 29.10.2015 17:01:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pallermo >> Jo, jasně každý vařit zvlášť ! Mě nenapadlo že to nevíš, tak sorry. A nehledej za tím žádnou vědu. Prostě uvař kuku, spař řepku a pšenici a hurá do toho :)))

NPallermo - Profil | Čt 29.10.2015 15:42:29

Fishky >> tak jedna rada tak a druha tak tak ted babo rad :D jsem koukal ze jedes zavodit na hrusov :D ok tak ja risknu na tvou radu tebe znam :D

NFishky - Profil | Čt 29.10.2015 15:23:49

Pallermo >> v pohodě to dej dohromady, za posledních 20 let se mi to ještě nepovedlo připálit a to partikl nikdy nemíchám. Kuku chytí od řepky krásnou barvu i vůni, je to velká paráda vařit dohromady, má to uplně jiný šmrnc.

NPallermo - Profil | Čt 29.10.2015 15:16:45

kaly >> ok ok dobra dik za radu ja vzdy delal si jen repku sparil a hotovo ale ted na chate si chci pripravit kuku repku psenici

Nkaly - Profil | Čt 29.10.2015 14:52:50

Pallermo >> nikdy nevařit řepku a kuku dohromady , řepka se začne připalovat a to je ne hownex. ja řepku dosypu a do uvařené kuku na zahuštění.

NFishky - Profil | St 28.10.2015 17:49:21

NPallermo - Profil | St 28.10.2015 17:23:36

Fishky >> diky moc :)

NFishky - Profil | St 28.10.2015 17:22:17

Pallermo >> skladování je ošemetná věc, dřív či později ti to stejně začne pracovat, protože to je "živý" a tak je možná lepší rovnou přidat trochu cukru, mléko a šmitec, nic nepřilévej, ono si to cestu najde a bude to v pohodě. Odebírat pak můžeš celou sezonu, jen tam tu vodu nechej, aby to bylo vždy ponořené. Jestli se ti nahoře objeví plíseň, seškrábneš a vyhodíš, podrobněji tady: http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=1320

NPallermo - Profil | St 28.10.2015 16:47:40

drvoštěp >> jj ok to bude masaker pak na rybach :D

Ndrvoštěp - Profil | St 28.10.2015 16:44:40

Pallermo >> Hlavně míchát a nepřipálit.

NMartian - Profil | St 28.10.2015 16:23:45

kaly - >> zdarec. ja mam starej kotel, ve kterym se delavala zabijacka a je to parada :-) hlavne toho clovek udela najednou hromadu. driv sem to varival normalne ve velkym hrncu na kamnech, ale je to na dlouho, resp. to spis bylo tak udelat davku na vikend :-) kdyz si das do googlu "kotel na zabijacku" tak tam ti vyskoci hromada fotek...

NPallermo - Profil | St 28.10.2015 16:23:14

drvoštěp >> jasny ok tak asi o vikendu uvarim kuku a repku :))

Ndrvoštěp - Profil | St 28.10.2015 16:19:57

Pallermo >> Já to tak dělám.A u vody ještě použiju zbytek vývaru do krmítkovky. Teda pokud na ní chytám :)))

NPallermo - Profil | St 28.10.2015 16:07:55

drvoštěp >> ok diky moc takze kdyztak budu dolejvat

Ndrvoštěp - Profil | St 28.10.2015 15:40:07

Pallermo >> V tý uvařený vodě. A pokud je málo ta doleju převařenou.

NPallermo - Profil | St 28.10.2015 14:14:19

chlapy kdyz uvarite kuku a repku jak topak skladujete v kdyblu :? s vodou jen :?

Ndrvoštěp - Profil | Ne 6.9.2015 21:08:06

kaly >> Ok.Jsem netušil...

Nkaly - Profil | Ne 6.9.2015 19:46:46

drvoštěp >> tak si svuj zapis zkopíruj cely sem i s fotem a nedávej mi sem linky . dík

Ndrvoštěp - Profil | Ne 6.9.2015 19:39:05

Dnes na rybách jsem mluvil s dvěma rybáři kteří si kuku zavařují do malých sklenic.Dělají si příchutě od medu až po papriku. Prostě se nebojí experimentovat.

Nkiller1 - Profil | Ne 6.9.2015 18:15:52

Malda512 >> ta fermentace se mi moc nelíbí abych pravdu řekl, byl bych klidnější, když to budu mít ve sklepě ve sklenicích zavařené a nemuset to vůbec hlídat, než to mít v kýblu jak potencionální časovanou bombu.

Nmarmyš - Profil | Ne 6.9.2015 13:00:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 >> Začneš vařit fermentovanou kuku a kilák kolem baráku nevidíš souseda:-)

Nmolca - Profil | Ne 6.9.2015 12:46:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 >> kámoš jí má tři čtvrtě roku a v pohodě, prý jde jen o to aby se tam nedostal vzduch, má nějaký speciální kýbl kde se zmáčkne ventil, odpustí vzduch jak se to tlaku je, sem tam dolije vodu a v pohodě, akorát ten smrad je nezkutečný :-))