Melasa - čím ju zriediť?

Zdravím, mám doma 100% melasu priamo z cukrovaru. Chcel by som ňou zalievať pelety, partikel resp. boilies. Len je fakt moc hustá ze to skrátka ani nejde z kýbla von. Rozmýšlal som že len s vodou ale chcem to použiť aj do PVA tak by to asi nebolo vhodné. Tak Vás žiadam o radu. Petrov zdar
Autor diskuse: zemo - Profil , 7.2.2011 kaprařina - nástrahy, návnady
48 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nzemo - Profil | Út 8.2.2011 7:12:39

adam.fsh >> uz som objednal CSL cornmino od JT, maju teraz 20% zlavu tak je to za dobru cenu

Nadam.fsh - Profil | Út 8.2.2011 7:08:29

zemo >> vyber si booster nejakej neutrálnej príchute dobré by bolo aj nejaké CSL predtrávená potrava.

Nzemo - Profil | Út 8.2.2011 6:32:05

adam.fsh >> urcite nejaky ten booster skusim a mozmo aj ten sirup, lebo mne nejde o to aby som nejako menil aromu melasy.

NPajos07 - Profil | Po 7.2.2011 20:26:45

adam.fsh >> jo kdyz jsem tady uz taky reagoval ze bude lepsi beooster

Nadam.fsh - Profil | Po 7.2.2011 20:17:40

Pajos07 >> Aj ja si myslím že CSL alebo booster bude lepšia voľba ako sirup pretože vlastne sirup nemá také živiny a nemá ani takú prenikavú vôňu.

NPajos07 - Profil | Po 7.2.2011 20:11:47

adam.fsh >> jo booster to je taky dobra volba myslim si ze je to lepsi nez sirup

Nadam.fsh - Profil | Po 7.2.2011 20:09:03

Tiež by som použil sirup, alebo nejaký booster alebo CSL

NPajos07 - Profil | Po 7.2.2011 19:44:31

zemo - >> cau to naredis v pohode i medem rozpustenym v mikrovlnce a musi byt teply a ridky a kdyz to zredis tak se to bude chovat jako med (na tuhnuti ) a pak az to budes potrebovat tak to rozpustis jak med

NSven - Profil | Po 7.2.2011 18:46:36

Cloud >> no jasně. Neříkám, žes něco takového tvrdil. Ale spousta lidí si myslí, že za tou nerozpustností vězí právě obsah cukru.
Já už melasu přestal používat. Dělám si sám karamel, který se mi zdá lepší, levnější a kdykoliv dostupnější a ryby zatím nijak neprotestují .-)
Takže s melasou experimentovat nemůžu. Ale bylo by to jistě zajímavé vyzkoušet :-)

NCloud - Profil | Po 7.2.2011 18:35:55

Sven >> To s toho důvodu,že obsahuje i jiné složky které tvoří nasycený roztok než jen cukr.A netvrdil jsem že musí být roztok 100%nasycený,aby nerozpustil PVA.Nikdy jsem nedělal pokusy,kolika % roztok po naředění dokaáže ještě PVA odollávat.

NSven - Profil | Po 7.2.2011 18:31:33

Cloud >> právě si zbořil mýtus, že jen nasycený roztok nerozpuští PVA.
S obsahem cukru 20% má melasa k nasycenosti safra daleko a přesto.PVA odolává :-))

NCloud - Profil | Po 7.2.2011 18:26:09

Martin M. >> Myslím,že ten cukr,nebo sůl atd... by melasu zase vrátil do nasyceného roztoku,už jenom s toho důvodu,že nejkvalitnější vyráběná melasa obsahuje 18-20% cukru

Viz: priroda.cz
Melasa je plnohodnotným vedlejším produktem výroby cukru. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny či řepy se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování tohoto procesu je hustý sirup, který obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny či řepy (který je ale zbaven většiny cukru). Používáme ji místo jiných, běžně užívaných, kuchyňských sladidel (které neobsahují žádné živiny - jako je např. rafinovaný bílý cukr).

Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom 18-20% cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy, které mají vyšší sladivost než sacharóza obsažená v bílém cukru a u nichž je menší riziko vzniku zubního kazu. Snad ještě důležitějším faktem je, že fruktóza nezvyšuje tak prudce hladinu krevního cukru jako sacharóza, vstřebává se do krve pomaleji a je tak lepším a trvalejším zdrojem energie. Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malá, ale významná množství vitaminů B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou - tedy většinu vitaminů B komplexu.

Největším kladem tohoto sladidla, které je někdy nazývané "černým zázrakem", je však velký obsah minerálů, cenných zejména pro obyvatele tzv. rozvinutých zemích (tedy i ČR) živících se převážně rafinovanou stravou. Plných deset procent obsahu melasy tvoří železo (melasa je jedním z jeho nejbohatších rostlinných zdrojů), měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík, zinek a řada stopových prvků. Svou výživovou kvalitou předčí nejen cukr, ale všechna známá sladidla. Někomu chutná hned, jiný si na její specifickou chuť zvykne už po týdenním používání. Melasa je přirozeně bezlepková.

NSven - Profil | Po 7.2.2011 17:37:23

zemo >> Řešíme tu, jestli se PVA rozpustí nebo ne a vlastně nikdo ani netuší od jaké nasycenosti roztoku, PVA odolává. Zda stačí nasycený roztok nebo musí být přesycený a o kolik.
Ve hře je navíc také rozpustnost konkrétního PVA a teplota vody.
Tedy selským rozumem:
Nasycený roztok získáme, rozpouštěním cukru ve studené vodě. Když se přestane cukr rozpouštět, je roztok nasycený. Není vůbec hustý, jak se v této debatě předpokládá ale velmi tekutý. Rozpouští tento roztok běžně používané PVA ???
Budeme-li roztok zahřívat, bude pojímat další cukr. A čím více, tím se v něm rozpustí větší množství cukru a roztok se stává, čím dál víc přesycený.
Je tuhá melasa přesycený roztok ?
O kolik ?
A o kolik ji můžeme rozředit, aby za předpokladu, že k nerozpustnosti PVA stačí roztok nasycený, se punčocha nerozpustila ?

Tedy závěrem. Stejně se tu prd dozvíš, je zima, na ryby nejdeš, tak to vyzkoušej a uvidíš sám .-)

Nklouček - Profil | Po 7.2.2011 17:32:39

zemo - >> já jsem zde zadával podobnou otázku, ve finále jsem ji naředil čistým neředěným potravinářským lihem a byl klid. Jestli z toho ryby byly opilé nevím:)) A líh by Ti PVA snad rozpustit neměl.

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 17:16:34

NeBeroun alias Qwert >> NeBeroun alias Qwerty81 - 7.2.2011 17:14:11 >> ved ani nemusi je dobra tak jak je :)

NNeBeroun alias Qwerty81 - Profil | Po 7.2.2011 17:14:11

zemo >> ale že by voněla jahodama se říct nedá :.-)

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 17:11:30

NeBeroun alias Qwert >> NeBeroun alias Qwerty81 - 7.2.2011 17:09:42 >> to nemusi byt spatne urcite skusim

NNeBeroun alias Qwerty81 - Profil | Po 7.2.2011 17:09:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zemo - >> já jsem ji naředil ohřátým sirupem jupí.. ani sirup sám nerozpouští PVA.. ale nevím jak moc byla naředěná už v tankeru na farmě .-)

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 16:33:00

Sven >> asi to najskor skusim tym nahriatim a proste za tepla tym zalejem co budem potrebovat

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 16:30:31

Martin M. >> hmmm tak to neviem, mozno to skusim a dam vediet. len prave ide o to ze ja ju mam moc hustu a potrbujem ju zriedit ale niecim takym aby mi to nerozpustalo PVA

NSven - Profil | Po 7.2.2011 16:25:55

zemo >> melasu bych rozehřál až k varu a postupně vmíchával vaříci vodu až na o něco řídčí, než požadovaou hustotu, protože po vychladnutí zase trochu zhoustne.
Aby to nerozpouštělo PVA, jde zařídit dvěma způsoby.
Tak jak radí Martin M., přidáním cukru před použitím nebo prostě použít PVA s delší dobou rozpouštění :-)

NMartin M. - Profil | Po 7.2.2011 16:16:52

Napada mne, kdyz by ridka melasa nebo CSL nebo cokoliv jineho rozpoustelo PVA, nestaci tam pridat cukr, udelat opet nasyceny roztok a bude to zase ok?

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 15:04:32

tomsa >> uz som pisal nizsie ze to skusim nad parou, ani si to nechcem predstavit co by to bolo keby to niekto dal priamo na plamen :D

Ntomsa - Profil | Po 7.2.2011 14:59:12

zemo - >> Melasu stáčím zahřátou, dej ji do hrnce a hrnec vlož do vetší nádoby s vodou a zahřej vodu podle potřeby často míchej. V zahřáté melase pak můžeš v pohodě míchat a namáčet co chceš.
Nesmíš ji dát v tom prvním hrnci přímo na plotnu. Připálený hrnec je na vyhození.

Nrover - Profil | Po 7.2.2011 14:33:42

zemo - >>
Viskozita melasy je závislá na teplotě, takže zřejmě tudy vede cesta. Ředit jí můžeš, ale zase melasou, nebo jejími deriváty, změníš ovšem podstatně původní složení !

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 14:22:37

Cloud >> tak ja to mam tak ze aku mi donesie taku mam ale vzdy je to neriedena lebo naliat nejde jedine vybrat z lizicou. a mam ju gratis :D

NPvl - Profil | Po 7.2.2011 14:22:12

Cloud >> 100% ní melasa -- někde ode dna :o§))

NCloud - Profil | Po 7.2.2011 14:19:56

Mám namysli řepnou melasu.

NCloud - Profil | Po 7.2.2011 14:18:48

zemo >> Já beru od člověka,co má koně,a ten si nechává přivážet z cukrovaru po 1000litrových nádobách.Ted na zimu si nechává vozit 50% aby se dala stáčet.

NMartin Matuš - Profil | Po 7.2.2011 14:12:08

Cloud >> já myslim, že nebude, ale nebudu se s tebou dohadovat.
Nemám potřebu ji kupovat z cukrovaru od nás, protože pokud už používám melasu, tak třtinovou a tu naše cukrovary nemají, protože dělají cukr z řepy.

Co ale vím, několik známých ředilo melasu vodou a PVA jim to rozpouštělo.

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 14:09:42

Cloud >> mpzno som to teda zle napisal ze 100% ale cista a neriedena. lebo je priamo z cukrovaru a od cloveka co dohliada na tie obrovske sila plne melasy :D

NCloud - Profil | Po 7.2.2011 14:07:47

Martin Matuš >> Bude moct!Já kupuji cca 55% a lehce naředím,a PVA mi nerozpustí.Každopádně 100%melasu jsem ještě neviděl ani o ní neslyšel.

NMartin Matuš - Profil | Po 7.2.2011 14:05:10

Cloud >> pokud naředí melasu vodou, nebude ji moct použít do PVA jak chce

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 14:04:38

don Ferrari >> skusim a aj tebe nech to jazdi

Ndon Ferrari - Profil | Po 7.2.2011 14:03:40

zemo >> odlej do sklenky a dej do pokojové teploty, uvidíš zda zřídne, pak v teplejších dnech bude v poho, ať se daří.

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 14:03:09

Cloud >> to by ma ani nenapadlo ju riedit do predu a za tie hacky ti dakujem lebo fakt u nas som uz skusal asi vsade

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 14:01:34

don Ferrari >> lenze tato skratka naliat fakt nejde, ale asi ju skusim trocha zohriat a molho by to byt dobre. mam ju totiz v pivnici kde je teraz dost chladno

NCloud - Profil | Po 7.2.2011 14:00:08

zemo - >> Dopředu ji nezředuj!Jinak má snahu kysnout.Lehce jí můžš naředit Převařenou a vařící vodou.Lepší je ředit přímo v den lovu.Jinak na ty háčky se ti podívám a napíšu.

NMartin Matuš - Profil | Po 7.2.2011 14:00:02

zemo - >> pokud máš melasu hodně hustou, smíchej jí s CSL. Jen si před tím vyzkoušej, jestli CSL neobsahuje vodu, na trhu už jsem narazil na CSL ředěný vodou.

Ndon Ferrari - Profil | Po 7.2.2011 13:56:32

zemo >> taky jsem měl hustou, normálně jsem ji tam nalil a promíchal a šlo to,

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 13:56:24

Sla >> ved tak som to aj myslel ze zriedit az pred samotnym pouzitim, len asi ked tam dam vodu by mi to rozpustilo PVA

Nhraji - Profil | Po 7.2.2011 13:56:03

zemo >> no zlepší se to jen trošku.

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 13:54:39

hraji >> skusim ju zahriat nad parou ako napr. cokoladu a snad to bude dobre

NSla - Profil | Po 7.2.2011 13:53:57

no nevim jestli kdybys to naredil vodou jestli by se to nezačalo kazit. nechal bych to jak to mas a az kdyz ji budes pouzivat tak naredis potrebné množství.

Nzemo - Profil | Po 7.2.2011 13:52:15

don Ferrari >> taku hustu aka je ju davam priamo do boilies ale to ju musim fest rozslahat s vajciami. ale zaliat tym fakt nic nejde lebo je to fakt fest huste. Neda sa to porovnat s tou z obchodu.

NGimi - Profil | Po 7.2.2011 13:51:06

Můžeš ji zředit CSL liqiudem, jedná se o velmi vynikající atractor který ryby milují a velmi dobře je přijímána.

Nhraji - Profil | Po 7.2.2011 13:49:13

Bohužel, ničím jiným než vodou, mlékem, pivem nebo prostě jinou tekutinou melasu nenaředíš. Ještě by možná pomohlo ji zahřát ale ne moc.

Ndon Ferrari - Profil | Po 7.2.2011 13:48:13

zemo - >> melasu bych neředit, buď rád, že je tak hustá, pelety dej do nádoby a zalij, rukou to prohrábni ať se pěkně nasáknou a šup rybkám,